Kui palju peab teenima?

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 19 Okt 2024 20:03
Külaline kirjutas: 18 Okt 2024 19:29
Külaline kirjutas: 18 Okt 2024 14:23

Kui 6000 netost mõistliku humga tuleviku kindlustamiseks investeerid siis ülejääk 4000 sulab tõesti erinevate kulutuste vahel ära. Päris roti moodi konservi peal elada pole tõesti isu.
Kui see nii oleks, et nad investeerivad 2000 - aga ei ole ju! Panevad maja ostuks mingi summa, ilmselt mitte eriti suure, ja see pole ka päris "investeering tuleviku kindlustamiseks".

Inimene, kes suudab teadlikult investeerida kolmandiku oma (pere) sissetulekust, ei ütle kunagi, et "raha sulab lihtsalt käest". Ma ise investeerin ja mul on palju tuttavaid, kes samuti väikeinvestorid. Mitte keegi ei räägi nii. Kõigil on mingisugune eelarve olemas, kõik enam-vähem teavad, kuhu laias laastus raha kulub. Öeldakse jah, et kõik on kallimaks läinud ja raskem on tasakaalu leida investeerimise ja elu nautimise vahel. Või siis mõeldakse, kuidas rohkem teenida, et elukallidusega sammu pidada ja säästumäära mitte vähendada.
Investeerimisega me tõesti ei tegele ning majaostuks läheb iga kuu kõrvale erinev summa, ei ole ühte kindlat summat. Aga laias laastus püsikulud (eluasemelaenud- elukoht+ puhkamiseks korter teises linnas), kommunaalid, hobid, lapse trennid, autoliising jm arved ca 2000eur kuus, toidupoes laias laastus 1000 kuus (sh. majapidamistarbed ning kõik muu pudi-padi, mida toidupoest osta saab alates mähkmetest ja vildikatest kuni dušigeeli ja patareideni); kõik muud kulud (meelelahutus, riided, kütus jne) ca 1000 kuus ning järele jääb laias laastus 2000 mis siis läheb majafondi. Kui mõni kuu on suuremad kulutused, siis läheb majafondi vähem ning vastupidi. Mõni kuu lisanduvad veel suuremad väljaminekud maakodu parendamiseks kuid seal me üldiselt suuri ehitustöid vms ette võtta hetkel ei plaani. Ühesõnaga, saab ära sulada küll selline summa. Aasta tagasi kulus kasvõi toidupoes oluliselt väiksem summa.
Aitäh, et jagasid! Siis ei ole ikkagi olukord nii hull, kui teil 4000-5000 ära sulab, mitte 6000 :)

Küsiks kohe, kas see majafond on teie ainuke säästufond? Ehk kui raha on koos (eeldan, et sissemaksu raha?) ja maja ostetud, siis on teie pere säästud nullis? Kui emb-kumb teist näiteks kaotab töö või jääb pikemaks ajaks haigeks, kust te raha võtate, et see raske aeg üle elada? Kui teil mingit meelerahufondi pole, siis soovitan see kohe tekitada, täiesti eraldi kontona või kogumishoiusena. Miinimum oleks kahe kuu püsikulude summa, teie puhul 2*3000 (arved + toidupoe kulud) = 6000. See on täielik miinimum, ideaalis võiks olla 3-4 kuu kulud.

Teine asi on kulude üle vaatamine. Teil on kolm kodu - üks on elamiseks ja kaks tükki puhkamiseks? Kusjuures kaks nendest eluasemelaenuga?? Kas see on ikka mõistlik? Kui palju te üldse jõuate mõlemas puhkamas käia?
Meil oli mehega kokku kolides tegelikult sarnane olukord - peale linnakodu oli veel tema maakodu ja minu suvituskorter. Ainuke vahe, et mul oli laen ära makstud juba, aga kommunaale pidin ju ikkagi aasta läbi maksma. Mingi hetk vaatasime, et see ei ole ikka mõistlik - isegi kui kommunaalid on keskmiselt ainult 70€ kuus, siis aasta peale on see juba 850€ (teil on need summad muidugi suuremad). Mulle oli see korter väga suure emotsionaalse väärtusega, aga tegin ikkagi südame kõvaks ja müüsin maha.

Teine variant oleks see teine korter "tööle panna" - nt Airbnb kaudu välja üürida sel ajal kui te ise seal ei ela. Mina ei teadnud sellest omal ajal midagi ja asukoha poolest see ei mängiks ilmselt välja, aga teile võib-olla täitsa reaalne variant.
Muud kulud võiks ka üle vaadata, 1000€ toidupoes tundub natuke palju, äkki teil läheb palju toitu raisku? Jne, jne.

Kui mingid summad vabanevad - teil saaksid kindlasti mõned sajad eurod vabaneda, ilma et elukvaliteet üldse langeks - siis saaks neid esialgu kasutada, et meelerahufondi kiiremini kokku saada. Ja sealt edasi juba mõelda tuleviku peale - näiteks väga hea variant on III sammas, mida ma ise usinasti kasutan.
kade

Postitus Postitas kade »

Kui 6000 netost mõistliku humga tuleviku kindlustamiseks investeerid siis ülejääk 4000 sulab tõesti erinevate kulutuste vahel ära. Päris roti moodi konservi peal elada pole tõesti isu.
Kui see nii oleks, et nad investeerivad 2000 - aga ei ole ju! Panevad maja ostuks mingi summa, ilmselt mitte eriti suure, ja see pole ka päris "investeering tuleviku kindlustamiseks".

Inimene, kes suudab teadlikult investeerida kolmandiku oma (pere) sissetulekust, ei ütle kunagi, et "raha sulab lihtsalt käest". Ma ise investeerin ja mul on palju tuttavaid, kes samuti väikeinvestorid. Mitte keegi ei räägi nii. Kõigil on mingisugune eelarve olemas, kõik enam-vähem teavad, kuhu laias laastus raha kulub. Öeldakse jah, et kõik on kallimaks läinud ja raskem on tasakaalu leida investeerimise ja elu nautimise vahel. Või siis mõeldakse, kuidas rohkem teenida, et elukallidusega sammu pidada ja säästumäära mitte vähendada.
Investeerimisega me tõesti ei tegele ning majaostuks läheb iga kuu kõrvale erinev summa, ei ole ühte kindlat summat. Aga laias laastus püsikulud (eluasemelaenud- elukoht+ puhkamiseks korter teises linnas), kommunaalid, hobid, lapse trennid, autoliising jm arved ca 2000eur kuus, toidupoes laias laastus 1000 kuus (sh. majapidamistarbed ning kõik muu pudi-padi, mida toidupoest osta saab alates mähkmetest ja vildikatest kuni dušigeeli ja patareideni); kõik muud kulud (meelelahutus, riided, kütus jne) ca 1000 kuus ning järele jääb laias laastus 2000 mis siis läheb majafondi. Kui mõni kuu on suuremad kulutused, siis läheb majafondi vähem ning vastupidi. Mõni kuu lisanduvad veel suuremad väljaminekud maakodu parendamiseks kuid seal me üldiselt suuri ehitustöid vms ette võtta hetkel ei plaani. Ühesõnaga, saab ära sulada küll selline summa. Aasta tagasi kulus kasvõi toidupoes oluliselt väiksem summa.

Mul on nii heameel, et sul täna pohmakat pole. Nii ilusasti kirjutad oma heast ja rikkast elust, et lausa lust on lugeda. Kenasti oled kõik oma kulud üles lugenud ja puha. Mitte midagi pole unustanud nagu ideaalsel inimesel ikkagi.
Külaline

Mul on nii heameel, et sul täna pohmakat pole. Nii ilusasti kirjutad oma heast ja rikkast elust, et lausa lust on lugeda. Kenasti oled kõik oma kulud üles lugenud ja puha. Mitte midagi pole unustanud nagu ideaalsel inimesel ikkagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Okt 2024 15:58
Külaline kirjutas: 17 Okt 2024 12:20
Külaline kirjutas: 16 Okt 2024 22:24

Eestis. Ettevõtte juhid, meditsiinivaldkond, insenerid, it spetsialistid, ettevõtjad, õigusteadus, finantsvaldkond ja pangandus. Keskklassist pole keegi rääkinud. Küsiti summasid millega oleks HEA elada Eestis.
Räägi millest tead ka midagi. Oleme mehega mõlemad seal nimekirjas ja väga suure ümardamise peale saame teenistuseks 6k neto kuus. Tuttavad ja sõbrad samadelt aladelt ja 7-8-9 neto ei ole teemas.

Aga hea äraelamine eestis tuleb ilma lasteta neto 4000 pere peale. Lastega 6000. Kui lapsi on rohkem kui 2, siis 7-8k.
Vabandust, Teie Majesteet, kõik on nii, nagu Teie ütlete. Absoluutselt kõik elavad TÄPSELT nii.
<kummardan sügavalt ja väljun alandlikult ruumist>
Iuu, Juustup on foorumis! :shock: :o :roll:
Külaline

Peredest ei tea, elan üksi ja 2000 euroga elaksin kuninglikult, 1500 euroga hästi.
Külaline

see, kes soovitab üleliigse kinnisvara maha müüa, vist ei kujuta ette, mis tähendab kuskil väikelinnas kinnisvara müümine. me ise müüme juba teist aastat päranduseks saadud korterit pärnus. aasta proovisime ise, siis oli kokku 4 huvilist, neist 2 käis kohal ka vaatamas, üks tahtis osta, aga ei saanud pangast laenu. nüüd müüb maakler. hinda 30tuh allapoole toodud, aga ikka ei ühtki huvilist aasta jooksul.

odavam on lasta tühjalt seista ja maksta kommunaale, kui üürida mõnele kohalikule parmule, kes selle ära lagastaks. airnbn teises linnas elades raske hallata.

selles väikelinnas, kus meil maakpodu asub, müüakse maju ca 20-30tuh eest ja kortereid 12-15 tuh eest. üldjuhul maksavad juba kivid+katus+aknad+uksed rohkem, kinnistus rääkimata.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Okt 2024 21:21 see, kes soovitab üleliigse kinnisvara maha müüa, vist ei kujuta ette, mis tähendab kuskil väikelinnas kinnisvara müümine. me ise müüme juba teist aastat päranduseks saadud korterit pärnus. aasta proovisime ise, siis oli kokku 4 huvilist, neist 2 käis kohal ka vaatamas, üks tahtis osta, aga ei saanud pangast laenu. nüüd müüb maakler. hinda 30tuh allapoole toodud, aga ikka ei ühtki huvilist aasta jooksul.

odavam on lasta tühjalt seista ja maksta kommunaale, kui üürida mõnele kohalikule parmule, kes selle ära lagastaks. airnbn teises linnas elades raske hallata.

selles väikelinnas, kus meil maakpodu asub, müüakse maju ca 20-30tuh eest ja kortereid 12-15 tuh eest. üldjuhul maksavad juba kivid+katus+aknad+uksed rohkem, kinnistus rääkimata.
Mina soovitasin üleliigse kinnisvara maha müüa, sest olen ise seda läbi teinud. Ja minu suvituskorter ei olnud isegi mitte väikelinnas, vaid täitsa külakolkas. Poole aastaga sai müüdud, aga mul polnud hinna osas mingeid illusioone algusest peale, müüsin phm ostuhinnaga maha (ja see hind oli 4-kohaline). If there's a will there's a way!

Kui palju ma selle müügiga võitsin? Keskmiselt ~70€ kuus kommunaalide pealt. Müügist saadud summat kasutasin, et vähendada tolleaegse kodulaenu jääki, kuumakse läks paarkümmend eurot väiksemaks. Kokku siis peaaegu 100€ kuus. Ei tundu vb väga suur summa, aga kui seda investeerida iga kuu III sambasse (mida ma reaalselt ka tegin) siis aja jooksul võib see päris suureks kasvada. Panin praegu need numbrid huvi pärast kalkulaatorisse - 100€ kuus, tootlus tagasihoidlikud 5% (tegelik tootlus heal fondil pigem suurem), 6 aastat (kuna müüsin korteri 6 aastat tagasi maha). Koos tulumaksutagastusega tuleks kokku peaaegu 10000€, see on juba midagi (ma ise panustasin alguses ainult need 100€, siis hakkasin oma panust järjest suurendama, nii et praegu on mul seal palju suurem summa).

Sellest ma küll aru ei saa, kuidaspidi on "odavam" lasta tühjalt seista. Airbnb teises linnad tõesti vb raske hallata, kui ei leia just kohapeal kedagi, kes haldaks. Aga pikaajalise üüri jaoks on olemas nt Rendin lahendus, nad kontrollivad päris põhjalikult üürniku tausta, iga parm sealt läbi ei lähe. Ja väikese kuutasu eest teevad phm üürikindlustuse.
Teie korteri kohta - kui ise proovisite müüa kõrgema hinnaga ja oli 4 huvilist ja nüüd maakleril odavama hinnaga mitte ühtegi huvilist, siis äkki tasuks maaklerit vahetada? Mõni maakler ongi selline, et ei viitsi üldse tegeleda.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Okt 2024 09:42

Kas ma saan õigesti aru, et teil on korter, siis veel korter puhkamiseks teises linnas ning lisaks veel maakodu? Mulle ei tundu see keskklassi eluna.
Mul on ka sma seis. Miks see keskklassi elune ei tundu? Ise ikka arvan, et vähemalt keskklassi alumisse serva kuulun :)
Külaline

Uuringu järgi kuulub Eestis keskklassi inimene, kelle netosissetulek jääb 2100-3013 euro vahele.
Külaline

Minu peres on nii, et meil on kahepeale üks sissetulek. See on umbes 6000 eurot. Elame hästi, aga suhteliselt tagasihoidlikult.
Elab kenasti ära, puudu ei jää. Pole kordagi mõelnud, et oleks vaja ka teist sissetulekut. Aga midagi uhket meie elustiilis pole.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 21:52 Minu peres on nii, et meil on kahepeale üks sissetulek. See on umbes 6000 eurot. Elame hästi, aga suhteliselt tagasihoidlikult.
Elab kenasti ära, puudu ei jää. Pole kordagi mõelnud, et oleks vaja ka teist sissetulekut. Aga midagi uhket meie elustiilis pole.
Kes millega rahul on, muidugi. Ise soovin vähe uhkemat elu ja nii vähesega oleks see keeruline.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 22:41
Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 21:52 Minu peres on nii, et meil on kahepeale üks sissetulek. See on umbes 6000 eurot. Elame hästi, aga suhteliselt tagasihoidlikult.
Kes millega rahul on, muidugi. Ise soovin vähe uhkemat elu ja nii vähesega oleks see keeruline.
Just. Olen nõus. Mina hindangi seda kõige rohkem, et igale oma. Kunagi oli siin mingi rikaste ja vaeste teema, sealt mulle ka meeldis hästi see mõte, et raha põhiline väärtus ongi see, et saad elada nagu tahad.
Mind ei tee - mingist summast alates - raha enam õnnelikuks. Kui juba ellujäämisega peab võitlema, siis muidugi teeb. Aga kui elab vabalt ära, siis ma pigem võtan tagasihoidliku, aga rahulikuma elu. Ega ma väga vist ei oskakski oma sissetulekuid suurendada ilma, et suuremaid muudatusi teeks elustiilis. Hirmsa punnimise peale vb saaks midagi juurde, aga no ei ole jah huvi ka.
Kui mind vaadata, siis kõrvalt ei paista välja, et mul seegi sissetulek on :)
Nii et mina võin öelda teemasse, et minu meelest võimaldab umbes 6000 eurot pere peale täiesti vabalt ära elada, aga midagi eriti uhket selle eest tõesti ei saa. Kõrgematsorti keskklass ilmselt Eestis. Ja keskmine keskklass Euroopas.
Külaline

Aga miks sa tööle ei lähe?
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 23:27
Ma ei oska miskit teha. Olen lihtsalt ilus
Külaline

Ma arvan, et tema töötabki, ja mees mitte. On mul õigus?
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Okt 2024 23:52
Jah, mina töötan ja mees hoiab kodu korras ja majandab lastega ja minuga. Tööle ei lähe sellepärast, et pole vajadust. Rohkem raha ei teeks meid praegu kuidagi õnnelikumaks. Pigem see, et saame palju koos olla ja asju teha. Mina olen hoitud ja mees on ka hoitud. Ma ei oskakski luksust taga ajada, tundub kuidagi nii mõttetu.
Tulen väga vaesest lapsepõlvest, võib-olla sellepärast ei oska kulutada :)
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 00:30

Jah, mina töötan ja mees hoiab kodu korras ja majandab lastega ja minuga. Tööle ei lähe sellepärast, et pole vajadust. Rohkem raha ei teeks meid praegu kuidagi õnnelikumaks. Pigem see, et saame palju koos olla ja asju teha. Mina olen hoitud ja mees on ka hoitud. Ma ei oskakski luksust taga ajada, tundub kuidagi nii mõttetu.
Armas.

Aga teenistus on sul tõesti jõhkralt hea, Eesti ettevõttes?
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 09:00
Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 00:30

Armas.

Aga teenistus on sul tõesti jõhkralt hea, Eesti ettevõttes?
Rahvusvaheline kontsern. Aga elan Eestis jah.
Eks need head ajad vahelduvad raskematega. Elu käib ikka lainetena. Sellepärast ma vist ka ei taha luksuslikult elada. Sest see tundub nii ajutine. Päriselt rikas ja lihtsalt hea palgaga ei ole siiski sama asi.
Aga päriselt rikkaks mina küll saada ei oska. Ja ei ole ka motivatsiooni mõelda, et kas ja kuidas saaks.
Siis tundubki, et uhkuse tagaajamise asemele kasutada seda aega hoopis suhete hoidmiseks. Sest kui rahamuret pole, siis on palju lihtsam häid suhted omada. Vähene raha on ikka hull stressiallikas.
Ja kui tekitada omale suure palgaga kohe ka suuremad kohustused, siis lõpptulemus on ju ikkagi sama. Et pead raha pärast muretsema. Mina ei taha seda.
Külaline

Muidugi on sul õigus. Mees vastutasuks seksib kõrgepalgalisega nii nagu proua soovib.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Okt 2024 12:54

Muidugi on sul õigus. Mees vastutasuks seksib kõrgepalgalisega nii nagu proua soovib.
Üldiselt täiskasvanud kooselavad inimesed seksivad tõesti :) Nii kõrge- kui madalapalgalised. Mõned peavad seda isegi üsna tähtsaks osaks kooselus. Imelikud inimesed :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist