Hilisem koolipäeva algus ja lasteaias vabatahtlik lõunauni
-
Külaline
Hilisem koolipäeva algus ja lasteaias vabatahtlik lõunauni
Mida arvate mõttest, et lasteaias lõunauni võiks olla vabatahtlik ja koolipäev alaku mitte varem kui 9?
https://novaator.err.ee/1609368644/kene ... ad-muutuma
Jättes kõrvale vanemate vajadused ja mugavused ning seades esiplaanile laste tervise, on see väga hea idee.
Ma ise ei maganud lasteaias kunagi, aga voodis pidin püsima liikumatult, et teisi mitte häirida. Siiani meeles, teadsin kõiki lastaaia kõrval lambipostil istuvaid kajakaid nägupidi.
Kool algas 7.45, kõik tukkusid esimestel tundidel. Ja ei olnud siis mingeid nutiseadmeid, isegi telekast ei tulnud midagi. Kell 22 saadeti voodisse ja 00 ajal reeglina uinusin. Nüüd olen 40+ ja ütlen, et magamisel ja magamisel on minu jaoks suut vahe. Pole oluline, et oleks 8 tundi, oluline on, MILLAL see 8 h on magatud.
https://novaator.err.ee/1609368644/kene ... ad-muutuma
Jättes kõrvale vanemate vajadused ja mugavused ning seades esiplaanile laste tervise, on see väga hea idee.
Ma ise ei maganud lasteaias kunagi, aga voodis pidin püsima liikumatult, et teisi mitte häirida. Siiani meeles, teadsin kõiki lastaaia kõrval lambipostil istuvaid kajakaid nägupidi.
Kool algas 7.45, kõik tukkusid esimestel tundidel. Ja ei olnud siis mingeid nutiseadmeid, isegi telekast ei tulnud midagi. Kell 22 saadeti voodisse ja 00 ajal reeglina uinusin. Nüüd olen 40+ ja ütlen, et magamisel ja magamisel on minu jaoks suut vahe. Pole oluline, et oleks 8 tundi, oluline on, MILLAL see 8 h on magatud.
-
Külaline
Selle päevase magamisega on põlvkondi lapsi piinatud. Üle neljased lapsed seda reeglina absoluutselt ei vaja, osa ei vaja juba varem. Mina mäletan, et minu lapsega oli nii, et ta ei maganud lasteaias ja iga päev sain selle eest siis pahandada. Kui lapsele järgi tulin, siis alati öeldi etteheitvalt: täna ta JÄLLE ei maganud. Ja kui mõni harv kord oli, kui öeldi, et täna ta oli väga tubli, magas ilusti ja ma ei hakanud üleski ajama, magas nii mõnusasti kella kolmeni. No siis ma teadsin, et kodus läheb põrgu lahti. Muidu läks laps ilusti kell üheksa magama, aga kui ta päeval magas, siis enne kahtteist ei uinunud. Ja hommikul oli siis pahur ja tige, sest oli väga väsinud. Ja läks umbes nädal, kui saime uuesti magamisrežiimi paika. See, et mu laps ei maganud, ajas õpetajaid niimoodi närvi, et ükskord ühel ütlesid närvid nii üles, et lõi teda selle eest. Sest ega ta vaikselt vist seal voodis kaks tundi lamada ei suutnud, raamatut ei lubatud vaadata, midagi ei lubatud teha. Ja eks siis hakkasid naabritega lobisema, mis ei olnud lubatud.
-
Külaline
See on nagu isegi arusaamatu, miks lapsed ei taha lõunaund magada. Tulevad ju ka vara üles. Mina vist pole lõunaund maganudki, sest olin kodune laps. Ju magasin siis kui uni tuli. Samas praegu ma nii väga tahaks mingit siestat. Saaks päeval veidi tukastada.
-
Külaline
Mäletan oma lasteaiapäevilt, milline piin see pealesunnitud lõunauinak oli. Ma ei maganud mitte kunagi, lihtsalt ei tulnud und ja oi, kuidas ma seepärast kasvatajatelt võtta sain! Mu vaesed vanemad pidid pidevalt taluma noomitusi ja etteheiteid, kuna ma lihtsalt ei suutnud magada ja ilmselt siis püüdsin omale sel ajal muud tegevust leida. Seetõttu on sellest ajast nii halvad mälestused ja lasteaia-aega ma hea tundega ei meenuta kahjuks.
Tuleb aru saada, et iga laps on erinev ja niimoodi seda ka võtta.
Tuleb aru saada, et iga laps on erinev ja niimoodi seda ka võtta.
-
Külaline
See pealesunnitud “värskendav” lõunauinak oli lasteaia kõige rõvedam osa.Külaline kirjutas: ↑18 Juun 2024 22:10 See on nagu isegi arusaamatu, miks lapsed ei taha lõunaund magada. Tulevad ju ka vara üles. Mina vist pole lõunaund maganudki, sest olin kodune laps. Ju magasin siis kui uni tuli. Samas praegu ma nii väga tahaks mingit siestat. Saaks päeval veidi tukastada.
Nii “tore” oli kõigepealt tund aega uinumost oodata, sest päeval ei tule lambist uni käsu peale, siis kui vahel juhtuski uni tulema, tuli see nii hilja, et teistpidi hakati üles äratama kohe.
Ilgelt vastik see pealesurutud uni. Kes selle üldse väljamõtles?! Sama absurdne kui pealesunnitud söömine ja s*ttumine.
-
Külaline
Nii kitsas see silmaring ju ometi olla ei saa, et laste lõunast magamist "veneajaga" seostada?!
-
Külaline
Nii palju või vähe, kui ma lasteaias käisin - alates ca 4 aasta vanusest vanavanemate juurde kolimise tõttu enam ei käinud - mina lasteaias ei maganud ja pidasin kohustust vaikselt voodis olla ülitüütuks.
Minu lapsed samuti ei soovinud kuidagi lõunaund magada. Mõlemad on olnud pigem pika ööunega hilisemad hommikused ärkajad ja lõunauni, kui see lõpuks tuli, ajas unerežiimi sassi. Siis jäi laps õhtul mitu tundi hiljem magama ja järgmisel hommikul ei saanud last üldse üles, sest oleks tahtnud lõunani magada. Juba beebina oli laste magamisega pidev teema, sest kuigi lapsed olid selgelt väsinud, ei tahtnud päeval uni kuidagi tulla ja kui magati, siis nii umbes pool tundi korraga.
Minu lapsed samuti ei soovinud kuidagi lõunaund magada. Mõlemad on olnud pigem pika ööunega hilisemad hommikused ärkajad ja lõunauni, kui see lõpuks tuli, ajas unerežiimi sassi. Siis jäi laps õhtul mitu tundi hiljem magama ja järgmisel hommikul ei saanud last üldse üles, sest oleks tahtnud lõunani magada. Juba beebina oli laste magamisega pidev teema, sest kuigi lapsed olid selgelt väsinud, ei tahtnud päeval uni kuidagi tulla ja kui magati, siis nii umbes pool tundi korraga.
-
Külaline
Kust see laste lõunaunne panek tulnud on? On see arstide nõue või soovitus? On see lapsele vajalik? Seda et laps ei taha...lapsed ei taha paljusid asju. Tervislik söök ei maitse. Koristada ei taha. Paljud mäletavad tülisid koristamise pärast. Söögi pärast. Sööks makarone kogu aeg. Kui palju peab arvestama laste tahtmistega? Tihti vanemad ütlevad oma lapse jonni põhjuseks väsimuse. Millest see tuleb?
-
Külaline
Ei tea, kust või kelle nõudel see päevaune režiim on tulnud, aga fakt on see, et see on liiga jäik ja ei arvesta laste individuaalsete vajadustega. Olen näinud seda oma kolme lapse pealt, kui erinev võib nende unerütm ja -vajadus olla. On palju lapsi, kes tõesti objektiivselt 3-4-5-aastaselt enam mingit lõunaund ei vaja ja kellel see sunnitud magamine häirib väga tugevalt ööund ja kogu päevarütmi. Siingi teemas on mitmeid näiteid ja minu lastest kaks on olnud samasugused. Kolmas laps magas lasteaias veel koolieelikuna ja tema jaoks oli see ok.Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 07:54 Kust see laste lõunaunne panek tulnud on? On see arstide nõue või soovitus? On see lapsele vajalik? Seda et laps ei taha...lapsed ei taha paljusid asju. Tervislik söök ei maitse. Koristada ei taha. Paljud mäletavad tülisid koristamise pärast. Söögi pärast. Sööks makarone kogu aeg. Kui palju peab arvestama laste tahtmistega? Tihti vanemad ütlevad oma lapse jonni põhjuseks väsimuse. Millest see tuleb?
-
Külaline
Vernik kirjutab et vanasti ärgati päikesega ja tehti ka lõunaund. Nüüd on täiskasvanu uni monofaasiline. Minu jaoks kahjuks. Ma ärkan rõõmsalt 6. Aga tahan lõun ajal tukastada. Aga ei lasta 
-
Külaline
See kehtib siis ainult suvise aja kohta. Suurem osa aastast on meil kell 6 hommikul pime (kui rääkida koos päikesega ärkamisest).Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 09:10 Vernik kirjutab et vanasti ärgati päikesega ja tehti ka lõunaund. Nüüd on täiskasvanu uni monofaasiline. Minu jaoks kahjuks. Ma ärkan rõõmsalt 6. Aga tahan lõun ajal tukastada. Aga ei lasta![]()
-
Külaline
Ma ärkan aastaringselt 6 ja tahan lõuna ajal magada.
Ja siis lasteaedades sageli öeldakse, et "kes magada ei taha, siis võib mingit vaikset tegevust teises ruumis teha". Tuhkagi. Seaduses on see nõue, siis ütlevadki, reaalsuses peab voodis passima nagu kivikuju.
https://www.riigiteataja.ee/akt/13360326
(4) Päevakava kohaselt võimaldatakse ühe kuni kolme aasta vanusele lapsele vähemalt üks kord päevane uneaeg. Vanematele lastele peab olema tagatud päevas vähemalt üks tund puhkeaega valikuvõimalusega une ja muu vaikse tegevuse vahel.
https://www.riigiteataja.ee/akt/13360326
(4) Päevakava kohaselt võimaldatakse ühe kuni kolme aasta vanusele lapsele vähemalt üks kord päevane uneaeg. Vanematele lastele peab olema tagatud päevas vähemalt üks tund puhkeaega valikuvõimalusega une ja muu vaikse tegevuse vahel.
Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 07:54 Kust see laste lõunaunne panek tulnud on? On see arstide nõue või soovitus? On see lapsele vajalik? Seda et laps ei taha...lapsed ei taha paljusid asju. Tervislik söök ei maitse. Koristada ei taha. Paljud mäletavad tülisid koristamise pärast. Söögi pärast. Sööks makarone kogu aeg. Kui palju peab arvestama laste tahtmistega? Tihti vanemad ütlevad oma lapse jonni põhjuseks väsimuse. Millest see tuleb?
Ütlen ausalt, et see tuleb sellest, et õpetajatel on vaja puhkeaega. Mujal maailmas on rühmades oluliselt rohkem personali või vähem lapsi, aga meil, et neid 24 last ära kantseldada 10h jooksul, ongi tehtud lõunaune sund ehk tegelikult õpetajate puhkeaeg.
Jep, ja lastel tegelikult ka, sest nii pikki lasteaiapäevi eriti mujal maailmas kuskil polegi.Mauno kirjutas: ↑19 Juun 2024 09:50Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 07:54 Kust see laste lõunaunne panek tulnud on? On see arstide nõue või soovitus? On see lapsele vajalik? Seda et laps ei taha...lapsed ei taha paljusid asju. Tervislik söök ei maitse. Koristada ei taha. Paljud mäletavad tülisid koristamise pärast. Söögi pärast. Sööks makarone kogu aeg. Kui palju peab arvestama laste tahtmistega? Tihti vanemad ütlevad oma lapse jonni põhjuseks väsimuse. Millest see tuleb?
Ütlen ausalt, et see tuleb sellest, et õpetajatel on vaja puhkeaega. Mujal maailmas on rühmades oluliselt rohkem personali või vähem lapsi, aga meil, et neid 24 last ära kantseldada 10h jooksul, ongi tehtud lõunaune sund ehk tegelikult õpetajate puhkeaeg.
Lasteaed üldse on nõuka-pärandiga riikides selline pooltasuta mugavusasutus, kuhu viiakse ka koduste vanemate lapsi, sest "kõik käivad", mujal on levinud see, et lasteaed on koht, kus laps saab turvaliselt olla vanemate töölkäimise ajal, järeletulemise kellaaegade kohta on rühmades graafikud (vastavalt sellele, mis kell mis vanemal töö lõppeb) - see, et lapsi tuuakse nt oma puhkuse ajal või hoitakse peale tööpäevalõppu veel poolteist tundi aias, ei tuleks kõne allagi.
Ehk siis väga erinevad süsteemid tegelikult, erinev suhtumine ja ühiskonna tõekspidamised ka. Kui muuta lasteaia päevauni vabaks, peaks kindlasti kuidagi korraldama ka selle, et neil lastel, kes üleval on, poleks lasteaiapäev kella 18-19-ni, vaid tuldakski siis nt 16.30 järele.
-
Külaline
Saab Ikka seostada - vene ajal ju ka ei tohtinud kahelda ega küsida, miks midagi tehti, lihtsalt tehti. See on iganenud komme, mida miskipärast muuta ei taheta, vaid järjekindlalt surutakse lasteaedade poolt edasi. Ei tohiks enam uudis olla, et kõige olulisemaks peetakse seda und, mis saadud enne südaööd, eriti lastel. Keha tootvat sel ajal ka enim kasvuhormooni. Eestis lähevad lapsed väga hilja õhtuti magama võrreldes muu lääne-euroopaga, ilmselt ka üks suur põhjus, kuna nad magavad päeval kaks tundi. Minu lapsed (ei ela ka Eestis) lõpetasid ise 2.5lt päeval magamise, alguses ikka proovisin, aga ei toiminud. Siis hakkasid õhtuti 19.30-20 vahel magama minema.
-
Külaline
No ei ole nii. Pigem just mujal nimetatakse lasteaeda kooliks ja see on kohustuslik juba varem. Sellest ka sealne lühem päev.iiR kirjutas: ↑19 Juun 2024 10:01
Lasteaed üldse on nõuka-pärandiga riikides selline pooltasuta mugavusasutus, kuhu viiakse ka koduste vanemate lapsi, sest "kõik käivad", mujal on levinud see, et lasteaed on koht, kus laps saab turvaliselt olla vanemate töölkäimise ajal, järeletulemise kellaaegade kohta on rühmades graafikud (vastavalt sellele, mis kell mis vanemal töö lõppeb) - see, et lapsi tuuakse nt oma puhkuse ajal või hoitakse peale tööpäevalõppu veel poolteist tundi aias, ei tuleks kõne allagi.
-
Külaline
Ja mina magaks mõnuga 8-9ni ning päeval uinuda ei õnnestu mingi nipiga ega taha ka päeval magamisega tegeleda. Õhtulgi uinumisega raskusi.Külaline kirjutas: ↑19 Juun 2024 09:24 Ma ärkan aastaringselt 6 ja tahan lõuna ajal magada.
-
nojah
Ma ei kujutaks ette, et neil, kel graafikuga töö, st igal kuul eri päevad ja eri kellaajad, peaksid iga 2 nädala tagant lasteaeda tööandja poolt kinnitatud töögraafiku saatma. Ja mis saab siis, kui nt mõni kolleeg haigestub ja seetöttu üleöö graafik ümber tehakse? Muideks, ka lasteaedade õpetajatel ja õpetajate abidel on sellised päevast päeva muutuvad töögraafikud ja kui nt 2 õpetajat grippi jääb, pööratakse üleöö teiste töötajate kokkulepitud graafik pea peale (helistatakse kell 6 hommikul, et vaja kelL 7 tööl olla).iiR kirjutas: ↑19 Juun 2024 10:01mujal on levinud see, et lasteaed on koht, kus laps saab turvaliselt olla vanemate töölkäimise ajal, järeletulemise kellaaegade kohta on rühmades graafikud (vastavalt sellele, mis kell mis vanemal töö lõppeb) - see, et lapsi tuuakse nt oma puhkuse ajal või hoitakse peale tööpäevalõppu veel poolteist tundi aias, ei tuleks kõne allagi.
Mis aga sellesse magamisse, kui väidetavalt nõukaaja jäänukisse puutub, siis on päevane magamise aeg ette nähtud ka väga paljude teiste riikide koolieelsetes lateasutustes. ainult selle vahega, et pole voodeid, magtakse põrandale asetatud mattidel, päevariided seljas ja õuejalatsid jalas.
-
Külaline
Loomulikult nad magavad lasteaias. Kõik need suured kiitlejad siin ei saanud isegi aru, kui nad ära kukkusid. Nt üks ütleb, et tund aega ootas und? Tal oli kell käe peal, mida kogu aeg vaatas või kust ta seda teab? Või et osad magasid ja samal ajal kasvstaja sõimas teisi? Naeruväärne.Külaline kirjutas: ↑18 Juun 2024 22:10 See on nagu isegi arusaamatu, miks lapsed ei taha lõunaund magada. Tulevad ju ka vara üles. Mina vist pole lõunaund maganudki, sest olin kodune laps. Ju magasin siis kui uni tuli. Samas praegu ma nii väga tahaks mingit siestat. Saaks päeval veidi tukastada.
Tänapäeval on asjad veel hullemaks läinud, sest esmaspäeval saabuvad lasteaeda üliväsinud ja näljased lapsed. Uhatakse ringi, lõunauinakut pole, süüakse jumal teab millal jumal teab mida ja siis esmaspäeval hakkavad lapsed jälle süüa ja und saama.
Iga lasteaed võiks teha eksperimendi, ei mingit lõunaund. Mis te arvate, mitu last jääb koduteel õhtul autos magama?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: elke, Google [Bot] ja 9 külalist