Küsimused foorumile registreerimise kohta

Vasta
Niivõinaa

Küsimused foorumile registreerimise kohta

Postitus Postitas Niivõinaa »

Täna õhtul tuleb siis otsustada, kas registreerun kasutajaks või loobun siia foorumisse postitamisest. Sellega seoses on mul mõned küsimused.

1. Kas ja kes näevad kasutaja postituste ajalugu, kui ta postitab anonüümselt? Nt kui kasutaja ühes teemas kirjutab, et elan Kastani alleel ja teises teemas, et minu maja nr on 1679 ja kolmandas teemas, et mul on sclerosis multiplex, siis selliste infoampsude põhjal on võimalik inimese kohta jupphaaval paljugi teada saada. Kõigi kasutajate peale kokku on see päris arvestatav hulk isiklikke andmeid. Kes ja kui täpselt seda näevad? (Ja ärge tulge rääkima, et ära siis kirjuta isiklikke asju, inimesed kirjutavad kogu aeg, küsivad nõu jne, isiklikest asjadest rääkimine ongi selles foorumis 99% sisust)

2. Kas kasutajanimi + postitustest nähtav info viiakse kokku inimese isikuga, nt meiliaadressiga? Kui kasutajaks registreerimine toimub nt meili kaudu kinnitamisega, kas see tähendab, et adminnid tegelikult näevad, et [email protected] elab aadressil Kastani allee 1679 ja tal on sclerosis multiplex? Jah, alati saab teha anonüümse meiliaadressi, aga enamasti inimesed ei tee, sest ei viitsi või ei oska. Kui paljudel inimestel on ligipääs ja võimalus niiviisi info kokku panna ja nt näha, et Juhan Juhmil on kodus naisega tülid või tema laps ei saa koolis matemaatikaga hakkama?

3. Kuna registreerumine on vajalik trollide bännimiseks (eeldan), siis kuidas see tegelikult rakendub? Perekoolis polnud mingit kasu sellest, trollid vorpisid uusi kontosid teha, kui vana ära bänniti. IP aadressid on enamusel inimestel ju dünaamilised, seega pole ka sellest bännist pikemalt kasu. Seega kuidas tegelikult registreerimine aitab nendest jeleenaklaavaneid ja keskealisi mutte sõimavatest kasutajatest lahti saada?

4. Kas anonüümselt postitavat kasutajakontot saab ka blokeerida? Kui kasutaja "niivõinaa" nt teeb teema "Mulle ei meeldi lund rookida" ja keegi anonüümne selle peale kommenteerib, et sa oled paks laisk keskealine mutt, kas saan ta blokeerida, kuigi ma ei näe tema kasutajanime?

5. Kas blokeerimine ei muuda lugeja jaoks foorumit imelikuks või segaseks? Nt ma loen teemat, seal kommenteerimivad A, B, ja C. Mina olen kasutaja B juba varem blokeerinud ja tema postitusi ei näe.

A: Homme tuleb ilus ilm.
B: Jah, lund hakkab sadama.
C: Ei hakka.

Nüüd mina näen sellest vestlusest ainult A ja C juttu, sest B on ju blokitud, seega mulle ilmub mingi soga: Homme tuleb ilus ilm. -- Ei hakka.
Ma sellist putru ja kapsaid ausalt öeldes lugeda ei viitsi ja nuputada, mis kust puudu on. Seega, kas see on kuidagi ära lahendatud?

Tänud, kui keegi viitsib vastata.
Trollide boss

Postitus Postitas Trollide boss »

Foorum pole elu.
Ma ainult sellepärast pillungi siin poste, et seda niisama teha saab.
Kell 5 saadan kuradile selle paiga, ja ongi hea, rikub vähem silmi ja saab rohkem muuga tegelda.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tekkis sama küsimus: kas blokeerida on siis võimalik ka külastajaid, kes parasjagu külalisena trollib? Kui ei, siis mis mõte sel on?
See "Trollide boss" ja muu kontingent, kellele mõeldes kõik need reeglid tehakse, nagunii oma sõna ei pea ja imbub siia lõpuks tagasi, teeb sada kontot ja kommenteerib külalisena. Kah asi, kui mõni blokeeritakse.
sipsik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas sipsik »

Tänan sind niivõrd asjalike ja põhjalike küsimuste eest. Ma vastan nendele nii hästi, kui praegu oskan. Osad asjad saavad alles ajapikku (ka meile) selgemaks. Kui midagi mu vastustes jääb segaseks või tekitab küsimusi, siis kirjutage ja täpsustame need asjad üle!
1. Kas ja kes näevad kasutaja postituste ajalugu, kui ta postitab anonüümselt? Nt kui kasutaja ühes teemas kirjutab, et elan Kastani alleel ja teises teemas, et minu maja nr on 1679 ja kolmandas teemas, et mul on sclerosis multiplex, siis selliste infoampsude põhjal on võimalik inimese kohta jupphaaval paljugi teada saada. Kõigi kasutajate peale kokku on see päris arvestatav hulk isiklikke andmeid. Kes ja kui täpselt seda näevad? (Ja ärge tulge rääkima, et ära siis kirjuta isiklikke asju, inimesed kirjutavad kogu aeg, küsivad nõu jne, isiklikest asjadest rääkimine ongi selles foorumis 99% sisust)
Anonüümsete (“Külaline”) postituste ajalugu näeb foorumi administraator, ehk siis mina (Oliver Kikas). Foorumi moderaatoril (TurvaSiil) ei ole ligipääsu sellele teabele. TÄPSUSTUS: Ma ei näe seal, milline kasutaja on selle anonüümse postituse teinud. Näen seal vaid IP-aadressi. Kui kirjutada foorumis "anonüümselt" asju, mis on isiklikud, siis mul on võimalik need andmed (ka erinevatest postitustest) kokku viia IP-aadressi alusel. Ma küll ei näe ühtegi põhjust, miks mul oleks vaja hakata siin mingeid isikuid profileerima. Pealegi oleks see väga vale. Minu ainus huvi on pakkuda inimestele platvorm mõistlikuks ja viisakaks arutlemiseks. Mainin lisaks veel, et igapäevaelus olen ma tegev küberkaitse valdkonnas, ning ma väga hindan inimeste (sh iseenda) privaatsust internetis, ning ma pööran siin foorumis palju tähelepanu tehniliste lahenduste ja andmete kaitsmisele (sh häkkerite eest). Ma möönan muidugi, et juhul kui meie poole pöördub Politsei või meil on muul moel seadusest tulenev kohustus jagada mingeid andmeid, siis seda me ka teeme. Aga see peab olema väga tõsine olukord, kui asi juba nii kaugele läheb. Toome näiteks Perekooli-aegsed erinevad kohtusaagad jms…
2. Kas kasutajanimi + postitustest nähtav info viiakse kokku inimese isikuga, nt meiliaadressiga? Kui kasutajaks registreerimine toimub nt meili kaudu kinnitamisega, kas see tähendab, et adminnid tegelikult näevad, et [email protected] elab aadressil Kastani allee 1679 ja tal on sclerosis multiplex? Jah, alati saab teha anonüümse meiliaadressi, aga enamasti inimesed ei tee, sest ei viitsi või ei oska. Kui paljudel inimestel on ligipääs ja võimalus niiviisi info kokku panna ja nt näha, et Juhan Juhmil on kodus naisega tülid või tema laps ei saa koolis matemaatikaga hakkama?
Kasutajanimi ja kasutaja postitused on seotud e-postiga (välja arvatud "anonüümsed" postitused). Kui kasutaja postitab kuskil, et ta elab aadressil Kastani allee 1679, ning et tal on sclerosis multiplex, siis mina kui foorumi administraator saan need andmed kokku viia kas e-posti alusel (kui postitati oma kasutajanimega) või IP-aadressi alusel (kui postitati "anonüümsena"). Kuna mul on ligipääs nendele andmetele, siis selline võimalus mul lihtsalt on. Aga jällegist, mul ei ole põhjust ega soovi ega aega kellegi kohta uurida siin. Seega kõik taandub teie usaldusele.

Foorumi moderaatoril (TurvaSiil) ei ole ligipääsu sellele teabele.
3. Kuna registreerumine on vajalik trollide bännimiseks (eeldan), siis kuidas see tegelikult rakendub? Perekoolis polnud mingit kasu sellest, trollid vorpisid uusi kontosid teha, kui vana ära bänniti. IP aadressid on enamusel inimestel ju dünaamilised, seega pole ka sellest bännist pikemalt kasu. Seega kuidas tegelikult registreerimine aitab nendest jeleenaklaavaneid ja keskealisi mutte sõimavatest kasutajatest lahti saada?
Registreerumise nõue tõstab keerukust postitamiseni jõudmiseni. Tõsi, sellest ainuüksi jääb väheks. Õnneks on mul mõned tehnilised meetmed veel. Arusaadavalt ei saa ma neid siin selgitada ega paljastada. Eks siis näeme kas olukord läheb paremaks või mitte.
4. Kas anonüümselt postitavat kasutajakontot saab ka blokeerida? Kui kasutaja "niivõinaa" nt teeb teema "Mulle ei meeldi lund rookida" ja keegi anonüümne selle peale kommenteerib, et sa oled paks laisk keskealine mutt, kas saan ta blokeerida, kuigi ma ei näe tema kasutajanime?
Paraku ei saa. Vähemalt mitte hetkeseisuga. Sellega tekiks kohe see probleem, et kasutajad saavad väga lihtsasti tuvastada, et milline kasutaja on mingite “anonüümsete” postituste taga. See aga kaotaks “anonüümse” postitamise igasuguse mõtte. Kuid me hoolitseme selle eest, et halbade kavatsustega kasutajad siia ei jõuaks. Ning kui jõuavad, siis me viime nad siit minema.
5. Kas blokeerimine ei muuda lugeja jaoks foorumit imelikuks või segaseks? Nt ma loen teemat, seal kommenteerimivad A, B, ja C. Mina olen kasutaja B juba varem blokeerinud ja tema postitusi ei näe.

A: Homme tuleb ilus ilm.
B: Jah, lund hakkab sadama.
C: Ei hakka.
See võib tõepoolest muuta foorumi lugemist mingil määral imelikuks või segaseks. Aga ei pruugi. Eks kõik oleneb keda blokeeritakse ja kus teemades ning kui palju ta sõna võtab. Osad kasutajad on kasutanud blokeerimist ning jaganud siin ka oma positiivseid kogemusi.
sipsik
Teerajaja
Kontakt:

PS! Kui keegi soovib, et ma ta konto ja postitused kustutaks, siis kirjutage mulle siin privaatsõnum (või saatke teade: [email protected]).
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Vaatan oma profiili alt, et kasutaja ise ei näe enda anonüümselt tehtud kommentaare-postitusi. Kas saaks seda muuta, et ise järge pidada, mida endast juba avaldatud on?
sipsik
Teerajaja
Kontakt:

Guest kirjutas: 13 Nov 2024 13:49 Vaatan oma profiili alt, et kasutaja ise ei näe enda anonüümselt tehtud kommentaare-postitusi. Kas saaks seda muuta, et ise järge pidada, mida endast juba avaldatud on?
Sellist võimalust foorumis hetkel ei ole, aga ma saaksin selle ilmselt juurde leiutada. Jõuaksin küll alles detsembris-jaanuaris.

PS! Ma täpsustasin enda vastust küsimusele nr 1. Palun vaata see üle.
Niivõinaa

Postitus Postitas Niivõinaa »

Aitäh vastuste eest. selle info põhjal ma praegu ei registreeru ja see on ilmselt siis mu viimane kommentaar siin foorumis. Lugemas ilmselt ikka käin edasi. Edu!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline