Elurikkus

käsitöö, kunst, raamatud jm
Külaline

Elurikkus

Postitus Postitas Külaline »

Mis taimi te tunnete ära linnas kasvavas elurikkuse paikades?
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Noh, Tallinnas lokkab enam-vähem lihtsalt malts.

Need imekaunid "looduslikud" lilleaasa-pildid rukkilille, saialille ja moonidega, mida internetis usinalt jagatakse kui elurikkuse parimat musternäidist, nõuavad tegelikkuses oluliselt rohkem tööd ja ressursse kui muru hooldus. Jättes kesklinnas asuva haljasala lihtsalt hooldamata, ei tule sinna mitte mingit imelist lilleaasa, vaid vohab üksnes kõige tavalisem malts ja ohakad.
Külaline

Põhiliselt on rakvere raibe ja muu selline malts. Mingit ilu- ega elurikkust küll näha pole.
Külaline

Katerin kirjutas: 30 Juul 2024 11:03
Need imekaunid "looduslikud" lilleaasa-pildid rukkilille, saialille ja moonidega, mida internetis usinalt jagatakse kui elurikkuse parimat musternäidist, nõuavad tegelikkuses oluliselt rohkem tööd ja ressursse kui muru hooldus.
Tegelikult ei nõua. Peab lihtsalt teadma, millised taimed omavahel sobivad, et üks ei hakkaks teist välja tõrjuma.

Väikeses Rootsi linnas, kus tihti viibin, on hästi palju kasutatud lavendlit. On ka karikakra, rukkilille ja muude niidutaimede alasid otse linnasüdames ja väga ilus on.
Külaline

Eks selle elurikkusega tuleb ka veidi vaeva näha. Kui kogu aeg senini on muru nulli niidetud, siis tuleb hea tulemuse saamiseks külvata juurde erinevaid taimi. Meil on aias erinevaid sorte, kogu aeg midagi õitseb. Niidetud kord kuus. Maja ees aga kogu aeg niideti, seal puude all ei kasva nüüdsetel soojadel suvedel enam eriti midagi. Loopisin sinna kevadel mooniseemneid ja nüüd oli plats punane mingi perioodi vältel. Kõige kenam majaesine meie tänaval kindlasti, inimesed pildistavad :D. Rukkilille tahaks ka järgmiseks aastaks, hetkel mingi eelajalooline bauhausi muruseeme seal maas, mõned võililled, mõned teelehed. Ohakaid ei ole ja naati. Kus te linnas seda rakvere raibet nii massiliselt näete nüüd?
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 10:31 Mis taimi te tunnete ära linnas kasvavas elurikkuse paikades?
Ma pole neid elurukkuse paiku spetsiaalselt vaatlemas käinud, aga ilmselt enamust taimi tunneksin seal.
Külaline

Kas paiselehe leht kasvab nii suureks nagu rabarbareil? Või mis taim see võib olla?
Külaline

Äh, mul jäeti kodutänavas pingi kõrvale kasvsma "ilus lill" ehk karuputk.
A ega muu peale rakvere raipe ja ohaka siin kasva jah.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 13:57 Kas paiselehe leht kasvab nii suureks nagu rabarbareil? Või mis taim see võib olla?
Mõni rodgersia äkki? Keeruline pakkuda ilma taime nägemata.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 13:57 Kas paiselehe leht kasvab nii suureks nagu rabarbareil? Või mis taim see võib olla?
Katkujuur äkki?
Külaline

Praegu müüakse palju niidutaimede seemnesegusid, kavatsen ka oma teeäärde külvata.
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 12:09
Need imekaunid "looduslikud" lilleaasa-pildid rukkilille, saialille ja moonidega, mida internetis usinalt jagatakse kui elurikkuse parimat musternäidist, nõuavad tegelikkuses oluliselt rohkem tööd ja ressursse kui muru hooldus.
Tegelikult ei nõua. Peab lihtsalt teadma, millised taimed omavahel sobivad, et üks ei hakkaks teist välja tõrjuma.

Väikeses Rootsi linnas, kus tihti viibin, on hästi palju kasutatud lavendlit. On ka karikakra, rukkilille ja muude niidutaimede alasid otse linnasüdames ja väga ilus on.
Häda selles ongi, et umbrohi hakkab lilli enamasti välja tõrjuma. Ja umbrohuseemned kanduvad kohale kasvõi tuule ja lindude abil. Seega ma ei usu, et need su Rootsi väikelinnas olevad haljasalad täiesti hooldusvabad on. Eks linna poolt ole palgatud ikkagi aednikud, kes maltsa välja rohivad ja muid hooldustöid teevad.
Külaline

Katerin kirjutas: 31 Juul 2024 14:49
Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 12:09

Häda selles ongi, et umbrohi hakkab lilli enamasti välja tõrjuma. Ja umbrohuseemned kanduvad kohale kasvõi tuule ja lindude abil. Seega ma ei usu, et need su Rootsi väikelinnas olevad haljasalad täiesti hooldusvabad on. Eks linna poolt ole palgatud ikkagi aednikud, kes maltsa välja rohivad ja muid hooldustöid teevad.
Loomulikult. Kuna endal on selliseid "niite" aastakümneid olnud, siis need vajavad pidevat hoolt. Nii need lilleseemned migreeruvad, kui tuleb maltsa ja ohakat sisse.
libakägu
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas libakägu »

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 15:20
Mõni rodgersia äkki? Keeruline pakkuda ilma taime nägemata.
Takjas ehk? Sel on suured lehed, aga muidugi õis peaks ka siis olema
Külaline

Mul läks robotil juhe katki ja peale parandamist ta ühes aia osas enam ei niida. Meil kasvab naat, vereurmarohi, raudrohi, kassitapp, vesihein, malts, võilill. Ega mingeid ilusaid õisi pole loota kui võilill on õitsenud? Ka mitte järgmistel aastatel? Kui ma tahaks et mu elurikkuse alal kasvaks õitega taimi, pean nad sinna ikka külvama? Kuigi põdrakanep on end maja äärde ise ajanud ja õitseb kenasti küll. Kuidas ma saaks ta sinna oma elurikkuse alale suunata? Veel tahaks ma sinna karikakraid, hiirekõrvu, kellukaid, tõrvalille ja soolikarohtu. Ma pean nad sinna ikka tooma?
Külaline

Kuidas ja kes otsustab, milline õistaim on kole?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 20:49 Mul läks robotil juhe katki ja peale parandamist ta ühes aia osas enam ei niida. Meil kasvab naat, vereurmarohi, raudrohi, kassitapp, vesihein, malts, võilill. Ega mingeid ilusaid õisi pole loota kui võilill on õitsenud? Ka mitte järgmistel aastatel? Kui ma tahaks et mu elurikkuse alal kasvaks õitega taimi, pean nad sinna ikka külvama? Kuigi põdrakanep on end maja äärde ise ajanud ja õitseb kenasti küll. Kuidas ma saaks ta sinna oma elurikkuse alale suunata? Veel tahaks ma sinna karikakraid, hiirekõrvu, kellukaid, tõrvalille ja soolikarohtu. Ma pean nad sinna ikka tooma?
Tõsiselt küsid? No ootad, et linnud õigeid seemneid õiges kohas oksendavad või külvad ise. Mulla sisse, sest pealt söövad linnud ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 11:04 Põhiliselt on rakvere raibe ja muu selline malts. Mingit ilu- ega elurikkust küll näha pole.
Sa ilmselt ei tunne mitte ühtegi maltsa? "rakvere raibe" ei ole malts, vaid harilik tõljas.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Juul 2024 20:49 Mul läks robotil juhe katki ja peale parandamist ta ühes aia osas enam ei niida. Meil kasvab naat, vereurmarohi, raudrohi, kassitapp, vesihein, malts, võilill. Ega mingeid ilusaid õisi pole loota kui võilill on õitsenud? Ka mitte järgmistel aastatel? Kui ma tahaks et mu elurikkuse alal kasvaks õitega taimi, pean nad sinna ikka külvama? Kuigi põdrakanep on end maja äärde ise ajanud ja õitseb kenasti küll. Kuidas ma saaks ta sinna oma elurikkuse alale suunata? Veel tahaks ma sinna karikakraid, hiirekõrvu, kellukaid, tõrvalille ja soolikarohtu. Ma pean nad sinna ikka tooma?
Võivad tulla kui keskkond on sobiv aga kui tahad kindel olla, et tulevad, tuleb endal külvata. Tee nt kitsad umbrohuvabad kobestatud mullaga alad kuhu need külvad. Järgmistel aastatel hoolitsevad juba ise enda eest.
Traksik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Traksik »

Väga hästi ära seletatud, puust ja punaseks tehtud: https://jupiter.err.ee/1609305618/oouli ... ikult-ilus
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist