Plaastriga tuleb haavalt kärn ära

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Plaastriga tuleb haavalt kärn ära

Postitus Postitas Külaline »

Ma ei saa aru. Lõigati üks vidin nahalt ära, pandi plaaster, kästi iga päev plaastrit vahetada ja tekkivat kärna mitte ära kiskuda. Mingit kärna ei teki, sest iga päev tõmban väikesegi tekkiva kooriku ju koos plaastriga jälle ära? Mis ma tegema pean, 5 päeva juba sama asi?
Külaline

Sa võiksid osta apteegist parafiinvõrku ja panna see plaastri alla. Seo ikka iga päev, et võrk ei kasvaks haava külge. plaastri eemaldades ei tõmba selle võrguga haava kaitstes koorikut kohe maha. Ja kui tundub et võrku ei saa ikka kegelt haava küljest lahti, võib seda enne leotada füsioloogilise lahusega. Neid on ka apreegis 20 ml suuruseid ja mugav kasutada. Parafiinvõrgust annab ka lõigata paraja suurusega tükke, kuna see võrk on kilede vahel.
Külaline

See on tavapärane mure, et plaaster kleepub haava külge. Olles ise lapsepõlvest saadik traumaatiline tüüp ehk sihuke, kellega alatasa mingeid õnnetusi juhtub, olen omandanud päris hea vilumuse sel teemal. Märgade haavade puhul soovitan kasutada mitte haavasalve, vaid haavapulbrit. Parim on streptotsiidpulber, ent seda kahjuks Eestis apteekides tihti müügil ei kohta. Mu perearst soovitas seda, ja ütles ka koha, kust seda saab, aga praeguseks on see likvideeritud. Pulber on antibakteriaalne ja lisaks imab haavavedeliku endasse, tänu millele plaaster ei kleepu või kleepub oluliselt vähem.

Parafiinvõrku pole ise kunagi kasutanud ja mulle tundub, et see parafiin ei lase vist ka õhku läbi. Kuid õhutavus on niisuguste märgade haavade puhul tähtis. Sestap valin ka tekstiilplaastrid ega hooli veekindlatest plaastritest, kuna need tekitavad haava peal suletud keskkonna. Haava ja plaastri vahele võid panna väikese marlitüki - mitte tavalise, vaid pigem selle siledama pinnaga neljakandiliseks ruuduks kokku murtud tükikese, neid müüakse apteekides pakkidena. Pealt plaastrit vahetad, aga see marliruuduke võib jääda peale ka pisut pikemaks ajaks ja läbi selle läheb ka haavaraviks mõeldud rohi päris hästi.

Kinnikleepunud plaastri saab kõige paremini lahti haavakohta nõrgas kaaliumpermanganaadi lahuses leotades ja siis ettevaatlikult tõmmates.

Lõpuks aga pole tegelikult üldsegi vaja iga päev plaastrit ja sidemeid vahetada! Kohe tõesti ei ole vaja. Haav vajab paranemiseks rahu ja mina pole eales veel näinud, et kui plaastrit iga jumala päev lahti ei kisu, siis kasvavat see haava sisse. Ei kasva ta midagi. Üldiselt märgade haavadega pole nalja, kui liialt pikalt vinduma jääb, võib see hakata laienema ja pärast ei saa isegi õppinud arst sellest enam hästi jagu.
Külaline

Minu vanaema ütles, et plaastritel esineb kahesugust probleemi: nad kas ei seisa peal või ei tule ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Veebr 2025 09:06 See on tavapärane mure, et plaaster kleepub haava külge. Olles ise lapsepõlvest saadik traumaatiline tüüp ehk sihuke, kellega alatasa mingeid õnnetusi juhtub, olen omandanud päris hea vilumuse sel teemal. Märgade haavade puhul soovitan kasutada mitte haavasalve, vaid haavapulbrit. Parim on streptotsiidpulber, ent seda kahjuks Eestis apteekides tihti müügil ei kohta. Mu perearst soovitas seda, ja ütles ka koha, kust seda saab, aga praeguseks on see likvideeritud. Pulber on antibakteriaalne ja lisaks imab haavavedeliku endasse, tänu millele plaaster ei kleepu või kleepub oluliselt vähem.

Parafiinvõrku pole ise kunagi kasutanud ja mulle tundub, et see parafiin ei lase vist ka õhku läbi. Kuid õhutavus on niisuguste märgade haavade puhul tähtis. Sestap valin ka tekstiilplaastrid ega hooli veekindlatest plaastritest, kuna need tekitavad haava peal suletud keskkonna. Haava ja plaastri vahele võid panna väikese marlitüki - mitte tavalise, vaid pigem selle siledama pinnaga neljakandiliseks ruuduks kokku murtud tükikese, neid müüakse apteekides pakkidena. Pealt plaastrit vahetad, aga see marliruuduke võib jääda peale ka pisut pikemaks ajaks ja läbi selle läheb ka haavaraviks mõeldud rohi päris hästi.

Kinnikleepunud plaastri saab kõige paremini lahti haavakohta nõrgas kaaliumpermanganaadi lahuses leotades ja siis ettevaatlikult tõmmates.

Lõpuks aga pole tegelikult üldsegi vaja iga päev plaastrit ja sidemeid vahetada! Kohe tõesti ei ole vaja. Haav vajab paranemiseks rahu ja mina pole eales veel näinud, et kui plaastrit iga jumala päev lahti ei kisu, siis kasvavat see haava sisse. Ei kasva ta midagi. Üldiselt märgade haavadega pole nalja, kui liialt pikalt vinduma jääb, võib see hakata laienema ja pärast ei saa isegi õppinud arst sellest enam hästi jagu.
Märgadele haavadele sobib haavapalsam kenasti. Sellisel juhul võib immutada haavatampooni salviga, asetada otse haavale ja siduda/asetada peale suurem plaaster. On olemas ka hüdrokolloidplaastrid, mis hoiavad niisket keskkonda ja seeläbi ei teki kõva ja raskestiparanevad koorikut. Üldiselt paranevad haavad hästi niiskes ja suletud keskkonnas. Plaastrit/sidet võib vahetada ikka aga haava ei ole tarvis "õhutada", see kuivatab ja paranemisprotsess aeglustub, lisaks on oht infektsiooni tekkeks. Kui siduda, siis sobib alla parafiinvõrk hästi. Nagu nimigi ütleb, siis tegu on võrguga, mis ei sule piirkonda täielikult, vaid justnimelt tekitab keskkonna, kus kuiv haavatampoon (nt plaastril) või side ei kleepu haavast erituva eksudaadi külge ning ei tõmba vahetamisel haava lahti.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist