Kuidas saan lapsega arstile?
-
Külaline
Kuidas saan lapsega arstile?
Ma elan muidu välismaal, ühes teises EL-i riigis ja olen nüüd 8-a lapsega pühadeks Tallinnas külas. Laps on olnud pikemalt nohune, üle ei lähe, millegipärast ainult ühest ninasõõrmest rohkem, norskab öösiti. Palavikku ei ole. Nüüd täna ütleb, et ette kummardudes on otsaesine valus. Kahtlustan põskkoopapõletikku. Kuhu ma peaksin selle probleemiga pöörduma? Meil pole Eestis perearsti ja üldse on nüüd nädalavahetus. Ma tean, et lastehaiglas on emo, aga kas seal selliste sümptomitega üldse võetakse jutule, kas põskkoopapõletiku kahtlus on erakorraline? Ilmaasjata sinna liiklust tekitama ei taha minna, neil on seal kindlasti juba hädaliste uputus pühade ajal. Olen kuulnud, et nad seal Tallinna Lastehaiglas pole sugugi sõbralikud ja kui nende meelest ilmaasjata tuled, saad sõimata kah.
Minu elukohas on arstiabi korraldatud nii, et lisaks erakorralisele on näd. vah. saadaval veel ka lihtsalt valvearst, see on tavaline lastearst/perearst, käivad rotatsiooni korras valveid tegemas. Kas Eestis ka midagi sellist on? Või ainult emo, kui perearsti pole? Lapsel on Euroopa ravikindlustuskaart, sellega peaks ju saama Eestis ka hädavajalikku arstiabi? Kuhu pöörduda?
Minu elukohas on arstiabi korraldatud nii, et lisaks erakorralisele on näd. vah. saadaval veel ka lihtsalt valvearst, see on tavaline lastearst/perearst, käivad rotatsiooni korras valveid tegemas. Kas Eestis ka midagi sellist on? Või ainult emo, kui perearsti pole? Lapsel on Euroopa ravikindlustuskaart, sellega peaks ju saama Eestis ka hädavajalikku arstiabi? Kuhu pöörduda?
-
Külaline
Ikka EMOsse jah. Võetakse küll selliste sümptomitega vastu, aga võimalik, et peab kaua vastuvõtule saamiseks ootama. Mina oma lapsega ootasin ükskord 5 tundi, kui peale a-grippi uuesti palaviku üles lõi ja kopsupõletikku kahtlustasime. Kriitilisemad juhtumid võetakse esmajärjekorras ette.
See, kas sõimata saate, oleneb täielikult valves olevast personalist - seal on ülitoredaid töötajaid, aga ka üsna ebameeldivaid isikuid.
See, kas sõimata saate, oleneb täielikult valves olevast personalist - seal on ülitoredaid töötajaid, aga ka üsna ebameeldivaid isikuid.
-
Külaline
Mingi tasuline perearsti telefoniliin on ka olemas, helista algatuseks sinna. Googeldasin. Confido tel on 1500 ja mingi muu tel 1220
-
Külaline
Confido kiirkliinikud on ka olemas, homme kell kümme tehakse lahti. Tehakse ka esmased analüüsid ära ja kirjutatakse retseptid. Minu arust see erakorraline probleem ei ole, et minna sinna EMO-sse tundideks istuma.
-
Külaline
Vaatasin, et need kiirkliinikud on ostukeskustes??? Kas see on ikka päris kvaliteetne arstiabi? On neil seal siis nt ultraheli, millega põskkoopaid vaadata?Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 20:46 Confido kiirkliinikud on ka olemas, homme kell kümme tehakse lahti. Tehakse ka esmased analüüsid ära ja kirjutatakse retseptid. Minu arust see erakorraline probleem ei ole, et minna sinna EMO-sse tundideks istuma.
-
Külaline
Helista ja küsi?Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 21:05Vaatasin, et need kiirkliinikud on ostukeskustes??? Kas see on ikka päris kvaliteetne arstiabi? On neil seal siis nt ultraheli, millega põskkoopaid vaadata?Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 20:46 Confido kiirkliinikud on ka olemas, homme kell kümme tehakse lahti. Tehakse ka esmased analüüsid ära ja kirjutatakse retseptid. Minu arust see erakorraline probleem ei ole, et minna sinna EMO-sse tundideks istuma.
Emosse tõesti ei maksa tormata, eriti haige lapsega on see rumalus. Immuunsüsteem nagunii nõrk, kui haigestunud ja siis sellisesse pisikupessa tundideks istuma...
-
Külaline
Seal kiirkliinikutes tehakse väga pealiskaudsed analüüsid. Nt röntgeni võimekust neil pole.
-
Külaline
Lisan veel seda, et isegi põletikunäitu mõõdavad kiirtestiga. Sama hästi võid selle kiirtesti ise apteegist osta. Ultraheli kohta öelda ei oska, aga sügavalt kahtlen.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 21:22 Seal kiirkliinikutes tehakse väga pealiskaudsed analüüsid. Nt röntgeni võimekust neil pole.
