istutasin roosid liiga pinna lähedale...

käsitöö, kunst, raamatud jm
Vasta
Külaline

istutasin roosid liiga pinna lähedale...

Postitus Postitas Külaline »

Mure pealkirjas. Istutasin paar nädalat tagasi mõned roosiistikud. Kaevasin labidaga augu maasse, panin roosimulda. Nüüd aga sain teada, et tegelikult peaks auk olema päris sügav ja see koht, kus oksad välja tulevad ("pookekoht") vähemalt 10cm mulla all... mul seda kindlasti pole, mõnedel on see ka nähtaval. Mis ma teha saaksin? Kui suur mure see on?
Külaline

Mina kaevaksin suurema mullapalliga välja, süvendaksin auku parajalt ja istutaksin uuesti samasse auku. Muld mis enne oli augu põhjas läheb nüüd peale ja ongi probleem lahendatud.
Külaline

Aitäh nõu eest! Võib-olla see on nüüd väga loll küsimus, aga kas ma roosile haiget ei tee/juuri läbi ei lõika kui ma ta nö üles kaevan?
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

Kaeva üles ja istuta uuesti, on mulgi mitu korda juhtunud, et istutan taimed ära ja pärast hakkan kahtlema, et kas sai ikka piisavalt sügavale. Isegi kui vigastad mõnda juurt, toibub roos sellest paar nädalat ja elab oma elu rõõmsalt edasi.
Külaline

Selleks tulebki suurema mullapalliga kaevata, nii suurega, et juurtest eemal, kui mullapall istiku ümber oli enne 10cm läbimõõduga siin nüüd kaevaks ca 10 cm igast küljest suurema, siis ei tohiks istik põdema jääda.
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Kui alles paar nädalat, siis pole veel jõudnud korralikult juurduda. Rahulikult kaeva veidi laiemalt lahti (suurema mullapalliga, nagu öeldi), süvenda auk ja istuta uuesti, kasta korralikult ja OK. See on palju parem variant kui peaksid pärast hakkama mulda kuhjama jms ja ikka võtab külm roosi esimese talvega ära.
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Midagi hullu ei juhtu taimega, kui juureotsi pisut kärpida või kogemata läbi lõigata, seda tehakse toataimedega ümber istutades jne tihti. JA ma arvan, sa näed, et juured polegi jõudnud väga laiali ennast ajada, kui alles istutasid.
Külaline

10cm mulla all pookekoht on ikka üsna palju kui arvestada näiteks neid roosiistikuid mida poes müüakse (tihti ka lehed küljes). Pookekoht võiks mulla all olla küll või vähemalt nii sügaval kui istikut ostes ta mullas oli. Halvim mis kõrgele istutades juhtuda võib on see, kui pookealus hakkab võsusid ajama, aga seda saab tavaliselt kohe aru, pookealuse ehk kibuvitsa lehed on tavaliselt läiketa ja heledamad rohelised kui roosil endal.
Kui mullapind jääb vähemalt sama sügavale kui istikul ostes oli siis ma väga ei muretseks.
Mul praegu küll ainult omajuursed roosid, aga seda et poogitud roos hakkaks metsikuid võrseid ajama just liiga sageli ei juhtu. Noorusest kogemus botaanikaaia rosaariumist, ei mäleta et seal selliseid hiidsügavaid auke oleks kaevatud.
Külaline

Mul jäi kevadel roosi istutades pookekoht mullapinnale ja üks sügistorm lihtsalt puhus taime pealt minema. Ja ta oli juba üsna suur siis. Juur jäi maha, uuel kevadel, kui märkasin, oli kibuvits juba päris suureks kasvanud. On juhtunud, et kibuvits ajas ka roosist varred läbi, aga ei tea, kas see just istutussügavusega seoses oli.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist