Kus linnas elada?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:18
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 00:47 Kuigi varasemalt seda nii ei märganud, on Tallinn ikka väga muukeelne linn.
Tallinn on alati olnud üpris rahvusvaheline linn. Oli 100 ja 200 aastat tagasi ja enamgi veel. Mulle meeldib, et taksojuht on Indiast, toidukuller Nigeeriast, koostööpartner Inglismaalt, kohikuteenindaja on vahetusüliõpilane Malaisiast, lemmiksöögikoha omanik on kreeklane ja kõrvallaudades on soomlased, rootslased, sakslased, ameeriklased jne. See tekitab mõnusa tunde, nagu oleks reisile läinud, ilma pennigi kulutamata. :D
Jah, see kõlab päris lahedalt, aga olgem ausad iga Malaisia õpilase kohta on kuus elupõlist tibla järjekorras.
Ja mõnusa reisi asemel on tunne nagu oleks sattunud kuhugi vene kubermangu provintsilinna.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:04
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 09:43
See stress vm iganes on sinu sees ja tuleb ka teise linna kaasa.
Ma mõtlesin täpselt sama. Et kuna sul on selline suhtumine, et Tallinnas on kõik halvasti, siis ega iseenda eest ei põgene. Varsti oled ka uues kohas sama rahulolematu või veelgi rahulolematum, sest kahetsed oma otsust.
Mul ei ole stressi. Ma ei ole rahulolematu. Mulle lihtsalt ei meeldi see koht, kus ma elan. Ei ole seal sügavamat tagamõtet.
Külaline

Minu arust on ka Pärnu ja Haapsalu ilusad linnad, aga... Olen mõlemas linnas käinud sügisel spaatamas. Ja see tunne, mis inimtühjades linnades tekib, on nii nukker - ilus suvi on möödas - elu ja melu läbi. Linnad on väljasurnud. Söögikohad, kus veel kuu tagasi kees elu, on tabalukuga kinni.

No üldse ei meeldi selline tunne.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:22
Ma mõtlesin täpselt sama. Et kuna sul on selline suhtumine, et Tallinnas on kõik halvasti, siis ega iseenda eest ei põgene. Varsti oled ka uues kohas sama rahulolematu või veelgi rahulolematum, sest kahetsed oma otsust.
Mul ei ole stressi. Ma ei ole rahulolematu. Mulle lihtsalt ei meeldi see koht, kus ma elan. Ei ole seal sügavamat tagamõtet.
Nii hästi mõistan. Kui mul lapsed koolid ära lõpetavad, kolin maale. Isegi mitte väikelinna, vaid metsa, kui see veel alles on.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 00:47 Kuigi varasemalt seda nii ei märganud, on Tallinn ikka väga muukeelne linn.
Mulle meeldib, et taksojuht on Indiast, toidukuller Nigeeriast, koostööpartner Inglismaalt, kohikuteenindaja on vahetusüliõpilane Malaisiast, lemmiksöögikoha omanik on kreeklane.
Ja mind seevastu on see multikulti hakanud häirima. Tahan eestikeelset teenindust ja eesti inimesi enda lähedusse. Ei meeldi, kui naaberkorteri lahtisest aknast tuleb mingi mumbai disko.
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Mina hääletan Viljandi poolt :) ilus, kodune, keset Eestit ehk siis igalepoole suhteliselt sama palju maad. Otepää ja Elva on ehk liiiga väikesed, kuigi Elva on pm Tartu eelinn ja käivad tihedalt koos. Paljud elvakad töötavad Tartus jms.
Külaline

Raplat ja Keilat pole keegi veel maininud. Need on ka toredad väikelinnad, kus on kõik vajalik olemas.
Külaline

Olen elupõline tallinlane ja pole kunagi end mujal Eestis elamas ette kujutanud. Ringi rännata on muidugi tore Eesti eri paigus.
Kahjuks viimastel aastatel ma e i tunne oma kodulinna ära:( Tiblad, tiblad, hordide kaupa, igal pool vene keel, jube! Lapsepõlve lõpust mäletan veel paari nõukogude aastat, no siis ka ei tundunud asi nii hull. Võimalik, et tegelikult venkusid oli u sama palju, aga eestlasi oli lihtsalt rohkem kui praegu. Kasvasin ühel väiksemal Tallinna "mäel", siis oli see täitsa okei ja prestiizhnegi elukoht, nüüd harva sinna sattudes on selge, et suur osa eestlasi on sealt ära kolinud, parematesse kohtadesse, asemel suur osa võõrrahvast.
Hirmus on see, et protsess on ju tagasipööramatu. Ettevõtjad plaksutavad rõõmust käsi, et ida poolt odavat tööjõudu sisse tuua.

Minu ümber on uskumatult palju vene keelt nii tööl, tänaval kui ühistransas. Bussis vahetan kohta lihtsalt kui vene möla lähedal kõrva kriipima hakkab, lihtsalt ei suuda enam. Eks inimeste elustiilist ka oleneb kas ta sellest probleemist üldse teadlik on. Kui inimene ntks töötab kodukontoris või ntks peamiselt eestikeelses riigiasutuses, tellib toidukauba jpm koju, sõidab ainult autoga - siis tal ehk tõesti pole aimugi, mis Tallinnaga juhtunud on.

Sellest johtuvalt olen isegi mõelnud, et äkki kunagi pensionipõlves elaks mõnes väikelinnas, kus eesti keelt kuuleb. Jah, meid on vähe, meid on nii vähe... Praegugi istun aias ja kuulen kõrvalaiast katkematut vene suvitajate möla. Seal mitu generatsiooni koos, väimees muide on eestlane. Pole veel aru saanud, kuidas ta seal vastu peab, kuigi mõni riigikeele rääkija peres ikka on, siis üldine foon muidugi mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 12:09 Minu ümber on uskumatult palju vene keelt nii tööl, tänaval kui ühistransas. Bussis vahetan kohta lihtsalt kui vene möla lähedal kõrva kriipima hakkab, lihtsalt ei suuda enam. Eks inimeste elustiilist ka oleneb kas ta sellest probleemist üldse teadlik on. Kui inimene ntks töötab kodukontoris või ntks peamiselt eestikeelses riigiasutuses, tellib toidukauba jpm koju, sõidab ainult autoga - siis tal ehk tõesti pole aimugi, mis Tallinnaga juhtunud on.
Kusagilt on meelde jäänud, et kõige rohkem ukrainlasi vastu võtnud riik on Eesti. Ega ma ei imesta ka, kui on ikka kõva soov igal alal esirinnas olla. Seal me nüüd siis oleme, uhked eestlased. Ise me kaevame endale hauda.
Külaline

Sageli hakatakse taolistes teemades teemaalgatajale mingeid lisaprobleeme külge pookima. Loomulikult peab inimene sellised suured muutused väga kaalutletult tegema ja eelnevalt läbi analüüsima, mis ja miks talle täpselt praeguses eluolus ei meeldi. See on elementaarne ja küllap teemaalgatajagi seda teab. Ja uskuge, võib täiesti vabalt olla olukord, et ainult elukeskkond ongi vastumeelne, ilma mingite sisemiste isiklike probleemide ja pingeteta.
Külaline

Ma elan Tallinnas, Nõmmel. Ei kuule ei vene ega muid keeli peale eesti keele. Kõik vajalik on jalutuskäigu kaugusel. Tupiktänav ja eramajad, lapsed jooksevad aiast-aeda, täielik idüll ausalt öeldes. Samas, Tallinna kesklinn on lühikese rongisõidu kaugusel. Kuigi ega me seal eriti tihti käi, töötame kodust ja polegi väga asja mujale. Vahel tundub, et osade inimeste jaoks Tallinn võrdub mäed või kesklinn. Tegelikult on siin palju ilusaid ja rahulikke paikasid. Ema elab mul Lõuna-Eestis ja ausalt, meie Nõmme kodu ja majatagune mets annab rohkem maa vaibi kui tal seal.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:16Tartusse koliks.
Mina soovitan ka Tartut. Olen seal aastaid elanud ja täiega meeldib see linn. Seal ei sure talvel elu välja, erinevalt kuurortlinnadest. Samas palju väiksem ja rahulikum kui Tallinn. Venelasi palju vähem ja needki enamasti rahulikumad, intelligentsemad ja oskavad keskmisest paremini eesti keelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:37 Minu arust on ka Pärnu ja Haapsalu ilusad linnad, aga... Olen mõlemas linnas käinud sügisel spaatamas. Ja see tunne, mis inimtühjades linnades tekib, on nii nukker - ilus suvi on möödas - elu ja melu läbi. Linnad on väljasurnud. Söögikohad, kus veel kuu tagasi kees elu, on tabalukuga kinni.

Mina elan suvituslinnas ja ei saa üldse aru sellisest jutust. Suvi on ju kõigile Eestis sügiseks möödas, miks peaks see Pärnus ja Haapsalus edasi kestma? Kohalikud elavad aasta ringi oma elu ja see suvine melu ei ole küll mingi boonus ausalt öeldes. Muud väikelinna eelised kestavad õnneks aastaringselt. Ja mingis hooaja restos ei käi kohalikuna isegi suvel mitte kui see avatud on, need ju ongi turistidele, mis head sealt ikka oodata on.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 13:54
Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:37 Minu arust on ka Pärnu ja Haapsalu ilusad linnad, aga... Olen mõlemas linnas käinud sügisel spaatamas. Ja see tunne, mis inimtühjades linnades tekib, on nii nukker - ilus suvi on möödas - elu ja melu läbi. Linnad on väljasurnud. Söögikohad, kus veel kuu tagasi kees elu, on tabalukuga kinni.

Mina elan suvituslinnas ja ei saa üldse aru sellisest jutust. Suvi on ju kõigile Eestis sügiseks möödas, miks peaks see Pärnus ja Haapsalus edasi kestma? Kohalikud elavad aasta ringi oma elu ja see suvine melu ei ole küll mingi boonus ausalt öeldes. Muud väikelinna eelised kestavad õnneks aastaringselt. Ja mingis hooaja restos ei käi kohalikuna isegi suvel mitte kui see avatud on, need ju ongi turistidele, mis head sealt ikka oodata on.
Muid ju avatud pole talvel, peale hesburgeri ja pensuka hotdogi.
Külaline

Kas sul on midagi mis sind mõne Eesti teise linnaga seob? Lapsepõlve kuskil veetnud vms? Mis sulle oluline on? Meri, suurem linn lähemal? Kui väikest linna sa otsid?
Ma ise lapsena palju louna Eestis olnud, Võru on väike, Põlvasse ei läheks kuidagi. Aga Tallinna kõrval isegi Tartu tundub mõnus. Tudengid toovad alati veidi elavat vaibi, venelasi sisuliselt pole. Muid sisserännanuid veel ka mitte.
On rahulik, samas mitte väljasurnud. Loodust lähedal.
Otepää välistaksin ka, ikka väga väike.
Pärnu mulle isiklikult üldse ei meeldi, Haapsalu ja Viljandi
Võiksid ka variandid olla. Pigem siis Viljandi.
Ida poole välistaksin ka.
Aga kui täitsa maakohta mõtled, siis pole eriti vahet - majakesi metsa sees on igal pool. Siis mõtle pigem milline lähedalasuv linn sulle kõige rohkem meeldib ja kas tahad nt merd või järve lähedale.
Võiksid ka iga kuu nt 2 linna võtta ja daytripi teha, et saada tunnetust, kuidas meeldib.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 12:09 Olen elupõline tallinlane ja pole kunagi end mujal Eestis elamas ette kujutanud. Ringi rännata on muidugi tore Eesti eri paigus.
Kahjuks viimastel aastatel ma e i tunne oma kodulinna ära:( Tiblad, tiblad, hordide kaupa, igal pool vene keel, jube! Lapsepõlve lõpust mäletan veel paari nõukogude aastat, no siis ka ei tundunud asi nii hull. Võimalik, et tegelikult venkusid oli u sama palju, aga eestlasi oli lihtsalt rohkem kui praegu. Kasvasin ühel väiksemal Tallinna "mäel", siis oli see täitsa okei ja prestiizhnegi elukoht, nüüd harva sinna sattudes on selge, et suur osa eestlasi on sealt ära kolinud, parematesse kohtadesse, asemel suur osa võõrrahvast.
Hirmus on see, et protsess on ju tagasipööramatu. Ettevõtjad plaksutavad rõõmust käsi, et ida poolt odavat tööjõudu sisse tuua.

Minu ümber on uskumatult palju vene keelt nii tööl, tänaval kui ühistransas. Bussis vahetan kohta lihtsalt kui vene möla lähedal kõrva kriipima hakkab, lihtsalt ei suuda enam. Eks inimeste elustiilist ka oleneb kas ta sellest probleemist üldse teadlik on. Kui inimene ntks töötab kodukontoris või ntks peamiselt eestikeelses riigiasutuses, tellib toidukauba jpm koju, sõidab ainult autoga - siis tal ehk tõesti pole aimugi, mis Tallinnaga juhtunud on.

Sellest johtuvalt olen isegi mõelnud, et äkki kunagi pensionipõlves elaks mõnes väikelinnas, kus eesti keelt kuuleb. Jah, meid on vähe, meid on nii vähe... Praegugi istun aias ja kuulen kõrvalaiast katkematut vene suvitajate möla. Seal mitu generatsiooni koos, väimees muide on eestlane. Pole veel aru saanud, kuidas ta seal vastu peab, kuigi mõni riigikeele rääkija peres ikka on, siis üldine foon muidugi mitte.
Aga järsku pead ukrainlasi silmas? Elan ise kesk Euroopas ja No igalt poolt kuuleb vene keelt. IKEAs eriti palju. Kummaline see, et parklas autod Ukraina numbritega aga Ukraina keelt ei kuule kuskil. Ainult vene keelt.
Lenaa
Kontakt:

Postitus Postitas Lenaa »

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 20:38 Tasuta ja tihe transport meeldib? See, et kõik on käe-jala juures? Meri? Absoluutselt igale maitsele vabaaja veetmise võimalused? Suur valik erinevaid turge, poode, keskusi jne? See, et elektrikatkestusi peaaegu pole ja igasugused loodukahjude (nt. langenud puud, üleujutus) likvideerimised toimuvad väga kiiresti? Kohe mitte miski... :?
Mitte ükski neist pole küll nii suur ja ainulaadne pluss, mis paneks taluma muulasi, lärmi, lolli liiklust, rahvamasse, kalleid hindasid jnejne. Mereäärseid linnu pole mitte vähe, isegi turge ja poode on väljaspool Tallinnat. Jälle üks, kelle meelest teiselpool Ülemiste järve algab ainult lepavõsa ja hulguvad põdrad :D

Ehk veel väiksematest kohtadest Türi? Ilus linn.
Põlvas pole küll midagi erilist, aga Haapsalu, Pärnu on kenad (talvel küll suht väljasurnud, aga on olemas teater jms)
Külaline

meil hetkel kinnisvara lisaks pealinnale veel kahes linnas, nii et võin veidi võrrelda.
Pärnu.
Suviti on paksult turiste täis. Kisa-kära, suurem osa linna keskosa elanikest peab taluma öist mürglit (tallinnas võrreldav vaid vanalinna ööeluga või kui elad täpselt mõne öise pidutsemiskoha kõrval). Parkimine õudus kuubis. Eriti kui elad rajoonis, kus turiste palju ja väravaesine pidevalt täis pargitakse. Sellest aastast parkimine suures osas linnas tasuline. Kui omad kinnisvara mitmes linnas, siis pead parkima vaid oma hoovis, sest kui pärnu elukoht pole rahvastikuregistris 1.elukohaks, siis kohaliku elaniku parkimiskaarti ei anta.
Bussiliiklus praktiliselt olematu. On mingid bussiliinid, aga infot nende kohta raske saada ja sõidavad väga harva.
Töö leidmine - suht keeruline. Palgatase - oluliselt madalam tase kui Tallinnas. nt ma kandideerisin kunagi pärnusse ühe ametkonna juhiks. Töövestlusel selgus, et palganumbriks oleks väiksem number, kui Tallinnas samas ametkonnas vanemklienditeenindajad saavad.
Arstiabi - enamvähem ok. Vanavanematel oli perearsti kättesaadavus raske, aga eriarstid on tasemel, olen isegi tallinnast pärnusse eriarsti vastuvõtul käinud, sest seal on vabu aegu rohkem.
Kaubandusvõrk. Areneb vaikselt. Südalinna suured kaubanduskeskused on ka nädalavahetuseti juba lahti, aga spetsiifilistemate ja/või väiksemate poodidega on probleeme. nt printeritinti mul laupäevasel päeval pärnust leida ei õnnestunud.
Haigla - olemas. Reanimatsiooni viiakse Tallinnasse.
Juurdepääs - ainult auto ja liinibussiga, rongiliiklus lõpetati ära.
Põhimõtteliselt elada võib. Talvel hästi vaikne.
Prügimajandus algelisem ja aeglasem kui Tallinnas.

Üks väikelinn, kus meil suvekodu on.
Otsebuss tallinnasse 1x ööpäevas mõlemat pidi. Ümberistumisega ja ringiga sõitvaid busse päevas 10kond.
Kool. Lasteaed. Kirik. Klubi. Linnavalitsus.
3-4 söögikohta.
2 suuremat toidupoodi, paar väikest. Ehitusmaterjalide pood. 1-2 kaltsukat. Turg nädalavahetusel.
3a tagasi pakuti lõpuks kõigile kinnistutele liitumist linnakanalisatsiooni võrguga.
Keskküttega kortermaju selles linnas pole.
Haigla pandi kinni, lähim haigla ja emo maakonnalinnas, perearst vist on veel olemas.
Smartposti pakiautomaat ainult valge, st nt osta.ee paki saatmiseks peab 40km kaugusele maakonnalinna sõitma.
Politsei? Kunagi oli, nüüd on vist 1 konstaabel terve valla peale.
Elanikke terves linnas kokku vähem kui mu lapse koolis Tallinnas õpilasi.
Suvitamiseks ok, ajutiseks kaugtöö tegemiseks samuti, aga pidevalt elamiseks tahaks midagi rohkemat.
Külaline

Tallinn on alati olnud üpris rahvusvaheline linn. Oli 100 ja 200 aastat tagasi ja enamgi veel. Mulle meeldib, et taksojuht on Indiast, toidukuller Nigeeriast, koostööpartner Inglismaalt, kohikuteenindaja on vahetusüliõpilane Malaisiast, lemmiksöögikoha omanik on kreeklane ja kõrvallaudades on soomlased, rootslased, sakslased, ameeriklased jne. See tekitab mõnusa tunde, nagu oleks reisile läinud, ilma pennigi kulutamata. :D
Oh oleks see vaid nii, siis ehk võiks Tallinna isegi meeldida. Aga vene keel domineerib ikka nii kõvasti, et ma eestlasena tunnen end pidevalt nagu välismaalane.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 21:39
Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 21:32 Mina elan Tallinnas Lasnamäel. Ümberringi on väga roheline, aknasse paistavad nii meri kui Kadrioru park. 3 km kaugusel asuva Viru keskuse juurde võin kasvõi jala kõndida. Bussiga sõidan linna 10 minutit. Lapsed käivad kesklinnas koolis. Meeldib, et on valikut töökohtade, koolide, ajaveetmisvõimaluste, aga ka igasuguste teenuste ja ravivõimaluste osas.

Kuulan neid mujal elavate kaugete sugulaste jutte, kuidas vereanalüüsi saab anda kord nädalas ja tulemuse saamiseks tuleb päevi oodata, kuna see saadetakse a la Tartusse. Eriarste kohapeal ei ole, käivad kaugemalt ja aegu saada ei ole ja arstide osas valikut ka ei ole. Saad selle, kes soostub üldse tulema. Perearst on saja aastane. Kui teatrisse või kontserdile tahad minna, siis arvuta kütus ja ööbimine juurde. Sama on kusagile lendamisega. Iga asi on eraldi ettevõtmine, mitte nii, et ah, läksin poodi, vaatasin, nii hea hinnaga veekeetja oli, võtsin ära, sest vana hakkaski just pragunema. Kõik käib möödaminnes, ajakuluta, soodsalt. Mujal elamiseks peab olema auto, hunnik raha ja soovitavalt oma firma omanik, et aega saaks kogu olmega seonduva peale kulutada.

Lisaks ei saa ma aru inimestest, kes tahavad suvalisse kohta kolida. Minu jaoks on küll kilomeetrine vahe, kas valida nt Haapsalu või Elva. Need on ikka ju kardinaalselt erinevad. Ise valiksin juurte järgi või mingi muu sideme järgi, suvalisse kohta kolimist ei kujuta ette.
Arusaadavad argumendid. Arstiabi osa on selline, mis ma mõtlen, et tõesti võib mind ka puudutada. Hmm, Pärnus on ka haigla olemas. Ilmselt seal suht sama seis, mis Tallinnas arstiabiga - see päris oluline jah.
Lendamise jaoks kannatab ära Tallinna sõita - nagunii reis on tüütu, see üks ots enam ei ole määrav.
Teater jms - jumala ükskõik.
Mul on argument, et “tahan ära”. Sellepärast valin niimoodi suvaliselt. Aga praegu tundub, et Pärnu hakkab eest ära rebima.
(Mitte selle teema arvamuste põhjal, aga eks ma siin oma peas mõtlen juurde)
Lendamise osas pole Pärnul häda midagi. Riia sama kaugel kui Tallinn ja valikuid seal palju rohkem.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], kaegu ja 11 külalist