Kuidas lapsele selgitada tõtt?
-
Külaline
Kuidas lapsele selgitada tõtt?
Nimelt lugu selline:
Olen väiksema lapsega 100% üksikema. Laps on küll veel üsna väike(1.5a) aga mingil hetkel, kui ta läheb lasteaeda/kooli tekib tal kindlasti küsimusi, kus tema isa on.
Hetkeolukord on see, et minu enda lapse isaga on enamvähem okei suhtlus messengeri kaudu. Raha maksab(nagu kokku leppisime ametlikult) aga vot kohtuda lapsega ei soovi. Okei, aksepteerin seda. Olen ääriveeri ikka püüdnud eelnevalt kokkusaamisi organiseerida(kasvõi korraks) aga aru on saada, et talle piisab vaid messengeri piltidest. Nüüd pole ta füüsiliselt last näinud aasta. Kokku üldse 3 korda selle 1.5a jooksul. Suruma ma muidugi ei hakka. Messengerik küll südamed lendavad ja "hoolib".
Kes siin mõtlevad, et ma ise takistan. No ei. Ta elab 15 min autosõidu kaugusel ja see, et laps minu vastutada on, oli tema vaba valik(käisime koos dok tegemas ja hooldusõigust).
Täna siis rääkisin oma tädiga, kes tõstatas päris tõsise küsimuse, et mida ma tulevikus lapsele selgitan...
Ja jäingi mõtlema, et mida ma siis ütlen.
Fakt on see, et valetama ma ei hakka. A'la et isa elab mujal, on surnud vms.
Kuidas oleks mõistlik ennast ette valmistada?
Öelda, et isa ei tunne huvi, tundub veidi julm 3-4a lapsele(ma arvan, et sellises vanuses ta huvi ka tundma hakkab).
No ja kui mainimist väärt on, siis ei ole ka minu elus uut meest, kes "võiks" olla isafiguur. See võib kunagi tekkida, aga lapsele ma valetama ei hakka ja kedagi "issiks" kutsuma sundima. Ei ole ta senimaani seda nimetust kuulnud. Ta ei teagi, kes "issi" on.
Olen väiksema lapsega 100% üksikema. Laps on küll veel üsna väike(1.5a) aga mingil hetkel, kui ta läheb lasteaeda/kooli tekib tal kindlasti küsimusi, kus tema isa on.
Hetkeolukord on see, et minu enda lapse isaga on enamvähem okei suhtlus messengeri kaudu. Raha maksab(nagu kokku leppisime ametlikult) aga vot kohtuda lapsega ei soovi. Okei, aksepteerin seda. Olen ääriveeri ikka püüdnud eelnevalt kokkusaamisi organiseerida(kasvõi korraks) aga aru on saada, et talle piisab vaid messengeri piltidest. Nüüd pole ta füüsiliselt last näinud aasta. Kokku üldse 3 korda selle 1.5a jooksul. Suruma ma muidugi ei hakka. Messengerik küll südamed lendavad ja "hoolib".
Kes siin mõtlevad, et ma ise takistan. No ei. Ta elab 15 min autosõidu kaugusel ja see, et laps minu vastutada on, oli tema vaba valik(käisime koos dok tegemas ja hooldusõigust).
Täna siis rääkisin oma tädiga, kes tõstatas päris tõsise küsimuse, et mida ma tulevikus lapsele selgitan...
Ja jäingi mõtlema, et mida ma siis ütlen.
Fakt on see, et valetama ma ei hakka. A'la et isa elab mujal, on surnud vms.
Kuidas oleks mõistlik ennast ette valmistada?
Öelda, et isa ei tunne huvi, tundub veidi julm 3-4a lapsele(ma arvan, et sellises vanuses ta huvi ka tundma hakkab).
No ja kui mainimist väärt on, siis ei ole ka minu elus uut meest, kes "võiks" olla isafiguur. See võib kunagi tekkida, aga lapsele ma valetama ei hakka ja kedagi "issiks" kutsuma sundima. Ei ole ta senimaani seda nimetust kuulnud. Ta ei teagi, kes "issi" on.
-
Külaline
Ütledki, et isal on oma elu ja ta ei soovi kokku saada, aga ikka küsib, kuidas sul läheb. Kui laps seda varakult teab, ongi see loomulik elu ja mingit probleemi pole. Palju hullemad on need isad, kes vahepeal ujuvad välja, loovad lapsega kontakti ja siis kaovad. Lapsele on kõige hullem ebastabiilsus, mitte mingid muud asjad. Kui ta ei tunnegi oma isa, ei oska ka puudust tunda. Kui kunagi küsib, et miks siis tema isa ei taha kokku saada, siis ütledki, et eks inimesi ole igasuguseid ja sina täpselt vastata ei oska.
