Cost of living Eestis

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Käisin ühe tuttava soomlasega Telliskivis poodides ja ta ütles, et küll peavad eestlased rikkad olema, sest selliste hindadega tooteid Soomes mitte keegi ei ostaks. Hamburger 25 eurot, saiapäts 45, šokolaadikarp 95 eurot. Lihtsalt ei ostaks ja kõik, siis ei saaks selliseid asju ka müüa. Ja mu tuttava soomlase palk on 10 000 eurot.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 17:22 Käisin ühe tuttava soomlasega Telliskivis poodides ja ta ütles, et küll peavad eestlased rikkad olema, sest selliste hindadega tooteid Soomes mitte keegi ei ostaks. Hamburger 25 eurot, saiapäts 45, šokolaadikarp 95 eurot. Lihtsalt ei ostaks ja kõik, siis ei saaks selliseid asju ka müüa. Ja mu tuttava soomlase palk on 10 000 eurot.
Miks sa valetad? Millises kohas oli Hamburger 25 eurot, saiapäts 45, šokolaadikarp 95 eurot? Meil siin ka neid sellise raha eest ei ostetaks.
Külaline

Ju tema aju töötab ikka veel EEK-des.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 18:39
Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 17:22 Käisin ühe tuttava soomlasega Telliskivis poodides ja ta ütles, et küll peavad eestlased rikkad olema, sest selliste hindadega tooteid Soomes mitte keegi ei ostaks. Hamburger 25 eurot, saiapäts 45, šokolaadikarp 95 eurot. Lihtsalt ei ostaks ja kõik, siis ei saaks selliseid asju ka müüa. Ja mu tuttava soomlase palk on 10 000 eurot.
Miks sa valetad? Millises kohas oli Hamburger 25 eurot, saiapäts 45, šokolaadikarp 95 eurot? Meil siin ka neid sellise raha eest ei ostetaks.
Hamburger oli käsitööhamburger, saiapäts oli peenes pagaritöökojas tehtud ja šokolaadikarp oli käsitsitehtud šokolaad suurem karp. Ju siis ostetakse, kui neid sellise hinnaga müüakse. Telliskivi piirkonnas saad selliseid hindu näha.
Külaline

Ega need mingid savist kunstiteosed olnud? Eriti saiapätsi hind, noo ei ole usutav.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juun 2024 22:14
Hamburger oli käsitööhamburger, saiapäts oli peenes pagaritöökojas tehtud ja šokolaadikarp oli käsitsitehtud šokolaad suurem karp. Ju siis ostetakse, kui neid sellise hinnaga müüakse. Telliskivi piirkonnas saad selliseid hindu näha.
Kirjuta asukohad. 45 eur saiapätsi, 25 eur hamburgerit tahaks oma silmaga näha. Mitte kusagil Eestis pole 25 eurost hamburgerit saanud
Külaline

Vana uudis aga siiski siiski https://arileht.delfi.ee/artikkel/76050 ... est-oigama

Gigaburgerit saab osta üksnes pika ettetellimisega - selleks tuleb tellimus 48 tundi enne sisse anda. Burgeri täidist saab ise komplekteerida.

Ideaalis on see imetabaselt suur eine mõeldud söömiseks 8-10 inimesele. Seda saab süüa kas kohapeal või näiteks tellida peolauale. Eesti suurim burger on ka üsna piraka hinnaga - 50 eurot.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juun 2024 22:14
Valetad. Ootan jätkuvalt, kust need osteti. Olen selle piirkonna inimene.
Külaline

Leevike kirjutas: 18 Juun 2024 21:24
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 23:36
Egalitaar kirjutas: 17 Juun 2024 23:24 Misasja? Siin on kirvehinnad turistidele ju samuti!
On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
Elan ise ka välismaal ja mõned asjad torkavad silma Eestis, mis ilmselt aitavad kaasa kõrgetele hindadele: nt see meeletu tootearendus, kui palju erinevaid leibasid, jogurteid jne, ehk siis disainitiimid, brändi aretajad, reklaamiagentuurid, kampaaniad jne. Alati olen alguses kohmetu poes kui pean jogurti valima, kuna valik liiga suur. Üldse on supermarketeid liiga palju- ühelt poolt peaks konkurents hindu alla tõmbama, aga seda pole näha.
Ja kas need kõik poed ja kaubanduskeskused peavad olema 8st 23ni lahti. Pole efektiivne.
Ja no Eesti energiahinnad on ikka üle mõistuse. Ja samas energiafirmade kasumid aina tõusevad. Ehk ei investeerita, tooraine kallimaks ei lähe, palku ei tõsteta (mis võiks selgitada kallinenud energiahinnad), vaid lihtsalt keeratakse 2x kõrgemaks, lambist.
Mulle Eestis väga meeldib, et on suur valik ja kauplused on kogu aeg lahti. Vastupidi, see on just tulus. Põhjused, miks läänes nii ei ole, on muud, mitte see, et see poleks kasumlik.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:59
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 19:49 Minu saksa tuttavatel on kõigil lõuad maani olnud, kui ma nad enda korterisse külla kutsun ja ütlen, et ma otsin laenuga. Neil peab korteri ostmiseks rikas olema, kinnisvara on väga-väga kallis. Mitte keegi neist, 30+, ei oma kinnisvara, kuigi kõrgharitud ja normaalsed töökohad. Üürid on samuti saksas palju krõbedamad. Palganumber võib esialgu suur tunduda, aga sealt läheb üüratu maksusumma maha ja tonn üüri peale. Sama palju nagu meie saame netos palka, maksvad nemad makse.
Mu 28 aastane lihttöölisest õepoeg (naine töötab tal õpetajana, peres 2 last) just ostis laenuga 3-toalise korteri. Ma arvan, et üldistada ei tasu, Saksamaa on suur ja lai. Samuti töökohad ja palgad on erinevad.
Jah eks neil seal ole ka kolkakülasid, kus su õepoeg on kõige noorem inimene üldse. Suurlinnades aga on teine elu.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:35
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 20:30 Täna istusin Tallinnas ummikus bussis, täitsa pekkis, kui palju on meil autosid ja kalleid masinaid. Vaesus?
Vabandust, aga kallite autode suur osakaal küll mingi rikkuse näitaja pole. Ei riigi ega indiviidi tasandil. Eestlane on alati kallist autot ihaldanud, sest Ida-Euroopas on auto staatuse näitaja. Inimene elab Kallaveres 16-ruuduses kööktoas, aga maja ees parklas ilutseb viimase malli BMW. Suurem osa kuupalgast läheb selle liisinguks, aga see-eest on tehtud mees.
No on ikka küll. Vaesel lihtsalt ei ole raha selle uhke sõiduki liisimiseks, isegi kui 1-toalises selle nimel elab, ei jää seda raha üle. Ilmselgelt on inimestel peale igapäevaseid kulutusi nii suur jääk, et luksust rentida. Mul pole kunagi autot olnud ja mingit staatuse asja ma küll seetõttu mitte kordagi elus tundnud ei ole, et keegi arvaks must selletõttu halvemini või midagi. Ei ole see nii staatuse asi üldsegi mitte. Pigem ikka selles, et kui saab omale luksust lubada, siis seda ka tehakse. Järelikult elame suhteliselt hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 20:58
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 19:49 Minu saksa tuttavatel on kõigil lõuad maani olnud, kui ma nad enda korterisse külla kutsun ja ütlen, et ma otsin laenuga. Neil peab korteri ostmiseks rikas olema, kinnisvara on väga-väga kallis. Mitte keegi neist, 30+, ei oma kinnisvara, kuigi kõrgharitud ja normaalsed töökohad. Üürid on samuti saksas palju krõbedamad. Palganumber võib esialgu suur tunduda, aga sealt läheb üüratu maksusumma maha ja tonn üüri peale. Sama palju nagu meie saame netos palka, maksvad nemad makse.

Meil on ju väga väikese rahvastikuga riik. Me tegelikult elame paremini, kui meie tausta ja suurust arvestades elama peaks. Hinnad ei saagi siin odavamad olla. Saab vaid tõusta palk, aga hindu ei saa küll odavamaks keerata. Väga odavad hinnad on vaid alaarenenud riikides, kus suurem osa inimestest töötavad kopikate eest ja elavad getodes. Kui sa tahad eurooplase palka, siis ei saa ju sinu töövilju odavalt müüa. Kust see suur palk sul siis tuleb?
Kinnisvara on saanud tõesti osta suhteliselt "soodsalt" , meil lihtsalt ka maar ju palju. Ja muidugi ei peaks siia tulema keegi mõeldes, et hinnad nagu kuskil Vietnami külakeses. AGA, meie hinnad on võrreldavad Soome, Saksa jne hindadega, kuid PALGAD mitte. Selles on point.
Ma pigem lepin väiksema palgaga, aga mul on mulle kuuluv kodu. Kui et elan terve elu üürikas, kuigi saan paremat palka kui Eestis. Võrrelda tuleb kõiki hindu, mitte ainult vorsti ja leiba. Saksamaal on üürimine palju kallima, on kinnisvara palju kallim. Kuigi saab sinuga samas hinna vorsti, kulub temal kordades rohkem üürimise peale. Lisaks maksab sinust kordades rohkem makse oma suuremast palgast. Ei jää tal sealt midagi rohkem kätte.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:59
Mu 28 aastane lihttöölisest õepoeg (naine töötab tal õpetajana, peres 2 last) just ostis laenuga 3-toalise korteri. Ma arvan, et üldistada ei tasu, Saksamaa on suur ja lai. Samuti töökohad ja palgad on erinevad.
Muidugi suur ja lai, aga nemadki seal eelistavad pigem elades suurtes linnades ja keskuste lähedal. Neilgi on omad Kapa-Kukukülad, Lasnamäed, kus keskmine sakslane elada ei taha. Nõutud kohtades sa remonditud 2-toalist alla 300 0000 ei leia.
Leevike
Teerajaja

Postitus Postitas Leevike »

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 06:11
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 23:36
On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
Elan ise ka välismaal ja mõned asjad torkavad silma Eestis, mis ilmselt aitavad kaasa kõrgetele hindadele: nt see meeletu tootearendus, kui palju erinevaid leibasid, jogurteid jne, ehk siis disainitiimid, brändi aretajad, reklaamiagentuurid, kampaaniad jne. Alati olen alguses kohmetu poes kui pean jogurti valima, kuna valik liiga suur. Üldse on supermarketeid liiga palju- ühelt poolt peaks konkurents hindu alla tõmbama, aga seda pole näha.
Ja kas need kõik poed ja kaubanduskeskused peavad olema 8st 23ni lahti. Pole efektiivne.
Ja no Eesti energiahinnad on ikka üle mõistuse. Ja samas energiafirmade kasumid aina tõusevad. Ehk ei investeerita, tooraine kallimaks ei lähe, palku ei tõsteta (mis võiks selgitada kallinenud energiahinnad), vaid lihtsalt keeratakse 2x kõrgemaks, lambist.
Mulle Eestis väga meeldib, et on suur valik ja kauplused on kogu aeg lahti. Vastupidi, see on just tulus. Põhjused, miks läänes nii ei ole, on muud, mitte see, et see poleks kasumlik.
Kustotsast see tulus on? Palju peale 21 inimesi poes käib ja käivet tekitab? Seda enam et neid super /hüpermarketeid ju niii palju. Mis põhjusel läänes siis nii pole? Paljudes lääne riikides on pühapäeviti muideks suured supermarketid üldse kinni.
Külaline

Leevike kirjutas: 21 Juun 2024 13:18

Kustotsast see tulus on? Palju peale 21 inimesi poes käib ja käivet tekitab? Seda enam et neid super /hüpermarketeid ju niii palju. Mis põhjusel läänes siis nii pole? Paljudes lääne riikides on pühapäeviti muideks suured supermarketid üldse kinni.
Muidugi on tulus, keegi ei hoiaks neid ju lahti, kui kahjumit tekitaks. Lääs järgib erinevalt meist endiselt kristlikke traditsioone, kus pühapäeval kägu ka ei tohi kukkuda ja inimestel peab olema võimalus minna missale. Muud põhjust seal ei ole. Laupäeviti tormavad kõik neil poodi ja käib vastik trügimine. Saksamaal on üleüldse palju arhailisel kombel asjaajamist ja paberile kirjutamist. Aga noh mõni usub aafriklase kombel nii siiralt, et Läänes on alati kõik parem ja toob ka mingeid ajast ja arust maha jäänud asju Eestile eeskujuks ja laidab maha asju, milles Eesti on kaugele ette arenenud.
Külaline

Muidugi on tulus, keegi ei hoiaks neid ju lahti, kui kahjumit tekitaks.
Täpselt nii on. Ja kui siin vahepeal räägiti, et peab kaupluste tööaega piirama, et müüjaid kaitsta, siis müüjad ise seda küll ei soovinud. Paljud teevad kauplustes ajutisi tööotsi, töötavad õppimise kõrvalt, teise töö kõrvalt lisaraha saamiseks vms ja neile just meeldib, et saab valida õhtusi, nädalavahetuste vms aegu. Kui kaupluste lahtiolekuaegu piirata, oleks inimestel vähem tööd ja lisatöö võimalusi. Ei hoiaks neid kauplusi keegi lahti, kui see kahjumlik oleks.
Külaline

Leevike kirjutas: 21 Juun 2024 13:18

Saksamaal kehtib see seadus, mis keelab pühapäeviti ja pühade ajal kaupluste avamise, aastast 1956. Aeg-ajalt võetakse teema üles, et oleks aeg seda muuta, aga siis võtavad kirik ja mõned töölisorganisatsioonid sõna ja asi laidetakse maha. Nii et meie keerulisel ajalool on ka mõned eelised, ei pea mingeid tolmukorra all olevaid seaduseid ja tänapäeva eluga mitte sobituvaid keelde edasi lohistama. Väikse riigina on meie eelis paindlikkus.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 19:12
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 18:51
kaegu kirjutas: 17 Juun 2024 18:40

See viimane väide ei ole tõene. USA föderaalne miinimumpalk 1980 oli $3.10/h ja üksik Big Mac maksis 1.60.
2024 vastavalt 7.27/h ja 5.69. Ehk jah, selle võrdluse järgi saab aastal 2024 miinimumpalgaline vähem Big Maci süüa, kuid vahe pole siiski kordades, nagu väidetud.
Ja USA keskklass ei ela kuskil karavanides, seal elavad ikka vaesed inimesed. Keskklass elab meiega võrreldes küllaltki hästi.
Usa keskklassi american dreami saavad tänapäeval lubada meie mõistes rikkad, miljonärid. Keskklass, päris keskklass on õpilasvaenu võlgades ja elavad vaat et 35 eluaastani toakasslastega. American dreami elavad tänapäeval multimiljonärid seal
Et nagu toakassidega, või on mingid suuremad kaslased? Ja kuidas see Eesti elatustaset tõstma peaks, või lohutame end nagu nõuka ajal, et Ameerikas on veel kehvem elada kui meil 😆
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Juun 2024 06:17
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:35
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 20:30 Täna istusin Tallinnas ummikus bussis, täitsa pekkis, kui palju on meil autosid ja kalleid masinaid. Vaesus?
Vabandust, aga kallite autode suur osakaal küll mingi rikkuse näitaja pole. Ei riigi ega indiviidi tasandil. Eestlane on alati kallist autot ihaldanud, sest Ida-Euroopas on auto staatuse näitaja. Inimene elab Kallaveres 16-ruuduses kööktoas, aga maja ees parklas ilutseb viimase malli BMW. Suurem osa kuupalgast läheb selle liisinguks, aga see-eest on tehtud mees.

No on ikka küll. Vaesel lihtsalt ei ole raha selle uhke sõiduki liisimiseks, isegi kui 1-toalises selle nimel elab, ei jää seda raha üle. Ilmselgelt on inimestel peale igapäevaseid kulutusi nii suur jääk, et luksust rentida. Mul pole kunagi autot olnud ja mingit staatuse asja ma küll seetõttu mitte kordagi elus tundnud ei ole, et keegi arvaks must selletõttu halvemini või midagi. Ei ole see nii staatuse asi üldsegi mitte. Pigem ikka selles, et kui saab omale luksust lubada, siis seda ka tehakse. Järelikult elame suhteliselt hästi.

Mina ei saa ka sellest aru. Mul on eesti mõistes väga kõrge palk, aga ma tunnen, et uus auto on nii ebamõistlikult kallis, et ma küll ei kibele seda ostma. Aga kui tänaval vaatan, siis neid uusi autosid on ikka palju-palju. Kusagil on mingid käärid sees, aga ma ei ole aru saanud, et kus.
Külaline

Igasugu indexeid saab netist otsida, kui on hirm, et kas oleme liiga vaesed.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/r ... ountry.jsp
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot] ja 6 külalist