Millest ometi pearinglus- ja nõrkusepisoodid?
-
Külaline
Millest ometi pearinglus- ja nõrkusepisoodid?
Ma olen juba umbes 5 aastat hädas kummaliste pearinglus- ja nõrkushoogudega. Need tabavad mind küll üsna harva - 1-3 korda aastas -, aga siis juhtubki lihtsalt täiesti lambist nii, et pea hakkab ootamatult ringi käima, vahel isegi nii kõvasti, et raske on kõndida. Selline pearinglus kestab tavaliselt ühe päeva, sellele järgneb aga veel ligi nädal aega kehva enesetunnet, kus pea on uimane ja tunnen end nõrgana - vahel isegi on nagu kerge värin kehas. Olen mitu korda selle probleemiga arsti juures käinud, aga selgust pole saanud. Selle aja jooksul on tehtud korduvalt vereproove (mingite vitamiinide ega mineraalainete puudust ei ole tuvastatud), uuritud on südant (tunnistatud igati terveks), samuti kõrvaarst on kontrollinud vertiigo ja tasakaaluelundi osas (ka pole seost leitud). Ometi on mu enesetunne nende episoodide ajal halb. Kilpnäärmeprobleeme ka ei ole. Vererõhk on mul küll natuke madalam, aga sugugi mitte nii hull, et peaks seda põhjuseks pidama. Vahel, kui kehva enesetunde ajal olen vererõhku mõõtnud, on see olnud umbes 110/65. Ei oska enam kuskilt abi otsida. Perearst ütleb, et ju siis on lihtsalt juhus ja mingit patoloogiat seal pole. Millest selline probleem küll olla võiks? Kas keegi on midagi taolist kogenud?
-
Külaline
olen kogenud küll. Kui pea käib ringi siis kasutan pea pööramist seliliasendis. Järsult pöörad pead ühele poole ja hoiad ca 30 sekundit, siis pöörad pea ikka järsku otse hoiad jälle 30 sek, siis pöörad teisele poole ja jälle 30 sek. Teen mõned korrad ja peapööritus jääb ära või vajadusel teen uuesti, aga üldiselt aitab esimesest korrast. Pööritus on 95% sisekõrvast, tavaliselt on sinna sattunud veetilk. Sul annab tunda ilmselt ka pisut madal vererõhk kui muudad asendit. Loe siit ka https://www.minudoc.ee/et/blog/pearingl ... idas-tekib ja seda https://www.kliinikum.ee/patsiendiinfo- ... se-korral/
-
Uimik
Mina pakun vereringehäired (kaelanärv?) või auraga migreen. Migreene on selliseid ka, et pea ei valutagi. Neuroloogi vaja
-
Külaline
Oled sa ennast jälginud nende hoogude ajal ja enne - et kas kehas on piisavalt vedelikku olnud? Vedrlikupuudus on üks tüüpilisi põhjuseid, miks vererõhk võib niimoodi mängida.
-
Külaline
Ei tahaks veega seostada. Eks ma olen nende episoodide ajal juba igasuguseid nippe proovinud, ka rohkem vett juua. Eelpool pakuti välja auraga migreeni. Olen seda ka ise natuke kahtlustanud, ehkki jah - pea mul ei valuta. Aga äkki tõesti ilma peaavaluta versioon. Sest olen ka täheldanud, et samal ajal on tõesti ka silmanägemine kuidagi teistsugune, mis võiks justkui ka migreenile viidata.Külaline kirjutas: ↑12 Sept 2024 21:17 Oled sa ennast jälginud nende hoogude ajal ja enne - et kas kehas on piisavalt vedelikku olnud? Vedrlikupuudus on üks tüüpilisi põhjuseid, miks vererõhk võib niimoodi mängida.
-
külaline
Histamiinitalumatus ei või olla? Histamiinitalumatuseks nimetatkse seisundit, kui keha ei suuda väga hästi toime tulla toidust saadud histamiini lagundamisega toime tulla ning seetõttu histamiini tase tõuseb liiga kõrgeks, millega kaasnevad enesetunde häired. Kui tase jälle langeb, enesetunne normaliseerub. Histamiinitalumatus võib küll väljenduda sellsiel kujul, nagu sa kirjeldasid.Rohkem esineb seda naistel, kuna mingi seos on hormoonidega.Külaline kirjutas: ↑12 Sept 2024 22:21Ei tahaks veega seostada. Eks ma olen nende episoodide ajal juba igasuguseid nippe proovinud, ka rohkem vett juua. Eelpool pakuti välja auraga migreeni. Olen seda ka ise natuke kahtlustanud, ehkki jah - pea mul ei valuta. Aga äkki tõesti ilma peaavaluta versioon. Sest olen ka täheldanud, et samal ajal on tõesti ka silmanägemine kuidagi teistsugune, mis võiks justkui ka migreenile viidata.Külaline kirjutas: ↑12 Sept 2024 21:17 Oled sa ennast jälginud nende hoogude ajal ja enne - et kas kehas on piisavalt vedelikku olnud? Vedrlikupuudus on üks tüüpilisi põhjuseid, miks vererõhk võib niimoodi mängida.
Histamiinitundlikkuse sümptomeid on palju, aga oluline on märkida,et igal inimesel ei avaldu kõik sümptomid. Kui mina näiteks söön kalakonservi (histamiinirikas toit), siis kunagi pole tekkinud nahalöövet vms, küll aga tekib minul just üldine halb enesetunne - nõrkus, uimasus, väsimus, vererõhu langus, pea uimasus, iiveldus, kerge nägemise ähmastumine/värelemine. Kui süüa histamiini vallandajat, st. toiduainet, mis ergutab nuumrakke tootam rohkem kehasisest histamiini (näit. mõned marjad, puuviljad on sellised), siis on kõik see pluss peavalu. Kõige halvem enesetunne on mõni tund kuni pool päeva, seejärel hakkab leevenema.
Enne, kui ma ei teadnud,et mul on histamiinitalumatus, olid need halva enesetunde hood ausalt öeldes üsna hirmutavad.
https://www.sandratamm.com/histamiin-ja ... ed-amiinid - sel lõpupoole on histamiinirikkamate toitude nimekiri.
Kuna sinu häire on ilmselt kergekujuline, ei vallanda seda mitte IGA histamiinirikas toit, vaid võibolla vaid mõni neist ja kui on söödud eelmsiel päeval eriti suures koguses vms.
Toidupäeviku pidamine ehk aitaks seostada? Vaadat tuleb tagasi, et näit. mida ma sõin eelmsiel päeval, kui järgmisel päeval läks enesetunne imelikuks.
-
Külaline
Kas neuroloogil käidud? Kui pole, siis palu perearstilt saatekirja.
-
Külaline
Mulle tuli tasakaaluhäirega mõttesse miniinsuldi laadne asi, kergem hootine vereringehäire ajus. Madal vererõk lihtsalt tekitaks seda ainult hetkeks, aga nõrkus ja minestustunne ja "korraks pilt tasku" pole vist päris sinu kirjeldatu moodi.
-
Külaline
Mul on analoogselt väljendunud midagi sarnast ning arst arvas, et tegu on olnud paanikahäirega. Samamoodi olnud maksimaalselt kord-kaks aastas ja täiesti suvalisel hetkel, ka puhkeolekus ja perioodil, kui kõik oli väga hästi. Nüüd pole jälle pikalt olnud seega ei ole viitsinud edasi uurida. Kui harva esineb ning läheb ka probleemideta üle, siis ilmselt midagi tõsist see olla ei saa.
-
Külaline
Milline see silmanägemine sul sel ajal on? Migreenile on omased niinimetatud migreenikolmnurgad, mida näed. Mul on valuta migreen. Aga pea ei käi ringi, vaid nägemine häirub muul moel. Jutskui ei näe vahekaugusi õieti.
Paanikahäire on väga sarnane tõesti. Kuigi peapööritus on lühiajaline, aga episoodiline.Külaline kirjutas: ↑22 Sept 2024 09:37 Mul on analoogselt väljendunud midagi sarnast ning arst arvas, et tegu on olnud paanikahäirega. Samamoodi olnud maksimaalselt kord-kaks aastas ja täiesti suvalisel hetkel, ka puhkeolekus ja perioodil, kui kõik oli väga hästi. Nüüd pole jälle pikalt olnud seega ei ole viitsinud edasi uurida. Kui harva esineb ning läheb ka probleemideta üle, siis ilmselt midagi tõsist see olla ei saa.
-
Külaline
Aga paanikahäirega peaks ju ikka tundma ka mingit ärevust, mitte et ainus sümptom on see, et pea käib ringi.Egalitaar kirjutas: ↑23 Sept 2024 09:54Paanikahäire on väga sarnane tõesti. Kuigi peapööritus on lühiajaline, aga episoodiline.Külaline kirjutas: ↑22 Sept 2024 09:37 Mul on analoogselt väljendunud midagi sarnast ning arst arvas, et tegu on olnud paanikahäirega. Samamoodi olnud maksimaalselt kord-kaks aastas ja täiesti suvalisel hetkel, ka puhkeolekus ja perioodil, kui kõik oli väga hästi. Nüüd pole jälle pikalt olnud seega ei ole viitsinud edasi uurida. Kui harva esineb ning läheb ka probleemideta üle, siis ilmselt midagi tõsist see olla ei saa.
Ei tundnud midagi muud kui pearinglust, aga võib olla ka südamepekslemist. See ongi selle häire juures imelik.Külaline kirjutas: ↑29 Sept 2024 23:18Aga paanikahäirega peaks ju ikka tundma ka mingit ärevust, mitte et ainus sümptom on see, et pea käib ringi.Egalitaar kirjutas: ↑23 Sept 2024 09:54Paanikahäire on väga sarnane tõesti. Kuigi peapööritus on lühiajaline, aga episoodiline.Külaline kirjutas: ↑22 Sept 2024 09:37 Mul on analoogselt väljendunud midagi sarnast ning arst arvas, et tegu on olnud paanikahäirega. Samamoodi olnud maksimaalselt kord-kaks aastas ja täiesti suvalisel hetkel, ka puhkeolekus ja perioodil, kui kõik oli väga hästi. Nüüd pole jälle pikalt olnud seega ei ole viitsinud edasi uurida. Kui harva esineb ning läheb ka probleemideta üle, siis ilmselt midagi tõsist see olla ei saa.
-
Külaline
Naeruväärne, kuidas kõiki tervisehädasid tänapäeval paanikahäireks või liigseks stressiks peetakse. Selle asemel, et uurida, mis inimesel viga on, lajatatakse, et paanikahäire ja saadetakse ära koju. Arstil linnuke kirjas, et üks haige jälle "diagnoositud".
-
Külaline
TA ju kirjutas, et erinevate arstide juures on käidud ja asja on uuritud. Ega arstid ka mingid võlurid pole, et suudavad kõiki inimeste hädasid diagnoosida ja ravida.Külaline kirjutas: ↑30 Sept 2024 06:57Naeruväärne, kuidas kõiki tervisehädasid tänapäeval paanikahäireks või liigseks stressiks peetakse. Selle asemel, et uurida, mis inimesel viga on, lajatatakse, et paanikahäire ja saadetakse ära koju. Arstil linnuke kirjas, et üks haige jälle "diagnoositud".
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 2 külalist