Jah, Eesti elu teeb suuresti elamisväärseks madal rahvastikutihedus ning "kinnisvarausu" kultuur. Kes vähegi saab, endale isikliku kinnisvara hangib ja seda putitab. Kusjuures remondistandardid on meil ka oluliselt kõrgemad kui mujal Euroopas, Põhjamaad vast välja arvata - nendega on meil need standardid samaväärsed. Minu meelest väga hea nähtus, sest vanaduses on sul vähemalt elukoht enda oma ja välja ostetud, mis oluliselt tõstab inimeste toimetulekuvõimet ja turvatunnet. Seetõttu ei poolda ma ka mingit täiendavat kinnisvaramaksu. Maamaks meil juba on, aitab.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 19:49 Minu saksa tuttavatel on kõigil lõuad maani olnud, kui ma nad enda korterisse külla kutsun ja ütlen, et ma otsin laenuga. Neil peab korteri ostmiseks rikas olema, kinnisvara on väga-väga kallis. Mitte keegi neist, 30+, ei oma kinnisvara, kuigi kõrgharitud ja normaalsed töökohad. Üürid on samuti saksas palju krõbedamad. Palganumber võib esialgu suur tunduda, aga sealt läheb üüratu maksusumma maha ja tonn üüri peale. Sama palju nagu meie saame netos palka, maksvad nemad makse.
Meil on ju väga väikese rahvastikuga riik. Me tegelikult elame paremini, kui meie tausta ja suurust arvestades elama peaks. Hinnad ei saagi siin odavamad olla. Saab vaid tõusta palk, aga hindu ei saa küll odavamaks keerata. Väga odavad hinnad on vaid alaarenenud riikides, kus suurem osa inimestest töötavad kopikate eest ja elavad getodes. Kui sa tahad eurooplase palka, siis ei saa ju sinu töövilju odavalt müüa. Kust see suur palk sul siis tuleb?
Cost of living Eestis
-
Külaline
Minu norrakatest sõbrad küll kogu aeg vinguvad, et Norras on kõik kallis. Rikkana tunnevad nad end ainult välismaal. Ja ausalt öelda nii palju, kui mina nende kodudes olen käinud, siis sisustuse mõttes palju tagasihoidlikumad kui eestlaste kodud. Küte on neil alati miinimumi peal, mul hambad lõgisevad. Toidupoes valik Eestiga võrreldes palju piiratum. Telkust tuleb lõputult pitsa reklaami, kas nad muud osta ei jõuagi. Välja söömine igatahes ei ole populaarsem kui meil, sest liiga kallis.
-
Külaline
Kui nui neljaks peab Tallinnas kinnisvara omamana ja kõige uuemat, siis on muidugi on pill lahti. Miks väikelinnadest ära kolitakse? Täiesti taskukohane kinnisvara, rahu, vaikus. Ümbruskonnas alati terve rida talunikke, kes ehedat kraami müüvad. Iga väikelinna lähistele jääb mõni suurem linn, kuhu tööle sõita, kui asi on töökoha valikutes.
Ma olen täheldanud, et kui välismaalane ära kolib, siis paneb ta oma vana kola alati müüki, mitte ei anna niisama ära. Iga kopkas on kiivalt arvel. Eestlane viib lahkelt taakasutuse konteineritesse.
Ma olen täheldanud, et kui välismaalane ära kolib, siis paneb ta oma vana kola alati müüki, mitte ei anna niisama ära. Iga kopkas on kiivalt arvel. Eestlane viib lahkelt taakasutuse konteineritesse.
-
Külaline
Mina häirib, kui mingi välismaalane tuleb hoiakuga, et mis mõttes teil siin polegi odav äää. Tullakse ootusega, et Ida-Euroopa peabki odav olema, mina olen tähtis välismaalane nagu rokkstaar, keda kohalikud näljarotid peavad puhta töörõõmu eest teenindama. Täna istusin Tallinnas ummikus bussis, täitsa pekkis, kui palju on meil autosid ja kalleid masinaid. Vaesus?
-
Külaline
Kinnisvara on saanud tõesti osta suhteliselt "soodsalt" , meil lihtsalt ka maar ju palju. Ja muidugi ei peaks siia tulema keegi mõeldes, et hinnad nagu kuskil Vietnami külakeses. AGA, meie hinnad on võrreldavad Soome, Saksa jne hindadega, kuid PALGAD mitte. Selles on point.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 19:49 Minu saksa tuttavatel on kõigil lõuad maani olnud, kui ma nad enda korterisse külla kutsun ja ütlen, et ma otsin laenuga. Neil peab korteri ostmiseks rikas olema, kinnisvara on väga-väga kallis. Mitte keegi neist, 30+, ei oma kinnisvara, kuigi kõrgharitud ja normaalsed töökohad. Üürid on samuti saksas palju krõbedamad. Palganumber võib esialgu suur tunduda, aga sealt läheb üüratu maksusumma maha ja tonn üüri peale. Sama palju nagu meie saame netos palka, maksvad nemad makse.
Meil on ju väga väikese rahvastikuga riik. Me tegelikult elame paremini, kui meie tausta ja suurust arvestades elama peaks. Hinnad ei saagi siin odavamad olla. Saab vaid tõusta palk, aga hindu ei saa küll odavamaks keerata. Väga odavad hinnad on vaid alaarenenud riikides, kus suurem osa inimestest töötavad kopikate eest ja elavad getodes. Kui sa tahad eurooplase palka, siis ei saa ju sinu töövilju odavalt müüa. Kust see suur palk sul siis tuleb?
-
Külaline
Kuidas ei suuda? Eesti inimeste hoiustel on 13 miljardit. Inimesed elavad hästi. Reisitakse, kulutatakse, spaad on kuu aega ette välja müüdud, restod täis. Kinnisvara hinnad tõusnud 10 aastaga 2 korda. Palgad kõvasti kasvanud, maksud väikesed. Elu on lill.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 12:55 Kipub juba jaburaks minema?
Mis needus see selline on, kus kohalikud ei suuda omale head elustandardit lubada?
Kohalik vireleb, välisturist naudib odavaid hindu, nii see paistvat terves Euroopas. Kohalikud ägisevad hindade all, rikkama riigi turistid saavad head elu lubada.
Miks ei ole hinnad korrelatsioonis keskmise elaniku palgaga? Praeguseid hindu odavana tajub jõukas inimene või rikkama ja tugevama majandusega riigi turist.
-
Külaline
Vabandust, aga kallite autode suur osakaal küll mingi rikkuse näitaja pole. Ei riigi ega indiviidi tasandil. Eestlane on alati kallist autot ihaldanud, sest Ida-Euroopas on auto staatuse näitaja. Inimene elab Kallaveres 16-ruuduses kööktoas, aga maja ees parklas ilutseb viimase malli BMW. Suurem osa kuupalgast läheb selle liisinguks, aga see-eest on tehtud mees.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 20:30 Täna istusin Tallinnas ummikus bussis, täitsa pekkis, kui palju on meil autosid ja kalleid masinaid. Vaesus?
Palun lugeda külalistel ja mittekülalistel foorumi reegleid: viewtopic.php?t=231
Teiste kutsumine halvustavate nimedega on keelatud. Palun ka käituda kohaselt.
-
Külaline
Mu 28 aastane lihttöölisest õepoeg (naine töötab tal õpetajana, peres 2 last) just ostis laenuga 3-toalise korteri. Ma arvan, et üldistada ei tasu, Saksamaa on suur ja lai. Samuti töökohad ja palgad on erinevad.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 19:49 Minu saksa tuttavatel on kõigil lõuad maani olnud, kui ma nad enda korterisse külla kutsun ja ütlen, et ma otsin laenuga. Neil peab korteri ostmiseks rikas olema, kinnisvara on väga-väga kallis. Mitte keegi neist, 30+, ei oma kinnisvara, kuigi kõrgharitud ja normaalsed töökohad. Üürid on samuti saksas palju krõbedamad. Palganumber võib esialgu suur tunduda, aga sealt läheb üüratu maksusumma maha ja tonn üüri peale. Sama palju nagu meie saame netos palka, maksvad nemad makse.
-
Külaline
Ma lugesin kõiki kommentaare ja mitte ükski neist ei sisalda midagi häirivat. Mida sa täpselt silmas pead?TurvaSiil kirjutas: ↑17 Juun 2024 21:55 Palun lugeda külalistel ja mittekülalistel foorumi reegleid: viewtopic.php?t=231
Kommentaar, mille ma kustutasin siit juba. Minu postitus on meeldetuletuseks selle kommentaari postitajale ning vajadusel teistele.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 22:03Ma lugesin kõiki kommentaare ja mitte ükski neist ei sisalda midagi häirivat. Mida sa täpselt silmas pead?TurvaSiil kirjutas: ↑17 Juun 2024 21:55 Palun lugeda külalistel ja mittekülalistel foorumi reegleid: viewtopic.php?t=231
-
Külaline
Olen elanud mitmes riigis. On küll võimalik ja ongi kombeks osta ka püsiva residendina endale kinnisvara laenuga. Töökoht peab hea olema, aga mitte midagi sellist, mida meil ei oleks. Tarkvaraarendaja, raamatupidaja saavad lubada ka suurlinna juurde ridaelamu. Mastaabid on muidugi teised. Meil ma näen Kadriorus ja Kalamajas palju peresid, kes pmst elavad pealinna tipprajoonides ja ei pea ennast lolliks maksma. Saksamaa ja Inglismaa suurlinnades - oled dr. kraadiga või oma ala spets, on see keerulisem ja kulukam kui Eestis. Eelkõige seepärast, et seal on tipplinnades kinnisvara juba nii ära ostetud, et midagi eriti turule ei tulegi keskklassi hinnaga. Keskklass Eesti saab osta ja elada ka kesklinnas, keskklass mujal saab kas rentida või osta äärelinna.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 21:59Mu 28 aastane lihttöölisest õepoeg (naine töötab tal õpetajana, peres 2 last) just ostis laenuga 3-toalise korteri. Ma arvan, et üldistada ei tasu, Saksamaa on suur ja lai. Samuti töökohad ja palgad on erinevad.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 19:49 Minu saksa tuttavatel on kõigil lõuad maani olnud, kui ma nad enda korterisse külla kutsun ja ütlen, et ma otsin laenuga. Neil peab korteri ostmiseks rikas olema, kinnisvara on väga-väga kallis. Mitte keegi neist, 30+, ei oma kinnisvara, kuigi kõrgharitud ja normaalsed töökohad. Üürid on samuti saksas palju krõbedamad. Palganumber võib esialgu suur tunduda, aga sealt läheb üüratu maksusumma maha ja tonn üüri peale. Sama palju nagu meie saame netos palka, maksvad nemad makse.
-
Külaline
On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
Elan ise ka välismaal ja mõned asjad torkavad silma Eestis, mis ilmselt aitavad kaasa kõrgetele hindadele: nt see meeletu tootearendus, kui palju erinevaid leibasid, jogurteid jne, ehk siis disainitiimid, brändi aretajad, reklaamiagentuurid, kampaaniad jne. Alati olen alguses kohmetu poes kui pean jogurti valima, kuna valik liiga suur. Üldse on supermarketeid liiga palju- ühelt poolt peaks konkurents hindu alla tõmbama, aga seda pole näha.Külaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 23:36On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
Ja kas need kõik poed ja kaubanduskeskused peavad olema 8st 23ni lahti. Pole efektiivne.
Ja no Eesti energiahinnad on ikka üle mõistuse. Ja samas energiafirmade kasumid aina tõusevad. Ehk ei investeerita, tooraine kallimaks ei lähe, palku ei tõsteta (mis võiks selgitada kallinenud energiahinnad), vaid lihtsalt keeratakse 2x kõrgemaks, lambist.
Miks? Põhjus näib olevat meis endis: https://elu24.postimees.ee/8041855/repo ... -normaalneKülaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 23:36On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
Seega küsimus on laiem: miks me laseme end tõmmata, ja miks me ei hääleta rahakotiga? Kaupmehed katsetavad hinnalage, ja enamasti pannakse selle järgi hinnad paika.
-
Külaline
Absoluutselt endis. Reformi poolt hääletamine ei aita kaasa. "Lugege mu huultelt ... "Egalitaar kirjutas: ↑19 Juun 2024 16:21Miks? Põhjus näib olevat meis endis: https://elu24.postimees.ee/8041855/repo ... -normaalneKülaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 23:36On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
Seega küsimus on laiem: miks me laseme end tõmmata, ja miks me ei hääleta rahakotiga? Kaupmehed katsetavad hinnalage, ja enamasti pannakse selle järgi hinnad paika.
-
Külaline
Hüpoteetiliselt, kui väike grupp inimesi otsustavad korraga hinnad üles tõsta, siis ei jäägi inimestel üle muud kui maksta. Mina igatahes absurdse hinnaga tooteid ei osta. Oma 6-8 euroseid deodorante ja 5 euriseid kommipakke võivad ise osta. Põhimõtte pärast ei tarbi enese jaoks ebanormaalse hinnaga tooteid.Egalitaar kirjutas: ↑19 Juun 2024 16:21Miks? Põhjus näib olevat meis endis: https://elu24.postimees.ee/8041855/repo ... -normaalneKülaline kirjutas: ↑17 Juun 2024 23:36On. Elan ise juba pikki aastaid välismaal ja iga aastaga märkan, kuidas hinnad Eestis tõusevad. Toit, riided ja jalatsid on Eestis ikka palju kallimad kui nt põhjamaades. Kusagilt lugesin ka kaupmeeste põhjendust, et Eesti on väikeriik, et seetõttu need kirvehinnad. Iseenest küllaltki jabur põhjendus. Lätis see tendents miskipärast nii terav ei ole.
-
fhgjb
õnneks on seni olemas ka odavamaid poode, kus deodokas maksab ca 2€ ja 5€ eest võib osta terve kilo komme
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Google [Bot], kiisu ja 17 külalist