Ajendatuna siinsest kopitanud rätikute teemast: kumb pesuvahend on tõhusam, kas fosfaate sisaldav või ensüüme? Ma käisin täna Prismas pesukapslite ja geelide koostisaineid lugemas. Valdav enamik end ökona ja keskkonnasõbralikuna presenteerivaid pesuvahendeid ei sisalda fosfaate, vaid ensüüme. Muud, nt Ariel, Persil jne sisaldavad fosfaate. Olen ka varem kuulnud ka muude puhastusvahendite kohta, et ensüümid-ensüümid, need on kõige tähtsamad. Aga minul ökopesugeelid ikkagi on jätnud plekid sisse ja mõnedega ei jää pesu masinast välja võttes tunnet, et krudisev puhas ja värske oleks. Täna siis lõpuks valisin ühe sellise, mis oli fosfaatidega, aga lõhnatu.
Kes on selle teemaga paremini kursis, mida soovitate?
Fosfaat või ensüüm?
-
Külaline
Pesupulbri tõhusus sõltub paljuski sellest, millist mustust ja plekke eemaldada soovitakse. Fosfaadid ja ensüümid täidavad pesupulbris erinevaid rolle:
Fosfaadid
Toime: Fosfaadid aitavad vett pehmendada, mis parandab pesuaine tõhusust. Pehmes vees lahustub mustus paremini ja detergendid saavad tõhusamalt toimida.
Eelised: Sobivad eriti hästi tugevate plekkide eemaldamiseks ja raskesti pestavate kangaste jaoks.
Puudused: Fosfaadid võivad keskkonda kahjustada, kuna nad soodustavad vetikate vohamist veekogudes (eutrofeerumine). Seetõttu on nende kasutamine paljudes riikides piiratud või keelatud.
Ensüümid
Toime: Ensüümid lagundavad orgaanilist mustust, nagu toidu-, vere- ja rasvaplekid. Erinevad ensüümid on suunatud konkreetsetele mustustüüpidele (nt proteaasid lagundavad valke, lipaasid rasvu).
Eelised: Tõhusad ka madalamatel pesutemperatuuridel, mis säästab energiat ja sobib delikaatsematele kangastele. Samuti on ensüümpõhised pesupulbrid keskkonnasõbralikumad.
Puudused: Võivad olla vähem tõhusad väga kõvas vees või tugevate mineraalmustuste puhul.
Kokkuvõte
Kui peamiseks mureks on mineraalset või üldist mustust eemaldada, võivad fosfaadid olla tõhusamad, kuid nende keskkonnamõju on probleem.
Kui soovite eemaldada orgaanilist mustust ja hoolite keskkonnast, on ensüüme sisaldav pesupulber parem valik.
Tänapäeval kasutatakse enamasti ensüümipõhiseid pesuvahendeid, kuna need on tõhusad, ohutud ja säästlikumad.
Fosfaadid
Toime: Fosfaadid aitavad vett pehmendada, mis parandab pesuaine tõhusust. Pehmes vees lahustub mustus paremini ja detergendid saavad tõhusamalt toimida.
Eelised: Sobivad eriti hästi tugevate plekkide eemaldamiseks ja raskesti pestavate kangaste jaoks.
Puudused: Fosfaadid võivad keskkonda kahjustada, kuna nad soodustavad vetikate vohamist veekogudes (eutrofeerumine). Seetõttu on nende kasutamine paljudes riikides piiratud või keelatud.
Ensüümid
Toime: Ensüümid lagundavad orgaanilist mustust, nagu toidu-, vere- ja rasvaplekid. Erinevad ensüümid on suunatud konkreetsetele mustustüüpidele (nt proteaasid lagundavad valke, lipaasid rasvu).
Eelised: Tõhusad ka madalamatel pesutemperatuuridel, mis säästab energiat ja sobib delikaatsematele kangastele. Samuti on ensüümpõhised pesupulbrid keskkonnasõbralikumad.
Puudused: Võivad olla vähem tõhusad väga kõvas vees või tugevate mineraalmustuste puhul.
Kokkuvõte
Kui peamiseks mureks on mineraalset või üldist mustust eemaldada, võivad fosfaadid olla tõhusamad, kuid nende keskkonnamõju on probleem.
Kui soovite eemaldada orgaanilist mustust ja hoolite keskkonnast, on ensüüme sisaldav pesupulber parem valik.
Tänapäeval kasutatakse enamasti ensüümipõhiseid pesuvahendeid, kuna need on tõhusad, ohutud ja säästlikumad.
-
Külaline
Plekkide jaoks kasutan ma eraldi sapiseepi.
Flora sapiseebis on ensüümid.
Plekieemaldusseep sapiga. Koostisesse ei kuulu kloori, lahustit ega värvaineid.
Koostisosad: Seep, sapp, ensüümid, lõhnaained (Limonene, citronelol, citral, geraniol)
Pesugeeli kohta pole õrna aimugi. Ostan seda mis parasjagu sooduses on ja õrna lõhnaga.
Pesupulbrit pole juba 10+ aastat kasutanud.
Sapiseebiga saab peaaegu kõuk plekid välja(veri, rasv, muru, mustikas jne). Nipp on vaid selles, et plekk tuleb märjaks teha külma veega ja siis seebiga kokku teha. Sooja veega söövitab pleki kanga sisse ja siis see enam välja ei lähe.
Flora sapiseebis on ensüümid.
Plekieemaldusseep sapiga. Koostisesse ei kuulu kloori, lahustit ega värvaineid.
Koostisosad: Seep, sapp, ensüümid, lõhnaained (Limonene, citronelol, citral, geraniol)
Pesugeeli kohta pole õrna aimugi. Ostan seda mis parasjagu sooduses on ja õrna lõhnaga.
Pesupulbrit pole juba 10+ aastat kasutanud.
Sapiseebiga saab peaaegu kõuk plekid välja(veri, rasv, muru, mustikas jne). Nipp on vaid selles, et plekk tuleb märjaks teha külma veega ja siis seebiga kokku teha. Sooja veega söövitab pleki kanga sisse ja siis see enam välja ei lähe.
-
Külaline
Missugune on õrnalõhnaga? Mulle tunduvad nad kõik tugeva lõhnaga.Külaline kirjutas: ↑03 Jaan 2025 15:07Ostan seda mis parasjagu sooduses on ja õrna lõhnaga.
-
Külaline
Ma ei ela Eestis. Siin valikut küll. Samuti panen ma geeli alati vähem, kui pudelil kirjas. Kui kasutan kuivatit ka, siis kaob see viimnegi aroom täielikult.
Aga üldjuhul eelistan OMO colourit. Ma ei tea, kas see on sama, mis Eesti kaubanduses müüakse.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist