Võibolla see seos, et seda aega nimetatakse nõukaajaks. Mis vahet seal tegelikult on, kes kuidas mingit ajajärku nimetab? Minu lapsepõlv möödus nõukaajas ja ma ei saa seda fakti kuidagi pisendada või maha vaikida. See lihtsalt oli nii ja minu meelest on targem seda aktsepteerida. Lisaks mainin, et kõik nõukaaegne ei olnud ainult halb, oli ka häid asju, mis loomulikult ei tähenda, et ma seda taga igatseks. See, et oma lapsepõlve aegseid mänguasju meenutan on minu jaoks positiivne nostalgia. Muud midagi.
Nõukaaegsed mänguasjad
-
Külaline
-
Külaline
Sellepärast, et esiteks pole ükski mänguasi seotud faktiga, et oli okupatsioon. Teiseks ei iseloomusta ükski mänguasi nii pikka ajavahemikku, nagu see okupatsioon kestis. Pigem saab öelda, et sellised mänguasjad olid Eestis 1960. aastatel või 1980. aastatel - ilmselgelt olid need ju erinevad. Minu lapsepõlv jäi ka okupatsiooniaega (olen sündinud 1973), aga kuna elasin Tallinnas, siis oli palju Soomest toodud asju, Aku Ankka koomiksid jmt. Sellel ei ole "nõukogudega" mingit pistmist, vaid see iseloomustab 1980. aastate elu siinmail.Külaline kirjutas: ↑24 Jaan 2025 23:54 Võibolla see seos, et seda aega nimetatakse nõukaajaks. Mis vahet seal tegelikult on, kes kuidas mingit ajajärku nimetab?
Mul on see komplekt tänaseni alles.
-
Külaline
-
Külaline
Mul oli see mänguasi, mis pildil Karlssoni kõrval on (see värviliste kuulidega torn), aga ma ei mäleta, muda sellega tehti.

-
Külaline
Sellega tehti kuti-kuti.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2025 17:41 Mul oli see mänguasi, mis pildil Karlssoni kõrval on (see värviliste kuulidega torn), aga ma ei mäleta, muda sellega tehti.
-
Külaline
No. mis sellega ikka tehti. Aeti värvid segi ja siis püüti uuesti ühte joonde ajada.
-
Külaline
Sama põhimõte nagu ruubiku-kuubikul.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2025 19:32 No. mis sellega ikka tehti. Aeti värvid segi ja siis püüti uuesti ühte joonde ajada.
-
Külaline
Seoses ühe teise teemaga tegin enda jaoks toreda leiu: sellel pildil on raadio peal korstnapühkija mänguasi. Mul oli ka selline! Seda korstnapühkija-nukku sai liigutada all olevale nupule vajutades. Mulle see nii meeldis.

-
Külaline
Kas keegi mäletab, mis asi sellel nukul selja peal on? Lasteaia ajast meenub, et meil olid ka sellised nukud, mõnedel see rõngas kõhu peal. Milleks see "tuulutusava" mõeldud oli?

Need "tuulutusavadega" oli nö rääkivad nukud. Liigutades tuli välja mõni sõna. Enamasti - mama.
-
Külaline
Minu arust käis sealt tuulutusava kaudu nutuhääl. Aga see hääl ei tulnud niisama, vaid nukku pidi üles-alla keerama.
-
Külaline
Ei ole vaja ju igas teemas sõna võtta, kui vastust ei tea.
-
Külaline
Jah mul oli ka see "tuulutusavadega" nukk. Ütles maamaa.
Kui nukku vannitada siis lakkas see töötamast või vahel läks see vidin lihtsalt katki ja ta enam häält ei teinud
Kui nukku vannitada siis lakkas see töötamast või vahel läks see vidin lihtsalt katki ja ta enam häält ei teinud
-
Külaline
Mis ta nii hullult valesti vastas siis? Osad tegid nutuhäält, aga rääkivaid nukke oli ka. Mul oli ka mama ütlev nukk, pidi ka seda nukku kallutama ette ja taha, siis tuli mingit määgivalt häält.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: iiR ja 6 külalist