Siin pole juttu ju mingites alternatiivnõustajatest.Külaline kirjutas: ↑25 Okt 2024 23:02 Viid hunniku raha ja..... jääd sellest ilma. Need nõustajad ametlikud ja mitte ametlikud on lihtsalt soolapuhujad. Neid alternatiivnõustajaid on nagu kirjusid koeri tekkinud. Aga klientuuri paistab olevat.
Pereteraapia - mida see endast kujutab?
-
Külaline
-
Külaline
Mina ei kasuta nihilistlikke väljendeid, et mitte kunagi mitte kusagil ei ole mitte ühtegi... jne. Ilmselgelt kusagil ju ikka on, eks ole. Kuid küsimus ongi selles, kas just sina selle asjaliku tegelase üles suudad leida.Külaline kirjutas: ↑26 Dets 2024 20:03 Kas siis üldse ei ole pereterapeute kes tunneksid probleemi vastu sügavat huvi, kes oleskid kehtestavad ja kelle jutt ei oleks selline "hambutu", kasutu ümmargune mula?
Käisin aastate eest oma lähedasega ühe psühhiaatri juures kaasas. Ja see psühhiaater demonstreeris meile natuke, kuidas pereteraapiat teha saab. Oskas panna pere omavahel suhtlema, oma vajadustest rääkima, ja tegi seda kõike nii, et pere omavaheline suhtlus mõjuks loomulikuna, mitte ei meenutaks mingit ülespuhutud õpikusuhtlust. Ei ässitanud ühtki pereliiget teise vastu kuidagi üles. Väga hea kogemus oli. Ent kui palusin, et kas tema võikski meile pereteraapiat ka edasi teha, keeldus, öeldes, et selleks on n-ö pärispereterapeudid, tema ainult demonstreeris, kuidas see käib.
Noh, läksime siis n-ö pärispereterapeudi juurde. Ent see kogemus oli nagu päev ja öö võrreldes demonstratsiooniga. Ei olnud seda tunnetki, et me sealt mingit abi saaksime. Sama kogemus ka teise ja kolmandaga, lõpuks tekkis tüdimus ja lõpetasime otsingud, sest ei tasunud vaeva. Aga loo point on, et abi võib leida sealt, kust seda oodatagi ei oska, samas vastupidi ka - konkreetselt just selle või tolle eluala inimesest ei pruugi abi olla.
ma olen läbinud Küünarpuude peretraapia kursuse. põhimõte on selles, et leida hädasolijatele laiendatud tugivõrgustik, kes saaksid neid toetada ja anda tööriistad omavaheliseks konstruktiivseks suhtlemiseks. kindlasti ei ässita professionaalne pereterapeut inimesi üksteise vastu üles, ega vali pooli. igasugune teraapia on hinnanguvaba ja terapeudi sümpaatiad ja antipaatiad hoiab ta ainult endateada.
-
Külaline
Kust kivi alt sina sinisilm välja ilmusid? Niivõrd hinnangutest pulbitsevat rahvast kui pereterapeutide seas, pole me seni veel kohanud ühelgi teisel elualal. Kusjuures enamasti asub pereterapeut näiliselt teismelise poolele, hakates vanematele rääkima, kuis nemad peavad oma teismelist kangesti mõistma. Seevastu teismeline ei pea (terapeudi vaikival otsusel) mõistma mitte kunagi mitte kedagi. Nii toimub tegelikult pere lõhestamine ja koostöö tapmine ning noore turvavõrgustiku nõrgestamine.kana kirjutas: ↑27 Dets 2024 14:29 ma olen läbinud Küünarpuude peretraapia kursuse. põhimõte on selles, et leida hädasolijatele laiendatud tugivõrgustik, kes saaksid neid toetada ja anda tööriistad omavaheliseks konstruktiivseks suhtlemiseks. kindlasti ei ässita professionaalne pereterapeut inimesi üksteise vastu üles, ega vali pooli. igasugune teraapia on hinnanguvaba ja terapeudi sümpaatiad ja antipaatiad hoiab ta ainult endateada.
-
Külaline
Sa ka ei jäta. Sama plaat kogu aeg. Kui sa oma teismelist nii vihkad, nagu siit iga kord välja tuleb, siis pole ime, et temaga konfliktid on. Selge see, et sina pead olema mõistvam kui teismeline, sest oled küps täiskasvanu (milles ma kahtlen), teismeline pole sinna veel jõudnud. Kui täiskasvanu läheb pereteraapiasse kaastunnet otsima ja räägib mingitest pooltest kogu aeg, pole sa mingisugune lapsevanem.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 10:50Kust kivi alt sina sinisilm välja ilmusid? Niivõrd hinnangutest pulbitsevat rahvast kui pereterapeutide seas, pole me seni veel kohanud ühelgi teisel elualal. Kusjuures enamasti asub pereterapeut näiliselt teismelise poolele, hakates vanematele rääkima, kuis nemad peavad oma teismelist kangesti mõistma. Seevastu teismeline ei pea (terapeudi vaikival otsusel) mõistma mitte kunagi mitte kedagi. Nii toimub tegelikult pere lõhestamine ja koostöö tapmine ning noore turvavõrgustiku nõrgestamine.kana kirjutas: ↑27 Dets 2024 14:29 ma olen läbinud Küünarpuude peretraapia kursuse. põhimõte on selles, et leida hädasolijatele laiendatud tugivõrgustik, kes saaksid neid toetada ja anda tööriistad omavaheliseks konstruktiivseks suhtlemiseks. kindlasti ei ässita professionaalne pereterapeut inimesi üksteise vastu üles, ega vali pooli. igasugune teraapia on hinnanguvaba ja terapeudi sümpaatiad ja antipaatiad hoiab ta ainult endateada.
-
Külaline
Hoopis sul endal on sama plaat kogu aeg. Ent oled sa ka oma kiidulaulu sees kunagi mõelnud selle peale, kust inimeste loomupärane ettevaatlikkus kõiksugu terapeutide osas tuleneb? Seda üritatakse seletada igasugu otsitud ettekäänetega nagu "valehäbi" vm sama jaburat. Ent tegelikkus on siiski selles, et tolle eluala esindajate töö tulemuste osas puudub tõenduspõhisus ja statistika. Viimased aga on teadusliku distsipliini põhilised indikaatorid, eraldavad päris teadust uhhuu-teooriatest. Seega - kasutagu kes tahab, ja kui abi saab, on super. Aga päris kindlasti on samamoodi lubatud anda ka kriitilist tagasisidet, kui selleks on põhjust.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 10:53Sa ka ei jäta. Sama plaat kogu aeg. Kui sa oma teismelist nii vihkad, nagu siit iga kord välja tuleb, siis pole ime, et temaga konfliktid on. Selge see, et sina pead olema mõistvam kui teismeline, sest oled küps täiskasvanu (milles ma kahtlen), teismeline pole sinna veel jõudnud. Kui täiskasvanu läheb pereteraapiasse kaastunnet otsima ja räägib mingitest pooltest kogu aeg, pole sa mingisugune lapsevanem.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 10:50Kust kivi alt sina sinisilm välja ilmusid? Niivõrd hinnangutest pulbitsevat rahvast kui pereterapeutide seas, pole me seni veel kohanud ühelgi teisel elualal. Kusjuures enamasti asub pereterapeut näiliselt teismelise poolele, hakates vanematele rääkima, kuis nemad peavad oma teismelist kangesti mõistma. Seevastu teismeline ei pea (terapeudi vaikival otsusel) mõistma mitte kunagi mitte kedagi. Nii toimub tegelikult pere lõhestamine ja koostöö tapmine ning noore turvavõrgustiku nõrgestamine.kana kirjutas: ↑27 Dets 2024 14:29 ma olen läbinud Küünarpuude peretraapia kursuse. põhimõte on selles, et leida hädasolijatele laiendatud tugivõrgustik, kes saaksid neid toetada ja anda tööriistad omavaheliseks konstruktiivseks suhtlemiseks. kindlasti ei ässita professionaalne pereterapeut inimesi üksteise vastu üles, ega vali pooli. igasugune teraapia on hinnanguvaba ja terapeudi sümpaatiad ja antipaatiad hoiab ta ainult endateada.
-
Külaline
Mis teadus- ja tõenduspõhist statistikat saab inimeste hingeelu kohta nii väga teha? Põhiline indikaator on parem enesetunne ja parem hakkamasaamine. Inimesed, kes ennast rohkem tundma õppida soovivad, teevad ise suure osa tööst ära.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 11:27Hoopis sul endal on sama plaat kogu aeg. Ent oled sa ka oma kiidulaulu sees kunagi mõelnud selle peale, kust inimeste loomupärane ettevaatlikkus kõiksugu terapeutide osas tuleneb? Seda üritatakse seletada igasugu otsitud ettekäänetega nagu "valehäbi" vm sama jaburat. Ent tegelikkus on siiski selles, et tolle eluala esindajate töö tulemuste osas puudub tõenduspõhisus ja statistika. Viimased aga on teadusliku distsipliini põhilised indikaatorid, eraldavad päris teadust uhhuu-teooriatest. Seega - kasutagu kes tahab, ja kui abi saab, on super. Aga päris kindlasti on samamoodi lubatud anda ka kriitilist tagasisidet, kui selleks on põhjust.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 10:53Sa ka ei jäta. Sama plaat kogu aeg. Kui sa oma teismelist nii vihkad, nagu siit iga kord välja tuleb, siis pole ime, et temaga konfliktid on. Selge see, et sina pead olema mõistvam kui teismeline, sest oled küps täiskasvanu (milles ma kahtlen), teismeline pole sinna veel jõudnud. Kui täiskasvanu läheb pereteraapiasse kaastunnet otsima ja räägib mingitest pooltest kogu aeg, pole sa mingisugune lapsevanem.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 10:50
Kust kivi alt sina sinisilm välja ilmusid? Niivõrd hinnangutest pulbitsevat rahvast kui pereterapeutide seas, pole me seni veel kohanud ühelgi teisel elualal. Kusjuures enamasti asub pereterapeut näiliselt teismelise poolele, hakates vanematele rääkima, kuis nemad peavad oma teismelist kangesti mõistma. Seevastu teismeline ei pea (terapeudi vaikival otsusel) mõistma mitte kunagi mitte kedagi. Nii toimub tegelikult pere lõhestamine ja koostöö tapmine ning noore turvavõrgustiku nõrgestamine.
-
Külaline
Nii palju kui mina elu jooksul igasuguste psühholoogide, terapeutide jms rahvaga kokku puutunud olen (mõned on ka tutvusringkonnas), siis päris probleemi korral nende poole pöörduksin küll viimasena. Aga kel midagi enam kaotada pole, eks need vist selliste juurde jõuavadki.
-
Külaline
Erilised tegelased ja eriti palju on tekkinud neid nn kogemusnõustajaid. Huvitav kas uhuuuu esoteerikutel on kõrvalharu kogemusnõustaja avatud.Külaline kirjutas: ↑28 Dets 2024 10:50Kust kivi alt sina sinisilm välja ilmusid? Niivõrd hinnangutest pulbitsevat rahvast kui pereterapeutide seas, pole me seni veel kohanud ühelgi teisel elualal. Kusjuures enamasti asub pereterapeut näiliselt teismelise poolele, hakates vanematele rääkima, kuis nemad peavad oma teismelist kangesti mõistma. Seevastu teismeline ei pea (terapeudi vaikival otsusel) mõistma mitte kunagi mitte kedagi. Nii toimub tegelikult pere lõhestamine ja koostöö tapmine ning noore turvavõrgustiku nõrgestamine.kana kirjutas: ↑27 Dets 2024 14:29 ma olen läbinud Küünarpuude peretraapia kursuse. põhimõte on selles, et leida hädasolijatele laiendatud tugivõrgustik, kes saaksid neid toetada ja anda tööriistad omavaheliseks konstruktiivseks suhtlemiseks. kindlasti ei ässita professionaalne pereterapeut inimesi üksteise vastu üles, ega vali pooli. igasugune teraapia on hinnanguvaba ja terapeudi sümpaatiad ja antipaatiad hoiab ta ainult endateada.
-
Külaline
Mis tööriistu ta siis pakub? Tülitsetakse ikka sellest kui üks ei anna teisele mida teine soovib. Või teine teeb otsuseid teist kaasamata. Mis tööriistad selliseid probleeme lahendaks?kana kirjutas: ↑27 Dets 2024 14:29 ma olen läbinud Küünarpuude peretraapia kursuse. põhimõte on selles, et leida hädasolijatele laiendatud tugivõrgustik, kes saaksid neid toetada ja anda tööriistad omavaheliseks konstruktiivseks suhtlemiseks. kindlasti ei ässita professionaalne pereterapeut inimesi üksteise vastu üles, ega vali pooli. igasugune teraapia on hinnanguvaba ja terapeudi sümpaatiad ja antipaatiad hoiab ta ainult endateada.
alusta sellest, et kaardistad probleemid ja iga perekonnaliikme toimetulemisviisid. leia üles nende toimetuelkuviiside tugevused. mõelge koos, kas keegi laiendatud perekonnast saab veel tuge pakkuda. pereterapeut tavaliselt tutvustab ka klientidele stressijuhtimise tehnikaid, positiivseid ja negatiivseid käitumismustreid probleemolukorras.
oluline on, et kõik saaksid rääkida ja kellegi arvamusi ei naeruvääristata. korralda ajurünnak, kus pereliikmed loovad nimekirja käitumistest, mis hõlbustavad (aktiivne probleemilahendus, keskendumine probleemile, mitte kontrollile) ja mis raskendavad (solvamine, häbistamine, emotsionaalne kättesaamatus) konfliktiga ja kriisiga toimetulekut.
panusta koos tegutsemisse, et perekond saaks ühtekuuluvustunnet suurendada. õpeta perele, et ühenduses olemine ühistegevuste kaudu annab pereliikmetele läheduse kogemuse. Võimenda edukaid ja kordaläinud kogemusi pere ühistegevustes.
tead, tegelikult tuleks ikka paar lehekülge ära, aga ma rohkem ei viitsi
oluline on, et kõik saaksid rääkida ja kellegi arvamusi ei naeruvääristata. korralda ajurünnak, kus pereliikmed loovad nimekirja käitumistest, mis hõlbustavad (aktiivne probleemilahendus, keskendumine probleemile, mitte kontrollile) ja mis raskendavad (solvamine, häbistamine, emotsionaalne kättesaamatus) konfliktiga ja kriisiga toimetulekut.
panusta koos tegutsemisse, et perekond saaks ühtekuuluvustunnet suurendada. õpeta perele, et ühenduses olemine ühistegevuste kaudu annab pereliikmetele läheduse kogemuse. Võimenda edukaid ja kordaläinud kogemusi pere ühistegevustes.
tead, tegelikult tuleks ikka paar lehekülge ära, aga ma rohkem ei viitsi
-
Külaline
Kas sellest ikka on kasu kui suhte jooksul on üksteisele tehtud asju või öeldud asju mis on jätnud sügavad hingehaavad ja mingi kaardistamine lihtsalt ei nulli ära halba emotsiooni? Rääkida ja rääkida, aga kui teine ei kuula, ei tahagi kuulata. Korraldada ajurünnak võiks kehtida tööleidmisel, aga emotsionaalseid ebakõlasid see ei lahenda. Need raamatud on mõeldud raha teenimiseks, sest kui need parandaks suhteid, siis oleks vaja ainult ühte raamatut.kana kirjutas: ↑29 Dets 2024 19:00 alusta sellest, et kaardistad probleemid ja iga perekonnaliikme toimetulemisviisid. leia üles nende toimetuelkuviiside tugevused. mõelge koos, kas keegi laiendatud perekonnast saab veel tuge pakkuda. pereterapeut tavaliselt tutvustab ka klientidele stressijuhtimise tehnikaid, positiivseid ja negatiivseid käitumismustreid probleemolukorras.
tead, tegelikult tuleks ikka paar lehekülge ära, aga ma rohkem ei viitsi![]()
ma ei tea. selles mõttes olen muidugi sinuga nõus, et ega vägisi mingeid suhteid ei paranda. aga kui inimesed juba treaapiasse lähevad, võiks eeldada, et nad tahavad koostööd teha ja lahendusi leida. selles saab pereterapeut neid suunata.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 2 külalist