Mis inimesed need kõmuajakirjanikud on?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ei ma ei kujuta end ette sellises ametis ja sellise küsimusega. Aga kui võtta nii, et see on töö, ehk siis küll. Töö dikdeerib tihti sellist käitumist, mida inimesena ei teeks. Nt meedikud ravivad mõrvareid, teostavad aborte. Advokaadid kaitsevad lapsepilastajaid. Politseinikud käivad teatamas surmast. See on vaimselt raske, ma isun. Psühholoogid kuulavad ja aitavad inimesi, kes on teinud halba. Kõik tööülesanded ei ole meeldivad. Mõned töötavad tapamajades. Kas ametikoht määrab inimese olemuse või inimese olemuse järgi valitakse endale ametikoht.
Külaline

Kes siin enne kommenteeris, et ajakirjanik ise ei pane pealkirja - paneb küll. Kes neid siis panema peaks? Pealkirjameister või?

Ja ajakirjanik ise vaevalt soovibki leinajale helistada. Aga kui on klikinäljas ülemus, kelle meelest on see oluline info, siis kasvõi nutad ja teed.

Kinnitan, et on olemas ka ebaeetilisi, halvasti käituvaid ja nõmedaid ajakirjanikke. Aga ise selle ameti ühe esindajana kinnitan, et enamik ajakirjanikke on siiski heatahtlikud ja empaatilised, hoolivad oma allikatest ning ei rebi kedagi vaimselt tükkideks. Meil on palju lugusid, mida oleme alustanud, kuid lõpuks tegemata jätnud, sest avalikustamine ei tooks asjaosalistele head. Me ei alusta paljusid lugusid, sest leiame, et vaimselt kahjustatud või nõrgad inimesed ei peaks avalikku tähelepanu saama ning ennast veel rohkem kahjustama. Perekond Padarite kinnistest stooridest lugude vorpimine ei ole "avalik huvi", see on skandaalinälg ja -jaht.

Kokkuvõtteks aga ka tõdemus, et kui poleks lugejaid, poleks ka tegijaid. Skandaale loetakse ja ostetakse enim. Kordades.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:01 Me ei alusta paljusid lugusid, sest leiame, et vaimselt kahjustatud või nõrgad inimesed ei peaks avalikku tähelepanu saama ning ennast veel rohkem kahjustama. Perekond Padarite kinnistest stooridest lugude vorpimine ei ole "avalik huvi", see on skandaalinälg ja -jaht.

Kokkuvõtteks aga ka tõdemus, et kui poleks lugejaid, poleks ka tegijaid. Skandaale loetakse ja ostetakse enim. Kordades.
Seda on tore lugeda, aga kahjuks pole see alati nii olnud. Meenutades kasvõi neid nõia-Intsu lugusid. Neid näiteid on teisigi.

Kirjutav ajakirjandus on vbla ohvrit säästvam, tv nii suuremeelne ei ole. Mäletan mitmeid kummalisi juhtumeid Võsa-Petsi sarnastest saadetest, intervjuusid ebaadekvaatsete inimestega, mida mina poleks elusees eetrisse lasknud. Seal ongi vahe. Maakate ja nn teise eesti arvel võib nalja teha, siis see justkui ei kahjusta kedagi. Kui aga mõne tuntud inimese mees saab teise naisega lapse, siis "pere ja laste huvisid säästes" jääb artikkel tegemata. Mis on ka õige, sest puudub avalik huvi. Klikke oleks sealt ju teeninud, aga kuna toimetuses tehti otsus, et sellest me ei kirjuta, siis nii on. Igati eetiline. See eetiline kohtlemine peaks aga laienema kõigile, mitte ainult tuntud toredatele inimestele.
Külaline

Ma seda silmas pidasingi, et vaimselt ebapädevaid ei peaks eetrisse laskma. Need inimesed on enamasti ülisiirad ja räägivad välja kõik, mis sülg suhu toob, normaalse ja südamega ajakirjaniku asi peakski olema vahet teha kas seda on eetiline promoda või ei.

Tegemata jätnud ma olengi peaaegu ainult mittekuulsate inimeste lugusid. Nn staaridest meenub vaid üks lugu, mis oli juba enamvähem valmis, aga siis tekkis loo rääkijal juriidiline vaidlus ning kuni see lahenes, kadus mul endal niikuinii igasugune soov teemaga tegeleda.

Minu jaoks on selle aasta üks ebaeetilisemaid teemakäsitlusi näiteks surnult leitud imiku teema mõningad kajastused, kus minu hinnangul politsei tööd reaalselt häiriti ja avaldati detaile, mis uurimise käigule kindlasti kaasa ei aidanud. Samuti üks koera väärkohtlemise teema, mille käsitlus jättis väga negatiivse mulje.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:36 politsei tööd reaalselt häiriti ja avaldati detaile, mis uurimise käigule kindlasti kaasa ei aidanud.
Huvitav, et meie politsei nii üksinduses uurida tahab. Välismaal ikka otsitakse tunnistajaid, nägijaid avalikult.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 22:51
Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 21:36 politsei tööd reaalselt häiriti ja avaldati detaile, mis uurimise käigule kindlasti kaasa ei aidanud.
Huvitav, et meie politsei nii üksinduses uurida tahab. Välismaal ikka otsitakse tunnistajaid, nägijaid avalikult.
Millisel välismaal? Arenenud riikides aetakse asju nii, nagu politsei seda antud juhtumi puhul tegi. Teavitas avalikkust nii palju kui vaja ja nii vähe, kui võimalik.

See, et kõmuajakirjanik "abivalmis külaelanikuga" täiendava kõmu saamiseks intervuu tegi on täielik new low. Halb oli seda vaadatagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juun 2024 22:51
Kui politseil vaja, siis otsibki tunnistajaid. Ahhetav kõmuajakirjanik klatši ja kõmu taga ajamas ja enda arust ise uurimistööd tegemas on lubamatu. Sellel, et politsei avalikkusele kõiki detaile ei jaga, on ju ometi selged põhjused.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist