Sleepoverid ja laste sõprade pered

seks, suhted ja pereteemad
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 17 Nov 2024 10:18
Külaline kirjutas: 17 Nov 2024 08:02
Külaline kirjutas: 17 Nov 2024 06:28 Kes või mis on sleepover?
Google ei tööta? Või on lihtsalt heaks enesetundeks vajalik päevane ärapanemiselimiit täitmata?

See on selline tänapäeva laste tore üritus, kus kutsutakse sõbrad enda juurde ööbima. Õhtul süüakse, vahitakse filme või mängitakse midagi koos ja jutustatakse voodis poole ööni.
Mis mõttes on mu küsimus ärapanemine? Täiesti siiralt ja igasuguse pahatahtlikkuseta küsisin.
Ma sain juba ammu aru, et kui ei kasuta poppe ja noortepäraseid väljendeid siis olen lubjakas, mitte cool!
Mõnikord kasutan erinevate keelte väga iseloomustavaid väljendeid ja nende seoseid siis vaadatakse imeliku pilguga:,ilmselt ei mõigata ühtegi keelt ja emakeel ka longab.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Eesti keeles on see väljend tõesti kuidagi pikk ja lohisev- sõbra juurde ööseks jäämine. Peaks siin uue väjendi välja mõtlema :)
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2024 15:02 Eesti keeles on see väljend tõesti kuidagi pikk ja lohisev- sõbra juurde ööseks jäämine. Peaks siin uue väjendi välja mõtlema :)
Milleks jalgratast leiutada, need kes sõbra juures ööbivad ja sõpru samamoodi vastu võtavad, on juba ammu võtnud kasutusele ingliskeelse laenu sleepover. Ei ole see esimene ega viimane laensõna eesti keeles.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2024 15:14
Külaline kirjutas: 17 Nov 2024 15:02 Eesti keeles on see väljend tõesti kuidagi pikk ja lohisev- sõbra juurde ööseks jäämine. Peaks siin uue väjendi välja mõtlema :)
Milleks jalgratast leiutada, need kes sõbra juures ööbivad ja sõpru samamoodi vastu võtavad, on juba ammu võtnud kasutusele ingliskeelse laenu sleepover. Ei ole see esimene ega viimane laensõna eesti keeles.
Aga, näed, mõni on tige, et inglise keelseid sõnu kasutatakse. Tuleb ikka eesti keelne välja mõelda.
Külaline

Eesti keeles on juba ammugi kasutusel väljend "öökülas käima". Nt "Meie Teele on täna Mari juures öökülas." Lihtne, lühike ja selge!

Ma pole sõnade teistest keeltest laenamise vastu, küll aga tekitab kummastust see, kui võetakse üle võõrkeelseid (ja eriti just ingliskeelseid) väljendeid, lükates kõrvale omasõnad, mis on ometi täpselt niisama selged ja suupärased.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 12:31 Eesti keeles on juba ammugi kasutusel väljend "öökülas käima". Nt "Meie Teele on täna Mari juures öökülas." Lihtne, lühike ja selge!

Ma pole sõnade teistest keeltest laenamise vastu, küll aga tekitab kummastust see, kui võetakse üle võõrkeelseid (ja eriti just ingliskeelseid) väljendeid, lükates kõrvale omasõnad, mis on ometi täpselt niisama selged ja suupärased.
Ammugi kasutusel? Ise mõtlesid välja saatenime Öökülaline järgi? Ei ole eesti keeles kasutuses sellist väljendit, vähemalt mitte ühesti üldiselt tunnustatud allikast sellist ei leia.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 12:41
Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 12:31 Eesti keeles on juba ammugi kasutusel väljend "öökülas käima". Nt "Meie Teele on täna Mari juures öökülas." Lihtne, lühike ja selge!

Ammugi kasutusel? Ise mõtlesid välja saatenime Öökülaline järgi? Ei ole eesti keeles kasutuses sellist väljendit, vähemalt mitte ühesti üldiselt tunnustatud allikast sellist ei leia.
Muide, näiteks soome keeles on ka selline väljend olemas: "yökylässä". Mispärast soomlased viitsivad soome keeles rääkida, ent eestlased eesti keelt rääkida ei jaksa? Ingliskeelne "sleepover" on isegi pikem ja lohisevam sõna ju.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 13:03
Muide, näiteks soome keeles on ka selline väljend olemas: "yökylässä". Mispärast soomlased viitsivad soome keeles rääkida, ent eestlased eesti keelt rääkida ei jaksa? Ingliskeelne "sleepover" on isegi pikem ja lohisevam sõna ju.
Soome keelne laen on ikka parem kui inglise keelne? Kuidas kellelegi :lol:
Külaline

Öökülas käima/olema on jumala lahe väljend.
Mõnel on iga asjaga häda ja ving, kuidas väljaspool kodu mõni niii saamatu on, ei mõista.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 13:09
Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 13:03
Soome keelne laen on ikka parem kui inglise keelne? Kuidas kellelegi :lol:
Ma arvan, et postitaja ei mõelnud, et soomekeelne laen parem oleks, vaid tõi näite, kuidas meiega sarnase keelega rahvas eelistab laensõnade asemel omasõnu luua ja kasutada, mitte ei lähe sujuvalt inglise keelele üle. Ja kuigi mulle ka päris selline nui neljaks kõigele eestikeelse vaste otsimine, olgu see nii võõras ja ebamugav kui tahes, päris ei istu, siis teine äärmus, kus isegi tavalised mõisted asendatakse ingliskeelsetega ja peagi leitakse, et "aga eesti keeles ei saagi ju nii öelda" - pole ka õige. Sest tegelikult saab eesti keeles siiski üsna edukalt kõike öelda, lihtsalt selleks, et keelt loominguliselt ja tõelise tabavusega kasutada, ongi vaja seda keelt, noh, kasutada. Ma oma pubekatega näiteks teen praegu nii, et iga kord, kui nad mingi inglise keelse termini vestlusesse pikivad, küsin, et kuidas sa seda eesti keeles ütleksid. Mitte range nõudlikkusega ja mitte kogu aeg, aga siiski. Mu meelest on üsna kurb, kui eesti keele väljendusnõtkus hakkab kaduma lihtsalt seepärast, et inglise keel tundub paljudele noortele juba emakeelest lihtsam, täpsem, tabavam.
Külaline

Jätke meelde. Sleepoverile võib oma lapse saata vaid juhul, kui sealses peres ei ole hiljuti keegi vanglast vabanenud. Kui keegi on vanglast vabanenud, siis sinna peresse ärge oma last saatke.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 20:03 Jätke meelde. Sleepoverile võib oma lapse saata vaid juhul, kui sealses peres ei ole hiljuti keegi vanglast vabanenud. Kui keegi on vanglast vabanenud, siis sinna peresse ärge oma last saatke.
Torkas see kuidagi isiklikult?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 20:09
Külaline kirjutas: 18 Nov 2024 20:03 Jätke meelde. Sleepoverile võib oma lapse saata vaid juhul, kui sealses peres ei ole hiljuti keegi vanglast vabanenud. Kui keegi on vanglast vabanenud, siis sinna peresse ärge oma last saatke.
Torkas see kuidagi isiklikult?
Kordamine on tarkuse ema, siis foorumis on palju inimesi, kes teksti ei süvene. Parem karta kui kahetseda.
Külaline

Jätke meelde, et me elame riigis, kus maksupettuse pärast võidakse saata lobedalt kinnimajja, ent ilmselgete joobetunnustega kõvatajalt, kes sõidab süüdimatult surnuks kaks noort inimest, ei vaevuta võtma isegi alkotesti, rääkimata tema karistamisest. Seega märksõna "vangla" ei ütle meie banaaniriigis midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Nov 2024 09:33
Jätke meelde, et me elame riigis, kus maksupettuse pärast võidakse saata lobedalt kinnimajja, ent ilmselgete joobetunnustega kõvatajalt, kes sõidab süüdimatult surnuks kaks noort inimest, ei vaevuta võtma isegi alkotesti, rääkimata tema karistamisest. Seega märksõna "vangla" ei ütle meie banaaniriigis midagi.
Oejah...
Külaline

Kas sind vaesekest rabati täiesti ilma asjata, käpikutega klaverimängimise eest kinni ja pandi ilmsüütult istuma või, et nii valuline reageering? Nüüd nii soolane, et teised ei taha lapsi sinu poole sleepoverile saata.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Nov 2024 11:31
Kas sind vaesekest rabati täiesti ilma asjata, käpikutega klaverimängimise eest kinni ja pandi ilmsüütult istuma või, et nii valuline reageering? Nüüd nii soolane, et teised ei taha lapsi sinu poole sleepoverile saata.
Pole ei mina ega ükski mu lähedane vanglas olnud. Küll aga peakski normaalne inimene reageerime meie loll-riigi kohtute veidratele otsustele, kus mõrtsukatel paitatakse üksnes hellalt päid. See viimane mõrvar, kes noored inimesed ära tappis, pääses kogunisti nõnda puhtalt, et laste vanemad pidid tasuma isegi kohtukulud.
Külaline

Anonymous kirjutas: 19 Nov 2024 20:35Pole ei mina ega ükski mu lähedane vanglas olnud. Küll aga peakski normaalne inimene reageerime meie loll-riigi kohtute veidratele otsustele, kus mõrtsukatel paitatakse üksnes hellalt päid. See viimane mõrvar, kes noored inimesed ära tappis, pääses kogunisti nõnda puhtalt, et laste vanemad pidid tasuma isegi kohtukulud.
Jälle jätad igaks juhuks pool rääkimata? Mille eest siis laste vanemad kohtu all olid, et neil kohtukulude tasumise kohustus tekkis? Või oli tegu hoopis eraldiseisva kohtuasjaga?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Nov 2024 20:39
Anonymous kirjutas: 19 Nov 2024 20:35Pole ei mina ega ükski mu lähedane vanglas olnud. Küll aga peakski normaalne inimene reageerime meie loll-riigi kohtute veidratele otsustele, kus mõrtsukatel paitatakse üksnes hellalt päid. See viimane mõrvar, kes noored inimesed ära tappis, pääses kogunisti nõnda puhtalt, et laste vanemad pidid tasuma isegi kohtukulud.
Jälle jätad igaks juhuks pool rääkimata? Mille eest siis laste vanemad kohtu all olid, et neil kohtukulude tasumise kohustus tekkis? Või oli tegu hoopis eraldiseisva kohtuasjaga?
Ah, mine juba metsa oma naiivse mantraga "jättis pool rääkimata". Ei viitsinud hetkel rohkem otsida, aga ühe viimastest samalaadsetest leidsin üles:
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... udistusega
Siin räägitakse ka sellest, kuidas üks tüüp sõitis surnuks mitu last ja pääses ilma karistuseta. Ja see polegi pimedal keskajal, mil inimelu ei maksnud midagi, vaid alles möödunud aastal.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Nov 2024 09:19
Külaline kirjutas: 19 Nov 2024 20:39
Ah, mine juba metsa oma naiivse mantraga "jättis pool rääkimata". Ei viitsinud hetkel rohkem otsida, aga ühe viimastest samalaadsetest leidsin üles:
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... udistusega
Siin räägitakse ka sellest, kuidas üks tüüp sõitis surnuks mitu last ja pääses ilma karistuseta. Ja see polegi pimedal keskajal, mil inimelu ei maksnud midagi, vaid alles möödunud aastal.
Tahate omavahel diskuteerida kohtusüsteemi õigluse või ebaõigluse üle, tehke omale vastav teema. See siin pole õige koht. Siinne teema on tehtud arutamaks laste sleepoverite või öökülas käimiste turvalisuse üle.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist