Millal läks Eesti elatustase janpalgad nihkesse

Külaline

Millal läks Eesti elatustase janpalgad nihkesse

Postitus Postitas Külaline »

Millal märkasite Eestis erakordset hindade tõusu, kus oma eluase, maakodu hakkasid paistma üha enam kättesaamatuna luksusena. Noh nii nagu usa hinnadki rallima hakkasid otsejoones üles mingil hetkel, palk aga jäi stagnatsiooniliseks ja võttis kõveral allakäigu suuna.
Külaline

Pole veel juhtunud. Palk on kõvasti tõusnud, muud sissetulekud samuti. elu on palju parem, kui varem.
Külaline

Arvestades kuidas täiesti tavalised eesti inimesed reisivad, puhkavad, milliseid telefone-autosid ja luksusesemeid ostavad, milliseid meelemürke tarvitavad jne. pole nagu kurta millegi üle.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:53 Arvestades kuidas täiesti tavalised eesti inimesed reisivad, puhkavad, milliseid telefone-autosid ja luksusesemeid ostavad, milliseid meelemürke tarvitavad jne. pole nagu kurta millegi üle.
Ju nad siis ikkagi nii tavalised ei ole, kui nii jõukalt elavad. Kas oskavad raha teenida või elavad üle oma võimete.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:56
Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:53 Arvestades kuidas täiesti tavalised eesti inimesed reisivad, puhkavad, milliseid telefone-autosid ja luksusesemeid ostavad, milliseid meelemürke tarvitavad jne. pole nagu kurta millegi üle.
Ju nad siis ikkagi nii tavalised ei ole, kui nii jõukalt elavad. Kas oskavad raha teenida või elavad üle oma võimete.
Arvan sama. Keskmise palgaga pean ikka kõvasti kalkuleerima, et laen, kodu ja lastele vajalik kaetud saaks. Reisil pole aastaid käinud, auto ja telekas 10 aastat vanad, telefon 3. Jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:56
Ma kipun arvama, et suur osa elab üle oma võimete.
Ikka see Eestlastele omane "Naabrist parem" suhtumine.
Külaline

Ma ütleks ka, et vähemalt minu tutvusringkonnas elatakse ikka väga hästi. Enda pere hindaks tugevaks keskmiseks. Ei tundu, et üle oma võimete elaksid vaid ikka oma võimete kohaselt. Kui võrdlen enda ja oma tuttavate lapsepõlve meie praeguste laste eludega, siis lastel on ikka oluliselt parem elu kui meil omal ajal oli.
Külaline

Ja kui veel ürgajaga võrrelda...
Külaline

Anonymous kirjutas: 29 Okt 2024 19:00Reisil pole aastaid käinud, auto ja telekas 10 aastat vanad, telefon 3. Jne.
Reisimisest saan aru. Aga miks vaja autot/telefoni/telekat vm. välja vahetada kui olemasolevad veel töötavad? Mul ka 10 aastat vana auto, teleka vanust ei teagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 23:43
Anonymous kirjutas: 29 Okt 2024 19:00Reisil pole aastaid käinud, auto ja telekas 10 aastat vanad, telefon 3. Jne.
Reisimisest saan aru. Aga miks vaja autot/telefoni/telekat vm. välja vahetada kui olemasolevad veel töötavad? Mul ka 10 aastat vana auto, teleka vanust ei teagi.
Ma usun, et see on utreeritud. Oma tutvusringkonna põhjal jäänud mulje, et keskklassi inimesed hoiavad praegu pigem kokku, ei käida enam restoranis ja reisimas eriti. Need, kes on jõukam kesklass ja üles, käivad muidugi endiselt regulaarselt reisimas, spaades või kas või Eestis kallimates kohtades puhkamas, aga nende puhul on ka teada, et sissetulekud kõrged ja saavad sellist elustiili lubada. Kuid seda, et nt tehnikat nii tihti vahetatakse, ei kohta isegi selle jõukama keskklassi puhul.
Üle võimete elajaid väga ei teagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Okt 2024 18:38 Millal märkasite Eestis erakordset hindade tõusu, kus oma eluase, maakodu hakkasid paistma üha enam kättesaamatuna luksusena. Noh nii nagu usa hinnadki rallima hakkasid otsejoones üles mingil hetkel, palk aga jäi stagnatsiooniliseks ja võttis kõveral allakäigu suuna.
Märkasin sel hetkel, kui meil siin elektrihind üüratu hüppe tegi. Ja siis hüppasid üles ka kõigi ehitusmaterjalide hinnad. Ja toimus kinnisvararalli. Osteti iga viimane kui punker ära suht kallilt ning juba paari päeva pärast pandi sama punker uuesti müüki mitukümend tuhat kallima hinnaga ja müüdigi maha.
Oli see 2021 või hiljem? Ei mäletagi. Palju artikleid oli sel teemal.
Meil läks õnneks. Enne esimest masu saime linnakodu ostetud ja enne praegust kriisi maakodu nii valmis ehitatud kui ka laiendatud.
Külaline

pole nagu väga märganud. tõsi küll - mul on olemas maakodu ja linnakodu ja korter välja üürimiseks. laenud on makstud ja kinnisvara remonti ei vaja.
reisin ikka. üks pikem reis ja üks lühem reis koos lapselapsega aasta jooksul ikka tuleb. ma olen muidugi üsna vähenõudlik ka. riided ostan kas reisidelt või kaltsukast. väljas söömas käin harva, poolfabrikaaate ei tarbi, kosmeetikat ostan minimaalselt. hooajatooteid ei osta üldse. no ja palk? see tõuseb mühinal - viimati saime suure streikimisega vist 20.- juurde.
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

Praegu märkan. Muidugi minu hädade põhjus on, et pean iga hinna eest säästma oma vana maja kanalisatisooni ehitamiseks. Laps on suur. Aga minu elu on hetkel küll selline, et kuna uue jope juba talveks ostsin, siis saapaid see aasta ei saa. Toidupoes otsin ainult kollaseid silte. Varasema 3-4 välisreisi asemel aastas on plaanis järgmisel aastal üks odavreis, selleks säästan samuti juba praegu. Palk ei ole tõusnud 2 aastat ja on teada, et ei tõuse ka järgnevatel aastatel, just läks koondamisekirves õnneks minust sel korral mööda. Minu elukvaliteet on küll paari viimase aastaga langenud.
Külaline

Nätakas kirjutas: 30 Okt 2024 10:17 kuna uue jope juba talveks ostsin, siis saapaid see aasta ei saa.
Vähe kasutatud, aga kvaliteetseid ja tuntud kaubamärkide jopesid ja isegi nahast jalatseid leiab soodsalt (30-50 euroga), mis täishinnaga maksaksid vähemalt 100-200 eurot, kui otsida ja nende pealt annab küll kokku hoida. Kui peab kõik uus olema, siis muidugi keerulisem.
Külaline

Ostnud kasutatud jope, oleks saapad (uued) ka saanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 14:14 Ostnud kasutatud jope, oleks saapad (uued) ka saanud.
Vaevalt ta 500-1000 maksva jope ostis.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 14:36
Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 14:14 Ostnud kasutatud jope, oleks saapad (uued) ka saanud.
Miks tal siis saapad ostmata jäid? Valikute küsimus, kas osta ca 100-200 eurot maksev jope või vähekasutatud talvejope ja ka saapad 100 euro eest. Ka kvaliteetseid asju leiab, kui otsida. Paljudel leidub kodus riideid, jalatseid, mis ostetud emotsiooni najal, aga kasutatakse ainult mõned korrad, jäävad kappi seisma ja hiljem pannakse hea hinnaga müüki. Kui ese on uueväärne, siis ei tohiks olla ostmisega probleemi.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 15:12
Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 14:36
Miks tal siis saapad ostmata jäid? Valikute küsimus, kas osta ca 100-200 eurot maksev jope või vähekasutatud talvejope ja ka saapad 100 euro eest. Ka kvaliteetseid asju leiab, kui otsida. Paljudel leidub kodus riideid, jalatseid, mis ostetud emotsiooni najal, aga kasutatakse ainult mõned korrad, jäävad kappi seisma ja hiljem pannakse hea hinnaga müüki. Kui ese on uueväärne, siis ei tohiks olla ostmisega probleemi.
Ostan igal aastal 1-2 paari korralikke saapaid ning vähemalt 1 jope. Äkki tal ka nii, et lihtsalt sel aastal enam uusi ei saa lubada.
Külaline

Anonymous kirjutas: 30 Okt 2024 15:21Ostan igal aastal 1-2 paari korralikke saapaid ning vähemalt 1 jope. Äkki tal ka nii, et lihtsalt sel aastal enam uusi ei saa lubada.
Korralikud ju peaks rohkem kui ühe hooaja vastu pidama. Mida sa eelmistega teed? Ja miks üldse igal aastal ostad? Minu jaoks on sobivate asjade valimine nii tüütu, ei viitsiks küll igal hooajal garderoobi vahetada.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2024 15:35
Anonymous kirjutas: 30 Okt 2024 15:21Ostan igal aastal 1-2 paari korralikke saapaid ning vähemalt 1 jope. Äkki tal ka nii, et lihtsalt sel aastal enam uusi ei saa lubada.
Korralikud ju peaks rohkem kui ühe hooaja vastu pidama. Mida sa eelmistega teed? Ja miks üldse igal aastal ostad? Minu jaoks on sobivate asjade valimine nii tüütu, ei viitsiks küll igal hooajal garderoobi vahetada.
Ega ma oma asju vastupidamise järgi osta :O, mul ei kulugi nad ära, kõik kallid ja kvaliteetsed. Paralleelselt kasutan umbes 5 - 7 paari.
Annetan või mõned viskan ära ka.
Ma ei osta Eesti kaubandusest mitte ühtki asja-kõik tellin e-poodidest või toon reisidelt kaasa.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline