Laps õgib
-
Külaline
Laps õgib
13-aastane poiss õgib süües. Mitte selles mõttes, et sööks tihti väga suuri koguseid, vaid selles mõttes, et lihtsalt topib omale korraga suhu terve võileiva, mitukümmend makaroni või mitu peotäit popkorni. Ühesõnaga nii palju, kui vähegi mahub. See pole ainult ebatervislik, vaid ka väga ohtlik, mul on tõesti ühe lapsepõlvetrauma tõttu hirm, et ta lämbub lihtsalt ühel päeval ära. Ülejäänud pere on pigem rahulikud/aeglased sööjad ja keegi tal ausalt sööki eest ära ei söö.
Kõik see jutt, mis me talle iga päev räägime, läheb lihtsalt ühest kõrvast sisse ja teisest välja ja järgmine toit "hingatakse" (ehk siis neelatakse peaaegu närimata) jälle samamoodi sisse. Äkki kellelgi on mõni soovitus? Uurisin ja toitumisnõustajate teenuseid veidi, aga tundub, et nad tegelevad pigem sellega, kuidas toidulaud tervislikumaks saada.
Kõik see jutt, mis me talle iga päev räägime, läheb lihtsalt ühest kõrvast sisse ja teisest välja ja järgmine toit "hingatakse" (ehk siis neelatakse peaaegu närimata) jälle samamoodi sisse. Äkki kellelgi on mõni soovitus? Uurisin ja toitumisnõustajate teenuseid veidi, aga tundub, et nad tegelevad pigem sellega, kuidas toidulaud tervislikumaks saada.
-
Külaline
Selgita talle, et nii pole viisakas ja kaasinimesed ei talu selliseid lauakombeid. Hea küll, oma pere on harjunud, aga kui ta käitub nii ka kodust väljapool, siis on see ebameeldiv. Viisakusreeglid tähendavad teistega arvestamist ja ega ilmaasjata pole lauakommetest pakse raamatuid välja antud. Ilmselt sõpraderingis kõik topivad oma suu toitu täis ja neilt õpitud, kui kodus teistel pereliikmetel normaalne söömiskäitumine.
Lühidalt öeldes - kasvatus. See pole mingi söömishäire, lihtsalt ta lubab endale sellist käitumist mingil põhjusel. Keela konkreetselt ära, minu laua taga sööd viisakalt ja kõik. Kaasaegsed vanemad ei julge oma lapis kasvatada ja midagi nõuda, sest kardavad, et laps saab trauma ja hakkab neid hiljem süüdistama, aga hea lastetuba on kõige tähtsam, mida lapsele ellu kaasa anda, see jääb temaga alatiseks.
Lühidalt öeldes - kasvatus. See pole mingi söömishäire, lihtsalt ta lubab endale sellist käitumist mingil põhjusel. Keela konkreetselt ära, minu laua taga sööd viisakalt ja kõik. Kaasaegsed vanemad ei julge oma lapis kasvatada ja midagi nõuda, sest kardavad, et laps saab trauma ja hakkab neid hiljem süüdistama, aga hea lastetuba on kõige tähtsam, mida lapsele ellu kaasa anda, see jääb temaga alatiseks.
-
Külaline
Mul poiss mingi vahe matsutas lahtise suuga. Lõpuks ikka jõudis vist mu juba tuimaks muutunud "Palun suu kinni süüa" kohle, sest ei ole enam ka kodus seda tähele pannud. Märkaksin kohe, sest mind nii kohutavalt häirib see. Kõrvadel on lausa valus.
See periood oli kusagil 7-9aastaselt. Nüüd peagi 11sena enam ei tee seda.
See periood oli kusagil 7-9aastaselt. Nüüd peagi 11sena enam ei tee seda.
-
Külaline
See toimub mitte kiirustades, vaid lauas istudes. Teades et istume söögilauas ja keegi ei tõuse enne kui kõik on söönud?
-
Külaline
Mu eksmees oli selline, kes põhimõtteliselt hingas toidu sisse. Suured ampsud, võimalikult palju korraga suhu aga ka kiiresti.
Ta ütles, et see harjumus jäi külge sõjaväest, sest seal oli söömiseks aeg limiteeritud ja pidi kiirelt sisse kühveldama.
Äkki su lapsel on ka see komme näiteks kiirest kooli söögivahetunnist külge jäänud? Seal ju reaalselt pool aega seisad järjekorras ja siis peab kiirelt toidu ära sööma.
Ta ütles, et see harjumus jäi külge sõjaväest, sest seal oli söömiseks aeg limiteeritud ja pidi kiirelt sisse kühveldama.
Äkki su lapsel on ka see komme näiteks kiirest kooli söögivahetunnist külge jäänud? Seal ju reaalselt pool aega seisad järjekorras ja siis peab kiirelt toidu ära sööma.
-
Külaline
Soovitan osta abimehe, mis aitab hingamisteed vabastada, kui peaks lämbumisoht tekkima. Selle nimi on LifeVac.
-
Külaline
Mida veel…Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 17:13 Soovitan osta abimehe, mis aitab hingamisteed vabastada, kui peaks lämbumisoht tekkima. Selle nimi on LifeVac.
Nõustun samuti, et asi on kasvatuses. Ma ise pole ka mingi musterema, samuti oli omal ajal probleeme lapsele viisakusreeglite sisse harjutamisega, ei tahtnud pidev näägutaja olla. Samas lapsel on ju terve elu ees, mine tea, mis seltskondades tal edasises elus tuleb sama laua taga süüa. Ehk on ikka kuidagi võimalik poisile selgitada, miks on oluline laua ääres normaalselt süüa ja siis ilmselt tuleb varuda kannatust seda korduvalt meelde tuletada.
-
Külaline
Pagan, ma pidin seda seletama oma mehele, et ei pea oma suud toitu kuhjaga täis toppima! Su taldrikust ei varasta seda keegi ära...
Jumala imelik oli. Algul tundus, et ta nagu teeb seda nalja pärast, aga miks peaks see naljakas olema? Nagu esines sellega, aga ei tulnud selle peale, et see on teistele ebameeldiv.
Jumala imelik oli. Algul tundus, et ta nagu teeb seda nalja pärast, aga miks peaks see naljakas olema? Nagu esines sellega, aga ei tulnud selle peale, et see on teistele ebameeldiv.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist