Täiskasvanud lapse otsus

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Hklm kirjutas: 09 Sept 2024 13:23 Ilmselt abort või soomuutus, kui mainida ei kannata. Rumalad otsused mõlemad tegelikult. Head miinustamist, aga teie takkakiitmine sellistele asjadele, maksab tegijale endale kord valusalt kàtte.
Ei pea kohe nii dramaatiline otsus olema.

18 on täisealine. Vabalt võib olla kooli pooleli jätmine ja paari aastase pausi tegemine näiteks. Võimalikke variante võib olla kümneid.

TA-le ütleks nii palju, et kui lapse elu on otseselt ohus, vaid siis sekkuks(a'la vägivaldse kaaslasega kokku kolimine ja siia alla loeks ka Iraaki/Iraani sõdima minek). Muidu las olla ja las õpib oma vigadest.
See, et ämm sinu kallal võtab, las olla. Kui ta vajalikuks peab, sekkub ise.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 14:25
Hklm kirjutas: 09 Sept 2024 13:23 Ilmselt abort või soomuutus, kui mainida ei kannata. Rumalad otsused mõlemad tegelikult. Head miinustamist, aga teie takkakiitmine sellistele asjadele, maksab tegijale endale kord valusalt kàtte.

18 on täisealine. Vabalt võib olla kooli pooleli jätmine ja paari aastase pausi tegemine näiteks. Võimalikke variante võib olla kümneid.

TA-le ütleks nii palju, et kui lapse elu on otseselt ohus, vaid siis sekkuks(a'la vägivaldse kaaslasega kokku kolimine ja siia alla loeks ka Iraaki/Iraani sõdima minek). Muidu las olla ja las õpib oma vigadest.
Olen neid kooli poolelijätjaid näinud. Jagavad lubadusi, kuidas paar aastat "puhkavad" ja siis õpivad vägevasti edasi. Reaalsuse ei ole ma näinud ühtegi jätkajat. Pigem jäävadki koju vanemate kaela peale ja sotsiaalsüsteemi hammasrataste vahele. Eriti need, kes gümnaasiumi pooleli jätavad, mitte ülikooli. Põhiharidusega on ikka väga raske tööd leida. Seega gümnaasiumi poolelijätmine puudutab ilmselt üsna lähedalt ka selle noore vanemaid.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 15:21

Olen neid kooli poolelijätjaid näinud. Jagavad lubadusi, kuidas paar aastat "puhkavad" ja siis õpivad vägevasti edasi. Reaalsuse ei ole ma näinud ühtegi jätkajat. Pigem jäävadki koju vanemate kaela peale ja sotsiaalsüsteemi hammasrataste vahele. Eriti need, kes gümnaasiumi pooleli jätavad, mitte ülikooli. Põhiharidusega on ikka väga raske tööd leida. Seega gümnaasiumi poolelijätmine puudutab ilmselt üsna lähedalt ka selle noore vanemaid.
Gümnaasiumidesse enam nii kergelt ei saagi, et selle poolelijätjaid palju oleks. Põhikooliealise eest vastutab ka vanem. Nõme on ka see, kui magister jääb "kõigest lõputöö" ja paari aine taha. Jah, vbla polegi vaja, aga siiski on ju ressursi raiskamine ja ka tuleb see õpe kellegi taskust.
Külaline

Kui ise magistri pooleli jätsin, oli vähemalt see, et ma ei võtnud pot lõpetajalt kohta ära ja eriala oli tasuta, tulin üsna kohe ära. Tegelikkuses on ikka vahe küll. Samuti laste saamisel ei pea ju küsima nõu teistelt inimestelt, välja arvatud oma kaaslaselt, või ma eksin? Minu meelest tülid tulevad sellest, kui hakkad ekstra küsima, mitte sellest, kui teed vaikselt otsuse.
Külaline

Kellega seal iraanis praegust sõditakse?
Külaline

Kui keegi ütleb, et magister on kasulik, siis mitte selleks, et sõimata või tekitada vastasseisu, vaid seetõttu, et mina olen kohanud mõndasid inimesi, kellel magistri puudumine on osutunud segavaks faktoriks töötamise jätkamisel. Vb see kõiki ei puuduta, ega ma pole kursis kõikide inimestega. Saab teha töid, kus magistrit pole vaja, kus pole isegi bakat vaja. Piisab ka põhiharidusest, kui inimesel on ettevõtlikkust. Küsimus on selles, kui tahetakse teiste elu elada, siis hakatakse ka sinu elu elama ja otsitakse kohti, kus saad ise midagi teha, mitte ei pea ootama teistelt inimestelt, et nemad oma elus midagi muudaksid.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 15:37 Kui ise magistri pooleli jätsin, oli vähemalt see, et ma ei võtnud pot lõpetajalt kohta ära ja eriala oli tasuta, tulin üsna kohe ära. Tegelikkuses on ikka vahe küll. Samuti laste saamisel ei pea ju küsima nõu teistelt inimestelt, välja arvatud oma kaaslaselt, või ma eksin? Minu meelest tülid tulevad sellest, kui hakkad ekstra küsima, mitte sellest, kui teed vaikselt otsuse.
Et sina ei maksa, ei tähenda, et ükski õppekoht päriselt tasuta oleks. Riik maksab selle eest ja olenevalt süsteemist võib küll mõne inimese eest koha ära võtta. See tasuta haridus ongi jama, siis jäetaksegi pooleli ja ei võeta asja tõsiselt. Mäletan, et kunagi oli seda nn riiklikku kohta väga raske saada, siis nii naljalt pooleli ei jätnud. Ja need, kes ise maksid, need võtsid asja veel tõsisemalt, sest kui hästi õppisid, võisid tasuta koha saada, kui mõni lahkus.
Külaline

Oleneb, kui suure otsustega ja kui pöördumatu see on. Mina olen olnud eluaeg selline, et mingi veenmise ja sunniga mu otsus ainult kõveneb ja teen oma tahtmist. Oleks mõne halva otsuse juures vanemad kõrvad lonti lasknud ja "tee mis tahad, otsusta ise", siis ehk oleks isegi tegemise isu üle läinud :D Aga tegelikult kõik on hästi, kuigi ämbreid on omajagu "oma tarkusega" kolistatud ka noorena.
Argumenterida võib, eelolevatele võimalikele probleemidele ja plaani kitsatkohtadele tähelepanu juhtida- muidugi, aga täiskasvanut keelata ja sundida väevõimuga niikuinii eriti ei saa, va päris sunnivahendid (visata kodust välja või mitte raha anda jms, aga ega seepärast loll plaan katki ei jää). Ei pea lamba moodi kaasa koogutama ometi ka, selleks ajaks võiks lapsevanemluse kunst veidi selgem olla, kui laps suureks kasvatatud. Ega siis enam väga midagi teha ei anna, kui oma töö vilju nautida või "nautida".
Külaline

Huvitav, ma pole vist ühtegi asja vanematega arutanud või nende nõu küsinud, lihtsalt ära teinud. Alates keska valimisest, hiljem on nad teada saanud. Riietest vms rääkimata.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 19:22 Huvitav, ma pole vist ühtegi asja vanematega arutanud või nende nõu küsinud, lihtsalt ära teinud. Alates keska valimisest, hiljem on nad teada saanud. Riietest vms rääkimata.
Riided ja gümnaasium ei tundu küll suure ja elumuutva otsusena. Igas koolis saab õppida ja riided on suht vähetähtsad.
Külaline

Anonymous kirjutas: 09 Sept 2024 19:22Alates keska valimisest, hiljem on nad teada saanud.
Huvitav, et su vanemad siis ise pole su elu-olust huvitatud olnud, et sel teemal üldse mingit arutelu kodus enne koolivalimist polnud?
Külaline

Ma ikkagi ei välistaks mustanahalist peigmeest, kelle TA täiskasvanud poeg koju näha tõi.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 20:43
Anonymous kirjutas: 09 Sept 2024 19:22Alates keska valimisest, hiljem on nad teada saanud.
Huvitav, et su vanemad siis ise pole su elu-olust huvitatud olnud, et sel teemal üldse mingit arutelu kodus enne koolivalimist polnud?
Miks peaks seda arutama? Lastevanematel pole tegelikult mingit arusaama koolidest, sest nad ise käisid koolis ca 20 a tagasi. Siitki näha, et vanemad küsivad nõu foorumitest ja teevad mingeid järeldusi perekooli kuuldu põhjal. Selliseid asju räägitakse teiste lastega teistest koolidest.
Tavaliselt tähendab see huvitundmine lihtsalt mingit imelikku ülekuulamist ja siis oma soovide peale surumist. Nagu ka antud teema on.
Lapsevanema asi on kasvstada laps selliseks, et usaldada tema otsustusprotsessi tegemist.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 07:25
Miks peaks seda arutama? Lastevanematel pole tegelikult mingit arusaama koolidest, sest nad ise käisid koolis ca 20 a tagasi. Siitki näha, et vanemad küsivad nõu foorumitest ja teevad mingeid järeldusi perekooli kuuldu põhjal. Selliseid asju räägitakse teiste lastega teistest koolidest.
Tavaliselt tähendab see huvitundmine lihtsalt mingit imelikku ülekuulamist ja siis oma soovide peale surumist. Nagu ka antud teema on.
Lapsevanema asi on kasvstada laps selliseks, et usaldada tema otsustusprotsessi tegemist.
Veider perekond sul.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 07:45
Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 20:43 Huvitav, et su vanemad siis ise pole su elu-olust huvitatud olnud, et sel teemal üldse mingit arutelu kodus enne koolivalimist polnud?
Veider perekond sul.
Ja sina oled minu jaoks veider. Oleme nüüd mõlemad rahul?
Külaline

Tänapäeva psühholoogia nagu heidab ette et vanemad tunnevad vähe huvi laste tegemiste vastu. Kuidas läheb- normaalselt. Ongi kogu vestlus ja selle vastusega saab ka vestlus läbi. Ka kaasinimeste vastu tuntakse vähe huvi. Kui nüüd püüda olla parem lapsevanem ja parem inimene,
kui palju küsida on teisele ok veel? Kuidas reageerida, kui vastus on teie arusaamade järgi veider?
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 08:31 Tänapäeva psühholoogia nagu heidab ette et vanemad tunnevad vähe huvi laste tegemiste vastu. Kuidas läheb- normaalselt. Ongi kogu vestlus ja selle vastusega saab ka vestlus läbi. Ka kaasinimeste vastu tuntakse vähe huvi. Kui nüüd püüda olla parem lapsevanem ja parem inimene,
kui palju küsida on teisele ok veel? Kuidas reageerida, kui vastus on teie arusaamade järgi veider?
Lapsi kaasatakse tegemistesse, mitte ei küsita kord päevas, et kuidas läheb või kästakse lapsel üksi mänguväljakul mängida.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 08:02 Tänapäeval leierdatakse seda totrat ülevõlli individualismi mantrat stiilis, et lähedaste elud ei puutu mitte kunagi sinusse, mitte miski polevat sinu asi, ahärateeväljagi jne. Samas aga lähedased on ja jäävad sinuga siiski seotuks ja nende otsused mõjutavad tihti paratamatult ka sinu elu. Päriselus kipub sageli siiski olema nii, et oma ema ja isa on lõpuks ikka need, kes appi tulevad ja noore jamad kinni klativad, kui noorel kõik teised ümbert ära kadunud on. Oma tutvuskonnas küllaga neid lugusid, kus noor on sattunud läbimõtlemata otsuste tõttu näiteks võlgadesse, mille vanemad ära maksavad. Või kui tütar saab lapse, keda ei suuda kasvatada, siis saavad enamasti just tema vanematest selle lapse üleskasvatajad. Kui suhe lörri läheb, siis on täiskasvanud lapse esimene pelgupaik tihti ikka vanematekodu jne.

Täiesti nõus. Nagu ka sellega, et "Eriti enesekindlad ja vanemast võõrdumise sügavas faasis on just noored täiskasvanud, nii 18-25aastased. Nemad usuvad tihtipeale ennemini suvalist võõrast kui oma ema."

Ma emana kindlasti räägiks põhjalikult, miks minu meelest see otsus on halb, aga annaksin ka teada, et tema otsustab. Ja ka vastutab. Ei oleks veenmisel üliagar, lõpuks annaks see vastupidise efekti - noor inimene üritaks siis arutult kõigile tõestada, et nad eksivad. Ämm on asjaga seotud väimehe kaudu. Nii et ämmale ütleks, et oled juba oma seisukohast tütrele rääkinud ja ämm peaks hoopis oma poja veenmisega tegelema.
Külaline

Kui vana sa oled? Tundud nagu plärtsuv teismeline, kes on ise maailmas kõige targem. Ja kellel kahjuks pole vanematega parimad suhted.
Lapsevanem peab muide nõus olema, et tema alaealine kaps kuhugi kooli õppima läheb, seda võiksid ju ometi teada. Ja normaalses perekonnas arutatakse selliseid asju. Koolivalik mõjutab ka ülejäänud pere elu. Ei saa teismeline otsustada teise linna kooli minna kui see nõuab rahalisi vahendeid tema vanemate rahakotist. Samuti ei pruugi üks teismeline aru saada, et sõprade järgi kuhugi kooli jooksmine ei ole tema jaoks just parim variant. Ja üleüldse on normaalne, et koos elavad inimesed arutavad omavahel asju.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 10:17
Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 20:43 Huvitav, et su vanemad siis ise pole su elu-olust huvitatud olnud, et sel teemal üldse mingit arutelu kodus enne koolivalimist polnud?
Kui vana sa oled? Tundud nagu plärtsuv teismeline, kes on ise maailmas kõige targem. Ja kellel kahjuks pole vanematega parimad suhted.
Lapsevanem peab muide nõus olema, et tema alaealine kaps kuhugi kooli õppima läheb, seda võiksid ju ometi teada. Ja normaalses perekonnas arutatakse selliseid asju. Koolivalik mõjutab ka ülejäänud pere elu. Ei saa teismeline otsustada teise linna kooli minna kui see nõuab rahalisi vahendeid tema vanemate rahakotist. Samuti ei pruugi üks teismeline aru saada, et sõprade järgi kuhugi kooli jooksmine ei ole tema jaoks just parim variant. Ja üleüldse on normaalne, et koos elavad inimesed arutavad omavahel asju.
Lol. Et normaalne on arutada, aga tegema peab ikka nii, nagu vanem otsustab.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Google [Bot] ja 3 külalist