-
Külaline
Ega see EMO ei hakka ka sulle mingi kahtluse põhjal röntgenit ja ei tea mida tegema. Palavikku pole, sina ainult mõtled, et kohati nagu suruks. See ei ole mingi EMO teema. Vaadataksegi põletikunäitu, kui see on ka all, pole häda midagi ja mine koju tagasi.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 21:22 Seal kiirkliinikutes tehakse väga pealiskaudsed analüüsid. Nt röntgeni võimekust neil pole.
-
Külaline
Jah, võibki ise ka teha.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 21:27Lisan veel seda, et isegi põletikunäitu mõõdavad kiirtestiga. Sama hästi võid selle kiirtesti ise apteegist osta. Ultraheli kohta öelda ei oska, aga sügavalt kahtlen.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2024 21:22 Seal kiirkliinikutes tehakse väga pealiskaudsed analüüsid. Nt röntgeni võimekust neil pole.
Tuelb ikka EMO-sse minna, põskkoopapõletik on tõsine asi.
-
Külaline
Põskkoopapõletik ei ole erakorraline seisund, seda enam, kui see on hetkel vaid kahtlus. Perearsti nõuandeliin ja erakliinikud (nt confido) on pädev nõuanne, alustada sealt.
Kui pikalt ei ravi, muutub krooniliseks, on's seda siis vaja? Ikka mida varem jaole saab, seda parem.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 08:43Põskkoopapõletik ei ole erakorraline seisund, seda enam, kui see on hetkel vaid kahtlus. Perearsti nõuandeliin ja erakliinikud (nt confido) on pädev nõuanne, alustada sealt.
-
Külaline
Miks pikalt ei ravi, arvad, et see inimene jääbki siia elama või. Ja eks esmaspäeval saab ka tasulise perearsti poole pöörduda. Näiteks: https://eriarst.meliva.ee/?clinics=5&sp ... 2024-12-30Tolmukübe kirjutas: ↑28 Dets 2024 09:29Kui pikalt ei ravi, muutub krooniliseks, on's seda siis vaja? Ikka mida varem jaole saab, seda parem.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 08:43Põskkoopapõletik ei ole erakorraline seisund, seda enam, kui see on hetkel vaid kahtlus. Perearsti nõuandeliin ja erakliinikud (nt confido) on pädev nõuanne, alustada sealt.
-
Külaline
Käisin lapsega perearsti juures kõrvapõletiku kahtlusega. Tehti ka kiirtest põletiku osas. Mis siis? Põskkoopapõletiku puhul ei ole ka röntgenisse saadetud, küsitletakse, vaadatakse üle, kontrollitakse põletikunäitu ja kirjutatakse antibiootikumid välja, kui vaja on olnud. Väga pretensioonikad isikud siin koos, sellepärast see EMO on nii üle koormatud. Ägeda põletiku korral peaks olema ka palavik, mädane eritis ninast, üleüldine väga halb enesetunne, peavalu, loidus. Hetkel pole neist ju ühtki.
-
Külaline
Olen TA ja kirjutan, mis siis sai, ehk on kellelgi samas olukorras infoks. Aitäh kõigile soovituste eest.
Alustuseks helistasin Confidosse, nägin, et neil on ka digikliinik. Küsisin, kas seal saab ka esmase retsepti kirjutada, neil on kirjas, et pikendavad. Teenindaja: ei tea, aga viist iiikkaaa mitte. Küsisin, kas kiirkliinikus saab teha ultraheli, eii teaaa, ei, vist ei ole. Küsisin, kas sealne arst saab kontrollida lapsel põskkoopapõletiku kahtlust, eeeei teeea, seal on üldarst, no vist peaks ikka oskama, see selgub kohapeal. Otsustasin, et sinna ei lähe.
Valvekliinik asub meist väga kaugel, kuskil Ülemistes.
Otsustasin helistada enne lastehaigla emosse. Rääkisin jutu ära, et kas selliste sümptomitega võetakse vastu. Öeldi lahkesti, et võtame ikka, aga aega läheb 2h. Läksime kohale, täitsin täpselt ühe paberi, maksin 5 eurot, triaaži sai jumala kähku, sealt käisime näpuotsast verd andmas, võeti ikka rohkem kui ainult põletik, mingi 15-20 väärtust oli. Ja siis ootasime tõesti vist 2-3h. Raviks sai laps antibiootikumi-ninatilgad ja mulle avaldas eriti muljet, et ma läksin tema EU ravikindlustuskaardiga apteeki, suskasin selle apteekrile ette ja digiretsept toimis nagu Eestiski!

Riigis kus me elame, see kindlasti nii libedalt poleks läinud.
Keegi ei öelnud mulle kordagi, et tulin liiga lihtsa asjaga, soovitati hoopis esmaspäeval tagasi tulla, kui hullemaks peaks minema, et siis on lor-arst ka tööl. Veel nägin, et kõik beebid võeti välgukiirusel ilma igasuguse ooteajata kohe ette ja ringi liikus eraldi töötaja, kes võttis kohe ukse peal tuulde ähmis välismaalastest lapsevanemad, kes eesti keelt ei osanud ja näitas neile, mis edasi tegema peab. Ootamine on muidugi haigele lapsele vaevarikas, aga nägin ka, et mõned väga lötsid hädise olemisega lapsed tõsteti järjekorras ettepoole. Tööl oli neil kas 3 või 4 valvearsti. Igatahes, mul on hea meel, et saime käidud ja EU ravikindlustus tegi täpselt seda, mida ta tegema peab.
Tasulise arstiabi koha pealt Tallinnas olen veidi kahtleval seisukohal...
Alustuseks helistasin Confidosse, nägin, et neil on ka digikliinik. Küsisin, kas seal saab ka esmase retsepti kirjutada, neil on kirjas, et pikendavad. Teenindaja: ei tea, aga viist iiikkaaa mitte. Küsisin, kas kiirkliinikus saab teha ultraheli, eii teaaa, ei, vist ei ole. Küsisin, kas sealne arst saab kontrollida lapsel põskkoopapõletiku kahtlust, eeeei teeea, seal on üldarst, no vist peaks ikka oskama, see selgub kohapeal. Otsustasin, et sinna ei lähe.
Otsustasin helistada enne lastehaigla emosse. Rääkisin jutu ära, et kas selliste sümptomitega võetakse vastu. Öeldi lahkesti, et võtame ikka, aga aega läheb 2h. Läksime kohale, täitsin täpselt ühe paberi, maksin 5 eurot, triaaži sai jumala kähku, sealt käisime näpuotsast verd andmas, võeti ikka rohkem kui ainult põletik, mingi 15-20 väärtust oli. Ja siis ootasime tõesti vist 2-3h. Raviks sai laps antibiootikumi-ninatilgad ja mulle avaldas eriti muljet, et ma läksin tema EU ravikindlustuskaardiga apteeki, suskasin selle apteekrile ette ja digiretsept toimis nagu Eestiski!
Keegi ei öelnud mulle kordagi, et tulin liiga lihtsa asjaga, soovitati hoopis esmaspäeval tagasi tulla, kui hullemaks peaks minema, et siis on lor-arst ka tööl. Veel nägin, et kõik beebid võeti välgukiirusel ilma igasuguse ooteajata kohe ette ja ringi liikus eraldi töötaja, kes võttis kohe ukse peal tuulde ähmis välismaalastest lapsevanemad, kes eesti keelt ei osanud ja näitas neile, mis edasi tegema peab. Ootamine on muidugi haigele lapsele vaevarikas, aga nägin ka, et mõned väga lötsid hädise olemisega lapsed tõsteti järjekorras ettepoole. Tööl oli neil kas 3 või 4 valvearsti. Igatahes, mul on hea meel, et saime käidud ja EU ravikindlustus tegi täpselt seda, mida ta tegema peab.
Tasulise arstiabi koha pealt Tallinnas olen veidi kahtleval seisukohal...
-
Külaline
Väga hea, et abi said ja lapsel hakkab kindlasti parem.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 19:38 Olen TA ja kirjutan, mis siis sai, ehk on kellelgi samas olukorras infoks. Aitäh kõigile soovituste eest.
Tasulise arstiabi koha pealt Tallinnas olen veidi kahtleval seisukohal...![]()
Samas tegelikult said ikka suht sama teenuse nagu tasulises kliinikus.
Ei tehtud ju ultraheli vaid vereproov. Polnud kohal LOR vaid samuti nö üldarst. Aga võitsid rahaliselt ja kaotasid ajaliselt. Selle ooteaja olid koos teiste võimalike viirustega patsientidega.
-
Külaline
Hea lugeda, et nii libedalt läks asi.
Me ise elame ka mujal ja üks suvi oli laps Eestis vanaema juures hoida.
Tekkis äkitselt öösel larüngiit ja siis oli küll igavene jama vanaemal, sest Euroopa ravikindlustuskaarti mitte kohe üldse ei tahetud aksepteerida emos. Lõpuks ta ikka sai, kui kurja häält tegi.
Tegu Rapla emoga
Tekkis äkitselt öösel larüngiit ja siis oli küll igavene jama vanaemal, sest Euroopa ravikindlustuskaarti mitte kohe üldse ei tahetud aksepteerida emos. Lõpuks ta ikka sai, kui kurja häält tegi.
Tegu Rapla emoga
Mujal elades ja koju tulles on mõistlik kindlustus teha. Viidatud Euroopa ravikindlustuskaart ei pruugi alati aidata. Vanaema vast ei omanud esindusõigust, seega Rapla emo vast ka kurja häält tegigi. Rapla emo muidugi ei pruukinud välismaise kindlustuse inglisekeelsest jutust aru saada, sest sellest ei saa aru ka pealinna tegelased. Proovitud.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 19:55 Hea lugeda, et nii libedalt läks asi.
Tegu Rapla emoga![]()
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist