Sooja kliima mõju tervisele
-
Kapakohila
Sooja kliima mõju tervisele
Olen jõudnud eluga sellisesse kohta, et kaalun kolimist kuhugi soojale maale. Sel aastal oli kuidagi eriti vaevaline ja raske sügistalvkevad üle elada ja kuumalaine ajal oli tunne nagu mind oleks poolsurnust üles äratatud. Lihtsalt kõik tundub kergem, parem, lihtsam ja mõnusam, kui on soe.
Samas olen aga väga kahtleval seisukohal, kas minu tavaline põhjamaalase organism, mis on harjunud külmas elama ikka reageerib pikas perspektiivis hästi kogu aeg soojas olemisele. Eesti kliimas on omad kroonilised tervisehädad, küllap sooja kliimaga kaasnevad ka mõned tüüpilised probleemid? Soojad ja niisked kohad nt siiski vist ei ole väga tervislik elukeskkond?Mingid paarinädalased soojamaareisd ikka ei anna piisavat ettekujutust, kuidas oleks kogu aeg niiviisi elada.
On siin kedagi, kel kogemust pikemalt teises kliimas elamisega, mis teie keha ja tervis sellest arvab? Kas midagi muutus märgatavalt paremuse või halvemuse poole?
Samas olen aga väga kahtleval seisukohal, kas minu tavaline põhjamaalase organism, mis on harjunud külmas elama ikka reageerib pikas perspektiivis hästi kogu aeg soojas olemisele. Eesti kliimas on omad kroonilised tervisehädad, küllap sooja kliimaga kaasnevad ka mõned tüüpilised probleemid? Soojad ja niisked kohad nt siiski vist ei ole väga tervislik elukeskkond?Mingid paarinädalased soojamaareisd ikka ei anna piisavat ettekujutust, kuidas oleks kogu aeg niiviisi elada.
On siin kedagi, kel kogemust pikemalt teises kliimas elamisega, mis teie keha ja tervis sellest arvab? Kas midagi muutus märgatavalt paremuse või halvemuse poole?
-
Külaline
Elasin 8 aastat Lõuna-Ameerikas. Varsti lähen tagasi. Kliima on super! Ja tervisehädasid palju vähem kui Eestis. Jah, viirused ikka käivad, covidis olin ka seal näiteks ja lapsed tassivad vahel seal ka nohu koju, aga seal saan mina (ja pere) palju kiiremini terveks kui Eestis.
Väidetavalt on Bali talvel väga niiske ja põhjamaalasele sobimatu, aga seda ei oska kommenteerida, sest pole ise elanud.
Väidetavalt on Bali talvel väga niiske ja põhjamaalasele sobimatu, aga seda ei oska kommenteerida, sest pole ise elanud.
-
Külaline
Kohta öelda ei oska, aga mõtlen kaasa. Mina külmetan end siin alati suvel ära. Kui väljas on 25. Sest mulle mõjub halvasti soojast minna autosse, poodi või ruumi, kus on konditsioneer. Kas välismaal inimesed on sellega nii harjunud, et enam ei haigestu seetõttu? Toa temperatuuri nad reguleerivad nagunii konditsioneeriga või selle puhuva ja õhku liigutava ventilaatoriga. Ka väljamaal jään ma nende tõttu haigeks. Mitte nohusse, vaid saan mingi valu. Kuidas nad ei jää?
-
Külaline
Otseselt elanud permanentsemalt pole, aga mitu korda olen 2 kuu kaupa olnud soojas kliimas. Lõuna-Ameerika, Aasia, Lõuna-Itaalia nt, Kreeka. Kui külmas kliimas elades olen koguaeg väsinud, siis soojas kliimas on energiat 3 korda rohkem. See võib muidugi olla osalt ka seetõttu, et pole koduseid rutiinseid ja surmigavaid tegevusi nagu koristamine ja nonstop riiete pesemine-ärapanemine jne. aga no lihtsalt sobib. Isegi 35 kraadi tundub mulle mõnus, selline tunne et päike paitab igat rakku kehas. Ei kajuta ette, mis probleemid soojas kliimas võiksid tekkida, ainuke, mis pähe tuleb on pigmendilaigud näol.Kapakohila kirjutas: ↑25 Juun 2024 00:38 Olen jõudnud eluga sellisesse kohta, et kaalun kolimist kuhugi soojale maale. Sel aastal oli kuidagi eriti vaevaline ja raske sügistalvkevad üle elada ja kuumalaine ajal oli tunne nagu mind oleks poolsurnust üles äratatud. Lihtsalt kõik tundub kergem, parem, lihtsam ja mõnusam, kui on soe.
Mina arvan, teadmata su olukorda (finants, pere-lapsed, kinnisvara) kui sul vähegi võimalik, proovi vähemalt ära. Tee endale test-periood näiteks a la kuus kuud. Kui sa juba krooniliste tervisehädade all kannatad, siis võiksid endale selle võimaluse anda. Ja kui alati võimalik koju tagasi tulla, siis pole sa mitte midagi ka kaotanud. Ise mõtlen ka, et kui lapsed suuremad, siis väga tahaks kuskil mujal poole ajast elada, kus soe ja mõnus.
-
Külaline
Üks asi veel minu kogemusest (8 aastat Lõuna Am). Minna saab kui lapsed on väikesed ja järgmine kord kui lapsed on juba oma elu peal. Mina läksin kui lapsed olid 4 ja 6. Ja vaatsin, et nii 10+ lapsega oleks ikka väga raske. Lapsel endal just. Nad ei kohane enam nii kergesti, keel ei hakka nii lihtsalt külge, sõbrad ja oma arvamus on tekkinud jne.
Väikeste lastega välismaale minek on tegelt palju lihtsam kui arvatakse - ainult et raha peab olema. Ilma on keeruline.
Väikeste lastega välismaale minek on tegelt palju lihtsam kui arvatakse - ainult et raha peab olema. Ilma on keeruline.
-
Külaline
Kuidagi kosutav on lugeda, et ma pole ainus, kes +25-ga käima läheb. Ma jõuan nii palju, kui õues on soe. Ülejäänud aasta on energiata piinlemine, suve ootamine.
-
Juustup
Sõltub inimesest ja sellest kui kuum siis tegelikult ikkagi on. Mina oma kogemuse näol võin öelda et 40-45+ kraadi tõmbab su nii lödiks, et sa ei jõua midagi ning liigud ainult öösiti. Unistused rannapäevadest ja palmi all värskelt pressitud mahla joomisest jäävad kindlasti ära. Vedeled ventilaatorite all ja palvetad, et ellu jääksid.
Samas kui sa reisid näiteks sellisesse paika nagu Serbia, siis seal seda ohtu pole, samas seal pole ka KOGUAEG soe nagu kuskil Aafrikas, aga Eestist on ikka parem.
Hispaania on selline kuldne kesktee, aga Hispaania ei ole odav ning seal peab arvestama orkaanidega.
Tervisest rääkides mina astmaatikuna vabanesin oma ravimitest just tänu kuivale õhule. Jah, mul on need olemas, aga ma ei tarbi neid. Nagu Eestis olen, on jälle neid vaja. Sama kehtib valdavalt kogu kesk- ning põhja-Euroopa kohta.
Ülekaalulisuse vastu aitab kindlasti lõunamaine kliima väga- ei tule pähe ka et tahaks seapraadi või rammusat pastat. Pigem just värsket ja kilod kaovad. Keskmise ja alakaaluliste jaoks on see muidugi ohtlik, mina olen ise niimoodi Lõuna-Hispaanias suvel kokku kukkunud. Ma ei suutnud süüa lihtsalt. Kuumarabanduse oht on suur. Kuid kogemused ja silmaring laienevad tohutult, inimesed on sõbralikud ja ma arvan, et tasub ära proovida. Alati saab ära lennata kui midagi ei sobi.
/Juustup
Samas kui sa reisid näiteks sellisesse paika nagu Serbia, siis seal seda ohtu pole, samas seal pole ka KOGUAEG soe nagu kuskil Aafrikas, aga Eestist on ikka parem.
Hispaania on selline kuldne kesktee, aga Hispaania ei ole odav ning seal peab arvestama orkaanidega.
Tervisest rääkides mina astmaatikuna vabanesin oma ravimitest just tänu kuivale õhule. Jah, mul on need olemas, aga ma ei tarbi neid. Nagu Eestis olen, on jälle neid vaja. Sama kehtib valdavalt kogu kesk- ning põhja-Euroopa kohta.
Ülekaalulisuse vastu aitab kindlasti lõunamaine kliima väga- ei tule pähe ka et tahaks seapraadi või rammusat pastat. Pigem just värsket ja kilod kaovad. Keskmise ja alakaaluliste jaoks on see muidugi ohtlik, mina olen ise niimoodi Lõuna-Hispaanias suvel kokku kukkunud. Ma ei suutnud süüa lihtsalt. Kuumarabanduse oht on suur. Kuid kogemused ja silmaring laienevad tohutult, inimesed on sõbralikud ja ma arvan, et tasub ära proovida. Alati saab ära lennata kui midagi ei sobi.
/Juustup
-
Külaline
Soojas kliimas on energiat rohkem.
Tajun eesti 25-35 kraadi palju kuumemana kui troopikamaade 40, õhuniiskuse, päikese asetsus? Ei oska öelda, paljude välisriikide 30-35 kraadi on talutavam kui Eesti 25-30 kraadi. Õhuniiskuse erinevua, päikeaekiirte nurk maasuhtes
Tajun eesti 25-35 kraadi palju kuumemana kui troopikamaade 40, õhuniiskuse, päikese asetsus? Ei oska öelda, paljude välisriikide 30-35 kraadi on talutavam kui Eesti 25-30 kraadi. Õhuniiskuse erinevua, päikeaekiirte nurk maasuhtes
-
Külaline
Paks jääb pakuks. Olgu klima milline tahes
-
Külaline
Huvitav miks lõunamaalased siestat peavad kui kuumus nii kergesti talutav?
-
Juustup
Pole ta midagi nii talutav. Kõik on uimased, siruli maas, kui kuumalaine tuleb. Propellereid on kõik kohad täis, jõukamatel on konditsioneer. Eestis sellist leitsakut naljalt ei kohta. Kes on lõunamaal elanud suvisel perioodil rohkem kui mõne kuu, see teab seda.Külaline kirjutas: ↑26 Juun 2024 23:23 Huvitav miks lõunamaalased siestat peavad kui kuumus nii kergesti talutav?
/Juustup
-
Külaline
Ei suudaks kuskil kuumas kliimas elada. Mulle piisab kui novembris ühe pikema seikluse lõunas teen. Eesti põhjamaine suvi on väga eriline, ei kujutaks ennast ette kuskil 45+ kraadises Hispaanias kõrbemas.
Talvel kütan ahju ja sauna kuumaks, hüppan jääauku ja pärast panen villase kampsuni selga. Õues kannan pikka sulemantlit. Minu arvates on Eesti kliima parim koht elamiseks.
Talvel kütan ahju ja sauna kuumaks, hüppan jääauku ja pärast panen villase kampsuni selga. Õues kannan pikka sulemantlit. Minu arvates on Eesti kliima parim koht elamiseks.
-
Külaline
Jälestan Eesti ilma. 9 kuud aastas on lihtsalt mingi tatt. Mulle piisab kui kevadeti väikse Eesti-tiiru teen.Külaline kirjutas: ↑27 Juun 2024 23:04 Ei suudaks kuskil kuumas kliimas elada. Mulle piisab kui novembris ühe pikema seikluse lõunas teen. Eesti põhjamaine suvi on väga eriline, ei kujutaks ennast ette kuskil 45+ kraadises Hispaanias kõrbemas.
Soe kliima on eriline, ei kujutaks ennast enam ette kusagil halli taeva ja sama halli maa vahel vegeteerimas.
Elan rannal, panen plätud jalga ja käin aastaringi lühikeste varrukatega. Minu meelest ainus normaalne kliima elamiseks.
-
Külaline
Minu sõber Lõuna-Ameerikast jällegi ei igatse sealset kliimat. Tema on Skandinaavias ülirahul külmaga. Mina pigisen ja vigisen külma üle, tema kisub mütsi peast ja keerav kodus kütte miinimumi. Kui käib kodumaal, siis haliseb, et ei saa magada ega olla. Konditsioneeri nende pere keeldub soetamast, et see teeb haigeks. Minu pärimisele, et noh kas oli hea keset talve paar nädalat soojas olla, kehtib õlgu. Tema käib pere pärast, mitte kliimat nautimas.
-
Külaline
Minu jaoks on ideaalne septembri kliima. Laseb jalutada, ei võta higist leemendama ja samas ei pea end paksult sisse pakkima. Soojaga hea aias pikutada, aga pikem liikumine, ühistransport vastikud.
-
Külaline
Ei meeldi Eesti kliima ettearvamatus, võiks olla stabiilsem kliima. Ühel päeval 33 kraadi, järgmisel 20 on väsitav. Eesti hiliskevadega samuti, ühel päeval lühkarid selga, järgmisel talveparka.
-
Külaline
Sooja kliima probleem minu jaoks on näkku paistev päike. Tekitab laike ja kortse. Paned kreemi, siis läigib ja voolab mööda nägu. Kuidas naised soojal maal kontoritesse tööle lähevad, vot ei tea. Higised riided ja ujuv meik
-
Külaline
Ega soojal maal ei käigi väga lauspäikese käes. Kodust auto peale, sealt kontorisse, igal pool on konditsioneer. Kui Hispaanias elasin, siis oli nii. Välja jalutama läksin õhtu või varahommikul, siis oli väga mõnus. Eks siin suure külmaga ju samamoodi, et on võimalik ennast soojas hoida küll. Käisin palju ka kübarate ja nokatsitega. Minu nägu ei kannata üdse päikest, on rosaatsea ja kogu aeg on SPF100 peal.Külaline kirjutas: ↑29 Juun 2024 14:49 Sooja kliima probleem minu jaoks on näkku paistev päike. Tekitab laike ja kortse. Paned kreemi, siis läigib ja voolab mööda nägu. Kuidas naised soojal maal kontoritesse tööle lähevad, vot ei tea. Higised riided ja ujuv meik
-
Külaline
/Juustup
[/quote]
Ei aita see kliima mitte tuhkagi. Kes on paks, see on paks. Kilod ei kao mitte kuhugi. Keegi ei ole ju niimoodi kuumarabanduse ohus päevi ja nädalaid järjest, et see kehakaalule mõjuks ja et keegi sinu moodi kokku kukuks. Sa vbl ei suutnud mingi aeg süüa, see ei tähenda, et teised paksud nädalate viisi süüa ei suudaks ja selle läbi kaalu alandaksid.
/Juustup
[/quote]
Ei aita see kliima mitte tuhkagi. Kes on paks, see on paks. Kilod ei kao mitte kuhugi. Keegi ei ole ju niimoodi kuumarabanduse ohus päevi ja nädalaid järjest, et see kehakaalule mõjuks ja et keegi sinu moodi kokku kukuks. Sa vbl ei suutnud mingi aeg süüa, see ei tähenda, et teised paksud nädalate viisi süüa ei suudaks ja selle läbi kaalu alandaksid.
-
Külaline
minu jaoks oleks ok elada Vahemere ääres novembrist märtsini. See ilmselt ka mõjuks organismile suurepäraselt.
Ülejäänud pool aastat sealkandis põhjamaalase tervist küll ei toeta - 30-40 kraadi on siis talutav, kui päev koosneb päevavarju all istumisest ja meres ujumisest, aga kui pead elama tavalist argielu? Kodus konditsioneer 24/7, tööl, autos, poes, spordiklubis - ülitüütu.
Ülejäänud pool aastat sealkandis põhjamaalase tervist küll ei toeta - 30-40 kraadi on siis talutav, kui päev koosneb päevavarju all istumisest ja meres ujumisest, aga kui pead elama tavalist argielu? Kodus konditsioneer 24/7, tööl, autos, poes, spordiklubis - ülitüütu.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist