Millal jätate restoranis/kohvikus jootraha?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:06
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:04
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 14:58 Kuidas puudub? Toidu maksumus on juba nende poolt lisatud? Siis lükkad lihtsalt tagasi.
Mis asja lükkad tagasi? Et lihtsalt ei maksa söögi eest? No on mõnel ikka mõttekäigud. Tipi jätmisest oli siin jutt, mitte külma tegemisest.
Sa oled see tola, kes lapsi vihkab ja seal teemas tõmbleb?
Ütlesid, et ei saa valida summat. Järelikult on summa sisestatud, ei? Otsusta nüüd lõpuks ära.
Puust ja punaseks. Toidu maksumus on sisestatud. Sina saad lisada või mitte lisada tipi. Lisad või ei lisa, kedagi ei koti. Kinnitad makse ja korras. Mille tagasi lükkamisest sa räägid, keegi aru ei saa. Tola oled sa ise ja detektiivina oled eriti nõrk.
Külaline

Mina ei jäta pennigi üldjuhul Töö on töö ja ei mäletagi kuna eestis sain head teenust või head sööki. Seega teenige oma sent välja ja pookige turisti kui tahate.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:46 Puust ja punaseks. Toidu maksumus on sisestatud. Sina saad lisada või mitte lisada tipi. Lisad või ei lisa, kedagi ei koti. Kinnitad makse ja korras. Mille tagasi lükkamisest sa räägid, keegi aru ei saa. Tola oled sa ise ja detektiivina oled eriti nõrk.
Enamasti tehakse nii, et teenindaja prindib välja kviitungi toidu maksumusega, seejärel saab klient kaardimakse aparaadis sisestada summa kas koos või ilma jootrahata.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:27
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 14:33
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 13:53

Tahad ettekandjaid halvustada kuidagi? Või mis su märkuse mõte oli?
Mina olen jurist. Istun pea igapäevaselt kuskil söögikohas ja näen igasuguseid mölakaid kliente. Mu enda tädigi on lootusetu kohvikuskäija, 7 korda muudab tellimust, sahmerdab, jookseb veel kööki jne Ainuüksi tema talumise eest jätan ma ise rohken jootraha.
Vaat kui uhke, et lausa jurist oled :) Aga mispidi see sinu tädi kommenteeritava kirjaga haakub? Kas see, et sinu tädi tellimust muudab ja sahmerdab, muudab või tühistab kuidagimoodi teise inimese kogemust, et neljakesi ja ette broneeritult kohale ilmudes pidid nad ootama oma nelja praadi tund aega?
Sa soovid siis sügavkülmast võetud ja mikros kiirelt kuumaks aetud kiievi kotletti saada?
Raske uskuda, et keegi, kes ennast anonüümses foorumis "juristiks" nimetab, nii ebaloogilist juttu ajab. Miks siis valdav enamus teisi restorane saab neljaliikmelise laua (kes pealegi oma tulekust oli juba ette teatanud) jaoks normaalsed praed valmistada, ilma et klientidele ootamisest sammal selga kasvaks? Kui ma pean nii kaua ootama, siis on tõesti mõistlikum pigem koju jääda ja mikros Kiievi kotlette soojendada - ei pea selle nalja eest vähemalt maksma kolmekümnekordset juurdehindlust nagu restoranis.
Külaline

Õnneks pole sellisesse kohta sööma juhtunud, kus ise peab makstava summa makseterminali sisestama. Siiani on arve lauda toodud, maksan kaardiga ja siis kaante vahele 10% arvest ka jootraha. Olen isegi istunud peaaegu tühjas restoranis ja oodanud oma toitu tund aega. Tundub nii, et restoranid tõstavad sellega oma väärtust, et meil tehakse kõik ikka nullist ja ülimalt põhjalikult, seepärast peabki oma toitu ootama nii kaua kui kõhunahk selgroo külge kleepub. Kui tahad kiiresti, siis mine McDonaldsisse, eksole! Väga tüütu tegelikult.
Külaline

Etikett nõuab, et sööma hakataks ühel ajal. Seega olid teiste praed ammugi ära jahtunud, kui viimane oma toidu kätte sai.
-----------
Tegelikult mitte. Sooja toidu puhul ütleb etikett, et kõik hakkavad sööma kohe, kui taldrik sooja toiduga lauale saabub.
Aga muidugi on nõme, kui nelja inimese praed saabuvad tunnise vahega. Ma oleks ammu küsima läinud, et kas olete osa toite unustanud või?!
Sellist viivitust pole kunagi kuskil ette tulnud, kõik on ikka ühel ajal lauda jõudnud, paariminutise vahega.
manaña
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas manaña »

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:27
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 14:33
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 13:53

Tahad ettekandjaid halvustada kuidagi? Või mis su märkuse mõte oli?
Mina olen jurist. Istun pea igapäevaselt kuskil söögikohas ja näen igasuguseid mölakaid kliente. Mu enda tädigi on lootusetu kohvikuskäija, 7 korda muudab tellimust, sahmerdab, jookseb veel kööki jne Ainuüksi tema talumise eest jätan ma ise rohken jootraha.
Vaat kui uhke, et lausa jurist oled :) Aga mispidi see sinu tädi kommenteeritava kirjaga haakub? Kas see, et sinu tädi tellimust muudab ja sahmerdab, muudab või tühistab kuidagimoodi teise inimese kogemust, et neljakesi ja ette broneeritult kohale ilmudes pidid nad ootama oma nelja praadi tund aega?
Sa soovid siis sügavkülmast võetud ja mikros kiirelt kuumaks aetud kiievi kotletti saada?
Et ainult need valikud ongi? Olles restoraniäris juba pea 15a sees, ütlen et selline koht, mis annab sama laua praed kasvõi 10min vahega, ei ole hea restoran. Kui mingid söögid saavad enne valmis kui teised ning vahele jääb liiga palju aega, siis rändavad esimesed prügikasti ning kokad võiksid ennast planeerimisega kokku võtta. See pole nii, et kokad suvaliselt hakkavad tellimusi täitma vaid köögis peab olema pidev suhtlus, kas võetakse teatud tellimus ette ja lepitakse kokku, kui palju selleks aega läheb.
Külaline

Mina ei jäta jootraha, minu meelest on see isegi natuke alandav, umbes nagu stripparile loobiks sularaha . Ise pakun ka teenust, millega kõik on üldiselt väga rahul olnud, aga mingit 10 % lisatasu varem kokkulepitud hinnast küll ei meenu. Las siis söögikoha pidaja tõstab teenuse hinda, kust mina peaksin teadma, kas selle raha eest saab ta töötajale normaalset palka maksta või kitte.
Külaline

Läksin ühte Tartu kohvikusse, sest oli veidike aega ning tellisin kohvi ja jäätise. Ja teate, ma ootasin seda jäätist 1/2 tundi. Kusjuures ei olnud mingi eritellimusel tehtud vms, vaid oli näha, et lihtsalt jäätisekulbiga karbist välja tõstetud, paar marja kaunistuseks peal. Maitses nagu kõige odavam vanilliini ja taimerasvaga valmistatud liinitöö. Rohkem pole sinna läinud. Enamik söögikohti on täielik pettumus. Mille eest jootraha?
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Aug 2024 11:46 Läksin ühte Tartu kohvikusse, sest oli veidike aega ning tellisin kohvi ja jäätise. Ja teate, ma ootasin seda jäätist 1/2 tundi. Kusjuures ei olnud mingi eritellimusel tehtud vms, vaid oli näha, et lihtsalt jäätisekulbiga karbist välja tõstetud, paar marja kaunistuseks peal. Maitses nagu kõige odavam vanilliini ja taimerasvaga valmistatud liinitöö. Rohkem pole sinna läinud. Enamik söögikohti on täielik pettumus. Mille eest jootraha?
Viimasel ajal tõesti polegi nagu tahtmist kuskil väljas käia üldse, sest toidu kvaliteet on nii alla käinud ja hinnad selle eest meeletud.
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:46
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:06
Külaline kirjutas: 02 Aug 2024 15:04 Mis asja lükkad tagasi? Et lihtsalt ei maksa söögi eest? No on mõnel ikka mõttekäigud. Tipi jätmisest oli siin jutt, mitte külma tegemisest.
Sa oled see tola, kes lapsi vihkab ja seal teemas tõmbleb?
Ütlesid, et ei saa valida summat. Järelikult on summa sisestatud, ei? Otsusta nüüd lõpuks ära.
Puust ja punaseks. Toidu maksumus on sisestatud. Sina saad lisada või mitte lisada tipi. Lisad või ei lisa, kedagi ei koti. Kinnitad makse ja korras. Mille tagasi lükkamisest sa räägid, keegi aru ei saa. Tola oled sa ise ja detektiivina oled eriti nõrk.
Kuule tola, kui toidu maksumus on sisestatud, siis lükkangi tagasi, st ei toksi sinna midagi. Kinnitagu ise oma makse. PS: Pole kuskil restos sellist asja ette tulnud, kuigi käisin viimati eelmisel nädalal.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Aug 2024 11:53
Külaline kirjutas: 03 Aug 2024 11:46 Läksin ühte Tartu kohvikusse, sest oli veidike aega ning tellisin kohvi ja jäätise. Ja teate, ma ootasin seda jäätist 1/2 tundi. Kusjuures ei olnud mingi eritellimusel tehtud vms, vaid oli näha, et lihtsalt jäätisekulbiga karbist välja tõstetud, paar marja kaunistuseks peal. Maitses nagu kõige odavam vanilliini ja taimerasvaga valmistatud liinitöö. Rohkem pole sinna läinud. Enamik söögikohti on täielik pettumus. Mille eest jootraha?
Viimasel ajal tõesti polegi nagu tahtmist kuskil väljas käia üldse, sest toidu kvaliteet on nii alla käinud ja hinnad selle eest meeletud.
Jah, olen ka märganud, et mõned kohad üritavad ebakvaliteetse toorainega hakkama saada, aga hinnad on seevastu kerkinud. Teatud kohtades ei tasu näiteks kunagi püreesuppi tellida, sest see maitseb nagu oleks pakisupi põhjale tehtud ja siis natuke toidukoort ja margariini lisatud, et rammusust juurde anda. Täpselt sellise kogemuse ma ühest söögikohast sain. Teenindajalt supi päritolu kohta uurides hakkas too keerutama, et valmistatakse küll kohapeal, aga seda, kas supp tuleb pakist ta ütlema ei soostunud.

Sama teema on kreemiga küpsetiste puhul, sest päris paljud kohvikud kasutavad kreemides transrasvu ja need tunneb maitse järgi kohe ära. Palmiõli kasutamine maiustustes ja küpssistes on juba üldteada, seega mina näiteks ühe tuntud firma maiustusi enam ei osta. Restoranis aga tahan siiski kvaliteetsest toorainest toitu. Nendesse kohtadesse, kus toorainega susserdatakse ja kliendile valetatakse ma enam tagasi ei lähe.
Külaline

Teatud kohtades ei tasu näiteks kunagi püreesuppi tellida, sest see maitseb nagu oleks pakisupi põhjale tehtud ja siis natuke toidukoort ja margariini lisatud, et rammusust juurde anda. Täpselt sellise kogemuse ma ühest söögikohast sain. Teenindajalt supi päritolu kohta uurides hakkas too keerutama, et valmistatakse küll kohapeal, aga seda, kas supp tuleb pakist ta ütlema ei soostunud.
Püreesuppi mina ei telligi kuskil, sest pakisupiteema on üks asi, aga tavaliselt keeratakse sinna sisse kõik jäägid. Töökoha sööklas oli koguni nii, et reedeti oligi püreesupp, mis siis nädala jääkidest tehti. Iga kord maitse varieerus, mõnikord oli brokkoli, teine kord lillkapsa, kolmas kord oli tunda praekartuli maitset. Restoranides pole ka asi kuigivõrd parem.
Külaline

Ega saa vist lootagi, et kõik valmistatakse värskest ja toorest. Asi mida valmistad kodus tunni, aga söögikohas tahad saada kätte vähemalt poole tunniga...pole ju võimalik. See peab olema enne kuidagi juba valmis või töödeldud.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Aug 2024 07:03 Ega saa vist lootagi, et kõik valmistatakse värskest ja toorest. Asi mida valmistad kodus tunni, aga söögikohas tahad saada kätte vähemalt poole tunniga...pole ju võimalik. See peab olema enne kuidagi juba valmis või töödeldud.
Värskest ja toorest saab ikka teha, lihtsalt osad asjad tehakse ette ära. Näiteks keedetakse puljong, rebitud liha ei hakata tellimuse saades küpsetama vms. Ei pea sellepärast pakiasju kasutama, et aega läheb.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Aug 2024 07:03 Ega saa vist lootagi, et kõik valmistatakse värskest ja toorest. Asi mida valmistad kodus tunni, aga söögikohas tahad saada kätte vähemalt poole tunniga...pole ju võimalik. See peab olema enne kuidagi juba valmis või töödeldud.
Ei maksa võrrelda kodust kokkamist professionaalse restorani omaga. See õigustabki restorani kallidust, et neil on professionaalsed vahendid, tehnika, ahjud. Sattusin kord ühes pitsarestoranis ettekandjaga vestlema ja ta rääkis, et tööstuslikus ahjus valmivad pitsad 550 kraadi juures ja väga lühikese ajaga. Mina oma kodus küpsetan pitsat 200-kraadises ahjus, ilmselgelt läheb sedasi ju kauem.

Samuti on restoranis toiduained juba ette valmistatud. Kui mina alles lähen aiast peenralt kurki korjama, siis neil on kurgid juba hommikul pestud ja ootele pandud. Kui ma ise olen pidanud tegema mitu päeva järjest suures koguses toitu, siis lüheneb ka minul toiduvalmistamise aeg tunduvalt - lihtsalt asjad on juba valmis, ei pea nt köögikombaini kusagilt ülariiulilt alla tõstma ja kokku panema hakkama. Lisaks on restoranis tööl mitu kokka, mitte ei kokata üksi nagu kodus tavaliselt. Nii saavadki restoranid aega kokku hoida.
manaña
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas manaña »

Külaline kirjutas: 03 Aug 2024 18:04
Teatud kohtades ei tasu näiteks kunagi püreesuppi tellida, sest see maitseb nagu oleks pakisupi põhjale tehtud ja siis natuke toidukoort ja margariini lisatud, et rammusust juurde anda. Täpselt sellise kogemuse ma ühest söögikohast sain. Teenindajalt supi päritolu kohta uurides hakkas too keerutama, et valmistatakse küll kohapeal, aga seda, kas supp tuleb pakist ta ütlema ei soostunud.
Püreesuppi mina ei telligi kuskil, sest pakisupiteema on üks asi, aga tavaliselt keeratakse sinna sisse kõik jäägid. Töökoha sööklas oli koguni nii, et reedeti oligi püreesupp, mis siis nädala jääkidest tehti. Iga kord maitse varieerus, mõnikord oli brokkoli, teine kord lillkapsa, kolmas kord oli tunda praekartuli maitset. Restoranides pole ka asi kuigivõrd parem.
Kas just hea asi pole, kui nad on suutelised ka tekkinud jäägid ära kasutama? Kodus ka viskad lillkapsa prügikasti kui toidu jaoks kõik ära ei kulu. Ostsid 3 porgandit, aga salatisse panid 2 ja viskad siis selle ühe ära?
Külaline

jätan, kui teenindus on meeldiv. Isegi kui toit jätab ükskõikseks, siis toredale teenindajale jätan ikka tippi.
Hinnatase on minumeelest läinud paigast just neis odavamates-lihtsamates kohtades. No tõesti ei taha maksta 8 eurot supi eest mingis hoovikohvikus...
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 09:39 jätan, kui teenindus on meeldiv. Isegi kui toit jätab ükskõikseks, siis toredale teenindajale jätan ikka tippi.
Hinnatase on minumeelest läinud paigast just neis odavamates-lihtsamates kohtades. No tõesti ei taha maksta 8 eurot supi eest mingis hoovikohvikus...
Täpselt. Loomaaias oli mingi supilobi 8 eurot. No täitsa peast soojad.
Külaline

manaña kirjutas: 05 Aug 2024 07:24
Külaline kirjutas: 03 Aug 2024 18:04
Kas just hea asi pole, kui nad on suutelised ka tekkinud jäägid ära kasutama? Kodus ka viskad lillkapsa prügikasti kui toidu jaoks kõik ära ei kulu. Ostsid 3 porgandit, aga salatisse panid 2 ja viskad siis selle ühe ära?
Põhimõtteliselt nõus, kui need nn jäägid on igati kvaliteetsed ja värsked. Teiseks peaks olema ju mingid kindlad retseptid ikka ka, no näiteks ei saa brokolivormi lõputult kartulit sisse uhada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 6 külalist