Mesi

käsitöö, kunst, raamatud jm
Vasta
Külaline

Mesi

Postitus Postitas Külaline »

Miks tekib meele seistes peale siirupilaadne kiht. Nii 1-2 cm paksune.
Mul on tuttav mesinik. Ta ju ei petaks, segades mett suhkrusiirupiga.
Külaline

Mul pole kunagi tekkinud (või vähemalt ei mäleta et oleks). Tuttav just mesinuk pole, aga ostame juba kümmekond aastat samast kohast. Mõnikord purkides, mõnikord kui juhtume õigel ajal peale meevõtmist siis suurema nõuga vedelat mett, mille ise ringi kallame. Õige mesi peaks üsna ruttu tahkeks hakkama minema kui ilmad juba jahedamad, kivistunud olekut annab vältida ainult pideva segamisega või piisavalt soojas hoidmisega, aga ka sel juhul pole mesi vedel.
Küsi oma tuttavalt mesinikult, millest selline kiht, ehk on mingi loogiline põhjendus olemas. Missugune see mesi peale pikemat seismist on, kõva või vedel? Kui vedel siis on kas liiga kõrgel temperatuuril kuumutatud või mingi muu jama.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Sept 2024 17:59 Miks tekib meele seistes peale siirupilaadne kiht. Nii 1-2 cm paksune.
Mul on tuttav mesinik. Ta ju ei petaks, segades mett suhkrusiirupiga.
Mul on kodus mesinikult saadud meepurk, umbes aasta vana. Sellel on umbes 1cm vedelam kiht peal. Ei tahaks küll uskuda, et tegu on suhkrusiirupiga, sest see mesinik ei tooda müümiseks vaid oma perele tarbimiseks.
Külaline

Kui hoiuruum on soe ja niiske, siis mesi imab niiskust ja pealmine kiht muutub vedelaks. Võib käärima minna. Vahel on põhjuseks ka mee käitlemine mesiniku poolt, nii et tasub küsida mesiniku käest, mis meega toimub. Mul on olnud peale sooja suve köögikapis seisnud meel samuti vedelam kiht peal, maitse kibekas. Viskasin minema. Kui mee maitse muutunud ei ole, siis ehk saaks teha meekooki vms küpsetist.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Mul on ka üks purk selline. Võtan altpoolt, kus mesi tahkem. Eks näis mis siis teen, kui purki see vedel osa alles jääb. Mee tahkel osal kõrvalmaitset pole.
Külaline

Tegemist võib olla mittevalminud meega. See pealmine kiht pole õige mesi ja läheb käärima. Mesinik võiks olla hoolsam ja teadlikum.
Õige naturaalmesi siiski üsna lühikese aja jooksul (max paar kuud) kristalliseerub.
Külaline

oleme ka hobimesinikud ja olen tähele pannud, et mõnel vanemal meel (ikka jääb neid eelmiste aastate purke alles) on allpool kristalliseerumine ja peal vedel mesi. Midagi hullu sellest pole, sulatan veevannil ühtlaselt vedelaks ja maitseb nagu tavaliselt.
Lausa käärima pole kunagi meil mesi läinud, aga mee omadused on väga erinevad sõltuvalt mis ajahetkel seda võtta. Juunikuu mesi on hele, vedel ja karamelline, septembri oma nagu tökat - paks, tume ja intensiivne (kanarbik). Nad pikemal seismisel käituvad ka erinevalt.
Me mõõdame viimastel aastatel ka vastava aparaadiga niiskusesisaldust.
Hobimesinikud küll siirupiga mett ei sega, milleks. Suhkur veel kallis ka...
Külaline

Mina see 20:40 kommentaari kirjutanud kägu. Kasutasin selle ülemise vedela kihi hommikul leivateo juures ära. Maitsesin enne üle ka, oli magus ja maitses nagu mesi ikka.

Eelmise käo kirjutatule lisaks võin ka öelda, et üks kord on mul mesi käärima läinud. Hakkas pealt mullitama ja ajas üle ääre. Kääriva osa riisusin pealt, üläjäänu sõime talve jooksul ära ja midagi hullu meiega ei juhtunud. 🙂 See mesinik siis tookord selgitas ka, et midagi oli teisiti selle aasta meeteoga, aga ma ei mäleta täpselt, mis see oli.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Okt 2024 10:44 oleme ka hobimesinikud ja olen tähele pannud, et mõnel vanemal meel (ikka jääb neid eelmiste aastate purke alles) on allpool kristalliseerumine ja peal vedel mesi. Midagi hullu sellest pole, sulatan veevannil ühtlaselt vedelaks ja maitseb nagu tavaliselt.
Lausa käärima pole kunagi meil mesi läinud, aga mee omadused on väga erinevad sõltuvalt mis ajahetkel seda võtta. Juunikuu mesi on hele, vedel ja karamelline, septembri oma nagu tökat - paks, tume ja intensiivne (kanarbik). Nad pikemal seismisel käituvad ka erinevalt.
Me mõõdame viimastel aastatel ka vastava aparaadiga niiskusesisaldust.
Hobimesinikud küll siirupiga mett ei sega, milleks. Suhkur veel kallis ka...
Maista ju võib, aga ebakvaliteetne, ehk kasutu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline