See kiri tuleks saata sinna arutle-foorumi teemasse, kus mõned rohepöörde fanatid üritavad nui neljaks kõigile selgeks teha isikliku auto mõttetust. Veritsevat ja haiget inimest ei taha peale võtta mitte keegi - ei kiirabi ega ka takso - aga kuidas nemad siis haiglasse saavad? Kastirattaga 30 km talviseid teid pidi või?Külaline kirjutas: ↑21 Aug 2024 00:40Tuli sel teemal ühe elupõlise taksojuhiga juttu. Too oli püha viha täis: ja takso peab samal ajal kiirabi olema? Jutustas mitu värvikat lugu tema enda või kolleegidega juhtunud olukordadest. Kui näiteks inimene taksos veritseb nii, et pärast on keeruline autot puhtaks saada. Või läheb mõnel sõidu ajal kõht lahti, nii et kõik see haisev vedelik istme sisse imbub ja pärast ei jäägi muud üle, kui terve istmepadi välja vahetada, sest seda kohutavat haisu sealt seest välja puhastada on võimatu. Või suudab mõni taksos oksendada nii, nagu oleks autos tõeline oksepomm lõhkenud, plekid on lausa laeski. Või, veel hullem, hakkab inimene poolel teel haiglasse n.ö. ära vajuma. Pole just sõiduauto istmel eriti mugav kunstlikku hingamist ja südamemassaaži teha. Ja paljude eelkirjeldatud juhtude puhul on kiirabi just veidi varem inimese juures käinud ja teatanud, et nemad taksoteenust ei osuta. Aga kui patsient tõesti taksosse ära peaks surema, kes siis vastutab?Ja kiirabi pole takso.
Kiirabi ja haigla käkk 15.08.2024
-
Külaline
-
Külaline
Ega ma veritsevana, lõhkise pea või murtud jalaga oma autoga ka EMOsse ei sõidaks.
-
Külaline
Su kaasa äkki viib? Või emme?Külaline kirjutas: ↑21 Aug 2024 16:52 Ega ma veritsevana, lõhkise pea või murtud jalaga oma autoga ka EMOsse ei sõidaks.
Aga kui sulle meeldib talvel lõhkise peaga kastirattas istuda, naine 30 kilti väntamas, lase käia muidugi
-
Külaline
Mis loll jutt see on? Pole mul mingit kastiratast, auto on olemas. Emmet pole enam ammu ja kaasat ei pruugi ju iga õnnetuse ajal kohal olla. Peaksin ootama või, kuni keegi tuleb ja transpordib?
Ikka kutsun kiirabi, kui luu murran või pea suurelt lõhki kukun. Kui olen võimeline seda tegema.
-
Külaline
Õnnestus endal alles hiljuti emos olla (spordi)traumaga, seekord oli kogemus tunduvalt parem kui eelmine kord - vaid üks õde personalist oli tõeline frukt. Vaevalt oskas eesti keelt, kui turses käelt veeni ei leidnud, ärritus ja hakkas kätt rebima nii, et karjusin valust ja pidin ta korrale kutsuma. Kõige tipuks ei osanud ta isegi kolmnurksidet teha, ürtitas nagu mingit kaltsunukku keerata, kui lõpuks valmis sai siis libises ee kohe lahti. Aga ülejäänud personal oli super.
-
Külaline
Endal ja lähedastel on kiirabiga olnud seni alati vaid positiivsed kogemused, ainult viimane kord sattus tõesti ehmatava suhtumisega brigaad. Tegelesid täiesti neisse mittepuutuvate seikadega, riidlesid pererahvaga, jätsid enamuse sellise probleemi puhul vajalikke uuringuid tegemata ja lahkusid väga ruttu, ilma abi andmata. Pärast viskasid veel digiportaali veidra teksti, mis sisaldas põhiliselt ainult (negatiivseid) hinnanguid. Olen täiesti jahmunud. Abi andmise asemel tulevad ainult näpuga näitama. Kusjuures nad nägid olukorrast ainult ülipõgusat pilti, aga üldistavaid emotsionaalseid hinnanguid täis tekst digiportaalis jättis mulje, justkui tunneksid nad patsienti terve eluaeg.
P.S. Meie ei vastanud kiirabi sõimule mitte midagi, olime lihtsalt vait ja püüdsime teha kõik, mis nad ütlesid.
P.S. Meie ei vastanud kiirabi sõimule mitte midagi, olime lihtsalt vait ja püüdsime teha kõik, mis nad ütlesid.
-
Külaline
Kas see oli Tartu kiirabi? Mõni brigaad on väga OK, aga mõni küll selline, et vajaks ise abi.Külaline kirjutas: ↑03 Sept 2024 15:53 Endal ja lähedastel on kiirabiga olnud seni alati vaid positiivsed kogemused, ainult viimane kord sattus tõesti ehmatava suhtumisega brigaad. Tegelesid täiesti neisse mittepuutuvate seikadega, riidlesid pererahvaga, jätsid enamuse sellise probleemi puhul vajalikke uuringuid tegemata ja lahkusid väga ruttu, ilma abi andmata. Pärast viskasid veel digiportaali veidra teksti, mis sisaldas põhiliselt ainult (negatiivseid) hinnanguid. Olen täiesti jahmunud. Abi andmise asemel tulevad ainult näpuga näitama. Kusjuures nad nägid olukorrast ainult ülipõgusat pilti, aga üldistavaid emotsionaalseid hinnanguid täis tekst digiportaalis jättis mulje, justkui tunneksid nad patsienti terve eluaeg.
-
Külaline
Nojah, aga kiirabi ei vii neid haiglasse, kui pole eluohtlik olukord. Oksendamine ja pasandamine ei pruugi seda küll olla.Külaline kirjutas: ↑21 Aug 2024 00:40Tuli sel teemal ühe elupõlise taksojuhiga juttu. Too oli püha viha täis: ja takso peab samal ajal kiirabi olema? Jutustas mitu värvikat lugu tema enda või kolleegidega juhtunud olukordadest. Kui näiteks inimene taksos veritseb nii, et pärast on keeruline autot puhtaks saada. Või läheb mõnel sõidu ajal kõht lahti, nii et kõik see haisev vedelik istme sisse imbub ja pärast ei jäägi muud üle, kui terve istmepadi välja vahetada, sest seda kohutavat haisu sealt seest välja puhastada on võimatu. Või suudab mõni taksos oksendada nii, nagu oleks autos tõeline oksepomm lõhkenud, plekid on lausa laeski. Või, veel hullem, hakkab inimene poolel teel haiglasse n.ö. ära vajuma. Pole just sõiduauto istmel eriti mugav kunstlikku hingamist ja südamemassaaži teha. Ja paljude eelkirjeldatud juhtude puhul on kiirabi just veidi varem inimese juures käinud ja teatanud, et nemad taksoteenust ei osuta. Aga kui patsient tõesti taksosse ära peaks surema, kes siis vastutab?Ja kiirabi pole takso.
Probleem ongi selles, et selliste muredega ei ole inimestel kusagile mujale pöörduda. Kui sul hakkab laupäeval halb ja vererõhk on ligi 200, siis kuhu sa selle murega lähed? Kui sa kukud pühapäeval mingi orgi otsa ja seda on vaja õmmelda ja teetanuse süst teha - kuhu sa sellega lähed? Kui su lapsel hakkab öösel kõrv valutama ja palavik ei lähe alla - kuhu sa selle murega pöördud?Külaline kirjutas: ↑17 Aug 2024 13:59 Aga see on ka tõsi, et 80% EMO patsientidest ei peaks üldse seal olema. Enamus on perearsti või muud lihtsad teemad. Ma julgeks isegi öelda, et 90+ % on selliseid. Saaks selle patsientide hulga kuhugi mujale, saaks EMOdes ka ooteajad korda ning paremat, "päris-EMO" abi osutada.
Minu arust on meil täielikult puudu selline arstiabi tasand, mis annab abi olukorras, mis pole eluohtlik, ent eeldab siiski, et sellele reageeritakse täna.
-
Külaline
On olemas Valvekliinik, see on lahti 12-16 nädalavahetustel. Muidugi on see tasuline. Oma imestuseks kohtasin seal oma perearsti, keda ma pole viis aastat näinud. Tal aega nagu muda, saab veel kõrvaltöidki teha. Patsientidel õnnestub näha heal juhul õde.dmy kirjutas: ↑13 Okt 2024 14:22Probleem ongi selles, et selliste muredega ei ole inimestel kusagile mujale pöörduda. Kui sul hakkab laupäeval halb ja vererõhk on ligi 200, siis kuhu sa selle murega lähed? Kui sa kukud pühapäeval mingi orgi otsa ja seda on vaja õmmelda ja teetanuse süst teha - kuhu sa sellega lähed? Kui su lapsel hakkab öösel kõrv valutama ja palavik ei lähe alla - kuhu sa selle murega pöördud?Külaline kirjutas: ↑17 Aug 2024 13:59 Aga see on ka tõsi, et 80% EMO patsientidest ei peaks üldse seal olema. Enamus on perearsti või muud lihtsad teemad. Ma julgeks isegi öelda, et 90+ % on selliseid. Saaks selle patsientide hulga kuhugi mujale, saaks EMOdes ka ooteajad korda ning paremat, "päris-EMO" abi osutada.
Minu arust on meil täielikult puudu selline arstiabi tasand, mis annab abi olukorras, mis pole eluohtlik, ent eeldab siiski, et sellele reageeritakse täna.
-
Külaline
Parandan, vaatasin nüüd, et ainult laupäeval on lahti, pühapäeviti enam pole.Külaline kirjutas: ↑13 Okt 2024 14:35On olemas Valvekliinik, see on lahti 12-16 nädalavahetustel. Muidugi on see tasuline. Oma imestuseks kohtasin seal oma perearsti, keda ma pole viis aastat näinud. Tal aega nagu muda, saab veel kõrvaltöidki teha. Patsientidel õnnestub näha heal juhul õde.dmy kirjutas: ↑13 Okt 2024 14:22Probleem ongi selles, et selliste muredega ei ole inimestel kusagile mujale pöörduda. Kui sul hakkab laupäeval halb ja vererõhk on ligi 200, siis kuhu sa selle murega lähed? Kui sa kukud pühapäeval mingi orgi otsa ja seda on vaja õmmelda ja teetanuse süst teha - kuhu sa sellega lähed? Kui su lapsel hakkab öösel kõrv valutama ja palavik ei lähe alla - kuhu sa selle murega pöördud?Külaline kirjutas: ↑17 Aug 2024 13:59 Aga see on ka tõsi, et 80% EMO patsientidest ei peaks üldse seal olema. Enamus on perearsti või muud lihtsad teemad. Ma julgeks isegi öelda, et 90+ % on selliseid. Saaks selle patsientide hulga kuhugi mujale, saaks EMOdes ka ooteajad korda ning paremat, "päris-EMO" abi osutada.
Jah, ma olen kursis ja kasutanud ise ka nende teenuseid. Aga alguses olid nad kättesaadavamad nii ajalises kui rahalises mõttes. Visiiditasu oli vist alguses ca 30-40 eurot, praegu on 70 ja see on minu jaoks juba nagu liig. Aga paari aasta eest tegin seal ühel laupäevaõhtul näiteks kardiogrammi - tundus mõttekam maksta ja kohe teada saada, kas on midagi viga, kui istuda EMO-s mingi 6 tundi.Külaline kirjutas: ↑13 Okt 2024 14:38Parandan, vaatasin nüüd, et ainult laupäeval on lahti, pühapäeviti enam pole.Külaline kirjutas: ↑13 Okt 2024 14:35On olemas Valvekliinik, see on lahti 12-16 nädalavahetustel. Muidugi on see tasuline. Oma imestuseks kohtasin seal oma perearsti, keda ma pole viis aastat näinud. Tal aega nagu muda, saab veel kõrvaltöidki teha. Patsientidel õnnestub näha heal juhul õde.dmy kirjutas: ↑13 Okt 2024 14:22
Probleem ongi selles, et selliste muredega ei ole inimestel kusagile mujale pöörduda. Kui sul hakkab laupäeval halb ja vererõhk on ligi 200, siis kuhu sa selle murega lähed? Kui sa kukud pühapäeval mingi orgi otsa ja seda on vaja õmmelda ja teetanuse süst teha - kuhu sa sellega lähed? Kui su lapsel hakkab öösel kõrv valutama ja palavik ei lähe alla - kuhu sa selle murega pöördud?
-
Külaline
Kas taksodel mingit kindlustust ei ole, mis just selliste juhtumite puhul aitaks, kus klient oksendab, jookseb verest tühjaks või püksi laseb ja sisutus tuleb välja vahetada?
-
Külaline
Oksendamise ja kõhulahtisuse korral ei tea kunagi, mis see täpselt on. Võib olla mingi väike viirus, mis päeva-paariga üle läheb, aga võib ka ohtlik nakkushaigus olla.Külaline kirjutas: ↑13 Okt 2024 12:50Nojah, aga kiirabi ei vii neid haiglasse, kui pole eluohtlik olukord. Oksendamine ja pasandamine ei pruugi seda küll olla.Külaline kirjutas: ↑21 Aug 2024 00:40Tuli sel teemal ühe elupõlise taksojuhiga juttu. Too oli püha viha täis: ja takso peab samal ajal kiirabi olema? Jutustas mitu värvikat lugu tema enda või kolleegidega juhtunud olukordadest. Kui näiteks inimene taksos veritseb nii, et pärast on keeruline autot puhtaks saada. Või läheb mõnel sõidu ajal kõht lahti, nii et kõik see haisev vedelik istme sisse imbub ja pärast ei jäägi muud üle, kui terve istmepadi välja vahetada, sest seda kohutavat haisu sealt seest välja puhastada on võimatu. Või suudab mõni taksos oksendada nii, nagu oleks autos tõeline oksepomm lõhkenud, plekid on lausa laeski. Või, veel hullem, hakkab inimene poolel teel haiglasse n.ö. ära vajuma. Pole just sõiduauto istmel eriti mugav kunstlikku hingamist ja südamemassaaži teha. Ja paljude eelkirjeldatud juhtude puhul on kiirabi just veidi varem inimese juures käinud ja teatanud, et nemad taksoteenust ei osuta. Aga kui patsient tõesti taksosse ära peaks surema, kes siis vastutab?Ja kiirabi pole takso.
-
Külaline
EMO-de töökorraldusesse peab riik sisse vastama ehk auditi tegema. See on kunstlik probleem mille nad ise tekitanud. Mida krdit on seal e-n teha?
-
Külaline
Ei, tegemist oli Tallinna kiirabiga. Väga ebameeldiv kogemus nende vaenuliku suhtumise tõttu inimestesse. Aga tagasisidet pole Adlasele üldse mingit mõtet anda, siis tuleb 100% kindlusega vaid sisutühi refrään stiilis "Meil on väga kahju, et seoses Tallinna kiirabi külastusega tekkisid teil negatiivsed emotsioonid." Ilmselgelt ei saa ju keegi teine vastutada sinu tunnete eest, seega ei ole tegemist mitte vabandusega, vaid vastupidi - kogu vastutus vaenuliku brigaadi tegevuse eest visatakse üksnes pererahva kaela.Külaline kirjutas: ↑13 Okt 2024 11:46Kas see oli Tartu kiirabi? Mõni brigaad on väga OK, aga mõni küll selline, et vajaks ise abi.Külaline kirjutas: ↑03 Sept 2024 15:53 Endal ja lähedastel on kiirabiga olnud seni alati vaid positiivsed kogemused, ainult viimane kord sattus tõesti ehmatava suhtumisega brigaad. Tegelesid täiesti neisse mittepuutuvate seikadega, riidlesid pererahvaga, jätsid enamuse sellise probleemi puhul vajalikke uuringuid tegemata ja lahkusid väga ruttu, ilma abi andmata. Pärast viskasid veel digiportaali veidra teksti, mis sisaldas põhiliselt ainult (negatiivseid) hinnanguid. Olen täiesti jahmunud. Abi andmise asemel tulevad ainult näpuga näitama. Kusjuures nad nägid olukorrast ainult ülipõgusat pilti, aga üldistavaid emotsionaalseid hinnanguid täis tekst digiportaalis jättis mulje, justkui tunneksid nad patsienti terve eluaeg.
-
Külaline
Paistab, et mõned kutsuvad endale alatasa kiirabi või külastavad EMO. Kas tõesti on tegemist hädajuhtumitega või pigem "igaks juhuks"-käikudega?
-
Külaline
EMO on haiglale päris suur rahaallikas, sellepärast haigla omanikud pole soovinud süsteemi muuta. Arstid küll hullumas jne, aga keda huvitab.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist