Kool kui kasvatusasutus
-
Külaline
Kool kui kasvatusasutus
Kas kool peaks lisaks õpetamisele ka kasvatama? Aga kui kooli ja kodu kasvatuspõhimõtted on erinevad?
Kui laps käitub väljaspool kooli halvasti, siis kas süüdi on kool või kodu?
-
Külaline
Eelkõige on kool õppeasutus ja peaks selleks ka jääma.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 09:24 Kas kool peaks lisaks õpetamisele ka kasvatama? Aga kui kooli ja kodu kasvatuspõhimõtted on erinevad?
Samas on laps koolitundide ajal ja kooli territooriumil viibides koolitöötajate vastutusel. Eelkõige puudutab see lapse turvalisust. Kui sel ajal nt pekstakse laps vaeseomaks, siis peab vastutama kool. Sest lapsevanemad on oma last kooli viies andnud koolis viibimise ajaks vastutuse spetsiaalse väljaõppe saanud koolitöötajate kätte. Sestap peab kool tegelema koolikiusamisega - palju rohkem, kui nad praegu enamasti tegelevad. Sest lapsel on õigus tunda end koolikeskkonnas turvaliselt, ta ei pea hiilima peksasaamise hirmus mööda seinaääri. Sellega peavad koolitöötajad tõesti tegelema. Ja kui mõni laps teisi piinab, peksab, terroriseerib, siis on koolitöötajatel õigus saata selline laps koju või paluda leida talle eriõpe või teine kool.
Aga see, kui laps käitub väljaspool kooli halvasti, ei ole kooli süü (kui just pole mingeid erilisi asjaolusid). Ka kodu süüdistamine pole alati adekvaatne, sest tänapäeva noored saavad väga suuri mõjutusi igalt poolt mujaltki, nad ei ela kaugeltki vaid kitsal kodu-kool trajektooril. Kunagi ammu peeti kooli kasvatusasutuseks ja arvati, et kui laps vabal ajal pättust teeb, siis on koolil õigus seda teada ja last ise lisaks karistada. Mina sellega nõus ei ole.
Kui mu teismeline peaks näiteks peol (vabal ajal, koolimaja territooriumilt väljas) tarvitama alkoholi, siis tegelen sellega ise - räägin oma pubekaga, vajadusel rakendan mõjutusvahendeid. Kuid ma ei pea vajalikuks teavitada sellest kooli, see ei ole üldse kooli asi. Samuti, kui teine lapsevanem näeb, et mu laps teeb pättust (vabal ajal, mitte kooli territooriumil), siis ma sooviksin, et ta tuleks otse minu juurde ja räägiks sellest, mitte ei tõttaks kodust mööda hoopis koolile kaebama. See justkui sunniks kooli olema kasvatusasutuse rollis, mida ta tegelikult siiski pole.
Ma ei taha, et kool võtaks enda kätte minu lapse üle kohtumõistmise rolli ja hakkaks otsustama nt, mida minu laps vabal ajal teha tohib, kus ja kellega käia võib jne. Sest kool ei vastuta, vastutab ikkagi lapsevanem.
-
Külaline
Kui käitub halvasti võib asi olla geenides. Ükski kool ja kodu naljalt kehva geenikomplekti ei muuda
-
Külaline
-
Külaline
Tänapäeval on kaasav haridus ja kool ei saa saata tundide ajal last koju, ega paluda leida talle teist kooli. Eriõppe võimaldamine sõltub sellest, kas koolil on selleks vajalikke ressursse (personal, palgalisa eraldi õpetajale, vaba klassiruumi jm vahendeid). Kaasava hariduse tõttu kannatavad kõik ülejäänud lapsed, ka õpetajad.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 10:25kui mõni laps teisi piinab, peksab, terroriseerib, siis on koolitöötajatel õigus saata selline laps koju või paluda leida talle eriõpe või teine kool.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 09:24 Kas kool peaks lisaks õpetamisele ka kasvatama? Aga kui kooli ja kodu kasvatuspõhimõtted on erinevad?
-
Külaline
Minu lapse koolis saadeti küll minu tütart peksnud poiss nädalaks koju istuma. Mõjus.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 22:47Tänapäeval on kaasav haridus ja kool ei saa saata tundide ajal last koju, ega paluda leida talle teist kooli. Eriõppe võimaldamine sõltub sellest, kas koolil on selleks vajalikke ressursse (personal, palgalisa eraldi õpetajale, vaba klassiruumi jm vahendeid). Kaasava hariduse tõttu kannatavad kõik ülejäänud lapsed, ka õpetajad.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 10:25kui mõni laps teisi piinab, peksab, terroriseerib, siis on koolitöötajatel õigus saata selline laps koju või paluda leida talle eriõpe või teine kool.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 09:24 Kas kool peaks lisaks õpetamisele ka kasvatama? Aga kui kooli ja kodu kasvatuspõhimõtted on erinevad?
Tegelikult on koolil päris suur võim käes. Kui klassijuhataja on ikka otsustanud mõne lapse koolist/klassist välja puksida, siis ta seda ka teeb, vahendeid ja võimalusi selleks on tal väga palju. Ei vasta tõele väide, nagu oleks vanemad mingid pomod, kes saavad siin otsustada. Enamasti on vanemad ise samuti püsti hädas oma keerulise lapsega ja püüavad leida talle kõige sobivamat õpivõimalust põhimõttel "hundid söönud ja lambad terved". Seda, et kõik võimalused olla olemas ja abi muudkui tuleb, võivad arvata ainult need, kes keerulist last ise ei kasvata.
-
Külaline
Vot selliste pedagoogide pärast ma ei tahagi kuulda juttu. Palka, palka, palka.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 11:25 Kui käitub halvasti võib asi olla geenides. Ükski kool ja kodu naljalt kehva geenikomplekti ei muuda
-
Külaline
Mis ta valesti ütles? Õpetajal on samuti töö "tellija materjalist", ku su võsuke on kõva peaga, tähelepanuhäirega, käitumishäirega vms, ega siis õpetaja tasuta tööd tegema pea. Mu meelest vastupidi - mida rohkem selliseid lapsi, seda raskem on õpetaja töö ja seda rohkem peaks palka maksma.
-
Külaline
Loomulikult on kool haridus-, mitte kasvatusasutus. Kasvatatakse last kodus, kool saab seda vaid toetada, mitte aga kodus tegemata tööd ära teha. Kõik, muud polegi siin teemal öelda ega arutleda.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2024 13:01 Loomulikult on kool haridus-, mitte kasvatusasutus. Kasvatatakse last kodus, kool saab seda vaid toetada, mitte aga kodus tegemata tööd ära teha. Kõik, muud polegi siin teemal öelda ega arutleda.
Ometi on üsna tavaline pättust teinud lapse kohta küsida, et kus koolis ta käib.
-
Külaline
See oli vist 40 aastat tagasi nii, siis saadeti kiri kooli ka, kui laps mingi jamaga hakkama sai.Külaline kirjutas: ↑12 Aug 2024 12:45Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2024 13:01 Loomulikult on kool haridus-, mitte kasvatusasutus. Kasvatatakse last kodus, kool saab seda vaid toetada, mitte aga kodus tegemata tööd ära teha. Kõik, muud polegi siin teemal öelda ega arutleda.
Ometi on üsna tavaline pättust teinud lapse kohta küsida, et kus koolis ta käib.
Kes praegu küsib, et see nii tavaline on?
-
Külaline
Mina tahaksin väga, et kool võimaldaks minul oma last ise kasvatada. Kahjuks olen näinud juhtumeid, kus koolitöötaja sekkub tarbetult ja ülemäärast jõudu kasutades ning asjaoludesse süvenemata, põhjustades sellega rohkem kahju kui kasu. Klassijuhatajate suhtumised võib olenevalt isikust jaotada kolmeks:Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2024 13:01 Loomulikult on kool haridus-, mitte kasvatusasutus. Kasvatatakse last kodus, kool saab seda vaid toetada, mitte aga kodus tegemata tööd ära teha. Kõik, muud polegi siin teemal öelda ega arutleda.
1. Õpetaja, kes õpetab pelgalt ainet ega märka üldse, mis ta klassis toimub. Kui keegi lööb teisel keset tundi pea veriseks, siis tavaliselt ei tee väljagi, paremal juhul näitab ohvrile näpuga ukse suunas, et mine kooliarsti juurde. Halvemal juhul paneb ohvrile veel märkuse, et miks too oma nutuga tundi segas.
2. Õpetaja, kes õpetab ainet ja märkab ka lapsi. Kodu kasvatustöösse ta ei sekku, vaid piirdub eelkõige sellega, et tagada lastele, kes on sel ajahetkel tema hoole alla antud, võimalikult rahulik ja turvaline õpetuskeskkond. Probleemide tekkides kontakteerub ta kõigepealt lapse enda ja tema vanematega. Ta esitab neile avatud küsimusi, nt et kuidas kool siin aidata saaks ja kas laps juba käib kusagil teraapias, kas ta saab ravi? Ning kuulab rahulikult ära ka vastused. Üheskoos jõutakse kõige paremini toimivate lahendusteni. Koolist välja viib ta probleemi mitte esimese, vaid alles viimase variandina, siis, kui koduga on korduvalt konsulteeritud ja tulemust pole. Selline Õpetaja on ideaalvariant
3. Õpetaja, kes on ülisekkuv ja ülikontrolliv. Koduga suhtleb käsutamise vormis, nõuab, et nii lapsed kui vanemad peavad temale jäägitult "avanema", paljastades temale isegi seiku, mis ei peaks üldse kooli asi olema. Kui vanemad seda ei tee, siis riidleb ja süüdistab, et miks nad polevat temaga ausad. Samas puudub tal oskus saadud infosse adekvaatselt suhtuda, ta ei oska kasutada seda lapse abistamiseks. Koosolekutel dikteerib selline õpetaja vanematele, kuidas nood oma kodus tohivad istuda ja astuda ja mis sõnu lapsega rääkides kasutada; samuti dikteerib ta sedagi, kuidas ema ja isa omavahel kodus vestelda tohivad, mis teemadel jne. Kui lapsel tekib probleeme, siis niisugune pedagoog ei kuula vanemaid, ei tunne huvi, missuguseid samme vanemad juba on astunud, et oma last aidata, vaid dikteerib vanematele ette, kelle juurde nad oma lapse viima peavad - no näiteks peab kodu õpetaja käsul ilmtingimata valima just koolipsühholoogi teenuse. Kui vanemad ütlevad, et aga laps käib juba teraapias ja tal on väga hea (kooliväline) spetsialist olemas, siis õpetajale see ei sobi - ta nõuab, et laps peab ilmtingimata kasutama just koolisisese, mitte aga koolivälise spetsialisti teenust, ilmselt lootuses saada tollelt kätte konfidentsiaalset infot lapse kohta. Ning kui lapsele ja ta vanematele see ei sobi, siis järgneb tagakiusamine õpetaja poolt. See on siis halvim variant, kus koolitöötaja ihkab kangesti olla lapsele ema aseaine, tahab kangesti kasvatada ja otsustada kõike lapsesse puutuvas - kuid samas ta ei vastuta iial. Sihukesi leidub, ehkki nende osas võib öelda: "Hoidku Jumal meid selliste õpetajate eest!"
-
Külaline
Oled ise õpetaja kõrval klassis, et tead mis täpselt toimub?Külaline kirjutas: ↑12 Aug 2024 17:37 Õpetaja, kes õpetab pelgalt ainet ega märka üldse, mis ta klassis toimub. Kui keegi lööb teisel keset tundi pea veriseks, siis tavaliselt ei tee väljagi, paremal juhul näitab ohvrile näpuga ukse suunas, et mine kooliarsti juurde. Halvemal juhul paneb ohvrile veel märkuse, et miks too oma nutuga tundi segas.
Mul lapsed on käinud koolis nii, et neil ega klassikaaslastel pead verised pole. Postitusest jääb mulje, et alatasa tunnis õpilased veriste peadega. Aineõpetajad on alates 4. klassist. 10-aastased ei peksa üksteisel päid veriseks. Postitaja sealjuures vahib kõrval, kuidas õpetaja näpuga ukse suunas näitab...
Või kui oma lapsega tõesti järjest midagi niisugust koolis toimub, on tõesti koduses kasvatuses puudujääke.
-
Külaline
Kus ma olen öelnud, et minu lapsega järjest midagi niisugust toimub, pealegi veel "alatasa"? Ja mida sa nüüd öelda tahadki, kas seda, et süüdi on vigastatud lapse kodu? Su postitus tundub nii ulatusliku möödarääkimise tõttu trollimisena.Külaline kirjutas: ↑13 Aug 2024 16:07Oled ise õpetaja kõrval klassis, et tead mis täpselt toimub?Külaline kirjutas: ↑12 Aug 2024 17:37 Õpetaja, kes õpetab pelgalt ainet ega märka üldse, mis ta klassis toimub. Kui keegi lööb teisel keset tundi pea veriseks, siis tavaliselt ei tee väljagi, paremal juhul näitab ohvrile näpuga ukse suunas, et mine kooliarsti juurde. Halvemal juhul paneb ohvrile veel märkuse, et miks too oma nutuga tundi segas.
Mul lapsed on käinud koolis nii, et neil ega klassikaaslastel pead verised pole. Postitusest jääb mulje, et alatasa tunnis õpilased veriste peadega. Aineõpetajad on alates 4. klassist. 10-aastased ei peksa üksteisel päid veriseks. Postitaja sealjuures vahib kõrval, kuidas õpetaja näpuga ukse suunas näitab...
Või kui oma lapsega tõesti järjest midagi niisugust koolis toimub, on tõesti koduses kasvatuses puudujääke.
-
Külaline
Ei ole teemast mööda, täiesti vastab postitusele. Su postituses on ju kirjas, et juhtumid korduvad. Ka pole tsiteerija kusagil väitnud, et see iltingimata sinu laps peaks olema, on oletuslik. Mõistetav ka sest kust teiste laste ema peaks niisugust asja teadma.Külaline kirjutas: ↑13 Aug 2024 17:57Kus ma olen öelnud, et minu lapsega järjest midagi niisugust toimub, pealegi veel "alatasa"? Ja mida sa nüüd öelda tahadki, kas seda, et süüdi on vigastatud lapse kodu? Su postitus tundub nii ulatusliku möödarääkimise tõttu trollimisena.Külaline kirjutas: ↑13 Aug 2024 16:07Oled ise õpetaja kõrval klassis, et tead mis täpselt toimub?Külaline kirjutas: ↑12 Aug 2024 17:37 Õpetaja, kes õpetab pelgalt ainet ega märka üldse, mis ta klassis toimub. Kui keegi lööb teisel keset tundi pea veriseks, siis tavaliselt ei tee väljagi, paremal juhul näitab ohvrile näpuga ukse suunas, et mine kooliarsti juurde. Halvemal juhul paneb ohvrile veel märkuse, et miks too oma nutuga tundi segas.
Ilmselgelt on trollimine (laim õpetaja suhtes) su enda postitus, mitte seda tsiteerinu oma.
-
Külaline
Kui sa klassis oma õpilastega hakkama ei saa, siis oleks ehk aeg teine amet valida?Külaline kirjutas: ↑13 Aug 2024 20:23Ei ole teemast mööda, täiesti vastab postitusele. Su postituses on ju kirjas, et juhtumid korduvad. Ka pole tsiteerija kusagil väitnud, et see iltingimata sinu laps peaks olema, on oletuslik. Mõistetav ka sest kust teiste laste ema peaks niisugust asja teadma.Külaline kirjutas: ↑13 Aug 2024 17:57Kus ma olen öelnud, et minu lapsega järjest midagi niisugust toimub, pealegi veel "alatasa"? Ja mida sa nüüd öelda tahadki, kas seda, et süüdi on vigastatud lapse kodu? Su postitus tundub nii ulatusliku möödarääkimise tõttu trollimisena.Külaline kirjutas: ↑13 Aug 2024 16:07
Oled ise õpetaja kõrval klassis, et tead mis täpselt toimub?
Ilmselgelt on trollimine (laim õpetaja suhtes) su enda postitus, mitte seda tsiteerinu oma.
Troll on see, kes lajatab oletusi, mis pealegi on ilmselgelt kallutatud, ja seda sa teed hoolega.
See, mida ma rääkisin 1. tüüpi pedagoogidest - see kogemus pärineb minult endalt. Jah, minu klassil oli üksvahe tõesti selline juhataja, kes pani lastele märkuse "segab tundi" siis, kui keegi sellele lapsele näiteks meisterdamistunni ajal selja tagant pingist kääridega pähe virutas või süljekuuliga silma lasi ja laps selle peale spontaanselt karjatas või nutma hakkas. Sellega, kes kääridega lõi või süljekuule lennutas, ei teinud too õpetaja kunagi midagi, sest nemad ju ei teinud tunnis häält. Häält tegi ohver ja seega tuli karistada ohvrit. Veriseks löödi selle õpetaja tunnis minu enda pea. Naaskliga, millega kastanimunadesse auke tehti. Olin oma töösse süvenenud ega märganud eemale hüpata. Õpetaja tõstis hetkeks pilgu, vaatas mind külmalt ja näitas näpuga ukse poole, et kao välja, sa segad tundi. See õpetaja töötab seal koolis tänase päevani, ja nagu teistelt vanematelt ja nende lastelt kuulnud olen, pole tema töömeetodid muutunud.
-
Külaline
---Veriseks löödi selle õpetaja tunnis minu enda pea. Naaskliga, millega kastanimunadesse auke tehti. Olin oma töösse süvenenud ega märganud eemale hüpata. Õpetaja tõstis hetkeks pilgu, vaatas mind külmalt ja näitas näpuga ukse poole, et kao välja, sa segad tundi. See õpetaja töötab seal koolis tänase päevani, ja nagu teistelt vanematelt ja nende lastelt kuulnud olen, pole tema töömeetodid muutunud.--
Jeerum küll, kas siis keegi pole ühtegi kaebust siiani esitanud sellise õpetaja vastu?
Jeerum küll, kas siis keegi pole ühtegi kaebust siiani esitanud sellise õpetaja vastu?
-
Külaline
Lapsevanemad peaksid oma lapsele valima sellise kooli, mis perekonna maailmavaate ja põhimõtetega sobib, siis ei teki selliseid probleeme.Külaline kirjutas: ↑02 Aug 2024 09:24 Aga kui kooli ja kodu kasvatuspõhimõtted on erinevad?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist