Mahlapress koduseks kasutamiseks
-
Urbaniit
Mahlapress koduseks kasutamiseks
Ma käisin täna ühel üritusel, kus müüdi värskelt pressitud õunamahla. Pressiti seda meie kõigi silme all mingi hiiglasliku kaadervärgiga, kus lasti sisse ja välja vett ja õhku, mingi balloon täitus jne, ma ei saanud pihtagi, täiesti steampunk oli.
Mina olen loodusest võõrandunud linnainimene ja pole varem ise mahla teinud ega mäletamist mööda ka ostnud. Mulle muidu õunamahl ei maitse ka eriti. Igatahes siis proovisin viisakusest ja, kurat, mulle on terve elu valetatud. Misasi see üldse on, mida poes pakis õunamahla nime all müüakse, ah? Kas siis on imestada, et mulle see ei maitse?! Mida sedasamustki, ausalt!
Niisiis, mul on nüüd vaja teada, kas asi on õuntes või selles pressis või mõlemas või mis ma nüüd oma eluga edasi tegema pean.
Kas ma saan sellist mahla kodus endale, kui ostan elektroonika poest endale mingi asjanduse, kus paned ühest otsast õunad sisse ja teisest tuleb mahl välja? Kas poeõuntest saab ka head mahla? Kas iga pressiga saab sellist? Ma elan 5. korrusel korteris, mingit kaadervärki ei saa panna siia, kuidas saan endale inimväärset õunamahla teha? Ma juba vaatasin, on 300-euroseid ja 70-euroseid, mis neil vahet on?
Kas teil on mahlapress, mis nimeline, kust saab, kirjutage sellest kõike, ma ei tea midagi...
Mille kohta mulle veel valetatud on?
Mina olen loodusest võõrandunud linnainimene ja pole varem ise mahla teinud ega mäletamist mööda ka ostnud. Mulle muidu õunamahl ei maitse ka eriti. Igatahes siis proovisin viisakusest ja, kurat, mulle on terve elu valetatud. Misasi see üldse on, mida poes pakis õunamahla nime all müüakse, ah? Kas siis on imestada, et mulle see ei maitse?! Mida sedasamustki, ausalt!
Niisiis, mul on nüüd vaja teada, kas asi on õuntes või selles pressis või mõlemas või mis ma nüüd oma eluga edasi tegema pean.
Kas ma saan sellist mahla kodus endale, kui ostan elektroonika poest endale mingi asjanduse, kus paned ühest otsast õunad sisse ja teisest tuleb mahl välja? Kas poeõuntest saab ka head mahla? Kas iga pressiga saab sellist? Ma elan 5. korrusel korteris, mingit kaadervärki ei saa panna siia, kuidas saan endale inimväärset õunamahla teha? Ma juba vaatasin, on 300-euroseid ja 70-euroseid, mis neil vahet on?
Kas teil on mahlapress, mis nimeline, kust saab, kirjutage sellest kõike, ma ei tea midagi...
-
Külaline
Kui sa kogustes seda mahla seal korteris teha ei taha, siis ma soovitaks aeglast mahlapressi, kuigi sealt ei pruugi tulla sõltuvalt õunasordist väga läbipaistvat mahla, vaid jääb natuke mehu moodi asja ka sisse, aga maitse poolest on see sama, nagu selge toorõunamahl. Odavamad on küll need suurel kiirusel tsentrifuugina töötavad mahlapressid, aga kuskil oli kirjas, et need oma kiirusega tekitavad seal vist mingi nii kõrge temperatuuri, et kasulikud ained kahjustada saavad
Aga noh, see võib muidugi olla ka tore reklaamjutt, et ostma panna kallimaid aeglasi mahlapresse. Mu emal on see kiire tsentrifuug ja tema susserdab sellega edukalt õunamahla, mul jälle on aeglane ja saan ka tehtud, kui vaja (kuigi mul on oma õunapuuaia tõttu ka tavaline suurem mahlapress ja eraldi purustaja, millega hooajal saab suurtes kogustes talveks mahla tehtud ja sügavkülmas hoiustatud). Ehk siis ma pakun, et niisama kodukasutuseks sobivad mõlemat tüüpi laua peale mahtuvad mahlapressid, vaata koduelektroonikapoodidest.
-
Külaline
Enam ei ole nii kallid need. Ka odavad teevad väga hästi. Aga tuleb vaadata, kui kõvasid asju pressib, kas juurviljamahla nt porgandimahla ka saab. Apelsinimahla tegemiseks on mul eraldi tsitrusepress.Urbaniit kirjutas: ↑09 Nov 2024 20:19 Ma käisin täna ühel üritusel, kus müüdi värskelt pressitud õunamahla. Pressiti seda meie kõigi silme all mingi hiiglasliku kaadervärgiga, kus lasti sisse ja välja vett ja õhku, mingi balloon täitus jne, ma ei saanud pihtagi, täiesti steampunk oli.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2024 20:39Enam ei ole nii kallid need. Ka odavad teevad väga hästi. Aga tuleb vaadata, kui kõvasid asju pressib, kas juurviljamahla nt porgandimahla ka saab. Apelsinimahla tegemiseks on mul eraldi tsitrusepress.Urbaniit kirjutas: ↑09 Nov 2024 20:19 Ma käisin täna ühel üritusel, kus müüdi värskelt pressitud õunamahla. Pressiti seda meie kõigi silme all mingi hiiglasliku kaadervärgiga, kus lasti sisse ja välja vett ja õhku, mingi balloon täitus jne, ma ei saanud pihtagi, täiesti steampunk oli.
-
Külaline
Sa jõid seda mahla, mis otse pressist tuli? See on toorõunamahl ja see ongi väga hea. Paraku see ei säili ja siis seda pastöriseeritakse, et ta säiliks. Ja see tulemus on juba muutunud maitsega. No eks ikka kodune isetethud ja kuumutatud mahl on parem enamusest poest müüdavast. Aga see suur vahe, mida sa praegu tundsid on tõenäoliselt sellest toormahlast. Toormahla muidu saab säilitada sügavkülmas. Kohe peal pressimist plastikupdelitessse ja sügavkülma. Mul natuke on seda sügavkülmas ka varuks, nii et vahepeal saab talvel seda ka juua.
Sel aastal oli väga hea õunaaasta ja tegelikult on igal pool FB gruppides müüdud kodumahla ka. Aga nüüd vist on juba hilja, õunaaeg on läbi ja vaevalt keegi enam suures koguses seda teeb ja müüb. Või kui, siis müüakse taas seda kuumutatud mahla.
Mina olen sel aastal koos perega üle 300 liitri mahla pressinud. Kasutanud selleks elektrilist õunapurustajat ja käsipressi: umbes seda tüüpi https://maarahvapood.ee/toode/mahlapress-10l-duo/
Oli suur töö, aga tegime seda mitmeid ja mitmeid kordi ja tulemus väga hea. Suure osa jagasime ka kohe laiali, osa tegime siidriks. Ja mingi alla saja liitri on siis veel selleks, et saame talvel juua.
Korteriiinimesele ma isetegemist soovitada ei oska. Ma siiski ei hakkaks talvel poeõuntest tegema. Maitse võib ju isegi hea olla, aga poeõun on ju ikka millegagi töödeldud, et säiliks. Leia endale sõbrad, kelle juures ülejärgmisel suvel õunu korjata ja pressida aidata, saad osa endale
ülejärgmisle seepärast, et pärast sellist hullu õunaaastat on järgmine aasta üsna kindlasti puhkeaasta õunapuudel ja saak nii väike, et mahlaks ei jagu.
Sel aastal oli väga hea õunaaasta ja tegelikult on igal pool FB gruppides müüdud kodumahla ka. Aga nüüd vist on juba hilja, õunaaeg on läbi ja vaevalt keegi enam suures koguses seda teeb ja müüb. Või kui, siis müüakse taas seda kuumutatud mahla.
Mina olen sel aastal koos perega üle 300 liitri mahla pressinud. Kasutanud selleks elektrilist õunapurustajat ja käsipressi: umbes seda tüüpi https://maarahvapood.ee/toode/mahlapress-10l-duo/
Oli suur töö, aga tegime seda mitmeid ja mitmeid kordi ja tulemus väga hea. Suure osa jagasime ka kohe laiali, osa tegime siidriks. Ja mingi alla saja liitri on siis veel selleks, et saame talvel juua.
Korteriiinimesele ma isetegemist soovitada ei oska. Ma siiski ei hakkaks talvel poeõuntest tegema. Maitse võib ju isegi hea olla, aga poeõun on ju ikka millegagi töödeldud, et säiliks. Leia endale sõbrad, kelle juures ülejärgmisel suvel õunu korjata ja pressida aidata, saad osa endale
-
Külaline
Ei pruugi, mul on igal aastal õunapuud lookas, nii et jagub nii mahladeks, laiali jagamiseks kui ka lõpuks saab jälle suur hunnik komposti veetud. Kusjuures, praegu tegelikult veel on võimalik selle aasta õunu saada, mida mahlaks annaks pressida, iseasi, kas teemaalgataja asukohas selliseid pakkumisi tehakse, et tule ja korja.
-
Külaline
Toormahl on hea, aga häda on selles, et kui kolm klaasi juua, siis peab WC käepärast olema....
-
Külaline
Aeglase pluss on, et vähem kilogrammisest materjalist saab rohkem mahla, läheb vähem raisku.Külaline kirjutas: ↑09 Nov 2024 20:30 Kui sa kogustes seda mahla seal korteris teha ei taha, siis ma soovitaks aeglast mahlapressi, kuigi sealt ei pruugi tulla sõltuvalt õunasordist väga läbipaistvat mahla, vaid jääb natuke mehu moodi asja ka sisse, aga maitse poolest on see sama, nagu selge toorõunamahl. Odavamad on küll need suurel kiirusel tsentrifuugina töötavad mahlapressid, aga kuskil oli kirjas, et need oma kiirusega tekitavad seal vist mingi nii kõrge temperatuuri, et kasulikud ained kahjustada saavadAga noh, see võib muidugi olla ka tore reklaamjutt, et ostma panna kallimaid aeglasi mahlapresse. Mu emal on see kiire tsentrifuug ja tema susserdab sellega edukalt õunamahla, mul jälle on aeglane ja saan ka tehtud, kui vaja (kuigi mul on oma õunapuuaia tõttu ka tavaline suurem mahlapress ja eraldi purustaja, millega hooajal saab suurtes kogustes talveks mahla tehtud ja sügavkülmas hoiustatud). Ehk siis ma pakun, et niisama kodukasutuseks sobivad mõlemat tüüpi laua peale mahtuvad mahlapressid, vaata koduelektroonikapoodidest.
-
Külaline
Minul on üks lauapealne mahlapress, millega saab õunamahla ka teha. Aga ma teen seda ikkagi vaid suuremas koguses ja sügavkülmutan. Sest selle mahla tegemine ühekordselt on masina pesu pärast tüütu. Mu masin koosneb u 5 tükist.
-
Külaline
Ühele inimesele joomiseks värsket õunamahla teha kärab 70-100.- masin absoluutselt, sa ei hakka ju tööstuslikult seda tegema ja suures koguses, oma aia sadu kilosid mahlastama jms (ja varsti ehk saab vaimustus otsa ka). Nt https://hansapost.ee/et/kodumasinad/vai ... rd?id=1232 pigem vaata aeglast nn tigupressi, suure kiirusega tsentrifuugivad teevad kiiresti ja hästi (ja nt porgandist saab väga hea), aga õunamahl jääb sodine/mehune. Aeglase pressiga saba ka marju jms teha.
-
Külaline
Mul on suure kiirusega tsentrifuug, aga õunamahla teen peamiselt neist, mis ei ole jahused, vaid kõvad ja hapud -ei taha süüa, siis teen mahlaks. Ei häiri õunavaht.Külaline kirjutas: ↑12 Nov 2024 11:29 Ühele inimesele joomiseks värsket õunamahla teha kärab 70-100.- masin absoluutselt, sa ei hakka ju tööstuslikult seda tegema ja suures koguses, oma aia sadu kilosid mahlastama jms (ja varsti ehk saab vaimustus otsa ka). Nt https://hansapost.ee/et/kodumasinad/vai ... rd?id=1232 pigem vaata aeglast nn tigupressi, suure kiirusega tsentrifuugivad teevad kiiresti ja hästi (ja nt porgandist saab väga hea), aga õunamahl jääb sodine/mehune. Aeglase pressiga saba ka marju jms teha.
-
Külaline
Seda ma ei teadnud, et marju ka saab. Et siis punase sõstra mahla saab teha?Külaline kirjutas: ↑12 Nov 2024 11:29 Ühele inimesele joomiseks värsket õunamahla teha kärab 70-100.- masin absoluutselt, sa ei hakka ju tööstuslikult seda tegema ja suures koguses, oma aia sadu kilosid mahlastama jms (ja varsti ehk saab vaimustus otsa ka). Nt https://hansapost.ee/et/kodumasinad/vai ... rd?id=1232 pigem vaata aeglast nn tigupressi, suure kiirusega tsentrifuugivad teevad kiiresti ja hästi (ja nt porgandist saab väga hea), aga õunamahl jääb sodine/mehune. Aeglase pressiga saba ka marju jms teha.
-
Külaline
Marjadele on auruti muidugi alati tõhusam, kui hakata pihuga sealt august sisse ajama marjumingi pangetäie jagu. Aga jah, saab. Igal mudelil tuleb ikka vaadata, kas saab ja mida (tsitruseid, marju, õunu, köögivilju)
-
Külaline
Aeglased mahlapressid pressivad sulle rohelisest salatist või muudest heintest ka mahla välja, kui vaja peaks olema. Või suvalisest köögiviljast, näiteks värske toorelt pressitud peedimahl on väga hea, porgandimahl ka, järgijäävast kuivast pudrust saad veel täiendavalt mingi söögi kokku keerata või pirukasse panna.
-
Külaline
Ma võin sulle veel lahedamat masinat näidata. Sellega saad õunamahlast sellise võlujoogi, et midagi muud ei tahagi enam! Kui sa senini arvasid, et siider on see magus löga, mida plekkpurgis müüakse, siis ootab sind ees suur üllatus!Urbaniit kirjutas: ↑09 Nov 2024 20:19 Ma käisin täna ühel üritusel, kus müüdi värskelt pressitud õunamahla. Pressiti seda meie kõigi silme all mingi hiiglasliku kaadervärgiga, kus lasti sisse ja välja vett ja õhku, mingi balloon täitus jne, ma ei saanud pihtagi, täiesti steampunk oli.
Ühinen teiste siin kirjutajatega selles, et otse mahlapressist tulnud toormahl ongi väga hea. Kui sama maitset ka talvel nautida tahad, siis paned plastpudelid toormahlaga sügavkülma. Mõni siin kurtis, et toormahl panevat tal kõhu lippama. See on ikka väga individuaalne, nt meie perest ei pane mitte kellelgi, võime kõik juua palju mahub.
Meil on suur vanaaegne mahlapress, millega saab valmistada suuremas koguses mahla. Aga korterielanikule soovitaks osta poest mõni väiksem lauale mahtuv masin. Praegu hakkab mahlategu juba lõppema, sest talv tulekul. Kuid hästi paljudel aiaomanikel on veel õunu alles, seisavad kastis või puu all või mõned veel ka puu otsas. Isegi aedlinna tänaval ringi jalutades võib siiani veel õunakaste tee ääres silmata. Seega, võid küsida kasvõi siit foorumist või oma kodukandi FB-st nt, kas kellelgi on õunu jagada, millest endale mahla teha.
Lauamasinat ma sulle soovitada kahjuks väga ei oska. Meile kunagi pulmadeks kingiti sihuke, Moulinexi oma, aga see suutis teha vaid maksimaalselt ühe klaasi mahla ja juba oli umbes ning vajas puhastamist. Ei viitsinud jamada, andsime ära.
Meil on suur vanaaegne mahlapress, millega saab valmistada suuremas koguses mahla. Aga korterielanikule soovitaks osta poest mõni väiksem lauale mahtuv masin. Praegu hakkab mahlategu juba lõppema, sest talv tulekul. Kuid hästi paljudel aiaomanikel on veel õunu alles, seisavad kastis või puu all või mõned veel ka puu otsas. Isegi aedlinna tänaval ringi jalutades võib siiani veel õunakaste tee ääres silmata. Seega, võid küsida kasvõi siit foorumist või oma kodukandi FB-st nt, kas kellelgi on õunu jagada, millest endale mahla teha.
Lauamasinat ma sulle soovitada kahjuks väga ei oska. Meile kunagi pulmadeks kingiti sihuke, Moulinexi oma, aga see suutis teha vaid maksimaalselt ühe klaasi mahla ja juba oli umbes ning vajas puhastamist. Ei viitsinud jamada, andsime ära.
-
Külaline
Mul ka see pisike lauapress ja no tõesti ei viitsi seda paari klaasi pärast välja võtta. Igavene lödistamine, sissetoppimine ja pärast puhastamine ei tasu seda vaeva ära. Parem siis mingi suurem asi, et teed suurema portsu valmis, mitte igal hommkul klaasike.
-
Külaline
Selle aeglase puhastamine oli hull jama. Õnneks mees viis kogemata prügiks, oli sellises kotis, et arvas prügi olevat 
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist