Estonia: Piht ja teised

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 20:24 https://parnu.postimees.ee/2344997/fakt ... aasemisele
Huvitav, kas siin artiklis nimetatud hr Moik läks üksi tollele Ulfile tearama ja teised Diana peal olnud eestlased seda ei kuulnud? Sest vähemalt üks seal viibinud meestest valdab vabalt rootsi keelt ja seega oleks ta aru saanud, kuhu helistati ja mida räägiti. Mitte, et "helistas ja rääkis midagi rootsi keeles."
Külaline

Katastroofist möödunud 30 aastat on Eesti elu muutnud täielikult. Noored inimesed, kes siin teemas sõna võtnud, ei kujuta toonast elu ettegi.
Riik oli värskelt iseseisvunud, valitses seadusetus - osad seadused kehtisid, osad olid veneaegsed. Mobiiltelefonid olid, aga vaid rikastel (ainuüksi liitumistasu oli umbes kuupalk), internet tavainimeseni ei ulatunud ja arvuteid võis olla prestiižikamates asutustes arenguabina saaduid paar tükki ja neid kasutati kirjutusmasina asemel. Inimestel ei olnud tööd, sotsiaaltoetusi ei olnud olemas, kirikust võis abina saada nii riideid kui kuivaineid. Kihistumine oli suur - osad inimesed sh ka laevapere liikmed, elasid suhteliselt hästi. Igatahes oli too Estonia pilet Rootsi röögatult kallis ja sinna sõit puhas luksus - kaasa võeti parimad riided, võimalusel ka abikaasa. Rootsis käik oli suursündmus, no umbes nagu nüüdisajal eksootiline puhkusereis - räägiti laevast, võõrast riigist, vaadati pilte jne.
1994. aastal vast Eesti kanalid vist juba pakkusid ööpäevaringset (filmi) programmi, aga uudised ja hommikune ajaleht olid pühad - kogu info ahmiti sealt. Järelvaatamise võimalust ei olnud - kõige moodsam oli napisõnaline teksti-tv (aga ma ei mäleta, kas seda üldse sai iga telekaga näha) Eriolukorra tõttu seati raadiosse ja TVsse sisse täiendavad pikemad uudised. Uudiste väärtus (ja ka ajakirjanikuameti väärtus) oli hoopis teine kui praegu ja ei olnud ka digifotot. Seetõttu oli normaalne vaadata lisaks ka (Tallinnas) Soome uudiseid ja kel oli, siis sati pealt nt Saksa uudiseid.
Eks vandenõuteooriaid tekkis, sest info levis suust suhu. Aga ma miskipärast arvan, et ajad olid segased ja ”mingi jama” ikkagi oli. Sel ajal lihtsalt puhtaid ärisid jms lihtsalt ei olnud. Tean hästi laevapere hulgast pääsenud inimest, kelle ühte lauset on kasutatud ühe teadmata kadunu puhul. Ta pole iial nõus Estonia teemal vestlusteks. Mis seal täpselt oli, ilmselt me selles elus teada ei saa. Juhul kui oli vaja kedagi ”ära koristada”, siis uue identiteedi andmine oli toona täiesti teema. Nt Suurbritannias anti uus identiteet teismelistele, kes lükkasid väikelapse rongi alla (kaasnes tohutu ühiskondlik diskussioon).
Eks lootus, et need inimesed pääsesid, elab, kuniks elavad inimesed, kel Estoniaga isiklikud seosed või mälestused. Kunagi muutub Estonia valu umbes samasuguseks ammuseks ja üldiseks õnnetuseks nagu Titanic.
Abc

Postitus Postitas Abc »

Ma veidi segan nüüd vett. “Pihti” ei näidatud vaid kiirabiautos istumas, kõndimas näidati ju ka.

Täna, 30 aastat hiljem on samasugune torm. Laev läks põhja Hiiumaa lähistel ja taas on laevad teel. Mõtleks parem neile.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 20:16
Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 19:46
Anonymous kirjutas: 27 Sept 2024 19:13Ma tean ikka 100000x rohkem sellest kui sina.
Muidugi tead...siis targa inimesena võiksid oma lollust tunnistada.
Tuhanded inimesed jutustavad kuidas nad nägid jne, aga mitte kellelgi ei ole mitte ühtegi pilti, videot ega tõestust. Kui see oleks olemas, oleks see inimene maailmakuulus.
Aga võib ju ka vastupidi läheneda. Näidake siis ometi need TV-s olnud klipid ära, et Pihti pole! See peaks ju lihtsam olema, eraisikutel polnud sel ajal mobiile filmimiseks taskus
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 21:11 Igatahes oli too Estonia pilet Rootsi röögatult kallis ja sinna sõit puhas luksus - kaasa võeti parimad riided, võimalusel ka abikaasa. Rootsis käik oli suursündmus, no umbes nagu nüüdisajal eksootiline puhkusereis - räägiti laevast, võõrast riigist, vaadati pilte jne.
Tule taevas appi. Ma olin 90ndate algul noor õpetaja. Ma käisin oma gümnaasiumiklassiga 1994a kevadel rootsis klassiekskursioonil Estoniaga. Kui see reis oleks olnud nii jube kallis nagu sa kirjeldad, siis poleks ei mul ega õpilastel olnud selle jaoks raha. Aga oli
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 21:11 Katastroofist möödunud 30 aastat on Eesti elu muutnud täielikult. Noored inimesed, kes siin teemas sõna võtnud, ei kujuta toonast elu ettegi.
Riik oli värskelt iseseisvunud, valitses seadusetus - osad seadused kehtisid, osad olid veneaegsed. Mobiiltelefonid olid, aga vaid rikastel (ainuüksi liitumistasu oli umbes kuupalk), internet tavainimeseni ei ulatunud ja arvuteid võis olla prestiižikamates asutustes arenguabina saaduid paar tükki ja neid kasutati kirjutusmasina asemel. Inimestel ei olnud tööd, sotsiaaltoetusi ei olnud olemas, kirikust võis abina saada nii riideid kui kuivaineid. Kihistumine oli suur - osad inimesed sh ka laevapere liikmed, elasid suhteliselt hästi. Igatahes oli too Estonia pilet Rootsi röögatult kallis ja sinna sõit puhas luksus - kaasa võeti parimad riided, võimalusel ka abikaasa. Rootsis käik oli suursündmus, no umbes nagu nüüdisajal eksootiline puhkusereis - räägiti laevast, võõrast riigist, vaadati pilte jne.
1994. aastal vast Eesti kanalid vist juba pakkusid ööpäevaringset (filmi) programmi, aga uudised ja hommikune ajaleht olid pühad - kogu info ahmiti sealt. Järelvaatamise võimalust ei olnud - kõige moodsam oli napisõnaline teksti-tv (aga ma ei mäleta, kas seda üldse sai iga telekaga näha) Eriolukorra tõttu seati raadiosse ja TVsse sisse täiendavad pikemad uudised. Uudiste väärtus (ja ka ajakirjanikuameti väärtus) oli hoopis teine kui praegu ja ei olnud ka digifotot. Seetõttu oli normaalne vaadata lisaks ka (Tallinnas) Soome uudiseid ja kel oli, siis sati pealt nt Saksa uudiseid.
Eks vandenõuteooriaid tekkis, sest info levis suust suhu. Aga ma miskipärast arvan, et ajad olid segased ja ”mingi jama” ikkagi oli. Sel ajal lihtsalt puhtaid ärisid jms lihtsalt ei olnud. Tean hästi laevapere hulgast pääsenud inimest, kelle ühte lauset on kasutatud ühe teadmata kadunu puhul. Ta pole iial nõus Estonia teemal vestlusteks. Mis seal täpselt oli, ilmselt me selles elus teada ei saa. Juhul kui oli vaja kedagi ”ära koristada”, siis uue identiteedi andmine oli toona täiesti teema. Nt Suurbritannias anti uus identiteet teismelistele, kes lükkasid väikelapse rongi alla (kaasnes tohutu ühiskondlik diskussioon).
Eks lootus, et need inimesed pääsesid, elab, kuniks elavad inimesed, kel Estoniaga isiklikud seosed või mälestused. Kunagi muutub Estonia valu umbes samasuguseks ammuseks ja üldiseks õnnetuseks nagu Titanic.
94 aastal oli mul 486 kodus, modem oli ja värviline canoni tindiprinter. e-maili tõesti ei olnud, sest toona oldi seisukohal nagu e-mail oli ainult ülikoolis oluline. ometi oli fidonet olemas kuhu sai modemi abil sisse helistada ja teistega kirju vahetada.
Külaline

Loomulikult oli suvalise saksa väikekanali võttemeeskond filmimas pisikesel rootsi saarel erasõidul kaptenit paar tundi pärast põhjaminekut.

Heal juhul näidati kuskilt leitud mingit arhiivilinti.
Külaline

Anonymous kirjutas: 27 Sept 2024 21:38Tule taevas appi. Ma olin 90ndate algul noor õpetaja. Ma käisin oma gümnaasiumiklassiga 1994a kevadel rootsis klassiekskursioonil Estoniaga. Kui see reis oleks olnud nii jube kallis nagu sa kirjeldad, siis poleks ei mul ega õpilastel olnud selle jaoks raha. Aga oli
See pidi küll eliidi kool olema.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 21:54 Loomulikult oli suvalise saksa väikekanali võttemeeskond filmimas pisikesel rootsi saarel erasõidul kaptenit paar tundi pärast põhjaminekut.

Heal juhul näidati kuskilt leitud mingit arhiivilinti.
ZDF pole mingi suvaline väikekanal, vaid nende föderaalne ETV. Või pigem nagu USA PBS. https://en.m.wikipedia.org/wiki/ZDF

Aga ilmselt ei käinud jah sealt keegi koha peal filmimas, vaid näidati mingit koha pealt saadud klippi.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 21:55
Anonymous kirjutas: 27 Sept 2024 21:38Tule taevas appi. Ma olin 90ndate algul noor õpetaja. Ma käisin oma gümnaasiumiklassiga 1994a kevadel rootsis klassiekskursioonil Estoniaga. Kui see reis oleks olnud nii jube kallis nagu sa kirjeldad, siis poleks ei mul ega õpilastel olnud selle jaoks raha. Aga oli
See pidi küll eliidi kool olema.
Ma hindu täpselt ei mäleta, aga megakallis see Rootsi rris tollal enam polnud. Kallis oli kajut, aga tavaline salongipilet oli üsna kättesaadav ka eestlastele. Palju kasutati laeva, et Arlandast lennukiga kuhu iganes edasi liigelda.
Külaline

Abc kirjutas: 27 Sept 2024 21:26 Täna, 30 aastat hiljem on samasugune torm. Laev läks põhja Hiiumaa lähistel ja taas on laevad teel. Mõtleks parem neile.
Peab tunnistama, et täna õhtul, kui täpselt 30 aastat tagasi alustas Estonia oma viimast reisi, oleks minul küll kõhe mõne öö läbi sõitva laeva pardale astuda. Seda just praegust ilma arvestades.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 19:57
Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 19:53
Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 18:37

Sulle ei meeldi loogiline mõtlemine, mis on vandenõuteoreetikutele omane. Vägagi on põhjus mõelda miks peaks varjama ja kuidas. Mis über saladus see on, mille paljastumist ka 30 aastat hiljem kartma peaks. Varjamine omakorda tähendaks, et sellega on läbi nende aastakümnete seotud suur hulk inimesi ja kes neid siis ohjes omakorda hoiab? Piht ise oleks täna 70. eluaasta lävel. Need, kes teda varjama hakkasid, samas vanuseklassis, veel vanemad ja otsast surnud ehk siis ei tegele enam tema valvamisega. Kas nad on ka omakorda kuhugi kinni pandud, et lobisema ei hakkaks. Vanaduse nõtruses võib kõike juhtuda.
Ilus, et sa kirjutasid lambapää loogikaga, et vandenõuteoreetikutele on loogiline mõtlemine omane. :D
Aga sinu suur tõestus seisneb ainuüksi selles, et "mina ei usu, kes ikka hakkaks varjama ja mis neil ikka karta oli". See on lambapää argumentatsioon, aga lambapää ise arvab, et küll nüüd pani ära ja kõigil suu kinni.

Ah mis teiega ikka vaielda või vasikatega võidu joosta. Loomulikult ei näinud keegi Pihti ja keegi ei tundnud ka teda; kes väitis, et tunneb, see lihtsalt oli vanadusest nõder või valetas. Pihti ei tundnud lihtsalt mitte keegi, töökaaslased ka ei tundnud. Küll sa juba tead.
Need on sellised kaljukindlad ja loogilised väited, et tõesti igaühel peaks suu kinni jääma. Pigem jääb sellise jama peale suu lahti, aga no kes suudab lolli enesekindlust kunagi kõigutada.
Sinu, Revolveri loogikaga on tõesti raske võistelda. Või õigemini ebaloogikaga. Sa ei esitanud mitte midagi veenvat.
Ahah, selgeltnägija ka veel. :D
See sinu Revolver hakkab mulle juba meeldima.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 22:30
Abc kirjutas: 27 Sept 2024 21:26 Täna, 30 aastat hiljem on samasugune torm. Laev läks põhja Hiiumaa lähistel ja taas on laevad teel. Mõtleks parem neile.
Peab tunnistama, et täna õhtul, kui täpselt 30 aastat tagasi alustas Estonia oma viimast reisi, oleks minul küll kõhe mõne öö läbi sõitva laeva pardale astuda. Seda just praegust ilma arvestades.
Mul ka. Kuigi see on tobe ebausk
Külaline

Abc kirjutas: 27 Sept 2024 21:26 Ma veidi segan nüüd vett. “Pihti” ei näidatud vaid kiirabiautos istumas, kõndimas näidati ju ka.

Täna, 30 aastat hiljem on samasugune torm. Laev läks põhja Hiiumaa lähistel ja taas on laevad teel. Mõtleks parem neile.
Tahaks arvata, et see laev oli siiski 90’datele omaselt ront ja tänased laevad on hoopis teise kvaliteediga. No ma loodan vähemalt..
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 21:29
Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 19:46

Muidugi tead...siis targa inimesena võiksid oma lollust tunnistada.
Tuhanded inimesed jutustavad kuidas nad nägid jne, aga mitte kellelgi ei ole mitte ühtegi pilti, videot ega tõestust. Kui see oleks olemas, oleks see inimene maailmakuulus.
Aga võib ju ka vastupidi läheneda. Näidake siis ometi need TV-s olnud klipid ära, et Pihti pole! See peaks ju lihtsam olema, eraisikutel polnud sel ajal mobiile filmimiseks taskus
Üks on siin. Pihti isiklik tuttav ja kolleeg (jah, venelane, palun vabandust) tunneb Pihti selgelt ära. See klipp liikus väga laialt varsti pärast õnnetust. Kuid ETV uudisklipist, kus inimesed, tekk õlgadel, hoonesse suundusid ja seejuures nende nimesid öeldi, ka Avo Pihti oma, on kadunud. https://www.youtube.com/watch?v=atjKbao ... nnel=RemoS
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Sept 2024 00:02
Külaline kirjutas: 27 Sept 2024 21:29

Üks on siin. Pihti isiklik tuttav ja kolleeg (jah, venelane, palun vabandust) tunneb Pihti selgelt ära. See klipp liikus väga laialt varsti pärast õnnetust. Kuid ETV uudisklipist, kus inimesed, tekk õlgadel, hoonesse suundusid ja seejuures nende nimesid öeldi, ka Avo Pihti oma, on kadunud. https://www.youtube.com/watch?v=atjKbao ... nnel=RemoS
See udune pooleldi kaetud pilt oligi kaptenist? Ei tundu usutav
Külaline

”Õiges” klipis väljusid (või sisenesid) neli või viis inimest järjest sarnasesr kiirabiautost. Kapten piht oleks nagu hetkeks seisatanud ja väga selgelt nimg hetke fikseerinult kaamerasse vaadanud. Mingid Pihti kauaaegsed ja lähedased kolleegid istunud kuskil Saksamaal koos ja vaadanud uudiseid ning õhanud, et laevahuku põhjus tuleb kindlasti välja (1. Estoniat peeti uppimatuks 2. See sümboliseeris vaba merd ja vaba riiki, oli kaugelt enam kui transpordivahend. Meremehed said Oma Lipu alla). Siis kadus Piht pääsenute nimistust ja kanal teatas, et kõneldud kaadreid pole esles olnud. Näidati lingil olevat kasdrit ja öeldi, et meremehed mäletavad umbluud. Kadunud klippi mäletavad teisedki, aga need kolleegid on vidt enim tähelepanu saanud.
Nagu eespool kirjutasin - järelvaatamist polnud. Lindistamine järelvaatamiseks oli populaarne, aga makke polnud kaugeltki kõigil ja lindid olid kallid, tihti lindiststi üle jne.
Laevapilet maksis vist umbes sama palju kui täna, mõnikümmend eurot (peaksin vastana, mul on kuskil isa oma alles), aga palk oli väga väike. 1994.a suvel olin koolivaheajal kuu aega sekretärina tööl, palk oli 300 krooni. See 19 eurot oli uhke summa - tuline terve perega välja (ema oli töötu)
Külaline

Pikk vaidlus teemal, millest mitte keegi meist mitte midagi täpselt ei tea. Ainult arvamused kõigil.
Ei saa ju ometi vaid nende põhjal tülitseda ja üksteist mõnitada.
Nagu keegi siin oleks tõesti targem. Ei ole. Me kõik teame sama vähe, ülejäänu on puhtalt oma fantaasia tutvustamine.
Ei tea, kas Piht jäi ellu või mitte, aga kui teda oleks vaja olnud ära peita, siis on üsna loogiline, et temaga koos peideti ka need, kes temaga juba kaldal koos olid.
Kes siin millalgi rääkis, et inimesed, kes teda pidevalt valvama pidid seal suva paigas, peaks juba varsti surnud olema ja kes teda siis edasi valvaks - no suht naeruväärne jutt. Uue identiteedi saanud inimestega tegelevad ametkonnad, mitte ühed konkreetsed inimesed elu lõpuni.
Ja miks arvata, et ta üldse vajas mingit valvamist?
Ehk tahtis ka ise uut elu alustada, teadiski siinsetest tehingutest liiga palju ega soovinud mingit vastutust avalikult võtta, pakuti head elu ja võttiski pakkumise vastu?
Mitte keegi meist ei tea mitte midagi, mis elu see laev üldse elas peale reisijate vedamise.
Rootslased ju alustavad ka uuesti uurimist.
Külaline

No kui kellelgi oleks mingit infot Pihtist, siis see oleks 30 aasta jooksul juba avaldatud. Ega laeva hukk ei olnud ainult eesti asi. Kui mingeid tõendeid pole tulnud, siis Pihti keegi ei filminud pärast õnnetust. Mingeid pidepunkte ei tekkinud, sest kui need oleks tekkinud, me kõik teaks nendest. Piht ei juhtinud laeva, ei olnud katastroofis süüdlane, kõik jutud relvavedudest ei lükka süüd Pihlile. Miks ta pidanuks kaduma? Ta ei kadunudki, sest jäi ikkagi merepõhja.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Sept 2024 00:56 No kui kellelgi oleks mingit infot Pihtist, siis see oleks 30 aasta jooksul juba avaldatud. Ega laeva hukk ei olnud ainult eesti asi. Kui mingeid tõendeid pole tulnud, siis Pihti keegi ei filminud pärast õnnetust. Mingeid pidepunkte ei tekkinud, sest kui need oleks tekkinud, me kõik teaks nendest. Piht ei juhtinud laeva, ei olnud katastroofis süüdlane, kõik jutud relvavedudest ei lükka süüd Pihlile. Miks ta pidanuks kaduma? Ta ei kadunudki, sest jäi ikkagi merepõhja.
See on sinu arvamus vaid. Kui on vaja, saab inimesi kaduma panna nii, et mitte keegi ei tea. Eriti, kui ka inimene ise seda tahab. Filmiti paljusid asju, need filmid on ammu kadunud, sellest räägivad paljud. Nii need, kes ise filmisid (nt tuukrid) kui ka need, kes neid filme nägid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 1 külaline