Facebook - kuidas muuta endale kasulikuks?

käsitöö, kunst, raamatud jm
Külaline

Facebook - kuidas muuta endale kasulikuks?

Postitus Postitas Külaline »

Olin pikka aega Facebooki suhtes ettevaatlikult meelestatud ega teinud sinna kontotki. Kuid töö juures ülemus käis väga peale, väitis, et enamus tööga seotud juttudest toimub FB vahendusel, meie töökohal on oma grupp, kus asju arutatakse, samuti messengeri vestlused. Sama juttu räägiti ka tantsurühmas, kus tantsimas käin. Et FB privaatses grupis on kõige parem arutada trennide ja esinemistega seotud üksikasju. Nii ma endale FB konto tegingi. Et oma töökaaslaste, trennikaaslaste ja sõpradega lihtsamalt suhelda.

Ent nüüd on reaalsus selline, et nimetatud inimesed minuni eriti ei jõuagi. Kui FB lahti teen, paisatakse mulle lõpmatuseni mingeid araabiakeelseid totraid videoid, kus keegi virutab teisele tordiga näkku, või AI genereeritud multikaid, kuidas kass mopiga põrandat peseb. Terve jaanuarikuu jutti söödeti mulle miskipärast iga päev ette hiigelmadusid, kes inimesi alla neelavad. No ei taha neid vaadata! Kerin ja kerin ja kerin, tüdinuna oodates et millal siis vajalikud asjad lõpuks ette tulevad. Mitu korda on juhtunud, et FB-s oli antud teada, et trenniaega on muudetud, kuid minuni see info ei ole jõudnud, usinast ajajoone kerimisest hoolimata. Hea tuttav sai lapse ja andis FB-s teada, mina seda infot ei saanud.

Jah, muidugi on võimalik minna spetsiaalselt töö- või trennigrupi või kõikide sõprade lehtede peale ja sealt ekstra vaadata, kas uudiseid on. Kuid milleks siis see ajajoon üldse olemas on? Samuti tahaks näha eeskätt, mida oma tuttavad ja sõbrad postitavad, mitte aga tuhandete kaupa mingeid võõraid araabia videoid. Kuidas seda FB-le selgeks teha?
Külaline

Ei saagi 100%. Oma käitumisega saad natuke suunata, kui sa ei ava kõikvõimalikku jama, siis näidatakse neid sulle varsti vähem. Aga mina saan ka täna teateid, et üleeile oli kuskil kontserdil vaba koht, tule vaatama, või et ideid mingi asja nimeks ootame eelmise nädala esmaspäevani. Mina ajajoont taltsutada ei üritagi, vaatan eraldi oma gruppe ja neid sõpru, keda tean, et pidevalt postitavad.
Lehtede, mille jälgija oled või mida oled laikinud, uudised tulevad ka kergemini läbi. Sõprade postitused on täiesti kaootiliselt näha.
Külaline

Kui oled sind huvitavate gruppidega liitunud, siis liigugi kohe gruppide lehele ja näed ainult nende postitusi.
Külaline

ega tõesti seal ei saagi päris lahti kõiksugu jamast.
Liitu vajalike gruppidega ja ole kriitiline nende "huvitatud" märkimistega. Tihti järgneb sellele pidev meeldetuletuste rahe ja see on ülitüütu.

Mina tahaks blokkida oma FB-st kõik videod, meemid, GIF-id jms, aga ei õnnestu. Nii ainult saab, kui vaigistad konkreetse postitaja - või on paremaid ideid?
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Veebr 2025 09:29 Olin pikka aega Facebooki suhtes ettevaatlikult meelestatud ega teinud sinna kontotki. Kuid töö juures ülemus käis väga peale, väitis, et enamus tööga seotud juttudest toimub FB vahendusel, meie töökohal on oma grupp, kus asju arutatakse, samuti messengeri vestlused. Sama juttu räägiti ka tantsurühmas, kus tantsimas käin. Et FB privaatses grupis on kõige parem arutada trennide ja esinemistega seotud üksikasju. Nii ma endale FB konto tegingi. Et oma töökaaslaste, trennikaaslaste ja sõpradega lihtsamalt suhelda.

Ent nüüd on reaalsus selline, et nimetatud inimesed minuni eriti ei jõuagi. Kui FB lahti teen, paisatakse mulle lõpmatuseni mingeid araabiakeelseid totraid videoid, kus keegi virutab teisele tordiga näkku, või AI genereeritud multikaid, kuidas kass mopiga põrandat peseb. Terve jaanuarikuu jutti söödeti mulle miskipärast iga päev ette hiigelmadusid, kes inimesi alla neelavad. No ei taha neid vaadata! Kerin ja kerin ja kerin, tüdinuna oodates et millal siis vajalikud asjad lõpuks ette tulevad. Mitu korda on juhtunud, et FB-s oli antud teada, et trenniaega on muudetud, kuid minuni see info ei ole jõudnud, usinast ajajoone kerimisest hoolimata. Hea tuttav sai lapse ja andis FB-s teada, mina seda infot ei saanud.

Jah, muidugi on võimalik minna spetsiaalselt töö- või trennigrupi või kõikide sõprade lehtede peale ja sealt ekstra vaadata, kas uudiseid on. Kuid milleks siis see ajajoon üldse olemas on? Samuti tahaks näha eeskätt, mida oma tuttavad ja sõbrad postitavad, mitte aga tuhandete kaupa mingeid võõraid araabia videoid. Kuidas seda FB-le selgeks teha?
Huvipakkuvad isikud on ikka su sõbralistis? Või vähemalt oled pannud end nende jälgijaks? Grupil on notificationid peal, et uute postituste kohta tuleb info?
Külaline

Mina tegelen süsteemselt jama killimisega ja olen nii oma ajajoone üsna talutavaks saanud. Tapan nii suvalist sisu, mis FB meelest mind huvitama peaks kui ka kuulutusi, millele märgin tavaliselt lisaks "Never see this ad again" "Do not show any ads from this advertiser."

Tülikas on, aga kui kõik seda süsteemselt teevad, siis ehk hakatakse seal ka aru saama, et inimene päriselt soovibki oma sõprade tegemistega kursis olla, mitte nii et kaks suvalist sisu ja siis reklaam, jälle kaks suvalist ja reklaam. Mõistlikus koguses reklaamide vastu pile mul midagi, aga viimase aja arengud on täiesti talumatud olnud. Seega killin neid reklaame julmalt.
Külaline

Olen paljudes Eesti FB gruppides ja valin ülevalt selle kolme täpiga mummu Grupid. Ette tulevad ainult gruppides olevad kirjutised.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Veebr 2025 14:10 Olen paljudes Eesti FB gruppides ja valin ülevalt selle kolme täpiga mummu Grupid. Ette tulevad ainult gruppides olevad kirjutised.
Just, nii minagi. Vaatan vaid mind huvitavaid gruppe. Ajajoont kerin väga harva. Aga vahel saab sealtki huvitavaid asju teada.
Külaline

Ma ei mõista neid, kes on tulihingelised fb vastased. Mul üks tuttav ka. Selgitus on see, et see raiskab terve päeva ära.

No, mismoodi? Ega fb postituste läbivaatamine ei ole ju kohustuslik. Küll aga on fb eelis see, et saad kasutada messengeri, mis on minu arvates kõige mugavam suhtlusvahend üldse võrreldes meili või smsi saatmisega. Samuti on võimalik fb-s valida endale sobivaid teemasid ja gruppe. Näiteks, mina olen aiagrupis, seenegrupis ja olen liitnud ka mitme kokkamise grupiga. Need on mul lehekülje vasakpoolsel menüüribal ja sealt saan ise siis valida ja vaadata. Ega igasuguse jamaga, mida fb otse lehele pakub, ei peagi tegelema. Nendest tuleb lihtsalt mööda vaadata. Nii nagu sa ajalehti loed - lihtsalt jätad reklaami tähelepanuta.

Aga, kui nüüd otse teemaalgataja murele vastata, siis tõttöelda mul on nii, et teatud grupid - treenigrupp ja sõpruskondade grupid on hoopis messengeris. Ehk siis, keegi seltskonnas avab messengeris grupi, kuhu liidab kõik asjaosalised, kellega soovitakse infot jagada. Ja siis tuleb kogu info hoopis sõnumina messengeri, mitte fb seinale. Viimane toimib tõesti viitega ja siis võib tänast puudutav info jõuda alles mitu päeva hiljem. Messengeri info jõuab aga kohe.

Seega TA, uuri, kas ehk sinu hobi või trennigrupid ei suhtle mitte hoopis messengeri grupis. Sind ehk pole vestlusse lihtsalt liidetud. Operatiivset infot saab ju kätte ainult messengeri sõnumiga.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Veebr 2025 11:25 Mina tegelen süsteemselt jama killimisega ja olen nii oma ajajoone üsna talutavaks saanud. Tapan nii suvalist sisu, mis FB meelest mind huvitama peaks kui ka kuulutusi, millele märgin tavaliselt lisaks "Never see this ad again" "Do not show any ads from this advertiser."

Tülikas on, aga kui kõik seda süsteemselt teevad, siis ehk hakatakse seal ka aru saama, et inimene päriselt soovibki oma sõprade tegemistega kursis olla, mitte nii et kaks suvalist sisu ja siis reklaam, jälle kaks suvalist ja reklaam. Mõistlikus koguses reklaamide vastu pile mul midagi, aga viimase aja arengud on täiesti talumatud olnud. Seega killin neid reklaame julmalt.
Ei saa aru, mis mõte sellel on? See on ju nagu tuuleveskitega võitlemine. Killid mingid teemad ära, siis tulevad mingid muud asjad peale. Sellist varianti, kus sul tulevad ainult sinu sõprade asjad, ei saa nagunii olema.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Mär 2025 13:38
Ei saa aru, mis mõte sellel on? See on ju nagu tuuleveskitega võitlemine. Killid mingid teemad ära, siis tulevad mingid muud asjad peale. Sellist varianti, kus sul tulevad ainult sinu sõprade asjad, ei saa nagunii olema.
Vähemalt aeg-ajalt saan niimoodi oma normaalset ajajoont nautida. Asi on põhimõtteline ka. Ärge söötke mulle igasugust saasta.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Mär 2025 15:01
Vähemalt aeg-ajalt saan niimoodi oma normaalset ajajoont nautida. Asi on põhimõtteline ka. Ärge söötke mulle igasugust saasta.
Igatahes täna on mul Facebook peale mõningaid hommikusi tapatalguid terve päeva täiesti normaalne olnud - ehk ainult minu ajajoonel olevaid asju kuvanud. Isegi reklaame pole eriti. Päris veider hakkab juba, et kaua selline rõõm kesta võib.

Aga selleni jõudmiseks on kulunud ca kuu aega igapäevast reklaamide ja suvasisu piiramist.
Külaline

Arvad, et mingit robotit see huvitab, et sina protesteerid ja vastu hakkad?
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Mär 2025 18:09
Igatahes täna on mul Facebook peale mõningaid hommikusi tapatalguid terve päeva täiesti normaalne olnud - ehk ainult minu ajajoonel olevaid asju kuvanud. Isegi reklaame pole eriti. Päris veider hakkab juba, et kaua selline rõõm kesta võib.

Aga selleni jõudmiseks on kulunud ca kuu aega igapäevast reklaamide ja suvasisu piiramist.
Mina jälle mõtlen, et minu uudisvoos jookseb müstiline kogus jampsi. Oluliselt mugavam on neist mööda vaadata, kui neid asju ükshaaval eemaldada. Mis see point peaks olema? Homme tuleb juba jälle midagi muud peale. Siis jäädki neid killima?
Külaline

Saadetakse seda millele oled reageerinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Mär 2025 23:05 Saadetakse seda millele oled reageerinud.
Ehk siis järelikult kui reageerid saadetava tühistamisega, peaks mitte midagi saadetama.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Külaline kirjutas: 27 Veebr 2025 10:36 ega tõesti seal ei saagi päris lahti kõiksugu jamast.
Liitu vajalike gruppidega ja ole kriitiline nende "huvitatud" märkimistega. Tihti järgneb sellele pidev meeldetuletuste rahe ja see on ülitüütu.

Mina tahaks blokkida oma FB-st kõik videod, meemid, GIF-id jms, aga ei õnnestu. Nii ainult saab, kui vaigistad konkreetse postitaja - või on paremaid ideid?
Isegi see rämpsujagaja vaigistamine ei pruugi aidata, kui tema jagatu su uudisvoost pikalt läbi on käinud.

Olen paaril korral võtnud vastu sõpru, kelle ainus tegevus Facebookis on jagada igasugu saasta. Alguses proovisin jälgimise lõpetamisega seda jampsi piirata, aga see ei toiminud. Lõpuks tuli see inimene lihtsalt eemaldada, sest muud valikut enam polnud. Konkreetsele saastalehele klikates on ju enamasti näha, kes sõpradest seda jälgib, FB algoritm aga eeldab, et mina sõbrana olen ka samast asjast huvitatud.
Külaline

Araabiakeelsed videod, kus tõmmud inimesed oma kodukülakeses mingeid omi asju teevad, ummistavad juba pikemat aega mu Facebooki ajajoont. Hoolimata faktist, et ma ei ole neile kunagi ühtegi laiki pannud ega neil klikanud ega üldse mitte mingit huvi nende vastu üles näidanud. Tõesti ei saa aru. Ma varasemalt olen araabia kultuuri suhtunud alati pigem positiivselt või vähemalt neutraalselt, ent nüüd tunnen, et seda surutakse mulle vägisi peale ja koos sellega on minus tekkimas negatiivsus ja trots. No ma tõesti ei taha lõpmatuseni vahtida, kuidas rätikuga naine kusagil mudas istub ja kooki küpsetab või paljasjalgne must mees kitse lüpsab, ausalt ei taha. See pole minu elu. Maailma muutmine algab meist endist ehk sellest, kuidas meie ise siin suudame oma eluga hakkama saada, lapsi kasvatada, hoida korras oma peresuhted ja töö.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Mär 2025 15:06 Araabiakeelsed videod, kus tõmmud inimesed oma kodukülakeses mingeid omi asju teevad, ummistavad juba pikemat aega mu Facebooki ajajoont. Hoolimata faktist, et ma ei ole neile kunagi ühtegi laiki pannud ega neil klikanud ega üldse mitte mingit huvi nende vastu üles näidanud. Tõesti ei saa aru. Ma varasemalt olen araabia kultuuri suhtunud alati pigem positiivselt või vähemalt neutraalselt, ent nüüd tunnen, et seda surutakse mulle vägisi peale ja koos sellega on minus tekkimas negatiivsus ja trots. No ma tõesti ei taha lõpmatuseni vahtida, kuidas rätikuga naine kusagil mudas istub ja kooki küpsetab või paljasjalgne must mees kitse lüpsab, ausalt ei taha. See pole minu elu. Maailma muutmine algab meist endist ehk sellest, kuidas meie ise siin suudame oma eluga hakkama saada, lapsi kasvatada, hoida korras oma peresuhted ja töö.
Nii on jah! Aga, miks siis mitte lihtsalt edasi kerida? Kui ajalehte loed, siis ju ka mitte huvitavaid artikleid ei ava, vaid liigud edasi.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Mär 2025 21:05
Külaline kirjutas: 03 Mär 2025 15:06 Araabiakeelsed videod, kus tõmmud inimesed oma kodukülakeses mingeid omi asju teevad, ummistavad juba pikemat aega mu Facebooki ajajoont. Hoolimata faktist, et ma ei ole neile kunagi ühtegi laiki pannud ega neil klikanud ega üldse mitte mingit huvi nende vastu üles näidanud. Tõesti ei saa aru. Ma varasemalt olen araabia kultuuri suhtunud alati pigem positiivselt või vähemalt neutraalselt, ent nüüd tunnen, et seda surutakse mulle vägisi peale ja koos sellega on minus tekkimas negatiivsus ja trots. No ma tõesti ei taha lõpmatuseni vahtida, kuidas rätikuga naine kusagil mudas istub ja kooki küpsetab või paljasjalgne must mees kitse lüpsab, ausalt ei taha. See pole minu elu. Maailma muutmine algab meist endist ehk sellest, kuidas meie ise siin suudame oma eluga hakkama saada, lapsi kasvatada, hoida korras oma peresuhted ja töö.
Nii on jah! Aga, miks siis mitte lihtsalt edasi kerida? Kui ajalehte loed, siis ju ka mitte huvitavaid artikleid ei ava, vaid liigud edasi.
Muidugi kerin ma edasi. Aga kui FB-s enam muud peaaegu ei tulegi kui ainult need lõputud araabiakeelsed videod, sadade kaupa? :( Hiireratas on kerimisest juba siledaks kulunud. Peaks vist proovima seadistada kuidagi keele järgi - et söödaks ette ainult meie alfabeedis tekste.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline