Suure pere toetus - kuidas jaguneb?

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 20 Juun 2024 19:20
Regina kirjutas: 18 Juun 2024 13:02 [lisaks 115 eurosele elatisele
Miinimumelatis on 290.-! Miks teie selliseid sandikopikaid maksate? Pole ime, et ema nõuab juurde ja peaks asjale vist ametliku käigu andma mingite suurpere toetuste küsimise asemel. Ja laps on isa juures 5 päeva kuus.
Maksavad isegi rohkem, kui kalkulaator ette näeb. Alla 100 peaks maksma.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juun 2024 19:34
Regina kirjutas: 18 Juun 2024 13:02 [lisaks 115 eurosele elatisele
Miinimumelatis on 290.-! Miks teie selliseid sandikopikaid maksate? Pole ime, et ema nõuab juurde ja peaks asjale vist ametliku käigu andma mingite suurpere toetuste küsimise asemel. Ja laps on isa juures 5 päeva kuus.
Kas sa ei oska lugeda? Korduvalt öeldud, et 10 päeva kuus.
teema teine postitus ütleb, et laps on isa juures 5 päeva ja lisaks sellele makstakse 115 eurot kuus elatist - kust see 10 päeva nüüd tuli?

"Olen teemaalgataja.

Lisan veel täpsustuseks et 3 lapse toetused + peretoetused laekuvad minu ( lapse ema ) kontole ja eelmisest kooselust pärit lapse (1) toetus laekub samuti lapse ema kontole. Lapse isa kontole ( kokku 4 last) toetusi ei laeku - maksab elatist varasemast kooselust pärit lapsele 5 päeva eest ca 115 eurot kuus."
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 07:08
Külaline kirjutas: 20 Juun 2024 19:34
Kas sa ei oska lugeda? Korduvalt öeldud, et 10 päeva kuus.
teema teine postitus ütleb, et laps on isa juures 5 päeva ja lisaks sellele makstakse 115 eurot kuus elatist - kust see 10 päeva nüüd tuli?

"Olen teemaalgataja.

Lisan veel täpsustuseks et 3 lapse toetused + peretoetused laekuvad minu ( lapse ema ) kontole ja eelmisest kooselust pärit lapse (1) toetus laekub samuti lapse ema kontole. Lapse isa kontole ( kokku 4 last) toetusi ei laeku - maksab elatist varasemast kooselust pärit lapsele 5 päeva eest ca 115 eurot kuus."
Ta kirjutas ju: "Maksame elatist 5 päeva eest 115 eurot - st laps meiega 10 päeva kuus ja 5 päeva eest maksame siis elatist. Ehk siis maksame selle 5 päeva eest mis on võrdsest jaotusest (15-15 päeva) puudu. Laps tuleb meile käed taskus - st kõik asjad, riided jms on mõlemas kodus eraldi. Sisuliselt jah, see ongi toiduraha 5 päeva eest - ülejäänud 15 päeva eest tasub kulud lapse ema ise."
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 07:08 teema teine postitus ütleb, et laps on isa juures 5 päeva ja lisaks sellele makstakse 115 eurot kuus elatist - kust see 10 päeva nüüd tuli?

"Olen teemaalgataja.

Teemaalgataja kirjutab, et isa maksab elatist 5 päeva eest ehk nende päevade eest, mil laps EI OLE tema juures. Järelikult ülejäänud 10 päeva on.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Regina kirjutas: 17 Juun 2024 20:12 Olen teemaalgataja.

Maksame elatist 5 päeva eest 115 eurot - st laps meiega 10 päeva kuus ja 5 päeva eest maksame siis elatist. Ehk siis maksame selle 5 päeva eest mis on võrdsest jaotusest (15-15 päeva) puudu. Laps tuleb meile käed taskus - st kõik asjad, riided jms on mõlemas kodus eraldi. Sisuliselt jah, see ongi toiduraha 5 päeva eest - ülejäänud 15 päeva eest tasub kulud lapse ema ise.

Aga nüüd lihtsalt küsitakse 115 - 5 päeva elatis + 112,5 - 25 % peretoetusest.
Toiduraha? Laps ei käi üheski trennis, huviringis, ekskursioonil, muuseumis, kinos, teatris, sünnipäeval?
Ja lapse üleandmisel riietakse laps uksel lahti ja pannakse selga teise pere riided? Või ostab üks pool ikka ka trennitossud, koolijalanõud jne ja teine pool siis lihtsalt kodus toasussid?
Külaline

P.S. kolmanda lapse toetus on 100 eurot, mitte 80. Ehk TA saab riigilt lapse kohta 236 eurot, kokku 710 eurot.
Ex saab riigilt 80 eurot. Kui ta küsib 112 juurde, siis enam-vähem raha lapse kohta võrdsustub.Isa võiks ju lapsi võrdsemalt kohelda.

Oh veel, et "see on vaid viie päeva toiduraha", siis loomulikult see viis päeva laps vett, elektrit, kütet ei tarbi, shampoone, seepi, kreemi, taldrikuid, käterätte, ravimeid jne ei kasuta.
Külaline

Ja veel, kes on lapsega hoolduslehel, ema või isa ja kaotab seetõttu osaliselt sissetulekust?
Külaline

Teemaalgataja oskab eriliselt segaselt oma keerulist pere- ja finantselu selgitada. Mitte kusagilt ei tule see "5 päeva eest 115.-" märkusest loogilisena välja, et tegelikult on laps 10 päeva kuus isa juures ja 20 p ema juures ja et tegu on pooleksjagamisega. Aga selge, nüüd on korraldus teada.

Ühest küljest sissetulekute suurenedes võiks sellest osa saada ka vanim laps, lapsed peaks koheldama võrdselt, teisest küljest suurpere toetusega pole eksnaisel asja, kuna teil endal on suurpere toetuse õigus, mitte tema lapsega koos.
Regina

Postitus Postitas Regina »

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 10:43 Teemaalgataja oskab eriliselt segaselt oma keerulist pere- ja finantselu selgitada. Mitte kusagilt ei tule see "5 päeva eest 115.-" märkusest loogilisena välja, et tegelikult on laps 10 päeva kuus isa juures ja 20 p ema juures ja et tegu on pooleksjagamisega. Aga selge, nüüd on korraldus teada.

Ühest küljest sissetulekute suurenedes võiks sellest osa saada ka vanim laps, lapsed peaks koheldama võrdselt, teisest küljest suurpere toetusega pole eksnaisel asja, kuna teil endal on suurpere toetuse õigus, mitte tema lapsega koos.
Kas mina oskan eriliselt segaselt selgitada või Teil puudub funktsionaalne lugemisoskus? Eks see jääb iga foorumi lugeja enda otsustada.
Regina

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 08:48
Regina kirjutas: 17 Juun 2024 20:12 Olen teemaalgataja.

Maksame elatist 5 päeva eest 115 eurot - st laps meiega 10 päeva kuus ja 5 päeva eest maksame siis elatist. Ehk siis maksame selle 5 päeva eest mis on võrdsest jaotusest (15-15 päeva) puudu. Laps tuleb meile käed taskus - st kõik asjad, riided jms on mõlemas kodus eraldi. Sisuliselt jah, see ongi toiduraha 5 päeva eest - ülejäänud 15 päeva eest tasub kulud lapse ema ise.

Aga nüüd lihtsalt küsitakse 115 - 5 päeva elatis + 112,5 - 25 % peretoetusest.
Toiduraha? Laps ei käi üheski trennis, huviringis, ekskursioonil, muuseumis, kinos, teatris, sünnipäeval?
Ja lapse üleandmisel riietakse laps uksel lahti ja pannakse selga teise pere riided? Või ostab üks pool ikka ka trennitossud, koolijalanõud jne ja teine pool siis lihtsalt kodus toasussid?
Kusjuures peaaegu, et nii ongi. Lapse üleandmisel on ema nõue, et Tema riideid isa pool olles ei trööbataks - st laps tuleb ema ostetud riided seljas, meie juures toimub vahetus ja need samad riided (millega laps tuli) pannakse siis üleandmisel jälle selga. Pakkusime ka varianti, et maksame 115 asemel 250 eurot kuus aga riided on ühised - ei ole mõtetu ju kõike mitu komplekti osta, kui enne riiete läbimulumist kasvatakse neist välja. See kehtib ka kõigele - nii trenni kui ka koolivarustus. See variant aga ei sobinud ja jäi 115 eurot.

Juhin ka tähelepanu, kuna see elatiskalkulaator siia teemasse sisse toodi. Elatiskalkulaatori järgi peaks see makstav summa katma kõik kulutused mis on. Meie aga maksame lisaks 115 eurole lisaks - riided, soojemad hooaja riided 50%, üritused 50%, ürituste kingid 50% . Oleme aasta lõikes seda vaadanud ning keskmiselt on emale ülekantav summa kuus 167 eurot.

Eluruumi kulud oleme kokkuleppel arvestanud võrdseks - st laenu/üüri/kommunaale me omavahel ei arvelda, sest kui aus olla siis kommunaalkulud sisuliselt tühised ja eluruuumi valib ikka iga inimene vastavalt oma võimalustele. Meil kodus igal lapsel oma tuba.
Regina

Aga aitäh kõigile, kes teemasse vastasid.

Konsulteerisin siin nüüd nõustajaga ja tundub, et seda suure pere toetust ei ole tal õigus saada ja sellega on see teema meie jaoks lõpetatud.

Kõike head!
Regina

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 09:53 Ja veel, kes on lapsega hoolduslehel, ema või isa ja kaotab seetõttu osaliselt sissetulekust?
Vastan veel sellele ära, lihtsalt ilmsestamaks olukorda milles meie oleme. Kui laps on 10 päeva ( meie juures olnud aja jooksul) haige, siis on hoolduslehel isa. Kui ema aja jooksul, siis on hoolduslehel ema.

Oleme teadlikud sellest ebavõrdsusest aga sellisel ajal käib päris tihti lapse vanaema ( isa ema) hoidmas, kuigi on ka ise töötav inimene. Erinevus on nüüd selles, et kui meie vanaema kasutame, siis maksame meie lapse vanaema palgavahe nende päevade eest kinni. Lapse ema seda aga ei tee. Täiendavalt töötab lapse ema ka osalise koormusega ning klassikalisi tööpäevi tal ei ole. Aasta tagasi ta ei teadnud isegi, et end hoolduslehele vormistades raha saab 😀 Ta oli lihtsalt kodus.
Külaline

Regina kirjutas: 21 Juun 2024 11:43
Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 09:53 Ja veel, kes on lapsega hoolduslehel, ema või isa ja kaotab seetõttu osaliselt sissetulekust?
Vastan veel sellele ära, lihtsalt ilmsestamaks olukorda milles meie oleme. Kui laps on 10 päeva ( meie juures olnud aja jooksul) haige, siis on hoolduslehel isa. Kui ema aja jooksul, siis on hoolduslehel ema.

Oleme teadlikud sellest ebavõrdsusest aga sellisel ajal käib päris tihti lapse vanaema ( isa ema) hoidmas, kuigi on ka ise töötav inimene. Erinevus on nüüd selles, et kui meie vanaema kasutame, siis maksame meie lapse vanaema palgavahe nende päevade eest kinni. Lapse ema seda aga ei tee. Täiendavalt töötab lapse ema ka osalise koormusega ning klassikalisi tööpäevi tal ei ole. Aasta tagasi ta ei teadnud isegi, et end hoolduslehele vormistades raha saab 😀 Ta oli lihtsalt kodus.
Milline kadedus ja õelus sinus on! See ei ole nüüd küll põrmugi sinu asi, millised kokkulepped on lapse emal vanaemadega.
Ja naerda selle üle, et oli teadmatus haigusrahade osas, on samuti nõme. Teavita teda siis kenasti, jää viisakaks ja lugupidavaks. Tahad või mitte, kaudselt on ta sinu perega alatiselt seotud ja ennast selle perega siduda oli sinu valik. Sina tulid sinna juurde, aktsepteeri siis neid.
Regina

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 12:51

Milline kadedus ja õelus sinus on! See ei ole nüüd küll põrmugi sinu asi, millised kokkulepped on lapse emal vanaemadega.
Ja naerda selle üle, et oli teadmatus haigusrahade osas, on samuti nõme. Teavita teda siis kenasti, jää viisakaks ja lugupidavaks. Tahad või mitte, kaudselt on ta sinu perega alatiselt seotud ja ennast selle perega siduda oli sinu valik. Sina tulid sinna juurde, aktsepteeri siis neid.
Ei tulnud mina kuskile juurde. Tegemist oli üheöösuhtega ja tegemist ei ole kunagi klassikalises mõistes perega olnud. Meie oleme mehega koos sellest ajast kui laps oli 1 aastane ja omavahel oleme koos olnud juba 8 aastat.

Kahjuks oli tegemist naisega, kellel “laps peab olema aga mees võib olla”. On seda ise ka välja öelnud, et nüüd saab lapse mehega kes teda hakkab üleval pidama. Kahjuks nii see ei läinud.

Aga kindlasti ei ole minu asi teda harida :) Kui jääb millestki ilma, siis tegemist ikkagi tema tegemata tööga.

Olen nõus, et lapsi tuleb kohelda võrdselt. Paraku elus aga päris nii ei lähe. Kui üks lapse ema on tööl tsuti rohkema kui miinimumpalgaga ja teiste laste ema kahekordse Eesti keskmisega siis ei ole need lapsed mitte kuidagi rahalises mõistes võrdsed. Olenemata sellest, et neil ühine isa on.
Külaline

Regina kirjutas: 21 Juun 2024 13:10

Aga kindlasti ei ole minu asi teda harida :) Kui jääb millestki ilma, siis tegemist ikkagi tema tegemata tööga.

Olen nõus, et lapsi tuleb kohelda võrdselt. Paraku elus aga päris nii ei lähe. Kui üks lapse ema on tööl tsuti rohkema kui miinimumpalgaga ja teiste laste ema kahekordse Eesti keskmisega siis ei ole need lapsed mitte kuidagi rahalises mõistes võrdsed. Olenemata sellest, et neil ühine isa on.
Su sissetulek on kahekordne Eesti keskmine, mees teenib ilmselt ka mehe palka ja sa saed sente oma mehe lapse arvelt, kiunud teda üksi kasvatava vanema üle? Kui juba algusest peale oli postitustel kadeduse ja ahnuse maik juures siis nüüd ei arva ma sinust üldse midagi head. Vaesed lapsed. Vaene mees.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 14:31

Su sissetulek on kahekordne Eesti keskmine, mees teenib ilmselt ka mehe palka ja sa saed sente oma mehe lapse arvelt, kiunud teda üksi kasvatava vanema üle? Kui juba algusest peale oli postitustel kadeduse ja ahnuse maik juures siis nüüd ei arva ma sinust üldse midagi head. Vaesed lapsed. Vaene mees.
Ma pakun, et TA palk ei ole kahekordne, see oli lihtsalt näide. TA on naine, kes räägib "meie raha" ja kes on 8 aastaga teinud kolm last. Ja kes topib oma nina sellesse, kui palju, õigemini vähe, issi lapse tarbeks raha annab.
Külaline

Ei tulnud mina kuskile juurde. Tegemist oli üheöösuhtega ja tegemist ei ole kunagi klassikalises mõistes perega olnud. Meie oleme mehega koos sellest ajast kui laps oli 1 aastane ja omavahel oleme koos olnud juba 8 aastat.
Enne oli laps eelmisest kooselust ja nüüd on üheöösuhe mingi hirmsa jobuga. Ja sinu nunnu magas sellise hirmsa naisega ja nüüd on teil mõlemal ports kaelas. Äkki on sinu nunnu ikka ka natuke osaline selles hirmsas loos.
Külaline

Päriselt saab TA praegu puid alla, sest talle tundub veider, et mehe endine naine tahab saada osa suurpere toetusest, millega tal pole mitte mingit seost?!? TA saab ju suurpere toetust enda sünnitatud laste pealt, mitte mehe eostatud laste pealt.

Hämmastavad kommentaarid.
Külaline

teemaalgatuses oli sul küll kirjas, et 1. laps on mehe esimesest kooselust :D
Regina

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 21:30

teemaalgatuses oli sul küll kirjas, et 1. laps on mehe esimesest kooselust :D

Üritasin kogu seda olukorda viisakamalt sõnastada :) ei osanud elu sees ette kujutada, et asi siia välja jõuab. Aga nagu ikka, räägid aiast ja hakatakse rääkima aiaaugust. Kommentaariumis enamus eeldustest on valed aga tuuleveskitega ei jõua võidelda ja ei näe ka pointi.

Mul ei ole põhjust mitte millegi pärast kade olla, küll aga tunnistan et kogu selle tralli peale olen selle inimese vastu õelaks küll muutunud. Küll peame meie oma maja maha müüma, et tema saaks vähem tööl käia jne ja küll on pahane et mul mees lastega kodus on. Kahjuks on käesolevaks hetkeks suhted nii ära rikutud, et ühegi asjaga enam vastu ei saa tulla. Annad näpu ja alati võetakse käsi.

Infoks - lastega on kodus isa, sest vanemahüvitist saaks miinimumpalga eest (ei ole Eestis tööd teinud). Ehk siis vanemahüvitis laekub mulle ja käin 0,5 koormusega tööl. Mees hoolitseb pere ja kodu eest- osaliselt on mees ka mul ettevõttes tööl ja aitab kergemate asjadega(haiguste korral saab siis hoolduslehel hüvitist). Kuhugi ma oma nina ei topi - tegemist meie pere rahaasjadega ja see raha on meil ühine.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist