Veel üks menopausiteema
-
Külaline
Veel üks menopausiteema
Teen teisest teemast lähtuvalt oma mure kohta ka teema. Kas kellelgi menopaus ka nii väljendub, et on kogu aeg palav? Minul ei käi kuumahoogusid, aga mul on pidevalt vastikult palav olla. Nagu natuke liigutan, hakkab kohe kuum. Sportimine on täiesti välistatud. Täitsa masendust tekitab. Käisin hiljuti sünnipäeval, ilm oli soe, kõik teised külalised nägid kenad välja, minul aga kogu aeg palavusest nägu punane ja ebamugav olla. Jääbki nüüd kuni surmani nii või?
-
Külaline
Kuni kaks aastat, mõnel kauem. Praegu on palavad ja niisked ilmad, mis teevad enesetunde veel halvemaks.
-
Külaline
Aga kas siis võibki nii olla, et pidevalt on palav olla, aga otseselt kuumahoogusid ei ole?Külaline kirjutas: ↑10 Sept 2024 16:48 Kuni kaks aastat, mõnel kauem. Praegu on palavad ja niisked ilmad, mis teevad enesetunde veel halvemaks.
-
Külaline
Täpselt ei tea, aga arvan, et võib küll. Mul oli ka see kuumahoogude algus väga segane, tükk aega kahtlesin, et kas need nüüd ongi kuumahood või midagi muud häda.. aga tasapisi kujunesid kindlad ja selged kuumahood. Samas kui paljud räägivad, et kuumahoo ajal higistavad meeletult, siis seda häda pole minul kunagi olnud. Lihtsalt hakkab jube palav mingiks ajaks, uni on häiritud jne. Muidu sama hull kui kuumahood oli mul see häda, et kondid jäid jube kangeks. Sõidad 5 minutit autos ja välja enam ei saa, no ei lähe kere sirgu.
-
Külaline
54 ja kuumahoogusid pole õnneks kogenud.
Küll aga on kondid tihti kanged ja väga ńõme on see, et põis kipub joostes-hüpates lekkima. Eriti nüüd õunaajal... Probleem pole veel suur, olen kuulnud, et sellega saab günekoloog midagi ette võtta.
Küll aga on kondid tihti kanged ja väga ńõme on see, et põis kipub joostes-hüpates lekkima. Eriti nüüd õunaajal... Probleem pole veel suur, olen kuulnud, et sellega saab günekoloog midagi ette võtta.
-
Külaline
Mul ei ole väljakannatamatult palav, aga see on tõsi, et mul on hoopis harvem külm. Mul nt pole vaja sulejopet/-mantlit, sest sellega on ka pakasega palav. Üleriided ei pea üldse olema väga soojad, peaasi, et kaitseks tuule eest.
Kuna elan kesklinnas, siis ma pole mitu talve kandnud linnas ka saapaid, toekamatest kingadest on küll ja veel. Saapaid vajan ainult sügava lume korral, aga mitte külma kaitseks.
Näost ei puneta ja trennis käin regulaarselt.
Kuna elan kesklinnas, siis ma pole mitu talve kandnud linnas ka saapaid, toekamatest kingadest on küll ja veel. Saapaid vajan ainult sügava lume korral, aga mitte külma kaitseks.
Näost ei puneta ja trennis käin regulaarselt.
-
Külaline
Ma olen siis ilmselt see õnnetu, kellel väljenduvad menopausi kurnavad sümptomid eriti jõuliselt.
Kuumahooge hakkasin tundma juba perimenopausis - alates 40ndast eluaastast või varemgi. Päevad käisid ilusti edasi kuni selle ajani, kui emakas opereeriti (49-aastaselt). Võib-olla käiks praegugi edasi, seda ei tea. Täna olen 54.
Emakas opereeriti sellepärast, et hormonaalsüsteemi häire tõttu oli mu emakas polü-müoomiline. Emakas põhimõtteliselt oligi üks suur müoomimügarik.
Minul esinevad kuumahood mitmel erineval moel. Vahepeal on nii, et kuum ja külm käib kordamööda. Näiteks öösel magan - meeletu kuumahoog tuleb. Lükkan teki maha. Hetk hiljem on nii meeletult külm, et lausa värisen ja tõmban vatiteki peale. Ja nii möödub terve öö - tekk maha, tekk peale, tekk maha...
Mõnikord on kuumahoog-palavus nii, et see püsibki koguaeg. Ei ole nii, et tuleb ja läheb, vaid kestab mitu tundi.
Siis on olnud periooditi nii, et tuleb ja läheb ja terve ööpäeva jooksul iga 10 minuti tagant.
Lihtsalt jube!
Mäluga on väga halvad lood. Unustan asju. Sõnad ja nimed ei tule enam meelde. Kaotan asju. Paljud tegevused käivad autopiloodil, mistõttu ma hiljem ei suuda mitte kuidagi meenutada, kas ma panin kodu ukse lukku. Kas ma lasin autoaknad kinni jne.
Liigesed on kanged. Kui hommikul voodist tõusen, siis labajalad ei liigu üldse. Esimesed 100 sammu lihtsalt komberdan. Siis läheb nagu üle. Ja eks teised luud-liikmed on ka kanged ja valusad.
Aga kõige kurnavam on minu jaoks siiski see, et ma ei mäleta, millal ma mõnusalt ja sügavalt viimati magada sain. Ärkan öö jooksul iga natukese aja tagant üles. Uni on koguaeg pinnapealne. Ja harvad pole ka need ööd, kus ma põhimõtteliselt üldse ei maga. Tavaline une kestus ongi 5 tundi. Tegelikult tahaks magada ju vähemalt 8 tundi. Häbi öelda, aga hästi magan vaid siis, kui olen joonud. Siis ma ei ärka öösel. Ja siis on uni ka tavapärasest pikem. Une kvaliteet on igatepidi hea. Ehkki, teadus väidab täpselt vastupidi.
Kuumahooge hakkasin tundma juba perimenopausis - alates 40ndast eluaastast või varemgi. Päevad käisid ilusti edasi kuni selle ajani, kui emakas opereeriti (49-aastaselt). Võib-olla käiks praegugi edasi, seda ei tea. Täna olen 54.
Emakas opereeriti sellepärast, et hormonaalsüsteemi häire tõttu oli mu emakas polü-müoomiline. Emakas põhimõtteliselt oligi üks suur müoomimügarik.
Minul esinevad kuumahood mitmel erineval moel. Vahepeal on nii, et kuum ja külm käib kordamööda. Näiteks öösel magan - meeletu kuumahoog tuleb. Lükkan teki maha. Hetk hiljem on nii meeletult külm, et lausa värisen ja tõmban vatiteki peale. Ja nii möödub terve öö - tekk maha, tekk peale, tekk maha...
Mõnikord on kuumahoog-palavus nii, et see püsibki koguaeg. Ei ole nii, et tuleb ja läheb, vaid kestab mitu tundi.
Siis on olnud periooditi nii, et tuleb ja läheb ja terve ööpäeva jooksul iga 10 minuti tagant.
Lihtsalt jube!
Mäluga on väga halvad lood. Unustan asju. Sõnad ja nimed ei tule enam meelde. Kaotan asju. Paljud tegevused käivad autopiloodil, mistõttu ma hiljem ei suuda mitte kuidagi meenutada, kas ma panin kodu ukse lukku. Kas ma lasin autoaknad kinni jne.
Liigesed on kanged. Kui hommikul voodist tõusen, siis labajalad ei liigu üldse. Esimesed 100 sammu lihtsalt komberdan. Siis läheb nagu üle. Ja eks teised luud-liikmed on ka kanged ja valusad.
Aga kõige kurnavam on minu jaoks siiski see, et ma ei mäleta, millal ma mõnusalt ja sügavalt viimati magada sain. Ärkan öö jooksul iga natukese aja tagant üles. Uni on koguaeg pinnapealne. Ja harvad pole ka need ööd, kus ma põhimõtteliselt üldse ei maga. Tavaline une kestus ongi 5 tundi. Tegelikult tahaks magada ju vähemalt 8 tundi. Häbi öelda, aga hästi magan vaid siis, kui olen joonud. Siis ma ei ärka öösel. Ja siis on uni ka tavapärasest pikem. Une kvaliteet on igatepidi hea. Ehkki, teadus väidab täpselt vastupidi.
-
Külaline
Mina olen välja vahetanud kogu oma jahedama ilma garderoobi. Ei saa kanda enam teatud sorti jopesid. Neid millel on kilene nii sise kui välispind. Sisevooder peab olema riidest. Ka ei tohi see kilene pind olla täiesti veekindel.see ei lase õhku üldse läbi. Tekk ei sobinud enam. Ka tekk peab olema nn õhkuläbilaskev. Villast mantlit mul veel pole. Aga on vist nüüd selle aeg 
-
Külaline
Tekk ei saa jah enam olla villane ega sünteetiline, ise kasutan puuvillaseid. Hotellides magan ainult tekikotiga. Mäluga lood veel kehvad ole, aga külmakartmatu olen küll ja aknad peavad kogu aeg lahti olema. Mees ja lapsed vinguvad ja panevad neid siis kinni
Aga saan aru, et see periood peaks mingi hetk üle minema ja kaalun ka HAR-i peale minekut.
-
Külaline
Kas sa HARi ei ole kaalunud, kui elukvaliteet nii tugevalt kannatab? Mina ise olen kaalunud, kas peaks HARile minema, aga samas ikkagi need HARi ohud hirmutavad. HAR teatavasti suurendab insuldi/tromboosi ohtu, tõstab emakavähi riski jne. Selline tunne on, et valida on justkui katku ja koolera vahel - võta siis kinni, kumma kasuks otsustada.Külaline kirjutas: ↑14 Sept 2024 10:17 Ma olen siis ilmselt see õnnetu, kellel väljenduvad menopausi kurnavad sümptomid eriti jõuliselt.
Lihtsalt jube!
-
Külaline
Mul oli ka täpselt nii, pluss muidugi närvilisus ja kaalutõus. Kaks aastat kannatasin ja sõin apteegiravimeid, mis ei aidanud kuidagi. Raha läks ainult raisku. Siis lasin lõpuks ikkagi HAR-i peale panna. Nüüd elu tunduvalt parem. Magan vähemalt hästi.
-
agatvolooo
- Kontakt:
Nuvialab Meno - https://nuvialab.com/ee/p/NuviaLab-Meno Soovitan.
Viimati muutis agatvolooo, 01 Apr 2026 21:31, muudetud 1 kord kokku.
-
Külaline
See on nii veider, et kuidas mõnel on nii palju sümptomeid ja need on nii karmid ja mõnel pole midagi. Hormoonide tase ju kõigil teatud vanuses langeb, et miks mõned mitte midagi ei tunne või ainult kergelt, nii et ei saa õieti arugi?
-
Külaline
Mina olen see, kes ülevalpool pika kommentaari kirjutas (kellel oli polümüootiline emakas, mis ära opereeriti). Naistel võib hormoonitase erinev olla. Minul näiteks diagnoositi juba kuskil 30ndates liigöstrogeensus (östrogeen on naissuguhormoon). Ehk siis, kui see östrogeen hakkas mul lõpuks langema, olid kõrvalnähud väga tugevalt.Guest kirjutas: ↑24 Veebr 2026 20:12 See on nii veider, et kuidas mõnel on nii palju sümptomeid ja need on nii karmid ja mõnel pole midagi. Hormoonide tase ju kõigil teatud vanuses langeb, et miks mõned mitte midagi ei tunne või ainult kergelt, nii et ei saa õieti arugi?
Muidu on kõrge östrogeeni tase naisele hea, aga östrogeeni üleküllus põhjustab hoopis vastupidise efekti ja ei ole üldse hea.
-
Külaline
Kas sa HAR kasutad? Minul on samuti emakas ära opereeritud ja lasin nüüd välja kirjutada, kuigi kuumahoog on vaid öösel paar korda. Rohi on ülimugav, pihustad vaid surtsu käeõndlasse.Külaline kirjutas: ↑24 Veebr 2026 20:32Mina olen see, kes ülevalpool pika kommentaari kirjutas (kellel oli polümüootiline emakas, mis ära opereeriti). Naistel võib hormoonitase erinev olla. Minul näiteks diagnoositi juba kuskil 30ndates liigöstrogeensus (östrogeen on naissuguhormoon). Ehk siis, kui see östrogeen hakkas mul lõpuks langema, olid kõrvalnähud väga tugevalt.Guest kirjutas: ↑24 Veebr 2026 20:12 See on nii veider, et kuidas mõnel on nii palju sümptomeid ja need on nii karmid ja mõnel pole midagi. Hormoonide tase ju kõigil teatud vanuses langeb, et miks mõned mitte midagi ei tunne või ainult kergelt, nii et ei saa õieti arugi?
Muidu on kõrge östrogeeni tase naisele hea, aga östrogeeni üleküllus põhjustab hoopis vastupidise efekti ja ei ole üldse hea.
-
Külaline
Perearstilt küsisin, aga tema ei olnud nõus välja kirjutama. Ütles, et tuleb minna günekoloogi juurde. Ja sinna ma ei taha eriti minna.Guest kirjutas: ↑24 Veebr 2026 21:04Kas sa HAR kasutad? Minul on samuti emakas ära opereeritud ja lasin nüüd välja kirjutada, kuigi kuumahoog on vaid öösel paar korda. Rohi on ülimugav, pihustad vaid surtsu käeõndlasse.Külaline kirjutas: ↑24 Veebr 2026 20:32Mina olen see, kes ülevalpool pika kommentaari kirjutas (kellel oli polümüootiline emakas, mis ära opereeriti). Naistel võib hormoonitase erinev olla. Minul näiteks diagnoositi juba kuskil 30ndates liigöstrogeensus (östrogeen on naissuguhormoon). Ehk siis, kui see östrogeen hakkas mul lõpuks langema, olid kõrvalnähud väga tugevalt.Guest kirjutas: ↑24 Veebr 2026 20:12 See on nii veider, et kuidas mõnel on nii palju sümptomeid ja need on nii karmid ja mõnel pole midagi. Hormoonide tase ju kõigil teatud vanuses langeb, et miks mõned mitte midagi ei tunne või ainult kergelt, nii et ei saa õieti arugi?
-
Külaline
Minu sugulane kasutas ka HARi ajutiselt, kuskil veidi üle poole aasta. Tal oli ka väga närviline ja rahutu, kuumad hood ja magada ei saanud.
Läksime kord kolmekesi kinno, temast veidi noorem õde tuli ka ja keset põnevikku hakkas ta äkki nutma. Me pidime kreepsu saama. Nagu naabridki. Ok, järgmine kord valisime spetsiaalselt komöödiafilmi ja sama lugu, nüüd nuttis liigutusest. Jätsime siis kinoskäigud mõneks ajaks ära.
No poole aasta pärast hakkas vaikselt normaalseks muutuma, jättis rohud ära ja kasutas selle asemel Menohop nimelt toodet, mille ma talle Soomest tõin. Olevat aidanud küll, imet muidugi ei teinud, aga kergendas kuuldavasti.
Läksime kord kolmekesi kinno, temast veidi noorem õde tuli ka ja keset põnevikku hakkas ta äkki nutma. Me pidime kreepsu saama. Nagu naabridki. Ok, järgmine kord valisime spetsiaalselt komöödiafilmi ja sama lugu, nüüd nuttis liigutusest. Jätsime siis kinoskäigud mõneks ajaks ära.
No poole aasta pärast hakkas vaikselt normaalseks muutuma, jättis rohud ära ja kasutas selle asemel Menohop nimelt toodet, mille ma talle Soomest tõin. Olevat aidanud küll, imet muidugi ei teinud, aga kergendas kuuldavasti.
Mul on ka opereeritud emakas, samas mingi hormonaalne aktiivsus siiski toimib, sest nn premenstruaalne sündroom on endiselt olemas. Munasarjad jäid alles ja tegelikult on kõik vastikud sümptomid nagu öine higistamine jne juba 7 aastat. Peale hüsterektoomiat langes östrogeen ikka oluliselt ja tekkis tupekuivus, samas ööd on rahulikumad - mina ka see liigöstrogeenne varasemalt. Rindades siiani fibroadenoome ja ma iga krdi tsükli jooksul mõtlen, et millal ma peaksin aru saama, kui tegemist on rinnavähiga.
Kasutan Vagifemi lokaalselt ja esialgu sellest piisab, päris HAR-i ilmselt ei hakka kasutama selle võimalike ebasobivate kõrvaltoimete tõttu.
Kasutan Vagifemi lokaalselt ja esialgu sellest piisab, päris HAR-i ilmselt ei hakka kasutama selle võimalike ebasobivate kõrvaltoimete tõttu.
-
Külaline
Kuidas teil see liigne östrogeen diagnoositi? Mul pole keegi kunagi östrogeenitaset mõõtnud. Mul oli ka müootiline emakas, aga mulle kirjutas arst selle vastu minipille. Nendega päevi ei tulnud ja müoome ka mitte, sest see hoidis emaka limaskesta väga õhukese. Lõpuks ühel hetkel vereanalüüsi järgi selgus, et postmenopaus juba, siis arst ütles, et võin minipillid ära jätta. Mingeid vaevusi ei ole tulnud.
-
Külaline
Minu teada ei ole HAR-l erilisi halbu kõrvaltoimeid, ei kasutata vaid kuumahoogude pärast, vaid lausa soovitatakse, et tõsta elu kvaliteeti. Pealegi kasutad sina ravimist ainult poolt sellest, mida emakaga naised, ehk asendad ainult östrogeeni.Nõiamoor kirjutas: ↑24 Veebr 2026 22:50 Mul on ka opereeritud emakas, samas mingi hormonaalne aktiivsus siiski toimib, sest nn premenstruaalne sündroom on endiselt olemas. Munasarjad jäid alles ja tegelikult on kõik vastikud sümptomid nagu öine higistamine jne juba 7 aastat. Peale hüsterektoomiat langes östrogeen ikka oluliselt ja tekkis tupekuivus, samas ööd on rahulikumad - mina ka see liigöstrogeenne varasemalt. Rindades siiani fibroadenoome ja ma iga krdi tsükli jooksul mõtlen, et millal ma peaksin aru saama, kui tegemist on rinnavähiga.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline