Küsimused

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Küsimused

Postitus Postitas Külaline »

Miks küsimus näib negatiivne või arvustav või mahategev?
Nt see küsimus siin. Et kes on pildil, kas tunnete ära?
Kas see on küsimus, nagu lihtsalt küsimus. Või on sel mingi tajutav negatiivsus või arvustus sees?
Miks sa need kingad panid, küsib küsija. Kas ta tahab teada, või arvab et oleks võinud teised kingad panna.
Miks sa aeda lillepeenant ei tee? On see küsimus või arvustus, et sa peaks tegema?
Miks on õppimata?
Miks sa muru ei niitnud?
Miks sa selle kapi sinna panid?
Miks sa seda ust üle ei värvi?
Miks sa piima ei toonud?

Kas need miks küsimused mõjuvad hinnanguliselt, negatiivselt kõigile?
Kas paremaks suhtlejaks saada tahtes peaks oma jutus vältima neid miks küsimusi?
Või kas küsija küsib neid soovides teada su vastust, ta tegelikult ei arvusta ega anna halba hinnangut, vaid see arvustus tuleb me/ mu endi seest?
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Apr 2025 09:36 Miks küsimus näib negatiivne või arvustav või mahategev?
Kas see on küsimus, nagu lihtsalt küsimus. Või on sel mingi tajutav negatiivsus või arvustus sees?
Miks sa need kingad panid, küsib küsija. Kas ta tahab teada, või arvab et oleks võinud teised kingad panna.
Miks sa aeda lillepeenant ei tee? On see küsimus või arvustus, et sa peaks tegema?
Miks on õppimata?
Miks sa muru ei niitnud?
Miks sa piima ei toonud?

Kas paremaks suhtlejaks saada tahtes peaks oma jutus vältima neid miks küsimusi?
Või kas küsija küsib neid soovides teada su vastust, ta tegelikult ei arvusta ega anna halba hinnangut, vaid see arvustus tuleb me/ mu endi seest?
Tavaline inimene tunneb ära, kus on halvustus ja kus siiras huvi. Ei ole raske vahet teha. Kui sul on, siis võivad sul olla mingid pervasiivse arenguhäire jooned, sotsiaalne saamatus või midagi kolmandat.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Apr 2025 10:19
Külaline kirjutas: 20 Apr 2025 09:36 Miks küsimus näib negatiivne või arvustav või mahategev?
Miks on õppimata?
Miks sa muru ei niitnud?
Miks sa piima ei toonud?

Tavaline inimene tunneb ära, kus on halvustus ja kus siiras huvi. Ei ole raske vahet teha. Kui sul on, siis võivad sul olla mingid pervasiivse arenguhäire jooned, sotsiaalne saamatus või midagi kolmandat.
Kuidas sina ise seda küsimust postitatud pildi kohta tajusid?
Külaline

Nagu eelnev vastaja ütles, siis tavaliselt on aru saada, kas tegu on tegelikult ka küsimuse või norimise-halvustamisega.

Kehakeel, toon, annavad infot küsija kavatsuste kohta. Need sinu nimetatud küsimused on enamasti halvustavad, no see pildi kohta on selline hea passiiv-agressiivsuse näide sellest, kuidas head, edukad suhtlejad ei suhtle, ka mitte anonüümselt, sest sa oled see, mis on sinu kõige madalam tase.

Aga näiteks küsimus, miks on õppimata, võib väljendada ka õpetaja siirast muret, kui on näiteks teada probleemne olukord lapse kodus ja kui seda küsitakse nelja silma all, mitte kogu klassi ees. Küsimus lillepeenra kohta võib olla teise hobiaedniku huvi, et äkki on teisel aiaga mõned muud huvitavad plaanid.
Külaline

[/quote]
[/quote]

Aga mis sinu probleemiks on, et sa pead üldse seda küsima? Loomulikult on tegemist halvustamisega, sest inimene on ju täiesti äratuntav. Lihtsalt on ka ilmunud eakohased kortsud, nagu suuremal osal kõhnadel selleealistel inimestel, kes ennast ei süsiti ega lõika. Midagi heatahtlikku ju selles küsimuses pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Apr 2025 11:10
[/quote]

Aga mis sinu probleemiks on, et sa pead üldse seda küsima? Loomulikult on tegemist halvustamisega, sest inimene on ju täiesti äratuntav. Lihtsalt on ka ilmunud eakohased kortsud, nagu suuremal osal kõhnadel selleealistel inimestel, kes ennast ei süsiti ega lõika. Midagi heatahtlikku ju selles küsimuses pole.
[/quote]
Minu probleemiks oli soov aru saada, kas olen ise negatiivne kui tajusin pildipostitust halvustamisena. Sealjuures inimene pildil polnud minu jaoks äratuntav, ma ei tea, kes ta on.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Apr 2025 11:58
[/quote]
Minu probleemiks oli soov aru saada, kas olen ise negatiivne kui tajusin pildipostitust halvustamisena. Sealjuures inimene pildil polnud minu jaoks äratuntav, ma ei tea, kes ta on.
[/quote]

Sa ei tunne Carmen Kassi ära?

Küsimusele vastates, jah, mina ka tajun selliseid pildipostitusi halvustamisena. Et mitte öelda kiuslikuna ja õelana.
Külaline

[/quote]

[/quote]

Imelik reaktsioon! Seda ju teemaalgataja teada tahabki, et kas teised ka näevad asja samamoodi - et sellised teemad on halvustavad? Küsimus tekkis ilmselt sellest, et tegelikult selle teema tegija ju konkreetselt ühtegi halba sõna ei ütle pildil oleva isiku kohta, aga teemal on negatiivne maik juures.
Külaline

Kuna siin foorumis on nii palju negatiivsust ja mõnitamist, oli kohe aru saada, et selle pildi küsimus esitati negatiivses võtmes.
Külaline

Imelik reaktsioon! Seda ju teemaalgataja teada tahabki, et kas teised ka näevad asja samamoodi - et sellised teemad on halvustavad? Küsimus tekkis ilmselt sellest, et tegelikult selle teema tegija ju konkreetselt ühtegi halba sõna ei ütle pildil oleva isiku kohta, aga teemal on negatiivne maik juures.
Minu arust on see küsimus ebvajalik, et kas on negatiivse alatooniga? Loomulikult pole selles teemaalgatuses midagi sõbralikku ega positiivset.
Külaline

Mõnel juhul muidugi võib tõesti tekkida eksitus sellega, kas küsiti siiralt infot või oli tegu retoorilise küsimusega. Lugeja meeleolu ja elukogemused määravad ka palju, kuidas ta midagi tõlgendab. Siin toodud näited tunduvad mulle küll kõik siiski hinnangu andmise, mitte info küsimisena.
Carmen Kassi teema on muidugi selge hinnang - isegi kui inimest tõesti lihtsalt huvitas, et kas teised tunnevad pildil olija ära, sest tema ei tundnud, siis olnuks võimalik seda hoopis teisiti küsida - nii, et ei tekiks negatiivset tooni.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Apr 2025 15:41 Mõnel juhul muidugi võib tõesti tekkida eksitus sellega, kas küsiti siiralt infot või oli tegu retoorilise küsimusega. Lugeja meeleolu ja elukogemused määravad ka palju, kuidas ta midagi tõlgendab. Siin toodud näited tunduvad mulle küll kõik siiski hinnangu andmise, mitte info küsimisena.
Carmen Kassi teema on muidugi selge hinnang - isegi kui inimest tõesti lihtsalt huvitas, et kas teised tunnevad pildil olija ära, sest tema ei tundnud, siis olnuks võimalik seda hoopis teisiti küsida - nii, et ei tekiks negatiivset tooni.
Just. Mulle jäi mulje, et üritati saagi käima tõmmata sel teemal, et antud modell on julgenud väärikalt vananeda, mitte pole siledaks plastiknaiseks ennast lasknud timmida.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Nõiamoor, xqwerty ja 7 külalist