Keeleõpe
-
Külaline
Keeleõpe
Kuidas on võimalik olnud teil õppida keelt iseseisvalt, nagu räägitakse et see on jäänud ise külge? Või sõltub see vanusest. Nt vaatasite noorena soome tv ja keel sai selgeks, olemata ise selles keskkonnas? Ka praegu räägitakse või õpetatakse, et vaadake palju tv, sarju, lugege selles keeles ja saabki selgeks. Kuidas? Minu arust, ega kui ikka ei pea rääkima või sõnu häälega välja ei ütle, siis on see võimatu. Kuidas teile keel ise külge hakkas ilma erilist vaeva nägemata? Või mida ja kuidas peaks tegema, et võõrkeel selgeks saaks?
-
Külaline
Mina olen siis see näide, mille tõid - vaatasin lapsena palju Soome TV-d ja keel jäigi külge. Mu teismelised lapsed jällegi kasutavad digimaailmas hästi palju ingliskeelseid keskkondi ja nüüd oskavad vabalt inglise keelt.
Ma ise olen vanema põlvkonna inimene ja mäletan, kuidas lapsena sai koolis seda inglise keelt tuubitud - ning ikka ei tunne ma end selles vabalt, raamatuid inglise keeles ei loe ja filmidele eelistan alla eestikeelseid subtiitreid. Seega elu näitab, et koolis õppides keelt väga selgeks ikka ei saa. Praktika on olulisem.
Samas päris nii ka ei saa, et ainult vaatad filmi ja kuulad ja õpid keelt täiesti nullist. Lastel ehk veel, aga täiskasvanutel väga mitte. Mäletan, kuis Soome TV-d vaadates ikka küsisin alguses pidevalt emalt, kes minu kõrval diivanil istus, et mis see või too sõna tähendab. Samuti oli laual sõnaraamat.
Praegu on hästi palju keeleõppe äppe - mu teismeline näiteks õpib itaalia keelt. Lihtsalt niisama, oma lõbuks. Koolist bussiga koju sõites paneb endale kõrvaklapid keeleõppeprogrammiga pähe ja kuulab kogu tee. Koju jõudes on tund aega itaalia keelt õpitud. Kui piisav baas-sõnavara koos grammatika teadmistega omandatud, võib proovida tasapisi võõrkeelseid taskuhäälinguid kuulata, tekste lugeda. Samuti võimaldab nutimaailm tutvuda itaalia noortega, nendega sõbrustada ja videokõnes jutustada nii palju kui kulub.
Ma ise olen vanema põlvkonna inimene ja mäletan, kuidas lapsena sai koolis seda inglise keelt tuubitud - ning ikka ei tunne ma end selles vabalt, raamatuid inglise keeles ei loe ja filmidele eelistan alla eestikeelseid subtiitreid. Seega elu näitab, et koolis õppides keelt väga selgeks ikka ei saa. Praktika on olulisem.
Samas päris nii ka ei saa, et ainult vaatad filmi ja kuulad ja õpid keelt täiesti nullist. Lastel ehk veel, aga täiskasvanutel väga mitte. Mäletan, kuis Soome TV-d vaadates ikka küsisin alguses pidevalt emalt, kes minu kõrval diivanil istus, et mis see või too sõna tähendab. Samuti oli laual sõnaraamat.
Praegu on hästi palju keeleõppe äppe - mu teismeline näiteks õpib itaalia keelt. Lihtsalt niisama, oma lõbuks. Koolist bussiga koju sõites paneb endale kõrvaklapid keeleõppeprogrammiga pähe ja kuulab kogu tee. Koju jõudes on tund aega itaalia keelt õpitud. Kui piisav baas-sõnavara koos grammatika teadmistega omandatud, võib proovida tasapisi võõrkeelseid taskuhäälinguid kuulata, tekste lugeda. Samuti võimaldab nutimaailm tutvuda itaalia noortega, nendega sõbrustada ja videokõnes jutustada nii palju kui kulub.
-
Külaline
Olen samuti see näide, kes põhjaeestlasena vaatas lapsena. nõukaajal Soome TV-d ja nii see keel külge jäi. Teismelisena rääkisin üsna vabalt, praeguseks on muidugi palju ununenud.
Kohe peale keskkooli õnnestus elada aasta Rootsis ja ka seal sai selle ajaga keele soravalt suhu. Rikstest igal juhul sai edukalt sooritatud, sest plaan oli Rootsi ülikooli minna. Rootsi keel on ka täna, 30+ aastat hiljem üsna soravalt suus. Kuidagi on nii, et mida lapse või noorena õpid, see lihtsalt jääb kuhugi mälusügavustesse.
Vene keelt õppisime kõik rõõmsalt 11 aastat koolis. Ütleme nii, et saan hakkama selle keelega, aga erilise soravusega ei hiilga.
Niisiis, minu kogemuse järgi peab olema motivatsioon ja parim viis kiirelt õppida, on elada keelekeskkonnas. Annab oluliselt parema tulemuse kui 10+ aastat akadeemilist õpet.
Teatud põhjustel on mul all ka väike itaalia keele põhi ja seda õpin hetkel Duolingos. Päris lõbus on ja midagi ikka jääb külge ka, kuigi kiiretele ja headele tulemustele ma seal just ei looda.
Kohe peale keskkooli õnnestus elada aasta Rootsis ja ka seal sai selle ajaga keele soravalt suhu. Rikstest igal juhul sai edukalt sooritatud, sest plaan oli Rootsi ülikooli minna. Rootsi keel on ka täna, 30+ aastat hiljem üsna soravalt suus. Kuidagi on nii, et mida lapse või noorena õpid, see lihtsalt jääb kuhugi mälusügavustesse.
Vene keelt õppisime kõik rõõmsalt 11 aastat koolis. Ütleme nii, et saan hakkama selle keelega, aga erilise soravusega ei hiilga.
Niisiis, minu kogemuse järgi peab olema motivatsioon ja parim viis kiirelt õppida, on elada keelekeskkonnas. Annab oluliselt parema tulemuse kui 10+ aastat akadeemilist õpet.
Teatud põhjustel on mul all ka väike itaalia keele põhi ja seda õpin hetkel Duolingos. Päris lõbus on ja midagi ikka jääb külge ka, kuigi kiiretele ja headele tulemustele ma seal just ei looda.
-
Külaline
Ma vaatasin väiksena palju CartoonNetworki. Niimoodi jäi inglise keel külge. Koolis õppides oli väga kerge. Tegin isegi lõpueksami selles.
-
Külaline
Mingeid filme vaadates jääb võõrkeel külge, kui on hea kuulmismälu. Kui seda ei ole ja keskenud hoopis filmi sisule ja subtiitritele, siis ei jää midagi külge, sest ´lihtsalt ei pane seda võõrkeelset juttu eriti tähele.
-
Külaline
Kui soome keel välja jätta, siis mina ei usu, et ainuüksi telekat vaadates keele selgeks õpib. Kuskilt pead ikka grammatikat ja sõnadele tõlget lisaks saama.
Mul on väga hea keeleanne ja kuulmismälu, õpin ühte eksootilist keelt ja tihtipeale uusi sõnu õppides on need juba seriaalidest ja muusikast tuttavad. Aga nende tuttavate sõnade tähendus ei teki kuskilt õhust, ikka pean tõlkima ja meelde jätma.
Mul on väga hea keeleanne ja kuulmismälu, õpin ühte eksootilist keelt ja tihtipeale uusi sõnu õppides on need juba seriaalidest ja muusikast tuttavad. Aga nende tuttavate sõnade tähendus ei teki kuskilt õhust, ikka pean tõlkima ja meelde jätma.
-
Külaline
Miks soome keel välja jätta? Keel nagu iga teinegi ja kui praktikat pole ja huvi ka mitte, siis ega see teistmoodi iseenesest külge hakka.Külaline kirjutas: ↑28 Mär 2025 11:38 Kui soome keel välja jätta, siis mina ei usu, et ainuüksi telekat vaadates keele selgeks õpib. Kuskilt pead ikka grammatikat ja sõnadele tõlget lisaks saama.
Muidu ma sõna ei võtaks aga ise oskan seda keelt, alustasin täitsa nullist ja nüüdseks elanud siin 14 aastat.
Iga keeleõppe põhi ongi praktika.
-
Külaline
Aga jutt käiski sellest, et keegi vaatab telekat ja keel jääb külge. Sina räägid, et kui pole huvi siis külge ei jää - miks peaks keegi vaatama võõrkeelset kanalit, kui pole huvi? Sa räägid aiaaugust siin.Külaline kirjutas: ↑28 Mär 2025 13:29 Miks soome keel välja jätta? Keel nagu iga teinegi ja kui praktikat pole ja huvi ka mitte, siis ega see teistmoodi iseenesest külge hakka.
-
Külaline
Minu arust iseenesest ikkagi ei hakka keel külge, eriti passiivselt lihtsalt kuulates. Kui ise räägid pidevalt, on asi parem, aga ikkagi jääb keeleoskus kehvaks. Näiteks ma pole 20 aastat ühtki sõna vene keelt rääkinud, aga nüüd pandi kabinetti umbkeelne kolleeg (ukrainlane), kellega pean päevast päeva vene keelt rääkima. Paari kuuga räägin juba päris soravalt, aga väga valesti ja keeleoskus enam ka ei arene väga. Nüüd mõtlesin hakata iseseisvalt juurde õppima, grammatikat ja uusi sõnu, siis saan ehk täitsa hea keeleoskuse. Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust. Ükskord koguni naeris, et kuidas ma vene keelt räägin. Siis ütlesin, et ma pole öelnudki, et ma oskan vene keelt, aga sellegipoolest me räägime siiski vene keeles, mitte eesti keeles, mida sina väitsid end ju oskavat.
-
Külaline
Nonoh, pidid ju integreeruma kõik usinalt, nagu väideti siis, kui neid Ukrainast bussidega kohale tassiti.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 12:20 Minu arust iseenesest ikkagi ei hakka keel külge, eriti passiivselt lihtsalt kuulates. Kui ise räägid pidevalt, on asi parem, aga ikkagi jääb keeleoskus kehvaks. Näiteks ma pole 20 aastat ühtki sõna vene keelt rääkinud, aga nüüd pandi kabinetti umbkeelne kolleeg (ukrainlane), kellega pean päevast päeva vene keelt rääkima. Paari kuuga räägin juba päris soravalt, aga väga valesti ja keeleoskus enam ka ei arene väga. Nüüd mõtlesin hakata iseseisvalt juurde õppima, grammatikat ja uusi sõnu, siis saan ehk täitsa hea keeleoskuse. Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust. Ükskord koguni naeris, et kuidas ma vene keelt räägin. Siis ütlesin, et ma pole öelnudki, et ma oskan vene keelt, aga sellegipoolest me räägime siiski vene keeles, mitte eesti keeles, mida sina väitsid end ju oskavat.
-
Külaline
Ja see ongi nii nõme suhtumine. Ma siis see nõme külaline soome keele poole pealt. No mul endal päriselt vererõhk tõuseb, kui inimesed vabatahtlikult tulevad siia tööle ja elama aga keelduvad sisse sulanduma. Ikka pakkuge jaa kõikki teenuseid eesti keeles Soome riigis! Sama nõme nagu venelased Eestis.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 12:20 Minu arust iseenesest ikkagi ei hakka keel külge, eriti passiivselt lihtsalt kuulates. Kui ise räägid pidevalt, on asi parem, aga ikkagi jääb keeleoskus kehvaks. Näiteks ma pole 20 aastat ühtki sõna vene keelt rääkinud, aga nüüd pandi kabinetti umbkeelne kolleeg (ukrainlane), kellega pean päevast päeva vene keelt rääkima. Paari kuuga räägin juba päris soravalt, aga väga valesti ja keeleoskus enam ka ei arene väga. Nüüd mõtlesin hakata iseseisvalt juurde õppima, grammatikat ja uusi sõnu, siis saan ehk täitsa hea keeleoskuse. Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust. Ükskord koguni naeris, et kuidas ma vene keelt räägin. Siis ütlesin, et ma pole öelnudki, et ma oskan vene keelt, aga sellegipoolest me räägime siiski vene keeles, mitte eesti keeles, mida sina väitsid end ju oskavat.
Miks? Miks nagu?
-
Külaline
Tulemust ei saagi olla, kui tal praktikat ei ole. Ja praktikat saaks ta sinu käest, aga sa oled alandlikult nõus kohe vene keeles temaga suhtlema ja tahad veel juurde õppida, et paremini rääkida. No tere talv tõesti! Hakka ukrainlasega ometi eesti keeles rääkima, mida sa russitad.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:07Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust.
-
Külaline
Olen proovinud küll, aga sellel mingit tulu ei ole, kui inimene ei oska ühtki sõna eesti keelt. Võin rääkida nagu seinaga. Ülteb ikka, et sto ja patrab minuga hommikust õhtuni vene keeles, vait ka korrakski ei jää.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:20Tulemust ei saagi olla, kui tal praktikat ei ole. Ja praktikat saaks ta sinu käest, aga sa oled alandlikult nõus kohe vene keeles temaga suhtlema ja tahad veel juurde õppida, et paremini rääkida. No tere talv tõesti! Hakka ukrainlasega ometi eesti keeles rääkima, mida sa russitad.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:07Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust.
-
Külaline
Vastik alandlik ja lömitav suhtumine. Rääkiks siis temaga inglise keeles, aga ei, ikka asub usinalt vene keelt õppima.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:43Olen proovinud küll, aga sellel mingit tulu ei ole, kui inimene ei oska ühtki sõna eesti keelt. Võin rääkida nagu seinaga. Ülteb ikka, et sto ja patrab minuga hommikust õhtuni vene keeles, vait ka korrakski ei jää.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:20Tulemust ei saagi olla, kui tal praktikat ei ole. Ja praktikat saaks ta sinu käest, aga sa oled alandlikult nõus kohe vene keeles temaga suhtlema ja tahad veel juurde õppida, et paremini rääkida. No tere talv tõesti! Hakka ukrainlasega ometi eesti keeles rääkima, mida sa russitad.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:07Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust.
-
Külaline
Soomes jääkski ta üksi patrama, ühelgi soomlasel ei tuleks pähe hakata temaga suhtlemise pärast vene keelt õppima. Prantsusmaal ja igal pool läänes saadetakse selline pikalt. Aga eestlane ... asub otsekohe kintsu kaapima.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:43Olen proovinud küll, aga sellel mingit tulu ei ole, kui inimene ei oska ühtki sõna eesti keelt. Võin rääkida nagu seinaga. Ülteb ikka, et sto ja patrab minuga hommikust õhtuni vene keeles, vait ka korrakski ei jää.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:20Tulemust ei saagi olla, kui tal praktikat ei ole. Ja praktikat saaks ta sinu käest, aga sa oled alandlikult nõus kohe vene keeles temaga suhtlema ja tahad veel juurde õppida, et paremini rääkida. No tere talv tõesti! Hakka ukrainlasega ometi eesti keeles rääkima, mida sa russitad.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:07Naljakas on muidugi see, et ukrainlane on siin kolm aastat olnud ja ei oska ühtki sõna eesti keelt, kuigi meie tööandjale ütles, et ta usinalt õpib, küll makstakse tal kursusi kinni ja mida iganes, aga tulemust pole mingisugust.
-
Külaline
Minu majas elab noor Ukraina perekond samuti juba peaaegu 3 aastat, selle aja jooksul on nad siin Eestis saanud isegi kaks last, teine praegu imik. Sel kevadel, kui parklas kohtusime ja mina ütlesin 'tere', siis vastati mulle 'zdrastvuite'. Ah, mingu põrgusse. Mina enam neid ei kõneta. Vastik lihtsalt.
-
Külaline
On nad üldse ukrainlased? Äkki ukrainast venelased?Külaline kirjutas: ↑30 Mär 2025 09:54 Minu majas elab noor Ukraina perekond
-
Külaline
Ingise keeles? Ta ei oska ju seda ka ühtegi sõna. Valikus on temaga mitterääkimine või siis rääkimine vene keeles. Mina siis kasutan võimalust vene keele õpppimiseks, ükski oskus ei voola mööda külgi maha. Ma arvan, et ta väga kaua ei saa meil töötada, sest tema ametikohal on tegelikult keelenõue C1. Selleks anti talle kaks aastat aega. Aga aasta on juba peaegu möödas ja ei tule sealt A1 ka.Külaline kirjutas: ↑30 Mär 2025 00:15Vastik alandlik ja lömitav suhtumine. Rääkiks siis temaga inglise keeles, aga ei, ikka asub usinalt vene keelt õppima.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:43Olen proovinud küll, aga sellel mingit tulu ei ole, kui inimene ei oska ühtki sõna eesti keelt. Võin rääkida nagu seinaga. Ülteb ikka, et sto ja patrab minuga hommikust õhtuni vene keeles, vait ka korrakski ei jää.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:20
Tulemust ei saagi olla, kui tal praktikat ei ole. Ja praktikat saaks ta sinu käest, aga sa oled alandlikult nõus kohe vene keeles temaga suhtlema ja tahad veel juurde õppida, et paremini rääkida. No tere talv tõesti! Hakka ukrainlasega ometi eesti keeles rääkima, mida sa russitad.
-
Külaline
Peaaegu tahtsin kirjutada.Külaline kirjutas: ↑30 Mär 2025 11:22Ingise keeles? Ta ei oska ju seda ka ühtegi sõna. Valikus on temaga mitterääkimine või siis rääkimine vene keeles. Mina siis kasutan võimalust vene keele õpppimiseks, ükski oskus ei voola mööda külgi maha. Ma arvan, et ta väga kaua ei saa meil töötada, sest tema ametikohal on tegelikult keelenõue C1. Selleks anti talle kaks aastat aega. Aga aasta on juba peaegu möödas ja ei tule sealt A1 ka.Külaline kirjutas: ↑30 Mär 2025 00:15Vastik alandlik ja lömitav suhtumine. Rääkiks siis temaga inglise keeles, aga ei, ikka asub usinalt vene keelt õppima.Külaline kirjutas: ↑29 Mär 2025 20:43
Olen proovinud küll, aga sellel mingit tulu ei ole, kui inimene ei oska ühtki sõna eesti keelt. Võin rääkida nagu seinaga. Ülteb ikka, et sto ja patrab minuga hommikust õhtuni vene keeles, vait ka korrakski ei jää.
-
Külaline
Aga mis sellel üldse vahet on, kui noored inimesed 3 aastat pärast Eestisse kolimist sulle 'tere' ei suvatse öelda?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist