Head pastaretseptid?

köök, kodu korrashoid ja aed
Hobikokk

Head pastaretseptid?

Postitus Postitas Hobikokk »

Jagage oma lemmik pastaretsepti (ja mis tüüpi pastaga teete), katsetatud erinevaid, koguks siit ideid ja teiste eestlaste tried and trusted retsepte :D
Khkh

Postitus Postitas Khkh »

Meie pere lemmkk - koorene-sweet chilli kanapasta. Pastasordiks penne. Vaja läheb:
penne pasta
toidukoor
kanafilee
sweet chilli kaste (nt Santa Maria, Xtra või Coopi oma Prismast on kõige paremad)

Haki kanafilee ribadeks, sega koos paari supilusikatäie sweet chilli kastmega läbi ja pane kaanega karpi mõneks ajaks külmkappi maitsestuma (võib teha ka eelmisel õhtul). Keeda penned, lisa toidukoor, aja kõrgel kuumusel keema ja sega kiiresti, et koor paksuks läheks. Lisa mõnuga sweet chilli kastet pasta-kooresegu sisse oma maitse järgi ja sega. Prae sweet chilli kastmes marineerinud kanafileeribad. Algul rohkem hauta kanatükkidest vesi välja, hiljem prae kõrgel kuumusel kaste kanaribade külge glasuuriks kinni. Lisa kanaribad pastale ja sega. Serveeri parmesani juustuga.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Mu lemmik hetkel on sinihallitusjuustu pasta. Keedan pasta (enamasti penne), lisan krõmpsuks praetud peekoniviilukesed või singikuubikud. Võib lisada ka keedetud brokkolit (issand, kas sai nüüd õigesti?).
Kuumutan eraldi kastrulis toidukoore, kuhu tükeldan sinihallitusjuustu. Valin alati mingi tugevamaitselise, jääb mõnusam. Segan selle kastme pasta hulka ja lasen enne sööma hakkamist pisut "tõmmata".
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Aglio e olio

Hea kvaliteediga spagetid (või värskelt tehtud) keema, pannile oliivõli, küüslauk, kulbitäis pasta keeduvett, pasta segamini, peale jahvatada musta pipart ja serveerida parmesani või grana padanoga.

Koorene peekonipasta

Hea kvaliteediga tagliatelled keema. Pannil madalal tulel lasta peekonikuubikutel rasv välja lasta. Lisada must pipar, basiilik, soovi korral estragon, koor. Segada intensiivselt. Lisada parmesan, segada veel. Lisada pasta koos natukese pastakeeduveega. Segada. Serveerida peterselliga.
Juustup

Postitus Postitas Juustup »

Lihtne ja rahakotisõbralik tuunikalapasta.

Üks või kaks suuremat sibulat hakkida pisikesteks tükkideks, pruunistada. Lisada toidukoor 400ml, üks pakk merevaiku(või ükskõik millist sulatatud juustu) ning kaks purki tuunikala.
Makarone võib keeta täiesti ükskõik millise kujuga, täpselt nii nagu keegi ise tahab.

Võlu seisneb ka selles, et lisaks aajaolule, et see on maitsev,on seda ka väga lihtne teha. Odav ka, kui soodukaid jälgida.

/Juustup
Külaline

Juustup kirjutas: 27 Juun 2024 19:42 Lihtne ja rahakotisõbralik tuunikalapasta.

Üks või kaks suuremat sibulat hakkida pisikesteks tükkideks, pruunistada. Lisada toidukoor 400ml, üks pakk merevaiku(või ükskõik millist sulatatud juustu) ning kaks purki tuunikala.
Makarone võib keeta täiesti ükskõik millise kujuga, täpselt nii nagu keegi ise tahab.

Võlu seisneb ka selles, et lisaks aajaolule, et see on maitsev,on seda ka väga lihtne teha. Odav ka, kui soodukaid jälgida.

/Juustup
Tuunikala soolvees või õlis?
Juustup

Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 20:07
Juustup kirjutas: 27 Juun 2024 19:42 Lihtne ja rahakotisõbralik tuunikalapasta.

/Juustup
Tuunikala soolvees või õlis?
Olen mõlemaga teinud või siis kombineerinud. Muidugi kui õlis on, siis tasuks sõelal ära nõrutada. Sõltub kui rammusat tahta.
Kunagi kui ma selle retsepti leidsin oli see üldse dieetpasta näol, st makaronide asemel oli täisterapasta, koort oli 200 ml, tuunikala oli soolvees ning sulajuust oli helesinine(light) merevaik või philadelphia. Kuna aga rahaga oli hiljem kitsas ja ülekaalulised pole ei mina ega mu mees siis ma ajaga sättisin selle retsepti rahakotisõbralikumaks ja (toidukoore näol) kreemjamaks. Ja tõesti, asi pole ainult säästmises, see on mu lemmikpasta.

/Juustup
Külaline

Pasta sisse ei käi koor, toidukoor, vahukoor, toorjuust, sulatatud juust, kana, sibul ega küüslauk (v.a siis aglio e olio)
Juustup

Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 20:37 Pasta sisse ei käi koor, toidukoor, vahukoor, toorjuust, sulatatud juust, kana, sibul ega küüslauk (v.a siis aglio e olio)
Miks mitte?
Kust sünnib siis paljudes menüüdes kasutusel olev koorene kanapasta? Või koorene lõhepasta?

/Juustup
Külaline

Juustup kirjutas: 27 Juun 2024 20:44
Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 20:37 Pasta sisse ei käi koor, toidukoor, vahukoor, toorjuust, sulatatud juust, kana, sibul ega küüslauk (v.a siis aglio e olio)
Miks mitte?
Kust sünnib siis paljudes menüüdes kasutusel olev koorene kanapasta? Või koorene lõhepasta?

/Juustup
Mitte Itaaliast.
Juustup

Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 21:06
Miks mitte?

/Juustup
Mitte Itaaliast.
Issand, mis vahet sellel on? Samahästi võiks väita et kui hamburgeri vahel on muna, siis pole ta hamburger, sest ameeriklased nii ei tee. Minumeelest on kooresed ja kreemjad palju maitsvamad kui mingid kuivad makaronid milles ainuke mahlakam osa on tilk tomatipastat ja peal on hunnik basiilikut.
https://retseptisahtel.ee/pasta-carbonara/, see ka siis pole pasta või?

Lõppude lõpuks pole sellel vahet, igaüks sööb nagu tahab. Toit on kunst.

/Juustup
Külaline

Imelik jutt. Mul on sõber Itaalias, teeb tihti mulle pastat. Ja paneb küll küüslauku sisse ja mingit koore moodi asja, double cream.
Külaline

Kas keegi on söönud Ränduri kanapastat ja oskab öelda, millest see koosneb? Iga kord, kui Tartus käin, lähen pasta pärast sealt läbi. Ise midagi erilist valmistada ei oska.
Mupsik
Teerajaja

Postitus Postitas Mupsik »

Miks ei?
Juustup

Mupsik kirjutas: 27 Juun 2024 21:34
Miks ei?
Ma tahaks ka teada. Mis sinna siis üldse panna tohib, et tegu nn "ametlikult pastaga" oleks?

/Juustup
Juustup

Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 21:33 Kas keegi on söönud Ränduri kanapastat ja oskab öelda, millest see koosneb? Iga kord, kui Tartus käin, lähen pasta pärast sealt läbi. Ise midagi erilist valmistada ei oska.
Kahjuks pole ma seda söönud, aga seda võin kinnitada, et toidud on seal tõesti väga head ja mina käisin seal ka alati. Äkki oleks variant teinekord mõni toiduhuviline sõbranna kaasa kutsuda? Või kui Tartu lähedal ei ela, siis äkki nad oleksid nõus kaasa müüma? On ka võimalus paluda kokka tänada ja siis otse öeldagi et olen Teie pastast vaimustuses ja Te teete super tööd, aga kuna ma elan (vali mingi jube kauge linn), Narvas siis ma satun siia haruharva, aga kas Te palun ütleksite, mis Te sinna sisse panete?
Võimalik, et ütleb et retsept on saladus, aga võimalik, et hing läheb hellaks. Tänapäeval Eestis ei kiida keegi kokkasid. Mina teen seda eranditult alati kui toit on hea, neil läheb alati silm särama.

/Juustup
Külaline

Juustup kirjutas: 27 Juun 2024 21:25
Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 21:06

Miks mitte?

/Juustup
Mitte Itaaliast.
Issand, mis vahet sellel on? Samahästi võiks väita et kui hamburgeri vahel on muna, siis pole ta hamburger, sest ameeriklased nii ei tee. Minumeelest on kooresed ja kreemjad palju maitsvamad kui mingid kuivad makaronid milles ainuke mahlakam osa on tilk tomatipastat ja peal on hunnik basiilikut.
https://retseptisahtel.ee/pasta-carbonara/, see ka siis pole pasta või?

Lõppude lõpuks pole sellel vahet, igaüks sööb nagu tahab. Toit on kunst.

/Juustup
Jah, see ei ole carbonara.
Pole mitte mingit kunsti hapukoore-ketšupimöginas. See on mingi väärastunud maitsemeel. Nagu hamburger pole kah toit, vaid hädaabi nälgimisel.
Mis tomatipasta??? Iga su lause teeb haiget.
Jah, sööbki, aga ei tasu ka oma makaroni koorega pastaroaks kutsuda.
Külaline

Jah, makaronid ka ei käi. Muhahaa :lol:

Aga tegelikult, nii head soovitused. Jätkake!
Neid "ei käi" ja "nii ei tehta" tüüpe ignoreerige.
Juustup

Külaline kirjutas: 27 Juun 2024 22:08
Jah, makaronid ka ei käi. Muhahaa :lol:

Aga tegelikult, nii head soovitused. Jätkake!
Neid "ei käi" ja "nii ei tehta" tüüpe ignoreerige.
Täpselt. See ongi huvitav, et ükskõik mida siin ei ütleks, teed sa kohe kõike valesti või sinu toit on mingi pläust vms. Hamburger pole ka toit jne. Minule näiteks need vanad kastmest üle ajavad hamburgerid tohutult meeldisid, kahjuks enamus neid putkasid kust selliseid sai on kinni pandud. Ja hamburger on selles osas sama unikaalne nagu pitsa- igaüks saab panna sinna täpselt seda mida tahab. Väide, et see pole toit on toidu mõnitamine.

Aga teemasse- olen teinud ka sellist pastat(loodan, et mõni peen isik nüüd infarkti ei saa), et praen sibula, küüslaugu, peekoni(või singi) ning samamoodi panen sulatatud juustu ning toidukoort juurde. Maitseks soola. Vahel olen ka tomatit sisse pannud, aga üldiselt pigem kõrvale. Vahel riivitud juustu peale, täpselt nagu tuju on.

Ja ma väga vabandan pastaekspertide ees, aga ma ei saa rõhutamata jätta et ka selles retseptis pole mitte mingit vahet mis suuruse või kujuga makaronidega tegemist on. Ma tahaks seda inimest näha kes tõsimeeli tormab poodi spagettide järele, et bologneset teha, kui tal on sarvekesed kapis olemas.

/Juustup
Leevike
Teerajaja

Postitus Postitas Leevike »

Pasta menüüs tihti: siin mõned ideeks.
- bolognese (vt nt Jamie Oliveri retsepti), aga oluline väga väikse tule peal 2-3h lasta podiseda
- tuunikalapasta: sibul, baklazaan, küüslauk läbi hautada-praadida oliivõliga, aga mitte otseselt pruuniks lasta, siis visata juurde kas kirsstomateid või harilikke tomateid tükkideks lõigatuna ja lõpuks tuunikala (kasutan sellist, kus vähe õli sees). ja pasta kokku segada
- pesto pasta. Pesto teen ise, vt internetist retsepte. Oluline on see, et paned pesto sisse siis kui pasta on valmis ja jätad paar lusikat keeduvedelikku kuskile igaksjuhuks, et saad juurde panna. Aga kui pesto sisse segad, siis enam ei kuumuta. Basiilikule kuumus ei meeldi.
- ja alles hiljuti proovisin ära meie põhjanaabri leiutatud sensatsiooni, ahjufeta pasta. https://liemessa.fi/2019/02/uunifetapasta/
Võid otsida internetis retsepti ka spinatiga, aga spagetti ei soovitaks kasutada, pigem nt fusillisid või pennesid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist