Kuidas taanlased muutsid oma toitumist kogu riigis

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 26 Apr 2025 14:15
Guest kirjutas: 26 Apr 2025 14:12
Guest kirjutas: 26 Apr 2025 14:07

E300 on askorbiinhape ehk siis tavaline C vitamiin. Mina seda jahu ei ostaks, sest C vitamiini pidev üledoos võib tekitada neerukive.
Jaa, seda C vitamiini on seal just parajalt suure üledoosi jaoks.
Oleneb inimesest, ka igapäevane lisaks võetud 100mg C vitamiini võib aastate peale tekitada neerukivid või isegi mao limaskesta põletikke. C vitamiinist pole võimalik saada muud üledoosi kui kõhuvalu. Aga tänapäeval on moes lisada toitudesse küll D-vitamiini jne, kuigi suures plaanis ei vastuta keegi nende üledooside eest. Seetõttu oleks soovitatav süüa puhtaid toiduaineid.
Hakkas kohe huvitama see sinu jutt, et jahust võib saada C vitamiini üledoosi. Küisin, palju tuleks võtta C-vitamini, et saada üledoos, ChatGPT andmetel on see 2000 mg päevas ehk 200 õuna. Jahule lisatakse C-vitamiini omaduste parandamiseks umbes 10 mg kg kohta. Palju peaks siis jahu sööma, et saada üledoos? Kuidas sa ise arvad, kas on kuidagi reaalne, et jahust saab vitamiin C üledoosi?
Külaline

Täisteratoodete tarbimisel on see miinus, et ka taimemürgid satuvad kergemini inimese toidulauale. Täisteratoode on umbes sama nagu koorimata puuvili - koore või kesta peal on rohkem ka tervisele kahjulikke ühendeid. Puuviljadegi koore all leidub palju kasulikke asju, kuid samas tuleb koorega koos kaasa ka keemiat, millega neid pritsiti. Sama lugu ka täisteratoodetega.
cat
Kontakt:

Postitus Postitas cat »

Minule jääb üldse arusaamatuks miks toidu sisse lisatakse mingeid vitamiine? Näiteks piima sisse pannakse D vitamiini? Minu arust on see toidu solkimine lihtsalt.No okei, on müügil ka D vitamiini vaba piim aga ikkagi?
Külaline

Guest kirjutas: 26 Apr 2025 20:20 Täisteratoodete tarbimisel on see miinus, et ka taimemürgid satuvad kergemini inimese toidulauale. Täisteratoode on umbes sama nagu koorimata puuvili - koore või kesta peal on rohkem ka tervisele kahjulikke ühendeid. Puuviljadegi koore all leidub palju kasulikke asju, kuid samas tuleb koorega koos kaasa ka keemiat, millega neid pritsiti. Sama lugu ka täisteratoodetega.
Kas tervist saab siis hoida nii paremini, kui ei söö täisteratooteid ja koorega vilju? Et nagu teadlik valik hoopis hoopis kooritud viljade ja teravilja poole.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2025 08:03
Guest kirjutas: 26 Apr 2025 20:20 Täisteratoodete tarbimisel on see miinus, et ka taimemürgid satuvad kergemini inimese toidulauale. Täisteratoode on umbes sama nagu koorimata puuvili - koore või kesta peal on rohkem ka tervisele kahjulikke ühendeid. Puuviljadegi koore all leidub palju kasulikke asju, kuid samas tuleb koorega koos kaasa ka keemiat, millega neid pritsiti. Sama lugu ka täisteratoodetega.
Kas tervist saab siis hoida nii paremini, kui ei söö täisteratooteid ja koorega vilju? Et nagu teadlik valik hoopis hoopis kooritud viljade ja teravilja poole.
Eks see olegi näide, et kõik ei ole päris mustvalge. Kokkuvõttes - sööge nii, nagu endale meeldib. Vahel sööd täistera, vahel eelistad kooritud teraviljast toite.
Külaline

Juba uue Eesti aja algsusest, kui müügile hakkasid ilmuma igasugu täisterajahust leivad ja erinevad sepikud, hülgasime nn. tavalise saia ja hakkasime sööma igasugu täsiteraleibu ja sepikuid.

Ma olen vist imeliku maistemeelega inimene, aga mulle maitsevad täisteratooted. Ka speltanisu on hea, sellsie kergelt pähklise maitsega.Ja rukkileib, mida rohkem täsiterarukist sisaldab, seda maitsvam on.

Ausalt öeldes olen täisteratoodete söömisega nii harjunud, et ei oskagi taanlaste värgis midagi erakordselt revolutsioonilist näha.

Kes aga ütles midagi sellist, et näe, lõunaeurooplased oma valge saiaga on tervemad, kui meie, eestlased, oma rukkileivaga, siis - vaadata tuleb loomulikult kogu toitumist. Kui palju süüakse näiteks köögivilju ja puuvilju jms. Ja kipub nii olema, et paljudel eesti vanema põlvkonna (eriti meestel) on köögivili "jäneste toit", mida võõristatakse. Aga lõunamaades on köögivili kõigil põlvkondadel tavaline, pluss veel see, et süüakse tervislikumaid rasvu (õlisid) jms.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2025 08:03
Mina kaldun sinnapoole, et eelistan kohalikke õunu, mida ei ole patt süüa koos koorega..

Kooritud õun on minu jaoks imelik nähtus, lapsena ju kunagi ei koorinud õuna.
Külaline

cat kirjutas: 28 Apr 2025 01:08 Minule jääb üldse arusaamatuks miks toidu sisse lisatakse mingeid vitamiine? Näiteks piima sisse pannakse D vitamiini? Minu arust on see toidu solkimine lihtsalt.No okei, on müügil ka D vitamiini vaba piim aga ikkagi?
Ilmselt selleks, et inimesed, kes kunagi oma D-vitamiini taset talvel ei jälgi, saaksid ka nagu juhuslikult kuskilt seda. Samas, need doosid, mida toidule lisada lubatakse, on madalad (ilmselt just seetõttu,et mõni, kes selliseid asju ei jälgi, kogemata üle doseerida ei saaks). Nii et tõsisemat puudust sellega ei korrigeeri.

Eks see lisamine selline imelik ole, jah. Normaalsem ikka, et inimene ise oleks teadlik oma D-vitamiini tasemest ja kui on madal, võtaks piisava doosi, mis tõesti D-vitamiini taset tõstab.
Külaline

olen alati olnud kiudainete-usku. Leivalistest eelistan väikese pagarikoja täistera juuretiseleiba või jämedast jahust sepikut. Pirukapõhjad teen täisterajahust. Pasta ja kuskussi ostan tihti täistera, ja pole mingit maitsevahet.
Kui sooled on rahul, siis oled ise ka rahul.
Tigger
Kontakt:

Postitus Postitas Tigger »

Pastat ja kuskussi tuleks üldse vähe süüa.
Vahet pole siis, kas täistera või mitte.
Minu kogemus ütleb, et põhiline kahju tuleb kontrollimatust näksimisest. Huvitav, kes sööb ära kõik need poodide riiulitäied krõpse, kooke, saiakesi, nagitsaid ja muid snäkke?
Külaline

Tigger kirjutas: 30 Apr 2025 12:48 Pastat ja kuskussi tuleks üldse vähe süüa.
Vahet pole siis, kas täistera või mitte.
Minu kogemus ütleb, et põhiline kahju tuleb kontrollimatust näksimisest. Huvitav, kes sööb ära kõik need poodide riiulitäied krõpse, kooke, saiakesi, nagitsaid ja muid snäkke?
miks peaks neid vähe sööma? Suurem osa maailma rahvast toitub riisist, pastast ja kartulist. Väike hulk sööb põhiliselt proteiini, ja puudub igasugune tõestus, et need inimesed on kuidagi tervemad, rõõmsamad või saledamad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 2 külalist