-
Külaline
Paluks mitte solvuda, et küsin, aga miks sa tahtsid last mehega, kes ei tahtnud last saada?
-
Külaline
Õigustatud küsimus, sest tänapäeval 95% ei rasestuta kogemata, vaid ema soovi puhul, teine variant - emal oli ükskõik, kas jääb rasedaks või mitte.Külaline kirjutas: ↑09 Mär 2025 23:27 Paluks mitte solvuda, et küsin, aga miks sa tahtsid last mehega, kes ei tahtnud last saada?
-
Külaline
Mis mõttes emal oli ükskõik? Ikka isal oli siis ka ükskõik, muidu poleks saanud seda ju juhtuda.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 04:37Õigustatud küsimus, sest tänapäeval 95% ei rasestuta kogemata, vaid ema soovi puhul, teine variant - emal oli ükskõik, kas jääb rasedaks või mitte.Külaline kirjutas: ↑09 Mär 2025 23:27 Paluks mitte solvuda, et küsin, aga miks sa tahtsid last mehega, kes ei tahtnud last saada?
-
Külaline
Kas isa ise oskaks vastata, kui sa küsiks, mida sa võiks vastata kui lapsel selline küsimus tekib. On ju loogiline, et lapsel tekivad sellised küsimused, kui ta saab suuremaks.
-
Külaline
Niisuguste küsimuste puhul kehtib reegel: vastad niipalju kui küsitakse, ja mitte rohkem.
Tegelikult mõtlevad täiskasvanud enda jaoks keerulistes asjades liialt üle. Nad arvavad, et laps mõtleb ja tunneb samamoodi nagu vanemgi. Aga see ei pruugi nii olla. Lapsed on tihti üllatavalt tolerantsed, nende jaoks on maailm selline nagu ta on. Nende jaoks on maailm siin ja praegu, me elame emaga ja mul on roosa tuba ja koer ja kass. Rohkem laps sügavuti ei juurdle.
Kui laps küsib, et miks mul isa ei ole, siis sinu jaoks võib see olla suur ja vägev küsimus, sa omistad sellele tohutu tähenduse. Aga lapse jaoks võib sihuke möödaminnes pillatud küsimus olla samal pulgal pärimisega, kust moos kommi sisse saab.
Ära räägi enne midagi, kui laps ise pole küsinud. Ja ka siis ära hakka pikalt-laialt enda ja lapse isa suhetest lapsele heietama, vaid püüa jääda nii napiks ja konkreetseks kui võimalik. Pole vaja pikkade kirjeldustega lapse fantaasiat lippama panna. Seega, kui laps küsib, siis võid talle vastata umbes nii: "Sinu emme ja issi ei ela koos. Alati ei ole vanemad koos. Nii lihtsalt on."
Ja kui laps edasi küsib, et miks, siis võid öelda näiteks, et issi on ära, emme ja issi ei ela koos, nii on.
Öelda, et isal on oma elu, lõpuks pika pinnimise peale muidugi võid, ent u 2-4aastane laps sellest tegelikult aru ei saa. Lapsele on teadmine, et kellelgi on kusagil mingi muu elu veel peale temaga koos olemise, väga abstraktne ja arusaamatu.
Mina ise olen ka üksikema laps. Mu vanemad olid küll abielus, ent isa jättis ema sünnitusmajja maha. Tagantjärele olen emale tänulik, et ta ei püüdnud iga hinna eest seda teemat mulle üles pushida ega jooksnud isal liiga hullusti sabas, et "peret kokku tuua". Tähtsaim on, et lapsel oleks stabiilsus, et teda ei jooksutataks siia-sinna ning et üks vanem ei ripuks pidevalt telefonitoru otsas, püüdes lapse üleandmise aegu kokku leppida. Selline lapse seljakotina kohtlemine tundub mulle õudne. Seega ma ütleks, et teil on veel vedanud - lapsel on stabiilne elu. Mis mulle minu ema juures veel meeldib, on see, et ta ei rääkinud mulle mu isast halba. Ehkki, nagu ma täiskasvanuks saades ja asja ise uurima hakates tuvastasin, oli mu "isa" täielik mölakas.
Tegelikult mõtlevad täiskasvanud enda jaoks keerulistes asjades liialt üle. Nad arvavad, et laps mõtleb ja tunneb samamoodi nagu vanemgi. Aga see ei pruugi nii olla. Lapsed on tihti üllatavalt tolerantsed, nende jaoks on maailm selline nagu ta on. Nende jaoks on maailm siin ja praegu, me elame emaga ja mul on roosa tuba ja koer ja kass. Rohkem laps sügavuti ei juurdle.
Kui laps küsib, et miks mul isa ei ole, siis sinu jaoks võib see olla suur ja vägev küsimus, sa omistad sellele tohutu tähenduse. Aga lapse jaoks võib sihuke möödaminnes pillatud küsimus olla samal pulgal pärimisega, kust moos kommi sisse saab.
Ära räägi enne midagi, kui laps ise pole küsinud. Ja ka siis ära hakka pikalt-laialt enda ja lapse isa suhetest lapsele heietama, vaid püüa jääda nii napiks ja konkreetseks kui võimalik. Pole vaja pikkade kirjeldustega lapse fantaasiat lippama panna. Seega, kui laps küsib, siis võid talle vastata umbes nii: "Sinu emme ja issi ei ela koos. Alati ei ole vanemad koos. Nii lihtsalt on."
Ja kui laps edasi küsib, et miks, siis võid öelda näiteks, et issi on ära, emme ja issi ei ela koos, nii on.
Öelda, et isal on oma elu, lõpuks pika pinnimise peale muidugi võid, ent u 2-4aastane laps sellest tegelikult aru ei saa. Lapsele on teadmine, et kellelgi on kusagil mingi muu elu veel peale temaga koos olemise, väga abstraktne ja arusaamatu.
Mina ise olen ka üksikema laps. Mu vanemad olid küll abielus, ent isa jättis ema sünnitusmajja maha. Tagantjärele olen emale tänulik, et ta ei püüdnud iga hinna eest seda teemat mulle üles pushida ega jooksnud isal liiga hullusti sabas, et "peret kokku tuua". Tähtsaim on, et lapsel oleks stabiilsus, et teda ei jooksutataks siia-sinna ning et üks vanem ei ripuks pidevalt telefonitoru otsas, püüdes lapse üleandmise aegu kokku leppida. Selline lapse seljakotina kohtlemine tundub mulle õudne. Seega ma ütleks, et teil on veel vedanud - lapsel on stabiilne elu. Mis mulle minu ema juures veel meeldib, on see, et ta ei rääkinud mulle mu isast halba. Ehkki, nagu ma täiskasvanuks saades ja asja ise uurima hakates tuvastasin, oli mu "isa" täielik mölakas.
-
Külaline
Ei solvugi. Lapse isa alguses lubas kõrval olla aga kadus poole raseduse pealt. Elatus on ametlikult peale pandud ja võttis ka lapse omaks. Kui kirja sai, ilmus uuesti välja.Külaline kirjutas: ↑09 Mär 2025 23:27 Paluks mitte solvuda, et küsin, aga miks sa tahtsid last mehega, kes ei tahtnud last saada?
-
Külaline
Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 07:01Mis mõttes emal oli ükskõik? Ikka isal oli siis ka ükskõik, muidu poleks saanud seda ju juhtuda.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 04:37Õigustatud küsimus, sest tänapäeval 95% ei rasestuta kogemata, vaid ema soovi puhul, teine variant - emal oli ükskõik, kas jääb rasedaks või mitte.Külaline kirjutas: ↑09 Mär 2025 23:27 Paluks mitte solvuda, et küsin, aga miks sa tahtsid last mehega, kes ei tahtnud last saada?
Ema soovis last. Ilma ema soovita lapsi ei sünni.
Isa oli rumal, lasi emal ennast ära petta. Isa vastutab selle osa eest, mis seadusest tuleneb, kuid täitsa selge on, et isa seda last ei soovinud
-
Külaline
Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 07:01Mis mõttes emal oli ükskõik? Ikka isal oli siis ka ükskõik, muidu poleks saanud seda ju juhtuda.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 04:37
Õigustatud küsimus, sest tänapäeval 95% ei rasestuta kogemata, vaid ema soovi puhul, teine variant - emal oli ükskõik, kas jääb rasedaks või mitte.
Isa oli rumal, lasi emal ennast ära petta. Isa vastutab selle osa eest, mis seadusest tuleneb, kuid täitsa selge on, et isa seda last ei soovinud
Mees, kes last ei soovi, hoiab selle vòimaluse ise ära. Ei usu, et naine keelas mehel kummi kasutada.
-
Külaline
See on hea mõte - küsida lapse isalt nõu, kuidas asja lapsele selgitada. Täitsa huvitav oleks teada, mida ta ütleb.
-
Külaline
Jälle hakkab peale
Mis krt siin mõnel viga on? Inimene julges küsida küsimuse, ja nüüd teda sõimatakse sisuliselt l...ks. Mis te targutate? Laps on olemas, ega teda tagasi ei topi. Leppige sellega ja kui küsimusele vastata ei oska, kerige edasi.
-
Külaline
No ma arvan, et naine väitis, et kummi pole vaja, sest last ei tule. Täielik kontroll on ju selles asjas naise käes.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 07:01
Mis mõttes emal oli ükskõik? Ikka isal oli siis ka ükskõik, muidu poleks saanud seda ju juhtuda.
Mees, kes last ei soovi, hoiab selle vòimaluse ise ära. Ei usu, et naine keelas mehel kummi kasutada.
Jah, mees oli loll, lasi ennast petta. Aga võimaluse kasutas ära siiski naine.
Mees kannab finantsilist vastutust, aga lapsest ta huvituma ei pea, kui ei soovi. See kontroll on jällegi mehe enda käes.
-
Külaline
Vanasti oli nii, et abielu oli märgiks, et mees kavatseb pere luua, tänapäeval on naised ikka päris vähenõudlikud, kui mees ei pane preservatiivi enne keppimist, siis järelikult soovib pere luuaKülaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 07:01
Mis mõttes emal oli ükskõik? Ikka isal oli siis ka ükskõik, muidu poleks saanud seda ju juhtuda.
-
Külaline
Mees, kes täiesti kindlalt last ei soovi, EI USALDA sellises küsimuses naist, kellega ta kokku jääda ei plaani. Mees, kes täiesti kindlalt last ei soovi, kasutab kummi! Punkt! Siin ei ole isrgi mitte millegi üle vaielda!Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:30No ma arvan, et naine väitis, et kummi pole vaja, sest last ei tule. Täielik kontroll on ju selles asjas naise käes.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18
Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.
Mees kannab finantsilist vastutust, aga lapsest ta huvituma ei pea, kui ei soovi. See kontroll on jällegi mehe enda käes.
-
Külaline
Kas see pole petmine?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 07:01
-
Külaline
Ei, täielik kontroll vòib olla ka mehe käes, kui mees vähegi ise soovib. Aga mölakast mees lükkab vastutuse naise kaela ja ise tahab, vòi lausa nòuab kummita seksi, sest kummiga on ju nagu gaasimaskiga lille nuusutada, ja pärast süüdistab naist, kui laps hakkama pandud.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:30No ma arvan, et naine väitis, et kummi pole vaja, sest last ei tule. Täielik kontroll on ju selles asjas naise käes.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18
Vat see on küll üks imelik väide. Mis mõttes isal oli ka ükskõik kas tuleb laps või ei tule? No ilmselgelt isa ei soovinud abielluda, arvata võib, et ka andis mõista, et ei soovi ennast siduda. Isa ei soovinud last.
-
Külaline
Seda arvan mina ka, naised on kõik valevorstid, keda ei saa usaldada. See mees oli loll ja las maksab nüüd trahvi.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:53Mees, kes täiesti kindlalt last ei soovi, EI USALDA sellises küsimuses naist, kellega ta kokku jääda ei plaani. Mees, kes täiesti kindlalt last ei soovi, kasutab kummi! Punkt! Siin ei ole isrgi mitte millegi üle vaielda!Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:30No ma arvan, et naine väitis, et kummi pole vaja, sest last ei tule. Täielik kontroll on ju selles asjas naise käes.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31
Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?
-
Külaline
Milles petmine seisneb? Kust sa seda välja lugesid, et TA ütles mehele, et kasutab ras vastaseid vahendeid?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:55Kas see pole petmine?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:18
Kas mees üldse küsis naise käest, kas ja kuidas ta end raseduse vastu kaitseb? Vaevalt, et küsis! See on ju meeste arvates naiste endi asi.
-
Külaline
täielik kontroll rasestamise üle oli ainult sellel Austria perverdil, kes tüdrukuid keldris kinni hoidis, ülejäänud meestel pole mingit kontrolli.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:57Ei, täielik kontroll vòib olla ka mehe käes, kui mees vähegi ise soovib. Aga mölakast mees lükkab vastutuse naise kaela ja ise tahab, vòi lausa nòuab kummita seksi, sest kummiga on ju nagu gaasimaskiga lille nuusutada, ja pärast süüdistab naist, kui laps hakkama pandud.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 11:30No ma arvan, et naine väitis, et kummi pole vaja, sest last ei tule. Täielik kontroll on ju selles asjas naise käes.Külaline kirjutas: ↑10 Mär 2025 10:31
Mida tähendab mees lasi end naisel ära petta?
Laps sünnib, kui naine tahab. Last ei tule, kui naine ei taha.
Punkt.
Selle asja eest vastutavad ainult naised.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist