Vaadake oma pere andmeid

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Vaadake oma pere andmeid

Postitus Postitas Külaline »

Ehk ka midagi hullu tekkinud
https://www.postimees.ee/8069777/segadu ... hikahaired
Minul oleks nagu pooled vanad vererõhu ravimi retseptid välja ostmata.
Külaline

Avastasin ka mitu imediagnoosi endal, millest varem midagi ei teadnud. 2016. aastal oli mul kopsupõletik, nüüd avastasin, et lisaks kopsupõletiku diagnoosile oli veel teinegi diagnoos "peaaju muud haigusseisundid". Ei olnud mu peaajul siis ega edaspidi ega kunagi varem midagi sellist esinenud. Siis oli kunagi pandud mingi imelik diagnoos, et "tahtmatud liigutused" vms. No mida diagnoose ikka? Kas nii ongi, et arst võib suvalised diagnoosikoodid ritta laduda ja patsiendi teavitamata jätta? Diagnoosiga peaks ju kaasnema ka haiguslugu ja ravi. Palju suurem probleem tekib ekslike diagnoosidega, mis ei aegu ja on igavesed nagu artiklis mainitud alkoholitarvitamise häire või siis erinevad psüühika- ja käitumishäirete diagnoosid. Kuidas patsient saab sellise omavoli eest ennast kaitsta?
Külaline

Minu lapse ravimisel tehti raviviga, mis oli mu lapse jaoks püsivate ja väga tõsiste eluohtlike tagajärgedega. Kui ma selle vea avastasin ja arstile seda ütlesin, tegi too näo, nagu ei kuulakski mu juttu ja ajan hoopis mingit ebaolulist mula. Ometi oli ka lapse terviseportaalis suur raviviga selgelt näha.

Kui umbes kuu aega hiljem uuesti terviseportaali vaatama läksin, avastasin oma üllatuseks, et digilugu oli muudetud, lapse ravi oli ümber kirjutatud nii, et enam viga sealt välja ei tulnud. Talle oli tagantjärele äkitselt omistatud terviseprobleeme, mida selle (vale) raviga raviti, kuid mida tal tegelikkuses päris kindlasti polnud.

Kes kaitseb patsiente, sh lapsi, meedikute omavoli eest? Praegu jääb mulje, et teevad mis tahavad, ei vastuta mitte millegi eest ja kui patsient näitab, et ravi oli vale, siis muudavad nad kiiresti digilugu endale sobivamaks. Ja seda ei kontrolli keegi. Siit loo moraal: tehke enda ja oma laste digilugudest kiiresti koopiaid, kõige parem kui prindite need välja ja seate kausta. Kunagi ei tea, millal mingist lihtsast nohust saab digiloos nt psüühikahäire.
Külaline

Just sellised ongi põhjused, miks ei tohi meditsiinivälistele isikutele jagada lahkelt luba vaadata inimeste terviseandmeid ilma inimeste endi nõusolekuta. Sest esiteks ei pruugi nad osata neid tõlgendada ja teiseks ei pruugi need andmed olla õiged. Meditsiinitöötaja loodetavasti tunneb seda süsteemi ja loodetavasti ikka saab aru, et 10 aastat tagasi rünnaku ohvriks langenu ei ole pelgalt seetõttu nüüd eluks ajaks "alkohoolik", kuid keegi suvaline meditsiinivallas võhik ei pruugi seda ju teada.

Niisugune olukord, nagu artiklis kirjeldatud, on kuritegelik, pahatahtlik ja võib põhjustada süütutele inimestele palju kannatusi.

Näiteks soovib paar lapsendada lastekodust last. Sooviavaldusele järgneb riigipoolne põhjalik uuring, mille käigus tuvastatakse sobivus lapsevanemateks. Kui teie ise olete sotsiaalametnik, kas te siis annaksite lapse niisugusele emakandidaadile, kelle kohta te avastate terviseportaalis märke "psüühikahäiretega alkohoolik"?? Päris kindlasti kohe mitte. Jah, teoorias võib ju öelda, et las inimene siis seab tõe jalule ja tõestab ära, et ta ei ole hull ega alkohoolik. Aga reaalsuses see nii lihtne pole, no kuidas sa tõestad, et ei ole kaamel?

Pealegi kaldutakse digiportaali terviselugusid võtma ikkagi püha tõe kantsina ja olukorras, kus inimene väidab, et ta ei olegi alkohoolik ega psüühiliste häiretega, kipub peale jääma ikkagi digiportaalis toodud info; inimese versioon võidakse hõlpsalt lükata ümber oletusega, et ta ei soovi oma probleeme tunnistada, eitab neid. Kokkuvõttes terviseportaali valeinfo sisestamine ja teiseks nende terviseportaalide avamine meditsiiniga mitte seotud ametnikele on kuritegu, millel võivad olla inimeludele pöördumatult halvad tagajärjed. Aga selle eest ei vastuta mitte keegi, ainult tavalised inimesed kannatavad.
Külaline

Mul diagnoositi emakakaelavähi eelne seisund, tungivalt soovitati (pigem nõuti), et läheksin emaka ja munsarjade eemaldamise operatsioonile. Läksin erakasse teise arsti juurde, kes arvas, et teeme uued analüüsid. Lõpptulemusena opile ei läinud. Paar aastat hiljem tahtsin vaadata, kes oli see arst, kes opile sundis ja mis mu analüüsid tookord näitasid - digiloos polnud selle kohta enam ühtegi rida, alles olid ainult eraka andmed. Seega - tehke ekraanipilte, salvestage, sest kunagi ei tea, millal digiloo andmeid vaja võib minna.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Google [Bot], YaCy [Bot] ja 3 külalist