Puhkuse välja võtmine
-
Külaline
Puhkuse välja võtmine
Jaanuar on puhkusegraafikute kinnitamise aeg. Tavalisel palgatöölisel on ette nähtud puhkus 28 päeva. Seaduse järgi peab üks osa puhkusest olema järjestikku 14 päeva. Nüüd küsimus. Kas ülejäänud 14 päeva lubatakse teie asutuses välja võtta ka 3, 4, 5 päeva kaupa või peab olema minimaalselt 7 päeva? Näiteks juunis pukan 14 päeva jutti, juulis puhkan 5 päeva (E-R), augustis 5 päeva (E-R) ja septembris 4 päeva (E-N).
Küsimus on mõeldud tavalisele palgatööl käivale inimesele, kel on ette nähtud aastas puhkust 28 päeva. Sooviks kuulda erinevate firmade kogemusi selles vallas.
Küsimus on mõeldud tavalisele palgatööl käivale inimesele, kel on ette nähtud aastas puhkust 28 päeva. Sooviks kuulda erinevate firmade kogemusi selles vallas.
-
Külaline
Töölepingu seadus
§ 68. Põhipuhkuse andmine
(5)Põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks.
§ 69. Puhkuse ajakava
(2) Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul (st mitte jaanuaris, vaid hiljemalt märtsi lõpuks).
§ 68. Põhipuhkuse andmine
(5)Põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peab töötaja kasutama järjest. Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks.
§ 69. Puhkuse ajakava
(2) Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul (st mitte jaanuaris, vaid hiljemalt märtsi lõpuks).
-
Külaline
Täiendan, et see tähendabki, et osades asutustes saab ka lühemalt võtta, osades ei saa, see oleneb ikkagi konkreetsest tööspetsiifikast. Mina töötan kohas, kus saab kasvõi 1 päeva kaupa võtta (lisaks sellele kohustuslikule 14-päevasele osale), aga ise võtan enamasti kõik korraga.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 16:37 Tööandjal on õigus keelduda põhipuhkuse jagamisest lühemaks kui seitsmepäevaseks osaks.
-
Külaline
Soovid lihtsalt rohkem puhkust saada jah? Leidub asutusi, kes seda lubavad. Aga paljud siiski mitte. Meil võib puhkust võtta kasvõi ühe päeva kaupa. Aga iga 5 tööpäeva kohta arvestatakse 2 nädalavahetuse päeva. Seega puhkust saame me siiski ainult 20 tööpäeva + 8 nädalavahetuse päeva ja sellist TA poolt pakutud skeemitamist ei lubata. Kui juba 5 tööpäeva on puhkust, peab sinna lisama veel 2 nädalavahetuse päeva ehk kokku 7 puhkusepäeva.
-
Külaline
Jah, meil on ka eelmisest aastast nii. Siiani nädalavahetuse päevi ei lisatud ja puhata sai kogu puhkuse kasvõi 1 päeva kaupa.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 17:18 Soovid lihtsalt rohkem puhkust saada jah? Leidub asutusi, kes seda lubavad. Aga paljud siiski mitte. Meil võib puhkust võtta kasvõi ühe päeva kaupa. Aga iga 5 tööpäeva kohta arvestatakse 2 nädalavahetuse päeva. Seega puhkust saame me siiski ainult 20 tööpäeva + 8 nädalavahetuse päeva ja sellist TA poolt pakutud skeemitamist ei lubata. Kui juba 5 tööpäeva on puhkust, peab sinna lisama veel 2 nädalavahetuse päeva ehk kokku 7 puhkusepäeva.
Tuligi meelde, et eelmisest aastast veel 22 päeva välja võtmata.
-
Külaline
Seda ma soovikski lugeda, et kui paljudes asutustes lubatakse 2, 3, 4 päeva kaupa puhkust võtta. Meil varem oli ka nii, et sai võtta, aga sel aastal öeldi EI. Ehk siis mina võtsin puhkuse formaadis 14+7+7 välja. Samas oleks soovinud "skeemitada" ja võtta välja 19+5+4.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 16:39Täiendan, et see tähendabki, et osades asutustes saab ka lühemalt võtta, osades ei saa, see oleneb ikkagi konkreetsest tööspetsiifikast.
-
Külaline
Nagu kirjutasin, meil lubatakse kasvõi 1 päeva kaupa võtta (lisaks sellele 14-päevasele osale). Kui kõigil saab töö õigeaegselt tehtud, siis ma ei näe põhjust, miks seda ei peaks võimaldama, kui seaduski ütleb, et tööandjal on õigus - mitte kohustus! - keelduda.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 19:30Seda ma soovikski lugeda, et kui paljudes asutustes lubatakse 2, 3, 4 päeva kaupa puhkust võtta. Meil varem oli ka nii, et sai võtta, aga sel aastal öeldi EI. Ehk siis mina võtsin puhkuse formaadis 14+7+7 välja. Samas oleks soovinud "skeemitada" ja võtta välja 19+5+4.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 16:39Täiendan, et see tähendabki, et osades asutustes saab ka lühemalt võtta, osades ei saa, see oleneb ikkagi konkreetsest tööspetsiifikast.
-
Külaline
Mis see sulle annab? Kui teil ei lubata, siis teiste asutuste käitumine teie juhtkonda ju ei mõjuta. Kui ei, siis ei.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 21:13Seda ma soovikski lugeda, et kui paljudes asutustes lubatakse 2, 3, 4 päeva kaupa puhkust võtta.
-
Külaline
Mis see annab? Lihtsalt sooviks teada, milline variant on rohkem lubatud või kasutuses. Minu asutuse käitumist see loomulikult ei muuda.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 21:35Mis see sulle annab? Kui teil ei lubata, siis teiste asutuste käitumine teie juhtkonda ju ei mõjuta
-
Külaline
Kui töö saab õigeaegselt tehtud, siis miks sa pead neid ühepäevaseid puhkusi üldse võtma? Võtad lihtsalt vaba päeva? ma olen töötanud firmas kus pidigi töö tähtajaks valmis saama ja vabalt võis öelda, et ma homme ei tule või võtan pika nädalavahetuse vms. Seal oli meil enamasti juulis kollektiivpuhkus, aga vajadusel sai seda ka nihutada ja alati oli keegi kes ka kollektiivpuhkuse ajal kasvõi pool päeva kohal viibis, et vajadusel telefonile vastata kui koostööparneritel mingeid küsimusi või probleeme võiks tekkida. Enamasti oli see ülemus ise, mõnikord ka nädala keegi teine kellele sobis.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 21:13Nagu kirjutasin, meil lubatakse kasvõi 1 päeva kaupa võtta (lisaks sellele 14-päevasele osale). Kui kõigil saab töö õigeaegselt tehtud, siis ma ei näe põhjust, miks seda ei peaks võimaldama, kui seaduski ütleb, et tööandjal on õigus - mitte kohustus! - keelduda.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 19:30Seda ma soovikski lugeda, et kui paljudes asutustes lubatakse 2, 3, 4 päeva kaupa puhkust võtta. Meil varem oli ka nii, et sai võtta, aga sel aastal öeldi EI. Ehk siis mina võtsin puhkuse formaadis 14+7+7 välja. Samas oleks soovinud "skeemitada" ja võtta välja 19+5+4.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 16:39Täiendan, et see tähendabki, et osades asutustes saab ka lühemalt võtta, osades ei saa, see oleneb ikkagi konkreetsest tööspetsiifikast.
Praegu töötan ma firmas, kus uksi kinni panna ei saa ja ka suvekuudel tuleb töö ära teha. Inimesi on palju ja kõik tahaksid suvel puhata. Sel juhul saavad kõik 14 päeva suvel ja ülejäänud puhkuse kas ka 14 päevavõi siis 7+7, oleneb kuidas vastava töölõigu kaetud saab. Kui riigipühad söövad puhkusepäevadest 1 või 2 päeva ära, siis võib ka vähem kui 7 või 14 päeva tulla, need saab siis teisel puhluseosal lisaks.
Ma siiski arvan, et ükski kasumit teenida sooviv tööandja ei anna inimesele E-R puhkust ja ei arvesta laupäeva ja pühapäeva tööaja sisse juhul kui pole varasemalt pikemat puhkust kokku lepitud. Igas kuus on kindel tööpäevade ja töötundide arv, skeemitades saaks töötaja lisapuhkepäevad, mille eeest tööandja peaks talle puhkusetasu maksma, näiteks kui võtta üks 14p puhkus ja ülejäänud 1 päeva kaupa näiteks reedeti või esmaspäeviti (või tegelikult misiganes päeval), siis maksab tööandja puhkusetasu 4 päeva eest rohkem kui ta maksaks min 7 päevase puhkuse eest. Korruta see nüüd töötajate arvuga, nende palgaga koos riigimaksudega ja mõtle, kas sa ise oleksid tööandjana sellest huvitatud.
Puhkusel on siiski mõte, et töötaja oleks puhanud, värske, valmis uusi ülesandeid täitma. Ilma puhkuseta inimene väsib, tema produktiivsus langeb.
-
Külaline
Selleks, et lapsega kusagile arstile minna? Selleks, et teha pikem vaba nädalavahetus ja sõita maale või välismaale vmt?Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 23:51 Kui töö saab õigeaegselt tehtud, siis miks sa pead neid ühepäevaseid puhkusi üldse võtma?
Võimalusi on ju mustmiljon. Kui töö võimaldab seda vabalt planeerida, aga tööandja ei saa nt palku tõsta, siis see on üks asi, mis teinekord võib motiveerivaks kaalukeeleks osutuda. Paljud inimesed valiksid võimaluse saada rohkem vaba aega. Siis on ka palju lihtsam teinekord vajadusel mõni ületund teha.
-
Külaline
Lapsega arsti juurde minekuks ei pea võtma puhkusepäeva ja paljudes asutustes on ka tervisepäevad, mida saab võtta 1-3 aastas. Kui töö võimaldab, antakse ka kodukontori päevi. Aga minu arust on see puhas skeemitamine, kui inimene võtabki kogu aeg E-R puhkust. Eelmises asutuses oli meil kord, et puhkus ei tohi lõppeda reedega. Aga siis tegid inimesed nii, et võtsid puhkuse kuni neljapäevani, reedel kodukontor ja said ikka skeemitada päris hästi oma puhkusepäevadega. Kuna tegemist oli riigiasutusega, siis kedagi väga ei huvitanud, aga kui erafirmaga on tegemist, siis see läheb asutusele päris palju maksma. Sellepärast ongi õiglane, et minimaalne puhkus on 7 päeva, siis jääb nädalavahetus ka sisse. Samas on meie asutuses selline kord, et haigusraha makstakse esimesest päevast, et inimesed ei tuleks haigena tööle.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2025 00:40Selleks, et lapsega kusagile arstile minna? Selleks, et teha pikem vaba nädalavahetus ja sõita maale või välismaale vmt?Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 23:51 Kui töö saab õigeaegselt tehtud, siis miks sa pead neid ühepäevaseid puhkusi üldse võtma?
Võimalusi on ju mustmiljon. Kui töö võimaldab seda vabalt planeerida, aga tööandja ei saa nt palku tõsta, siis see on üks asi, mis teinekord võib motiveerivaks kaalukeeleks osutuda. Paljud inimesed valiksid võimaluse saada rohkem vaba aega. Siis on ka palju lihtsam teinekord vajadusel mõni ületund teha.
-
Külaline
Minu tööandja lubab ka e-r puhata ja vajadusel ka paari päeva kaupa aga lühemad puhkusejupid ei tohi olla nädalavahetusi välistavad. Ehk siis ei saa puhata nii, et võtad ühe puhkuse osa n-r ja teise osana järgneva e-t. Mõnes mõttes on tegemist skeemitamisega aga kuna valdkond on pigem madalapalgaline siis leitakse, et las töötajatel olla siis vähemalt võimalus mõni päev rohkem puhata.
-
Külaline
meil täiesti ok puhata kasvoi 1 päeva kaupa kui üks puhkus on vähemalt 14 päeva. Moned votavadki suvel reeded puhkuse arvelt vabaks - saab juba neljapäeval maale minna ja sealne pikk nv on juba arvestatav puhkus.
-
Külaline
Ei ole ju skeemitamine, kui võtan 1 päeva kaupa. Kui saab 5p täis, teen avalduse 7 päevale.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2025 08:48Lapsega arsti juurde minekuks ei pea võtma puhkusepäeva ja paljudes asutustes on ka tervisepäevad, mida saab võtta 1-3 aastas. Kui töö võimaldab, antakse ka kodukontori päevi. Aga minu arust on see puhas skeemitamine, kui inimene võtabki kogu aeg E-R puhkust. Eelmises asutuses oli meil kord, et puhkus ei tohi lõppeda reedega. Aga siis tegid inimesed nii, et võtsid puhkuse kuni neljapäevani, reedel kodukontor ja said ikka skeemitada päris hästi oma puhkusepäevadega. Kuna tegemist oli riigiasutusega, siis kedagi väga ei huvitanud, aga kui erafirmaga on tegemist, siis see läheb asutusele päris palju maksma. Sellepärast ongi õiglane, et minimaalne puhkus on 7 päeva, siis jääb nädalavahetus ka sisse. Samas on meie asutuses selline kord, et haigusraha makstakse esimesest päevast, et inimesed ei tuleks haigena tööle.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2025 00:40Selleks, et lapsega kusagile arstile minna? Selleks, et teha pikem vaba nädalavahetus ja sõita maale või välismaale vmt?Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 23:51 Kui töö saab õigeaegselt tehtud, siis miks sa pead neid ühepäevaseid puhkusi üldse võtma?
-
Külaline
Lapsel või endal võib olla vajadus minna arsti juurde kusagil kaugemal või rohkem kui 1-3 korral aastas. Ja paljudes asutustes ei ole mingeid tervisepäevi. Ja sa ei saa olla samal ajal kodukontoris ehk tööks kättesaadav, kui samal ajal pead nt autot juhtima, et seda last arsti juurde viia või seisad päevastatsionaaris ta voodi kõrval ja ootad, mil ta narkoosist ärkad.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2025 08:48 Lapsega arsti juurde minekuks ei pea võtma puhkusepäeva ja paljudes asutustes on ka tervisepäevad, mida saab võtta 1-3 aastas.
Inimestel on sadu erinevaid põhjuseid, miks neile need üksikud vabad päevad olulised võivad olla.
-
Külaline
Aga kasutage siis lapsepäevi.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2025 11:55
Lapsel või endal võib olla vajadus minna arsti juurde kusagil kaugemal või rohkem kui 1-3 korral aastas. Ja paljudes asutustes ei ole mingeid tervisepäevi. Ja sa ei saa olla samal ajal kodukontoris ehk tööks kättesaadav, kui samal ajal pead nt autot juhtima, et seda last arsti juurde viia või seisad päevastatsionaaris ta voodi kõrval ja ootad, mil ta narkoosist ärkad.
Inimestel on sadu erinevaid põhjuseid, miks neile need üksikud vabad päevad olulised võivad olla.
-
Külaline
Mina tööandjana saadaks sellise tegelase üldse ära igavesele puhkusele.Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2025 16:25 Jaanuar on puhkusegraafikute kinnitamise aeg. Tavalisel palgatöölisel on ette nähtud puhkus 28 päeva. Seaduse järgi peab üks osa puhkusest olema järjestikku 14 päeva. Nüüd küsimus. Kas ülejäänud 14 päeva lubatakse teie asutuses välja võtta ka 3, 4, 5 päeva kaupa või peab olema minimaalselt 7 päeva? Näiteks juunis pukan 14 päeva jutti, juulis puhkan 5 päeva (E-R), augustis 5 päeva (E-R) ja septembris 4 päeva (E-N).
-
Külaline
Lööks maha või? Selle eest võib ju vangi minna.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2025 13:30Mina tööandjana saadaks sellise tegelase üldse ära igavesele puhkusele.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist