Mida teha väiksemate õuntega?
-
Külaline
Mida teha väiksemate õuntega?
Hullult uputab puude all. Meil moosisööjaid pole ja chutney tuleb sügisel hapumatest õuntest, aga mida teha nende väikeste klaaridega? Leidsin sellise variandi nagu õunakaste, mida saaks teha kookospiima, kondenspiima, kaneeli või muude vürtsidega. Aga kui seda purki ei tee, kas ta sügavkülmas ka säiliks?
No kui chutney asemel oleks vürtsikas õunahoidis siis .. alles siis säiliks sügavkülmas. Vaadates tüüpset retsepti siis kuidas Te sellest küll vürtsika õunahoidise välja võlute. Tutvuge Scoville skaalaga ja alla 40 000 pole mõtet purki / suhu pista.Külaline kirjutas: ↑11 Aug 2024 18:48 Hullult uputab puude all. Meil moosisööjaid pole ja chutney tuleb sügisel hapumatest õuntest, aga mida teha nende väikeste klaaridega? Leidsin sellise variandi nagu õunakaste, mida saaks teha kookospiima, kondenspiima, kaneeli või muude vürtsidega. Aga kui seda purki ei tee, kas ta sügavkülmas ka säiliks?
-
Külaline
Õun+ebaküdoonia moosiks keeta tuleb selline hapukas kaste, sobib verivorstiga ka 
-
Külaline
meil ka valgete klaaride uputus (linnas ja suvilas)
eile: 9 liitrit õunamoos mustsõstardega (6:1 suhtega), 3l õunakiselli, toorsalat köögiviljade ja õuntega
täna: õunamoosi suur laar, õunaplaadikook, mannakreem õuntest, õuna-ploomi smuuti
mõlemal päeval kast õuntega linnamaja värava taga vabalt võtmiseks
eile: 9 liitrit õunamoos mustsõstardega (6:1 suhtega), 3l õunakiselli, toorsalat köögiviljade ja õuntega
täna: õunamoosi suur laar, õunaplaadikook, mannakreem õuntest, õuna-ploomi smuuti
mõlemal päeval kast õuntega linnamaja värava taga vabalt võtmiseks
-
Püha õde
Jäätmejaama. Käisin hiljuti. Nõmme pensionärid tõid autodega ämbrite kaupa neid sinna
-
Külaline
Huvitav, kas need värava kõrvale pandud õunakastid enam ei toimi? Need, kust suvaline mööduja tasuta õunu sai võtta.Püha õde kirjutas: ↑11 Aug 2024 20:58 Jäätmejaama. Käisin hiljuti. Nõmme pensionärid tõid autodega ämbrite kaupa neid sinna
-
Külaline
Kahjuks meie väikelinnas ei panda aia taha ei kasti ega kotiga ega niisama kuhja. Mul õunapuid pole, aga olen liikvel iga päev. Võtaks aiatagustest 2-5 õuna kaasa. Ma saan aru, et uputusest minu 3 õuna äraviimine ei päästa, aga eks minusuguseid ole teisigi ja mõni agaram ehk võtab rohekm kui 2-5. Jäätmejaamas oli jah kuhilate viisi õunu.
Kahju on praegusel ajal poest mingeid poola "jonagolde" osta, aga ei pakuta meie linnas söömiseks õunu
-
Külaline
Millisest väikelinnast jutt?Külaline kirjutas: ↑12 Aug 2024 14:38Kahjuks meie väikelinnas ei panda aia taha ei kasti ega kotiga ega niisama kuhja. Mul õunapuid pole, aga olen liikvel iga päev. Võtaks aiatagustest 2-5 õuna kaasa. Ma saan aru, et uputusest minu 3 õuna äraviimine ei päästa, aga eks minusuguseid ole teisigi ja mõni agaram ehk võtab rohekm kui 2-5. Jäätmejaamas oli jah kuhilate viisi õunu.
Kahju on praegusel ajal poest mingeid poola "jonagolde" osta, aga ei pakuta meie linnas söömiseks õunu![]()
Meil endal ühes lõuna-eesti väikelinnas suvila. Õunapuude all olid reedel lausa õuntest kuhjad, kohaliku linna FB gruppi pandud kuulutus õunte äraandmise kohta tõi vaid ühe huvilise, kelle soovitud 2 kilekotitäit õunte kogust oluliselt ei vähendanud. Ühe kodumasina kasti täie õunu sai ka Tallinna kaasa võetud, panin värava taha kasti ja olen seda päeva jooksul juba 5x täitnud, nii et tundub, et pealinnast võetakse julgemalt kui väikelinnas kuulutuse peale
-
Külaline
Sa ise ka aru saad, mis soga sa ajad.Ants kirjutas: ↑11 Aug 2024 18:55No kui chutney asemel oleks vürtsikas õunahoidis siis .. alles siis säiliks sügavkülmas. Vaadates tüüpset retsepti siis kuidas Te sellest küll vürtsika õunahoidise välja võlute. Tutvuge Scoville skaalaga ja alla 40 000 pole mõtet purki / suhu pista.Külaline kirjutas: ↑11 Aug 2024 18:48 Hullult uputab puude all. Meil moosisööjaid pole ja chutney tuleb sügisel hapumatest õuntest, aga mida teha nende väikeste klaaridega? Leidsin sellise variandi nagu õunakaste, mida saaks teha kookospiima, kondenspiima, kaneeli või muude vürtsidega. Aga kui seda purki ei tee, kas ta sügavkülmas ka säiliks?
-
Külaline
Läheb veidi teemast mööda, aga mul on ütlemata hea meel, et me oma maamaja aias peaaegu kõik viljapuud ja marjapõõsad välja juurisime. Jätsime kaks ploomipuud niisama söömiseks, ühe marjapõõsa, üks iluõunapuu on ka. Aga kõik muu läks. Pole vaja vilju noppida, pole vaja teistele pressida, pole vaja ülejääke hävitada.
Oleneb, kui palju neid on ja kas need väiksemad õunad ongi lihtsalt väiksemad kui on nad pooltoored.
Tooreste õuntega pole muud kui komposti. Neist tehtud hoidised on väheväärtuslikud.
Valmis õuntest saab teha mahla ja moosi/kastet. Mahlapressiga on eriti lihtne - loputad vaid õunad suures vannis üle ja viskad purustajasse, seejärel mahlaks. Tänapäeval ei pea enam jändama veinipudelitesse villimisega, vaid saadaval on viie- ja kolmeliitrised kotid, kuhu kuumutatud mahla on mugav panna.
Ise teen igal aastal õunakastet. See on põhimõtteliselt sama mis õunamoos, ainult vähema suhkruga. Umbes 400 gr suhkrut kilo õunte peale kaotab õunte hapususe. Kui purgid on puhtad ja kaaned läbikeedetud, siis võib õunapüreed teha praktiliselt üldse ilma suhkruta - steriilses keskkonnas säilib hästi. Sügavkülma viimasel ajal enam väga ei pane, elektrikatkestusi on olnud liiga palju ja need teevad ettevaatlikuks. Parem ikka kuumutada ja steriilsena purki või pudelisse või pakki, siis on hooleta.
Tooreste õuntega pole muud kui komposti. Neist tehtud hoidised on väheväärtuslikud.
Valmis õuntest saab teha mahla ja moosi/kastet. Mahlapressiga on eriti lihtne - loputad vaid õunad suures vannis üle ja viskad purustajasse, seejärel mahlaks. Tänapäeval ei pea enam jändama veinipudelitesse villimisega, vaid saadaval on viie- ja kolmeliitrised kotid, kuhu kuumutatud mahla on mugav panna.
Ise teen igal aastal õunakastet. See on põhimõtteliselt sama mis õunamoos, ainult vähema suhkruga. Umbes 400 gr suhkrut kilo õunte peale kaotab õunte hapususe. Kui purgid on puhtad ja kaaned läbikeedetud, siis võib õunapüreed teha praktiliselt üldse ilma suhkruta - steriilses keskkonnas säilib hästi. Sügavkülma viimasel ajal enam väga ei pane, elektrikatkestusi on olnud liiga palju ja need teevad ettevaatlikuks. Parem ikka kuumutada ja steriilsena purki või pudelisse või pakki, siis on hooleta.
-
Külaline
Vähese suhkruga püreeks keeta ja karpidega sügavkülma. Talvel hea kasutada kas magustoitude valmistamiseks (mannavaht, igasugused kihilised magustoidud küpsiste/kaerahelveste/riivleivaga + õunapüree + vahukoor/kohupiim), õuna-purukoogile katteks, pannkoogile ja hommikupudrule peale jne. Valgest klaarist jääb ilus hele püree. Võib õunapüreed ka purki teha, aga siis vajab rohkem suhkrut ja keetmist, värske õunamoosi maitse sellega väheneb.
Sa ise ka aru saad, millest sa aru ei saa?! Vürtsikas võib muidugi olla ka ülimagus jne jne, aga võib olla ka tšilliga. Viimase teravust mõõdetaksegi Scoville skaalal. Poest saate nii lahjat tšillit, et sellega küll midagi vürtsikaks ei saa. Kasvatasin suve lõpuks Trinidad Scorpion's kaunad ja nüüd aastad muretud. Jagub ka tomati-kurgi-sibula hoidisesse.Külaline kirjutas: ↑12 Aug 2024 17:11Sa ise ka aru saad, mis soga sa ajad.Ants kirjutas: ↑11 Aug 2024 18:55No kui chutney asemel oleks vürtsikas õunahoidis siis .. alles siis säiliks sügavkülmas. Vaadates tüüpset retsepti siis kuidas Te sellest küll vürtsika õunahoidise välja võlute. Tutvuge Scoville skaalaga ja alla 40 000 pole mõtet purki / suhu pista.Külaline kirjutas: ↑11 Aug 2024 18:48 Hullult uputab puude all. Meil moosisööjaid pole ja chutney tuleb sügisel hapumatest õuntest, aga mida teha nende väikeste klaaridega? Leidsin sellise variandi nagu õunakaste, mida saaks teha kookospiima, kondenspiima, kaneeli või muude vürtsidega. Aga kui seda purki ei tee, kas ta sügavkülmas ka säiliks?
Ants kirjutas: ↑12 Aug 2024 20:43Sa ise ka aru saad, millest sa aru ei saa?! Vürtsikas võib muidugi olla ka ülimagus jne jne, aga võib olla ka tšilliga. Viimase teravust mõõdetaksegi Scoville skaalal. Poest saate nii lahjat tšillit, et sellega küll midagi vürtsikaks ei saa. Kasvatasin suve lõpuks Trinidad Scorpion's kaunad ja nüüd aastad muretud. Jagub ka tomati-kurgi-sibula hoidisesse.
Aga kuidas see kõik asjasse puutub?
See aasta tuleb väga hea õunasaak. Ma pigem muretseks selle pärast, mida teha kvaliteetsetest korralikest õuntest. Väikesed hapud õunad, mida puu maha viskab enne valmimist ei vääri minu arvates mingit sisse tegemist. Komposti minek.
-
Külaline
Ma olen pisikestest tervetest õuntest kompotti teinud. Talvel väga mõnusad süüa ja vedelikust jooki teha.
-
Külaline
Tegin just õunakooki. Nüüd loen siin, söön kooki ja joon kohvi. Hea... Ja see lõhn!
-
Külaline
Kuidas sa teed? Anna hea retsept palunKülaline kirjutas: ↑15 Aug 2024 09:32 Ma olen pisikestest tervetest õuntest kompotti teinud. Talvel väga mõnusad süüa ja vedelikust jooki teha.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist