Hilisem koolipäeva algus ja lasteaias vabatahtlik lõunauni

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 07:54 Kust see laste lõunaunne panek tulnud on? On see arstide nõue või soovitus? On see lapsele vajalik? Seda et laps ei taha...lapsed ei taha paljusid asju. Tervislik söök ei maitse. Koristada ei taha. Paljud mäletavad tülisid koristamise pärast. Söögi pärast. Sööks makarone kogu aeg. Kui palju peab arvestama laste tahtmistega? Tihti vanemad ütlevad oma lapse jonni põhjuseks väsimuse. Millest see tuleb?
Seda on teaduslikult uuritud küll ja veel, et koolieelses eas lastele on lõunauni arenguliselt oluline.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 11:53
Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 07:54 Kust see laste lõunaunne panek tulnud on? On see arstide nõue või soovitus? On see lapsele vajalik? Seda et laps ei taha...lapsed ei taha paljusid asju. Tervislik söök ei maitse. Koristada ei taha. Paljud mäletavad tülisid koristamise pärast. Söögi pärast. Sööks makarone kogu aeg. Kui palju peab arvestama laste tahtmistega? Tihti vanemad ütlevad oma lapse jonni põhjuseks väsimuse. Millest see tuleb?
Seda on teaduslikult uuritud küll ja veel, et koolieelses eas lastele on lõunauni arenguliselt oluline.
Uurigu seda kah, valdav enamus ei jää magama ja siis kui ükskord jäävad aetakse uuesti kohe üles kah. Arenguliselt oluline selline solgutamine äsjamagamajäänuid üles.
Omavahel sosistati ja loeti lambaid.

Tahetakse head, välja kukub nagu alati, kasu asemel kahju. Mina oma lapsele lõunaund peale ei suruks.
Külaline

Äkki siis nüüd on uued uuringud ja oled sinna vene aega kinni jäänud oma uuringutega. Nüüdne seisukoht on see, et üle 4 aastased lapsed ei vaja lõunaund ja olenevalt lapsest võib see lõunaune vajadus ka varem kaduda. Pigem on oluline varem magama minna, koolieelses eas juba kell 20.00-21.00. Eriti väärtuslikud on unetunnid enne südaööd.
Külaline

Ma keskealine naisterahvas ja teeksin iga päev lõunaunakut, kui ainult saaks. Mõnikord teen ka, peale seda on hoopis teine hoog sees. Lasteaias magasin ka hea meelega. Inimesed on erinevad.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 10:38
iiR kirjutas: 19 Juun 2024 10:01
Lasteaed üldse on nõuka-pärandiga riikides selline pooltasuta mugavusasutus, kuhu viiakse ka koduste vanemate lapsi, sest "kõik käivad", mujal on levinud see, et lasteaed on koht, kus laps saab turvaliselt olla vanemate töölkäimise ajal, järeletulemise kellaaegade kohta on rühmades graafikud (vastavalt sellele, mis kell mis vanemal töö lõppeb) - see, et lapsi tuuakse nt oma puhkuse ajal või hoitakse peale tööpäevalõppu veel poolteist tundi aias, ei tuleks kõne allagi.
No ei ole nii. Pigem just mujal nimetatakse lasteaeda kooliks ja see on kohustuslik juba varem. Sellest ka sealne lühem päev.
Jaa, Prantsusmaa-Itaalia nt, Holland, kool kohustuslik kus alates 3-4 eluaastat, kus 5. AGA paljud lapsed jäävad pikapäaeva rühma, mille eest vanemad maksavad, ja mitte vähe.
Miks tullakse lastene järele ja miks nt on lastel graafik: laps käib nt 3 päeva nädalas lasteaias on tingitud sellest, et nt Hollandis on lasteaed ÜLEMÕISTUSE kallis. Kui laps käiks 5p nädalas lasteaias, oleks kuutasu ca 2000. Ja soojast toidust ja õues käimisest võib ainult unistada. Ka lähevad lapsed lasteaeda kolme KUUSELT, kuna emad lähevad tööle tagasi.
Eesti lasteaiad on paljudes aspektides super- suured õuealad, soe toit, haritud hoidjad. Kui saaks et uneajast ei hoidaks enam ka kramplikult kinni, oleks veel parem. 6 aastast last päevaunne suruda on okka absurd. "Kõik käivad" mingil hetkel hakan ju lapsel kodus ka igav. Kui lasteaed nii odav on, miks siis mitte ka koduste vanemate lastel lasta minna. Ei ole ka shokk nii suur kui kooli lähevad.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 12:39
Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 10:38
iiR kirjutas: 19 Juun 2024 10:01
Lasteaed üldse on nõuka-pärandiga riikides selline pooltasuta mugavusasutus, kuhu viiakse ka koduste vanemate lapsi, sest "kõik käivad", mujal on levinud see, et lasteaed on koht, kus laps saab turvaliselt olla vanemate töölkäimise ajal, järeletulemise kellaaegade kohta on rühmades graafikud (vastavalt sellele, mis kell mis vanemal töö lõppeb) - see, et lapsi tuuakse nt oma puhkuse ajal või hoitakse peale tööpäevalõppu veel poolteist tundi aias, ei tuleks kõne allagi.
No ei ole nii. Pigem just mujal nimetatakse lasteaeda kooliks ja see on kohustuslik juba varem. Sellest ka sealne lühem päev.
Jaa, Prantsusmaa-Itaalia nt, Holland, kool kohustuslik kus alates 3-4 eluaastat, kus 5. AGA paljud lapsed jäävad pikapäaeva rühma, mille eest vanemad maksavad, ja mitte vähe.
Miks tullakse lastene järele ja miks nt on lastel graafik: laps käib nt 3 päeva nädalas lasteaias on tingitud sellest, et nt Hollandis on lasteaed ÜLEMÕISTUSE kallis. Kui laps käiks 5p nädalas lasteaias, oleks kuutasu ca 2000. Ja soojast toidust ja õues käimisest võib ainult unistada. Ka lähevad lapsed lasteaeda kolme KUUSELT, kuna emad lähevad tööle tagasi.
Eesti lasteaiad on paljudes aspektides super- suured õuealad, soe toit, haritud hoidjad. Kui saaks et uneajast ei hoidaks enam ka kramplikult kinni, oleks veel parem. 6 aastast last päevaunne suruda on okka absurd. "Kõik käivad" mingil hetkel hakan ju lapsel kodus ka igav. Kui lasteaed nii odav on, miks siis mitte ka koduste vanemate lastel lasta minna. Ei ole ka shokk nii suur kui kooli lähevad.
Eestis lasteaias üllatas mind meeletult koduste emade hulk. Minu lapse rühmas käis 14 aastat tagasi vaid mõne lapse ema peale minu tööl. Kodukontor ka siis nii levinud ei olnud kui praegu. Kui läksin lapsele kell 17.30 järgi (kuigi rühm oli lahti seitsmeni), siis istuti alati etteheitvalt õues pingil juba ja öeldi mulle, et JÄLLE on teie laps viimane. Jäi küll mulje, et lasteaed ei ole töölkäivate vanemate jaoks, et saaks tööl käia, vaid koduste emade koorma kergendamiseks.
Külaline

Mina käisin lasteaias ühe aasta enne kooli ja pigem tahtsin magada, vähemalt mäletan, et olin paari tüdruku peale pahane, et nad jutustasid ja segasid.
2020 aastal ilmus Novaatoris artikkel, kus viidati USA uuringutele, mille järgi 3-5 aastased lapsed vajavad 10-13 tundi und ja 6-13 aastased 9-11 tundi. Üldist päevakava arvestades on üsna keeruline ilma lõunauneta piisavalt palju uneaega kätte saada.
Lihtsa matemaatika alusel vajab (lasteaia)laps keskmiselt 12 tundi und ööpäevas. Keskmine kontoritöötaja on tööl 9-17, laps siis lasteaias 8:30-8:45 kuni 17:15-17:30 (ehk 8,5 kuni 9 tundi). Kui laps kodus perega hommikust sööb, siis äratus ilmselt hiljemalt 7:30. Õhtul võiks koju jõuda 17:30-18:00 (ja seda siis kui ei lähe poodi ega mänguväljakule nagu paljud teevad). Järele jääb ca 1,5 tundi, mille jooksul peaks valmistama ja sööma õhtusöögi, rahunema päeva emotsioonidest ja magama jääma. Ausalt öeldes raskeks läheb, meie peres kipub vajalik kodus olemise aeg olema 2, pigem isegi 3 tundi. Paraku pole ka ilmselt suuremal osal vanematest võimalust lapse lasteaiapäeva lühemaks ka teha.

Mis puudutab lapse lasteaeda viimist isegi siis kui on võimalik laps koju jätta... Minu jaoks on ületamatu argument lapse areng, mida ma ei saa ega oska kodus sellisel määral arendada. Eelkõige sotsiaalne areng ja teiste omavanustega suhtlemine.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 13:25 Mina käisin lasteaias ühe aasta enne kooli ja pigem tahtsin magada, vähemalt mäletan, et olin paari tüdruku peale pahane, et nad jutustasid ja segasid.
2020 aastal ilmus Novaatoris artikkel, kus viidati USA uuringutele, mille järgi 3-5 aastased lapsed vajavad 10-13 tundi und ja 6-13 aastased 9-11 tundi. Üldist päevakava arvestades on üsna keeruline ilma lõunauneta piisavalt palju uneaega kätte saada.
Lihtsa matemaatika alusel vajab (lasteaia)laps keskmiselt 12 tundi und ööpäevas. Keskmine kontoritöötaja on tööl 9-17, laps siis lasteaias 8:30-8:45 kuni 17:15-17:30 (ehk 8,5 kuni 9 tundi). Kui laps kodus perega hommikust sööb, siis äratus ilmselt hiljemalt 7:30. Õhtul võiks koju jõuda 17:30-18:00 (ja seda siis kui ei lähe poodi ega mänguväljakule nagu paljud teevad). Järele jääb ca 1,5 tundi, mille jooksul peaks valmistama ja sööma õhtusöögi, rahunema päeva emotsioonidest ja magama jääma. Ausalt öeldes raskeks läheb, meie peres kipub vajalik kodus olemise aeg olema 2, pigem isegi 3 tundi. Paraku pole ka ilmselt suuremal osal vanematest võimalust lapse lasteaiapäeva lühemaks ka teha.

Mis puudutab lapse lasteaeda viimist isegi siis kui on võimalik laps koju jätta... Minu jaoks on ületamatu argument lapse areng, mida ma ei saa ega oska kodus sellisel määral arendada. Eelkõige sotsiaalne areng ja teiste omavanustega suhtlemine.
Kohustuslik lõunauni on imelik. Uuring võib leida, et normaalne on 3-5 aastasel kord päevas number kahte teha ja 6 korda päevas k*sel käia ja kellajaliselt ette anda, kell 3 on nr2 tegemise aeg.

Und ei saa sundida, nagu ei saa tualetikäike sundida. Lapsed peavad varem magama minema või siis kui nad tunnevad unevajadust. Mitte neid lambisel ajal magama sundima, kohutav
kaegu
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas kaegu »

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 12:52 Eestis lasteaias üllatas mind meeletult koduste emade hulk. Minu lapse rühmas käis 14 aastat tagasi vaid mõne lapse ema peale minu tööl. Kodukontor ka siis nii levinud ei olnud kui praegu. Kui läksin lapsele kell 17.30 järgi (kuigi rühm oli lahti seitsmeni), siis istuti alati etteheitvalt õues pingil juba ja öeldi mulle, et JÄLLE on teie laps viimane. Jäi küll mulje, et lasteaed ei ole töölkäivate vanemate jaoks, et saaks tööl käia, vaid koduste emade koorma kergendamiseks.
Ma olin ka siis üks nendest "kodustest" emadest. Isegi naabrimutt teadis (ja rääkis kõigile), et ma kodus midagi peale arvutiga mängimise ei tee. Reaalselt tegin tööd. Loomulikult üritasin ka mina lapsele varem järgi jőuda, sest ausalt öeldes oligi selline stress, et enamus viis 16.30 paiku lapsed minema.
Külaline

On sul mõni viide ka mõnele uuringule anda? Lihtsalt "naised saunas rääkisid" ei lähe uuringu alla.

Eks see lõunane magamine ikka üks jäänuk nõukaajast ole. Võib-olla isegi mitte otseselt nõukaaja oma, aga muutunud on see, kuidas inimesed tööl käivad ja mis tööd teevad. Lasteaiad loodi ju ikka selleks, et oleks olemas hoiukoht lastele ajaks, mil vanemad tööl on. Ja kui valdav enamus läks hommikul vara vabrikusse tööle, siis ilmselgelt kulus ka päevane magamine lastele ära. Hetkel on see muutunud aga lihtsalt paaritunniseks puhkepausiks kasvatajatele. Mina ei maganud lasteaias, mu lapsed ei maganud. Kodus lõpetasid nad päeval magamise 2,5-aastaselt ära ja õhtul läksid normaalsel ajal ööunne. Lasteaias nad kas igavlesid voodis või eriti halva variandi puhul jäid lõpuks ka magama. Ja siis istusid hilise ööni üleval ning ööuni jäi liiga lühikeseks.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 14:07
Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 07:54
On sul mõni viide ka mõnele uuringule anda?
Sa pole gümnaasiumis ega kõrgkoolis käinud ja ise ei oska seetõttu teadusartiklite otsingut kasutada?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 14:41
Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 11:53 Seda on teaduslikult uuritud küll ja veel, et koolieelses eas lastele on lõunauni arenguliselt oluline.
Sa pole gümnaasiumis ega kõrgkoolis käinud ja ise ei oska seetõttu teadusartiklite otsingut kasutada?
Ülikoolis andsid õppejõule uurimustööd andes edasi sõnumi “viited otsi ise”?
See kes tuleb mingisuguse uuringuga lagedale peaks vajadusel suutma lingi ja viite uuringule panna. Miks peaks teine inimene seda uuringut välja kaeva? Hea nali
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 13:25 Mina käisin lasteaias ühe aasta enne kooli ja pigem tahtsin magada, vähemalt mäletan, et olin paari tüdruku peale pahane, et nad jutustasid ja segasid.
Lihtsa matemaatika alusel vajab (lasteaia)laps keskmiselt 12 tundi und ööpäevas. Keskmine kontoritöötaja on tööl 9-17, laps siis lasteaias 8:30-8:45 kuni 17:15-17:30 (ehk 8,5 kuni 9 tundi). Kui laps kodus perega hommikust sööb, siis äratus ilmselt hiljemalt 7:30. Õhtul võiks koju jõuda 17:30-18:00 (ja seda siis kui ei lähe poodi ega mänguväljakule nagu paljud teevad). Järele jääb ca 1,5 tundi,

Suurlinnades (mitte Eesti ;) nii ongi, et viid lapse hommikul aovalges lasteaeda, hiljemalt 18 pead järele jõudma, siis läheb üks kinni ja maksad trahvi kui hiljem. Kui hüppad poest läbi jms siis ongi paljudel, et jõuad lapsega koju, kiire söök, midagi teed koos lapsega a la vann/raamat ja laps magama. Laps 7.30 magama ja 7 üles - tulebki ligi 12h. Väiksemad kui 1.5 muidugi magavad lasteaedades ka. Mujal Euroopas kusjuures see feminismi liikumine nii kaugele läinud, et paljud naised arvavad, et nii ongi Ok. Lähevad imiku kõrvalt tööle - kuskil peale põhjamaade pole ju võimalik nii kaua kodus olla. Aga samas on osalise ajaga töötamine levinum kui Eestis.
Külaline

Mujal Euroopas kusjuures see feminismi liikumine nii kaugele läinud, et paljud naised arvavad, et nii ongi Ok. Lähevad imiku kõrvalt tööle - kuskil peale põhjamaade pole ju võimalik nii kaua kodus olla. Aga samas on osalise ajaga töötamine levinum kui Eestis.
Naised küll selles kuidagi süüdi pole, et neilt oodatakse samasugust karjääri ja rahalist kindlustatust nagu meestelt. Kuidas nad peaksid selle saavutama, kui 10 aastat kodus passivad ja lapsi kasvatavad? Ainuke variant on lõpetada rääkimine pidevalt ainult emadest, vaid isad peaksid laste kasvatamise koormust võrdselt jagama. Probleem on sellest, et naistelt kooritakse kaks nahka: lapsed ja töö, aga meeste osas on ikka asi nagu vanal ajal, kui nad olid ainsad peretoitjad.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 14:41
Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 11:53 Seda on teaduslikult uuritud küll ja veel, et koolieelses eas lastele on lõunauni arenguliselt oluline.
Aga sina ju oskad. Miks sa siis ei näita oma oskusi. Kui sa oled nende väidetavate uuringutega nii hästi kursis, siis ei tohiks sulle ka probleem olla siia mõni link mõnele tõsisesltvõetavale teadusartiklile visata.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 15:13
Mujal Euroopas kusjuures see feminismi liikumine nii kaugele läinud, et paljud naised arvavad, et nii ongi Ok. Lähevad imiku kõrvalt tööle - kuskil peale põhjamaade pole ju võimalik nii kaua kodus olla. Aga samas on osalise ajaga töötamine levinum kui Eestis.
Naised küll selles kuidagi süüdi pole, et neilt oodatakse samasugust karjääri ja rahalist kindlustatust nagu meestelt. Kuidas nad peaksid selle saavutama, kui 10 aastat kodus passivad ja lapsi kasvatavad? Ainuke variant on lõpetada rääkimine pidevalt ainult emadest, vaid isad peaksid laste kasvatamise koormust võrdselt jagama. Probleem on sellest, et naistelt kooritakse kaks nahka: lapsed ja töö, aga meeste osas on ikka asi nagu vanal ajal, kui nad olid ainsad peretoitjad.
Kuna naised üldse süüdi on olnud? Naised ju ainult tahavad, aga siis pettuvad ja süüdi on keegi teine.
Külaline

Ma elan Soomes ja siin on süsteem minu arvates väga mõistlik.
Lasteaed on lahti 07-16.30-17.00. Osad ka 06 juba lahti. Ja siis on eraldi ööpäevased aiad(kellel 12 ja 24h graafikud).
Samuti on nii, et kui töölepingut ette näidata pole(mõlemal vanemal peab täiskoha jaoks tööleping olema või kui käiakse koolis), ei saa laps olla aias kauem, kui 20h nädalas. Ise siis valid, et kas iga päev 4h või 3 täispikka päeva.
Ja nii on ka eralasteaedades. Ja aiakoht töölepingu olemasoluga leitakse 2 nädalaga, ilma töökohata on ooteaeg 4 kuud.
Lõunat magama ei sunnita alates 4a. Küll aga on nö puhkeaeg. Mingi vaiksem tegevus. Selline asi on võimalik sellepärast, et siin tõesti on rühmad väiksemad ja personali rohkem. Lasteaeda saab lapse viia juba 9-10kuuselt, kuna emapalka makstakse selle ajani. Personal on ka nii pisikeste suhtes koolitatud õnneks ja osades aedades võimaldatakse nii pisikestele isegi hommikupoole lisauinak, kui laps vajab seda.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Juun 2024 17:50 Ma elan Soomes ja siin on süsteem minu arvates väga mõistlik.
Lasteaed on lahti 07-16.30-17.00. Osad ka 06 juba lahti. Ja siis on eraldi ööpäevased aiad(kellel 12 ja 24h graafikud).
Samuti on nii, et kui töölepingut ette näidata pole(mõlemal vanemal peab täiskoha jaoks tööleping olema või kui käiakse koolis), ei saa laps olla aias kauem, kui 20h nädalas. Ise siis valid, et kas iga päev 4h või 3 täispikka päeva.
Ja nii on ka eralasteaedades. Ja aiakoht töölepingu olemasoluga leitakse 2 nädalaga, ilma töökohata on ooteaeg 4 kuud.
Lõunat magama ei sunnita alates 4a. Küll aga on nö puhkeaeg. Mingi vaiksem tegevus. Selline asi on võimalik sellepärast, et siin tõesti on rühmad väiksemad ja personali rohkem. Lasteaeda saab lapse viia juba 9-10kuuselt, kuna emapalka makstakse selle ajani. Personal on ka nii pisikeste suhtes koolitatud õnneks ja osades aedades võimaldatakse nii pisikestele isegi hommikupoole lisauinak, kui laps vajab seda.
Nii oleks tõesti mõistlik, et inimesed saaks tööle minna. Kodustel vanematel ei ole ju nii hädasti tarvis last täiskohaga aias hoida. Meil osad lapsevanemad ei saa last sõime, kuigi peavad töötama, samas on seal hulgaliselt lapsi, kelle vanemad on kodused. Samas mingil määral võivad nad ju lasteaias käia, et suhelda jne.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Mina olen vaikse tunni poolt. Loomulikult ei jaksa lapsed tervet pikka päeva ringi trallida, vahepeal vaja ikka paus teha ka.
Samas on Eesti lasteaedades lõunauni liialt pikk, oma lastel oli see koguni 2-3 tundi. Seda on tõesti liiga palju. Liigne päeval magamine rikub ära ööune.

Lisaks sõltub lapse päevase une vajadus ka sellest, kui vara ta lasteaeda läheb ja kui pikk päev tal seal on. Näiteks oma lapse rühmas käisid mõned lapsed üsna kaugelt, neid äratati juba enne kella 6 ja toodi kl 7.30 rühma, sest vanematel algas kl 8.00 töö. Ilmselgelt olid need lapsed lõunaks juba väsinud. Meie elasime lasteaia ligidal ja magasime kella veerand üheksani. Lapsed said lasteaeda kella üheksaks ja nad ei olnud lõunaks väsinud.

Mis puutub koolipäeva algusesse, siis oma lapse tunnid algasid kl 8.45 ja see oli täitsa paras aeg. Tuttav rääkis, et nende koolis algavad tunnid kl 8.00 ja järelvastamised toimuvad kl 7.15. Seda kuuldes jäin küll mõtlema, et näiteks mina ei ole paraku võimeline kl 7.15 kusagil koosolekul esinema vms, pea on sel ajal veel ikka täitsa laiali otsas :)
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Oma lasteaia ajast ei mäleta mingeid probleeme päevaunega. Ka praegu pole lastel ilmselt probleeme päevaunega, magavad nagu notid, kuid minul on probleem laste õhtuse magamasaamisega. See on super, kui saaks nad magama 23-ks, aga tavaliselt kipub see olema 23.30-24.
Ja sellega seoses ka nende hommikuse ülessaamisega. Viimasel ajal hakkan ,,äratama,, 7.30, st panen 2,5 aastase magavana riidesse, tassin autosse ja annan tahvli pihku, siis hakkan tegelema 5,5 aastasega. Kui too hakkab vastu rapsima, siis tassin paljalt autosse, üritan talle vähemalt trussikud jalga saada ja siis lasteaia ees panen ülejäänud riided selga, paar korda olen tassinud ka trussikute väel lasteaeda ja seal riidesse pannud. Praegu on see võimalik, suvi ju, kui olid jahedamad ilmad, siis panin auto enne sooja. Ma ei tea, mis saab sügisel-talvel. Selline unisena riietamine vanemal plikal on ka mõnes mõttes hea, vanem kipub protesteerima, küll ei sobi üks, küll teine riietusese. Ütllen, et vali siis ise välja, vastab, et mina pean valima.
Mis puutub lasteaia aegasid, siis avatud on 7-18, ma tavaliselt viin kusagil 8 ajal ja järgi lähen 17.30-17.45 ajal. Tavaliselt jõuan ka enne seda poes käia. Aga üsna sageli on minu lapsed viimased.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, kiisu ja 10 külalist