Millal läks Eesti elatustase janpalgad nihkesse

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 15:38
Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 15:35
Anonymous kirjutas: 30 Okt 2024 15:21Ostan igal aastal 1-2 paari korralikke saapaid ning vähemalt 1 jope. Äkki tal ka nii, et lihtsalt sel aastal enam uusi ei saa lubada.
Korralikud ju peaks rohkem kui ühe hooaja vastu pidama. Mida sa eelmistega teed? Ja miks üldse igal aastal ostad? Minu jaoks on sobivate asjade valimine nii tüütu, ei viitsiks küll igal hooajal garderoobi vahetada.
Ma ei osta Eesti kaubandusest mitte ühtki asja-kõik tellin e-poodidest või toon reisidelt kaasa.
Tundub mõistlik, hinnad on jaburalt kõrged ja valik väike. Viimati sai soetatud paljukiidetud, vähekasutatud Didriksons, 35 euroga, mis nägi väga korralik välja, aga soojustuselt 200 g/m² eeldaks rohkem. Viie plusskraadiga oli enam-vähem, aga miinuskraadidega ei julgeks selga panna, sest külm hakkaks.
Külaline

Ütleks, et hetkest, kui poodi minnes tuli hakata tegema tõsiseid strateegiaplaane ja valmis kirjutama doktoritööd teemal ‘Kuidas ellu jääda leiva, piima ja makaronidega.’ Oma kodu? Jah, see on nüüd selline ‘rikkurite spordiala’ nagu golf või jahilkäik…..Maainimesed naeravad, sest see kõik algas sel päeval, kui tomati kilohind muutus nii kõrgeks, et sa lähed turule nagu vaatamisväärsusele oh, vaata, tomat! Päris elus!

Ja samal ajal, kui hinnad kihutavad nagu vormelirajal, on palk jäänud… noh, parklast välja sõitma ei jõudnudki.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 17:53 Ütleks, et hetkest, kui poodi minnes tuli hakata tegema tõsiseid strateegiaplaane ja valmis kirjutama doktoritööd teemal ‘Kuidas ellu jääda leiva, piima ja makaronidega.’ Oma kodu? Jah, see on nüüd selline ‘rikkurite spordiala’ nagu golf või jahilkäik…..Maainimesed naeravad, sest see kõik algas sel päeval, kui tomati kilohind muutus nii kõrgeks, et sa lähed turule nagu vaatamisväärsusele oh, vaata, tomat! Päris elus!

Ja samal ajal, kui hinnad kihutavad nagu vormelirajal, on palk jäänud… noh, parklast välja sõitma ei jõudnudki.
Oled palka juurde küsinud ja keeldutakse?
Mul on 3,5 aasta jooksul tõusnud palk mitmes järgus, kokku 63%. Ja mul oli toonagi see 300 eurot üle keskmise...ning samas ettevõttes pikalt olnud.
Külaline

Anonymous kirjutas: 30 Okt 2024 15:38Ega ma oma asju vastupidamise järgi osta :O, mul ei kulugi nad ära, kõik kallid ja kvaliteetsed. Paralleelselt kasutan umbes 5 - 7 paari.
Sa oled valesse teemasse sattunud.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 18:22
Anonymous kirjutas: 30 Okt 2024 15:38Ega ma oma asju vastupidamise järgi osta :O, mul ei kulugi nad ära, kõik kallid ja kvaliteetsed. Paralleelselt kasutan umbes 5 - 7 paari.
Sa oled valesse teemasse sattunud.
Kuidas nii?
Külaline

Kuna minu jope ja saapad siin nii jutuks tulid, siis täpsustan - jope maksis 105 eurot ja on uus jah. Vaatasin ka kasutatud asju, aga nii näljas ma veel pole, et peaks ükskõik millise ostma, lisaks tahtsin ostetavat poes proovida ka. (Meie linnas kaltsukaid muide pole eriti peale Humana.) Saapaid ei osta, sest eelmised on veel terved, lihtsalt nahk on kulunud. Ma ei mõelnud oma postitusega seda, et asjad nii halvasti on, et nüüd pean kingadega käima. Pigem seda, et praeguse sissetuleku juures pean oste tõsiselt planeerima ja järgi mõtlema, mida enam vaja on. Paari aasta eest ei pidanud.
Külaline

Nätakas kirjutas: 30 Okt 2024 10:17Varasema 3-4 välisreisi asemel aastas on plaanis järgmisel aastal üks odavreis, selleks säästan samuti juba praegu.
Need 3-4 reisi tegid ilmselt 10 aasta eest? Nii suur kukkumine kahe aastaga vist ei toimu?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 21:25 Vaatasin ka kasutatud asju, aga nii näljas ma veel pole, et peaks ükskõik millise ostma, lisaks tahtsin ostetavat poes proovida ka. (Meie linnas kaltsukaid muide pole eriti peale Humana.) Saapaid ei osta, sest eelmised on veel terved, lihtsalt nahk on kulunud.
Kaltsukatest ostetud asjad võivad jah olla palju kantud, moest läinud ja omapärase lõhnaga. Pidasin vähekasutatud asjade soetamise all silmas eraisikute käest ostmist internetist. Palju on ka seal ülehinnatud, kehva kaupa, aga kui otsida ja piisavalt aega varuda, võib leida väga soodsa hinnaga, kvaliteetset kaupa. Olen saanud korraliku talvejope ja täisnahast saapad kokku 70 euroga. Pigem kannan vähekasutatud, aga heast materjalist ja kauem kestvaid, kui uusi, rohkem maksvaid ja kiiresti kuluvaid asju.
Külaline

Ei ole sellel eesti majandusel viga midagi. Kui ei ole päris poetagune ja ilma hariduseta teenid ikka 3-4000 kätte ja selle rahaga elab ilusti ära. Mees naine 6000-7000 pere peale. Meie pere ei saa midagi aru. Noo kulub 200-300 € kuus rohkem. Mis siis.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 21:53 Ei ole sellel eesti majandusel viga midagi. Kui ei ole päris poetagune ja ilma hariduseta teenid ikka 3-4000 kätte ja selle rahaga elab ilusti ära. Mees naine 6000-7000 pere peale. Meie pere ei saa midagi aru. Noo kulub 200-300 € kuus rohkem. Mis siis.
Fa-fa-fa :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 21:57
Külaline kirjutas: 31 Okt 2024 21:53 Ei ole sellel eesti majandusel viga midagi. Kui ei ole päris poetagune ja ilma hariduseta teenid ikka 3-4000 kätte ja selle rahaga elab ilusti ära. Mees naine 6000-7000 pere peale. Meie pere ei saa midagi aru. Noo kulub 200-300 € kuus rohkem. Mis siis.
Fa-fa-fa :lol:
Kui haridust pole. Kui ettevõtlikust pole. Jahh siis on võibolla raskem. Aga mida olete selle muutmiseks ette võtnud? Iga enam vähem käed jalad küljes inimene peaks 3000 eur palka kergelt teenima. Fafa poetagused ei teeni. Nende ebaõnn. Mul isegi poeg ostis keskmise palgaga maja. 150 000 hoidis paari aastaga kokku, et maja sissemakse ära maksta. 30 aastane on ta.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:38 Millal märkasite Eestis erakordset hindade tõusu, kus oma eluase, maakodu hakkasid paistma üha enam kättesaamatuna luksusena. Noh nii nagu usa hinnadki rallima hakkasid otsejoones üles mingil hetkel, palk aga jäi stagnatsiooniliseks ja võttis kõveral allakäigu suuna.
Madalapalgaliste teema. Palgad on väga palju tõusnud. Isegi mu ema ei kurda pensioni üle, sest ka pensionid on väga palju tõusnud.
Külaline

Anonymous kirjutas: 01 Nov 2024 00:54Madalapalgaliste teema. Palgad on väga palju tõusnud. Isegi mu ema ei kurda pensioni üle, sest ka pensionid on väga palju tõusnud.
Tavalised riiklikud pensionid ja lausa "väga" palju?
Kui palju siis viimase 4 aasta jooksul su ema pension täpsemalt tõusis?
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:38 Millal märkasite Eestis erakordset hindade tõusu, kus oma eluase, maakodu hakkasid paistma üha enam kättesaamatuna luksusena. Noh nii nagu usa hinnadki rallima hakkasid otsejoones üles mingil hetkel, palk aga jäi stagnatsiooniliseks ja võttis kõveral allakäigu suuna.
Euribor on kõvasti langenud ja langeb edasi,kogu aeg seega raha tuleb hoopis juurde.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Nov 2024 00:58
Anonymous kirjutas: 01 Nov 2024 00:54Madalapalgaliste teema. Palgad on väga palju tõusnud. Isegi mu ema ei kurda pensioni üle, sest ka pensionid on väga palju tõusnud.
Tavalised riiklikud pensionid ja lausa "väga" palju?
Kui palju siis viimase 4 aasta jooksul su ema pension täpsemalt tõusis?
Pensionid tõusevad igal aastal inflatsiooni võrra ja nende reaalsissetulek ei ole kindlasti langenud, vaid pigem tõusnud, sest nad ei kuluta raha asjade peale, mis on kõige kõrgema inflatsiooniga, nt pole neil kodulaenu. Eluasemete inflatsioon on keskmisest kõrgem kui üldinflatsioon.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Külaline kirjutas: 01 Nov 2024 01:05 Pensionid tõusevad igal aastal inflatsiooni võrra ja nende reaalsissetulek ei ole kindlasti langenud, vaid pigem tõusnud, sest nad ei kuluta raha asjade peale, mis on kõige kõrgema inflatsiooniga, nt pole neil kodulaenu. Eluasemete inflatsioon on keskmisest kõrgem kui üldinflatsioon.
Jahah, elatustase muidugi megalt tõusnud - sest ega nad ju ei söö ka. Elektrit ja kodusooja ei tarbi. No ja riideid osta, kinos, kontserdil või teatris käia või, hoidku, kuskile reisida tahta oleks ju päris patuasi.

Nad ei kuluta raha asjade peale, sest neil pole raha, mida kulutada!
Külaline

Kõik lounged ja muud peened klubid on nädalavahetusel täis peeneid prouasid. Prouasid kes on punnhuulte ja kummist rindadega. Tarbivad kokteile hinnaga 15 eur/tk. Kõikidel konstellööridel ja muudel elutee tervendajatel läheb ülihästi. Seksuaalse mina avastamise koolitused välja müüdud. Retriidid ja rännakud ainetega vohavad. Kristallide müüjad püherdavad rahas. Tarbijateks ja kulutajateks ikka need teatud vanusesesse jõudnud kodukontori tädikesed. Isegi kasside varjupaikadele annetavad. Seega elu lill. Miks ei peaks kui raha on.
Külaline

Minu pensionäridest vanemad küll pensioni üle ei kurda - emal täiesti tavaline, isal riigitöötajana veidi kõrgem. Jätkub maja korrashoidmiseks ja kord aastas reisiks. Neil laene pole ju, ja oskavad igapäevaselt kokkuhoidlikult elada. Ei Woldi-Boldi, süüa teevad ise ja soodsalt (samas tervislikult).

Sama ämm-äi, muudkui tahavad lapsi toetada kuna pensist jääb üle.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Nov 2024 11:06 Minu pensionäridest vanemad küll pensioni üle ei kurda - emal täiesti tavaline, isal riigitöötajana veidi kõrgem. Jätkub maja korrashoidmiseks ja kord aastas reisiks. Neil laene pole ju, ja oskavad igapäevaselt kokkuhoidlikult elada. Ei Woldi-Boldi, süüa teevad ise ja soodsalt (samas tervislikult).

Mul ämmaga sama. Elab üksi Tallinnas, kahetoalises korteris. Iga jumala kuu kannab lapselapse investeerimisfondi 150 eurot, keelitamisest, et ta selle enda peale kulutaks, hoolimata.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Nov 2024 11:50
Külaline kirjutas: 01 Nov 2024 11:06 Minu pensionäridest vanemad küll pensioni üle ei kurda - emal täiesti tavaline, isal riigitöötajana veidi kõrgem. Jätkub maja korrashoidmiseks ja kord aastas reisiks. Neil laene pole ju, ja oskavad igapäevaselt kokkuhoidlikult elada. Ei Woldi-Boldi, süüa teevad ise ja soodsalt (samas tervislikult).

Mul ämmaga sama. Elab üksi Tallinnas, kahetoalises korteris. Iga jumala kuu kannab lapselapse investeerimisfondi 150 eurot, keelitamisest, et ta selle enda peale kulutaks, hoolimata.
No ongi nii, et ega üle 500 euro toidu peale ei kuluta ja mittepensionäridel läheb põhiaur eluasemele.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist