Millelt saab riigis kokku hoida?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 04:26
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 21:06
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 20:19 Logopeedid ja psühholoogid saavad ise oma teenust pakutud ja ei vaja vahendajat.
Rajaleidja ei ole vahendaja. Rajaleidja on üle-eestiline võrgustik, mis pakub tasuta õppenõustamist lapsi/õppijaid haridusteel toetavatele täiskasvanutele – vanematele, õpetajatele, tugispetsialistidele jt. Kui õppenõustamise käigus selgub, et lapsele/õppijale sobiva haridustee korraldamiseks on vaja ametlikku otsust ehk haldusakti (nt lasteaias sobitus- või erirühma määramiseks, koolimineku edasilükkamiseks, koolis lihtsustatud õppe rakendamiseks), siis sellise otsuse teeb lapsevanema taotluse alusel Rajaleidja tugispetsialistist koosnev kooliväline nõustamismeeskond, kuhu kuuluvad sotsiaalpedagoog, eripedagoog, logopeed ja psühholoog.
Reaalsuses on see pidurdav ja segav faktor. Rajaleidja ametnikud ei ole pädevad panema lastele diagnoose, hindama nende õpioskusi jms. Sageli on nende otsused lastele (seeläbi kõigile) kahjulikud. Praktikas lonkab see süsteem tõesti kahte jalga.
Olles ise erivajadusega lapse ema, nõustun selle kommentaariga täielikult. Ka mina ei näe Rajaleidjas mingit suurt mõtet. Kiidujutt oma vajalikkusest on neil muidugi kõlav, aga vabalt on enne neid kõigi probleemidega, millega nemad praegu tegeleda üritavad, juba niigi hakkama saadud ja raudselt saadakse hakkama ka tulevikus, kui Rajaleidja ära kaob. Ainult hulk maksumaksja raha jääb alles.

Sääraste asutuste märg unistus on reklaamslogan, et "kõik vajalik teie lapsele ühest kohast!" Kuid minu kogemustel ei pruugi see olla üldsegi nõnda hea ja suurepärane, koondada kõik hunnikusse ühe asutuse katuse alla kokku. Minu lapsele sattus Rajaleidjas kehv spetsialist, kes väga vähese info põhjal koostas plauhti! mingi oma nägemuse, mil lapsega tegelikult seost polnud, ja hakkas seda oma kolleegidelegi peale suruma. Ja kuna nad töötasid koos, siis oli tulemuseks, et lapsele pandud vale diagnoosi ei seatud aastaid isegi mitte kahtluse alla - sest no kuidas sa omaenda maja kolleegi arvamuses kahelda tohid, ta ju sisuliselt sinu sõbranna! Kõik nendesamade inimeste poolt korraldatud ümarlaud käisid algusest lõpuni vaid ühte suunda, raiuti ühte omaenda peas loodud dogmat. Mistõttu laps jäeti ilma abita.

Alles mitu aastat hiljem, kui ma juba väga häälekalt nõudsin nende "spetsialistide" ümber vahetamist, õnnestus mul (ilma loata, omaalgatuslikult) vahetada lapsega tegelev inimene ringi hoopis teise, nende isiklikust majast väljaspool asuva spetsialisti vastu. Too uus, sõltumatu ja ajupesu mittesaanud spetsialist vestles lapsega ja perega, tutvus tema kohta käivate toimikutega ja pani hoopis teise diagnoosi! Mis osutus ka õigeks. Kuid kahjuks oli tõeline abi selle lapse jaoks juba pöördumatult hiljaks jäänud.

Seega mina väga kardan sihukesi hüper-super-vägevaid maksumaksja rohke raha eest ülal peetavaid kohti, kuhu väidetavalt olevat koondatud kõik vinged spetsialistid, kes üheskoos tiimina mingit hiiglauhket tööd tegevat, nii et inimesel kusagile mujale pöörduda polevatki üldse vaja. See on illusioon, röövib peredelt õiguse valida lapsele spetsialiste ja võib last pigem kahjustada.
Külaline

Nõustun, ka meie lapsel polnud Rajaleidjast mitte midagi kasu, kuigi käisime korduvalt mitme aasta vältel. Minu meelest saaks avalikus halduses kõvasti kokku tõmmata ka igasugu "seminaride" pealt, mida korraldatakse palju ja kus tegelikult ei toimu midagi asjalikku peale mõttetute koolituste (olen osalenud ühel sellisel seminaril näiteks rikkuse visualiseerimise töötoas- tõsiselt ka!), kuid tegelikult hulbitakse spas ja süüakse maksumaksja raha eest ülehinnatud restos ülehinnatud toitu.
Külaline

Vanemahüvitise ülempiir madalamaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 22:52
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 18:37
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 10:15 Vaikselt aina tekib meile ministeeriume koos suure ametkonnaga juurde. Mis krdi kliimaministeerium? Et kui mammutitel oleks ministeerium olnud, ei oleks nad välja surnud või.
Kliiministeerium ei tekkinud juurde, vaid loodi Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamisel.
Palju sellega töötajate arv suurenes?
Töötajate arv vähenes.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 12:12
Olles ise erivajadusega lapse ema, nõustun selle kommentaariga täielikult. Ka mina ei näe Rajaleidjas mingit suurt mõtet.
Ka mina olen HEV lapse ema ja meil oli Rajaleidjast küll väga palju kasu. Pöördusime sinna talvel enne 1. klassi, lasteaiaõpetajate soovitusel. Rajaleidjast tuli inimene, kes pikema aja vältel last lasteaias jälgis. Seejärel toimusid lapsega vestlused Rajaleidjas. Kevadel saime sealt suunamise Lapse Vaimse Tervise Keskuse psühhiaatri juurde. Suvel käisime seal ära ja augustis tuli Rajaleidja konsiilium kokku ning saime väikeklassi suunamise, millest oli väga palju kasu. Hiljem oleme seda kaks korda seal pikendamas käinud, uuesti ka Lapse Vaimse Tervise Keskuse psühhiaatri juures. Kõik ajad oleme kiiresti saanud, millegi eest pole pindanud maksma. Mina olen küll väga rahul selle teenusega, viimase 7 aasta jooksul on meil sellest väga palju tuge ja abi olnud, lapsel pole kordagi mingit koolistressi olnud tänu sellele, tänaseks juba teismeline, viimati käisime Rajaleidjas eelmisel aastal.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 20:36
Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 12:12
Olles ise erivajadusega lapse ema, nõustun selle kommentaariga täielikult. Ka mina ei näe Rajaleidjas mingit suurt mõtet.
Ka mina olen HEV lapse ema ja meil oli Rajaleidjast küll väga palju kasu. Pöördusime sinna talvel enne 1. klassi, lasteaiaõpetajate soovitusel. Rajaleidjast tuli inimene, kes pikema aja vältel last lasteaias jälgis. Seejärel toimusid lapsega vestlused Rajaleidjas. Kevadel saime sealt suunamise Lapse Vaimse Tervise Keskuse psühhiaatri juurde. Suvel käisime seal ära ja augustis tuli Rajaleidja konsiilium kokku ning saime väikeklassi suunamise, millest oli väga palju kasu. Hiljem oleme seda kaks korda seal pikendamas käinud, uuesti ka Lapse Vaimse Tervise Keskuse psühhiaatri juures. Kõik ajad oleme kiiresti saanud, millegi eest pole pindanud maksma. Mina olen küll väga rahul selle teenusega, viimase 7 aasta jooksul on meil sellest väga palju tuge ja abi olnud, lapsel pole kordagi mingit koolistressi olnud tänu sellele, tänaseks juba teismeline, viimati käisime Rajaleidjas eelmisel aastal.
Rõõm lugeda. Siis teil vedas. Kõik sõltub, missuguse spetsialisti otsa satud ja kuidas tema suhtumine on. Kui tekib klapp, on hea algus loodud ja lapsel võimalik saada abi. Kui aga juhtub olema spetsialist, kes abistamise asemel hakkab hoopiski lapsele ja perele vastu töötama, olete väga suure jama sees ja abi pole mitte kusagilt saada.

Kõik räägivad, et toimida tuleb alati vaid "lapse parimates huvides", kuid eeskätt tähendab see kõigepealt head klappi spetsialistiga. Kuna lapsevanemaid välja vahetada ei saa, et nood spetsialistile sobiksid, siis tuleks välja vahetada spetsialist, kes perega ei sobi. Lihtne, aga just seda on viimase aja uue süsteemi valguses pea võimatu teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 22:52
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 18:37
Külaline kirjutas: 23 Aug 2024 10:15 Vaikselt aina tekib meile ministeeriume koos suure ametkonnaga juurde. Mis krdi kliimaministeerium? Et kui mammutitel oleks ministeerium olnud, ei oleks nad välja surnud või.
Kliiministeerium ei tekkinud juurde, vaid loodi Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni ühendamisel.
Palju sellega töötajate arv suurenes?
Kliimaministeerium moodustati aasta tagasi Keskkonnaministeeriumi baasil, kuhu liideti teatud seni Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi pädevusse kuulunud teemad (transport, energeetika, ehitus). Keskkonnaamet ja Keskkonnainspektsioon liideti varem, Keskkonnaamet tegutseb jätkuvalt. MKMi ja KeMi liitmisel töötajate arv ei suurenenud, vahepeal on pigem inimesi koondatud (nt Superministeeriumi kolides puudus vajadus haldusosakonna vms töötajate järele).
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Aug 2024 18:52 Vanemahüvitise ülempiir madalamaks.
Mis hea pärast? Inimene on maksude maksmisega selle summa välja teeninud, mitte see pole mingi riigi armust teiste maksumaksjate poolt makstav raha. Pigem siis jätta ära emapalk nendele, kes pole tööl käinud ega ise midagi panustanud.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Külaline kirjutas: 25 Aug 2024 22:42
Mis hea pärast? Inimene on maksude maksmisega selle summa välja teeninud, mitte see pole mingi riigi armust teiste maksumaksjate poolt makstav raha. Pigem siis jätta ära emapalk nendele, kes pole tööl käinud ega ise midagi panustanud.
Toetused vajaduspõhisteks.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Vajaduspõhiseks. Jhjh muidu elustiil langeb laste saamisega ja muud jutud. Väga ei huvita, et enam ei saa sama mugavalt teist mersut pidada ja puhkusel priisata :(
Mille hea pärast niigi rikkad inimesed 4000+ eur vanemahüvitist saama peaks? Samas lähedaste hooldajad saavad mis krdi summa kuus? Tulge normaalsusesse.
Külaline

no see on ikka suht riigi suur kingitus kõigi arvelt - enamikus teistes riikides selline hüve ju puudub. Olen ka nõus, et ülempiiri (ja summasid üldse) võiks vähendada.
Külaline

Vanemahüvituis on liiga suur ja liigne luksus. Maksata tuleks aga umbes 50% palgast ja ülempiir 3 eesti miinimum palka.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 11:43 Vanemahüvituis on liiga suur ja liigne luksus. Maksata tuleks aga umbes 50% palgast ja ülempiir 3 eesti miinimum palka.
Hakka ise siis neid lapsi sünnitama. Võiks nagu aru saada, et kõrgepalgaline naine on ise selle kõik kinni maksnud, mis talle makstakse, mitte tööl käiv naine pole sentigi maksnud, tema emapalga võiks ära jätta.
Külaline

Kolmelapselise toetuse võiks üldse ära jätta. Need perekonnad, kus mitme peale on mingi kärgpere kokku klopsitud, ei peaks üldse midagi saama.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:00
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 11:43 Vanemahüvituis on liiga suur ja liigne luksus. Maksata tuleks aga umbes 50% palgast ja ülempiir 3 eesti miinimum palka.
Hakka ise siis neid lapsi sünnitama. Võiks nagu aru saada, et kõrgepalgaline naine on ise selle kõik kinni maksnud, mis talle makstakse, mitte tööl käiv naine pole sentigi maksnud, tema emapalga võiks ära jätta.
olen sünnitanud, enne emapalka. Saime hakkama, midagi hullu ei olnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:31
Postitus on kustutatud
Lastetu naine ei ole parasiit. Kes sinu arvates tööl käib ja makse maksab kui rasedana ja tittedega kodusolekut nauditakse? See ei ole parasiitlik?
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:41

Postitus on kustutatud
Lastetu naine ei ole parasiit. Kes sinu arvates tööl käib ja makse maksab kui rasedana ja tittedega kodusolekut nauditakse? See ei ole parasiitlik?
Aga ühiskonnale ei anna sa võrreldes lastevanematega suurt mitte midagi tagasi. Naudid elu. Kõik mis teenud läheb enda elu peale. Uhke ka veel oma egoistliku mõttemaailma peale. Häbi võiks olla. Maailm on segaseks läinud. Kui selliste asjade üle veel uhke ollakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:48
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:41

Postitus on kustutatud
Aga ühiskonnale ei anna sa võrreldes lastevanematega suurt mitte midagi tagasi. Naudid elu. Kõik mis teenud läheb enda elu peale. Uhke ka veel oma egoistliku mõttemaailma peale. Häbi võiks olla. Maailm on segaseks läinud. Kui selliste asjade üle veel uhke ollakse.
Kas lapsevanemad kelle lapsed õpivad ja töötavad, annavad midagi tagasi? Eestis lapsed üles kavatatud, koolitatud sealhulgas lastetute naiste maksupanusega. Kukununnud lõpetavad koolid ja teretulemast London, madalmaad, Austraalia, Soome, Ameerika. See ei ole parasiitlik? Kui lapsed minema kolivad, siia midagi panustamata?
Muidugi läheb kõik mis ma teenin enda heaks. Peaksin sul kööktoas 100 euroga kuus tittesid kasvatama?! Olen uhke, ei ole veel nii kibestunud iseloomuga. Oleks lapsed oleksin samasugune ilmselt, kibestunud ja kade lastetute naiste peale
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:31 kelledel
Mis pagana sõna on "kelledel"?
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 16:35
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 14:01
Külaline kirjutas: 26 Aug 2024 12:48

Kas lapsevanemad kelle lapsed õpivad ja töötavad, annavad midagi tagasi? Eestis lapsed üles kavatatud, koolitatud sealhulgas lastetute naiste maksupanusega. Kukununnud lõpetavad koolid ja teretulemast London, madalmaad, Austraalia, Soome, Ameerika. See ei ole parasiitlik? Kui lapsed minema kolivad, siia midagi panustamata?
Muidugi läheb kõik mis ma teenin enda heaks. Peaksin sul kööktoas 100 euroga kuus tittesid kasvatama?! Olen uhke, ei ole veel nii kibestunud iseloomuga. Oleks lapsed oleksin samasugune ilmselt, kibestunud ja kade lastetute naiste peale
Postitus on kustutatud
Jhjh seda on kibestunud mutid ja taadud juba 20 a korrutanud, kuidas kohe tuleb. LEPPIGE, see oli sügaval nõukaajal ja enam tagasi ei tule! Nutke! Või kui tuleb, olen mina ammuilma fertiilsest east väljas ja mul on sügavalt poh*i 😘😘
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Triibu ja 14 külalist