Kui kaua toit säilib sügavkülmas?

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
cat
Kontakt:

Kui kaua toit säilib sügavkülmas?

Postitus Postitas cat »

Eelmise aasta detsembri lõpus ostsin terve pardi. Kaks päeva enne aegumise tähtaega viskasin pardi sügavkülma.Kuna põlnud aega seda vaaritada.
Nüüd on möödunud ligi 2.5 kuud.Kas kannatab seda veel ahju panna või pigem mitte?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

cat kirjutas: 09 Mär 2025 19:10 Eelmise aasta detsembri lõpus ostsin terve pardi. Kaks päeva enne aegumise tähtaega viskasin pardi sügavkülma.Kuna põlnud aega seda vaaritada.
Nüüd on möödunud ligi 2.5 kuud.Kas kannatab seda veel ahju panna või pigem mitte?
Jah kannatab
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mina olen kuulnud, et sügavkülmas kui kaks kuud liha hoida, siis kannatab veel teha. Aga põhimõtteliselt ega ta jää peal halvaks ei lähe, võid ju proovida.
Külaline

Minu arvamus on ka, et võid pardi ahju pista. Muidugi vaata pärast sulamist hoolega üle ja tõmba ninaga - kui miskit kahtlast tundub, siis ei pea tarvitama. Aga üldiselt ei ole 2-3 kuud sügavkülmas midagi hullu. Kaubanduses on ju ka sügavkülmletis (nii ostusaalis kui ka enne seda ladudes sügavkülmas) hoitud liha kuude kaupa ja midagi ei juhtu.

Tähtis on muidugi, et liha ei ole vahepeal üles sulanud, nt pikema elektrikatkestuse tõttu vms.
Külaline

kui ta külma pannes oli heas konditsioonis, siis pole tal häda ka mitu kuud hiljem.
Sulata külmikus aeglaselt, see võib võtta isegi 2 päeva olenevalt linnu suurusest.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 09:12 kui ta külma pannes oli heas konditsioonis, siis pole tal häda ka mitu kuud hiljem.
Sulata külmikus aeglaselt, see võib võtta isegi 2 päeva olenevalt linnu suurusest.
Mina olen just aru saanud, et sulatada tuleks hoopis kiiresti. Et siis ei jõua rakud lagunema hakata. Ja tõsi, olen märganud, et on suur vahe, kas paned pannile kalapulgad jäätununa või mitu tundi üles sulatatuna. Jäätunud kalapulgad praevad pannil mõnusalt tahkeks ja krõbedaks, ent kaua sulanud kalapulgad on lödid.

Ega muidugi ei hakka parti päris jäätunud kujul küpsetama, kuid hommikul toasooja kätte tõstes saab õhtusöögiks valmistada küll. Või siis paned eelmisel õhtul sügavkülmast üle tavalisse külmikusse ja hommikul tõstad välja köögilaua peale.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 10:32 Mina olen just aru saanud, et sulatada tuleks hoopis kiiresti. Et siis ei jõua rakud lagunema hakata. Ja tõsi, olen märganud, et on suur vahe, kas paned pannile kalapulgad jäätununa või mitu tundi üles sulatatuna. Jäätunud kalapulgad praevad pannil mõnusalt tahkeks ja krõbedaks, ent kaua sulanud kalapulgad on lödid.

Ega muidugi ei hakka parti päris jäätunud kujul küpsetama, kuid hommikul toasooja kätte tõstes saab õhtusöögiks valmistada küll. Või siis paned eelmisel õhtul sügavkülmast üle tavalisse külmikusse ja hommikul tõstad välja köögilaua peale.
Liha just ei tohi toatemperatuuril sulatada. Külmkapis sulatamine tagab ühtlase temperatuuri ja aeglustab bakterite paljunemist. Pardi sulatamiseks läheb 24-48 tundi nagu keegi siin eespool mainis. Toasoojas hoides sulab väline pool liiga kiiresti ja temperatuur tõuseb tasemeni, kus bakterid hakkavad ohtlikul tasemel paljunema.

Kalapulgad ongi mõeldud jäätununa pannile või ahju panekuks. Ei saa ühe jäätunud pardiga võrrelda.
Külaline

Kui part läks sügavkülma paar päeva enne aegumist, siis mina teda 2 päeva küll ei sulataks. Pigem kiirelt kas mikrokas või soojas vees. Kuigi öeldakse, et lihale on parim kiire külmutamine ja aeglane sulatamine, siis alati ei saa. Küllalt nii teinud - kiire sulatus ja kohe ahju. Ei jõua ükski bakter arenema hakata.
Iseenesest ei juhtu lihaga sügavkülmas midagi, säilitatakse ju mitmeid kuid.
Külaline

Ma aeguma hakkamise äärel külmutataud parti nüüd päeva toas (!) vms kindlasti ei soojendaks! Kasutaksin ka sooja vett või mikrokat- sulatad (soojas vees tunni vms, oleneb kaalust ju), maitsestad, ahju. Mingi tohutu gurmee sellest nüüd vaevalt enam saab, et hirmettevaatlikult sulatada.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 10:32
Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 09:12 kui ta külma pannes oli heas konditsioonis, siis pole tal häda ka mitu kuud hiljem.
Mina olen just aru saanud, et sulatada tuleks hoopis kiiresti. Et siis ei jõua rakud lagunema hakata. Ja tõsi, olen märganud, et on suur vahe, kas paned pannile kalapulgad jäätununa või mitu tundi üles sulatatuna. Jäätunud kalapulgad praevad pannil mõnusalt tahkeks ja krõbedaks, ent kaua sulanud kalapulgad on lödid.

Mitte kunagi ei sulatata toatemperatuuril. Ainult jahekapis.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 14:51Mitte kunagi ei sulatata toatemperatuuril. Ainult jahekapis.
Värskelt külmutatud liha jah. Aga kui pole enam esimeses nooruses külma pandud, on kiire sulatus parim.
Tegelikult ei juhtu ka lihaga midagi erilist, ei lõhke kõik rakud ega aja kogu mahla välja, ei jää kuiv.
Kalapulki ja ka külmutatud juurvilju ei sulatatagi enne küpsetamist üles, see juhend on ka pakkide peal kirjas.
Külaline

Kiire sulatus ongi veevannis, külmkapis. Paned pardi minigrip kotti, koti veega täidetud kaussi ja kausi külmkappi. Iga 30-60 minuti tagant vahetad vett. Vesi olgu leigest sutsu külmem. Saab pardi vähem kui päevaga sulatatud.

Miks liha ainult külmkapis sulatatakse - siis jääb juba sulanud osa temperatuur alati alla 4 kraadi.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 22:44
Külaline kirjutas: 10 Mär 2025 14:51Mitte kunagi ei sulatata toatemperatuuril. Ainult jahekapis.
Värskelt külmutatud liha jah. Aga kui pole enam esimeses nooruses külma pandud, on kiire sulatus parim.
Tegelikult ei juhtu ka lihaga midagi erilist, ei lõhke kõik rakud ega aja kogu mahla välja, ei jää kuiv.
Kalapulki ja ka külmutatud juurvilju ei sulatatagi enne küpsetamist üles, see juhend on ka pakkide peal kirjas.
Liha ja kala ei sulatatata mitte iial toatemperatuuril. Kõige õudsem, mis olen kuulnud, et mõni teeb nii ka krevettidega!

https://www.ohtuleht.ee/tarbija/734525/ ... latamiseks
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mär 2025 18:52Liha ja kala ei sulatatata mitte iial toatemperatuuril. Kõige õudsem, mis olen kuulnud, et mõni teeb nii ka krevettidega!
Jajah. Kõik me oleme igasugu artikleid lugenud. Ei viitsi järgmist linki avadagi enam. Krevette olen sulatanud toas leiges soolvees korduvalt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist