õpetage tegema lihtsat pirnikompotti

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

õpetage tegema lihtsat pirnikompotti

Postitus Postitas Külaline »

Sel aastal suur pirniuputus. Aga saavad valmis praktiliselt üheaegselt.
Pirnikompott maitseb peres kõigile.
Sirvisin eile läbi kõik ema- ja vanaemaaegsed kokaraamatud,
igal pool räägitakse sellest, et kompotiga täidetud purke on vaja peale täitmist veel mingis suures potis kuumutada enne sulgemist.
Kas keegi teab, kas on olemas ka mingit sellist töötavat pirnikompoti tegemise viisi,
kus keedad kogu kupatuse ühes potis valmis ja paned kuumana steriliseeritud purkidesse,
ilma, et peaks neid purke veel eraldi veevannis kuumutama hakkama?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Aug 2024 11:03 keedad kogu kupatuse ühes potis valmis ja paned kuumana steriliseeritud purkidesse,
Ma alati täpselt nii teinudki. Kogu kupatuse keedan suhkrusiirupis suures potis valmis ja lähevad otse eelnevalt steriseeritud purkidesse. Kui kõik purkides keeran suure saunalina ümber kõigi purkide. Mitte kunagi pole purke valmis kompotiga enam eraldi kuumutanud. Minu ema ja ka vanaema tegid samamoodi nagu mina.
Külaline

https://katlinliz.blogspot.com/2012/09/ ... t.html?m=1
Külaline

Selle purkide suures potis kuumutamise asemel saab kasutada ahju. Ma teen kurkidega nii.
Vanasti ju selliseid elektriahjusid polnud, siis kasutati pliidi peal suurt veepotti.
Samas kui purgid on korralikult sterilliseeritud(teen seda ka ahjus), võib ka hilisema kuumutamise üldse ära jätta.

Aga ahjus kuumutamine: täidetud purgid laon ahjuplaadile ilma kaanteta. Kuumutan ahjus 100-150 kraadiga, senikaua, kui vedelik vailselt mullitab ja siis kaanetan.
Külaline

Leidsin sellise pirnikompoti retsepti, kus ei pea täidetud purke kuumutama veepotis ega ahjus:
https://kirsikuretseptiriiul.wordpress. ... nid-purki/

Pirnikompott
4 kg pirne
3 kaneelipulka
0,5 kg suhkrut
2 l vett
1 sidruni mahl ja koor
Keeda valmis siirup – pane potti vesi ja suhkur ning lase keema tõusta.
Lisa siirupisse kaneelipulk ja sidruni koor (vaid kollane osa). Lõika juurviljakoorijaga õhukesed ribad. Samuti pigista potti sidruni mahl.
Keeda siirupit ca. 10 minutit.
Eemalda sidrunikoored ja kaneelipulgad.
Eemalda pirnidelt südamik ja lõika pirnid sektoriteks või tükkideks.
Aseta pirnitükid potti ja keeda ca. 7 minutit, kuni pirnid on peaaegu pehmed.
Pane pirnitükid ettevalmistatud kuumadesse purkidesse, aseta peale siirup ja kaaneta.

Usun, et sama retsepti järgi võib teha ka õunakompotti.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline