Kali 30a tagasi

vana hea klassika
Külaline

Kali 30a tagasi

Postitus Postitas Külaline »

Olen sageli kuulnud õhkavat inimesi vana aja kalja järele. Nii hea, Kahju, et enam ei ole. Seda vaadis kalja. Selle õige maitsega. Milles küll selle headus seisnes? On ka olnud kuulda, et kaljas olla olnud vahel ussikesi. ?Sellest klaaside pesemisest parem ärme üldse räägime. Aga enam huvitab mind, kuidas keegi haigeks ei jäänud sellest samast klaasist joomisest? Või jäi? Praegu küll keegi ei taha juua nii loputatud klaasist. Kardetakse pisikuid. Või on lihtsalt ebameeldiv.
Külaline

See kali oli nii hea! Sama hea nagu Linnuse kali, mida meil kahjuks enam ei toodeta. Ühest klaasist joomist imestan praegu isegi, aga sel ajal oli see normaalne ja mingit hirmu polnud, järjekorrad olid alati väga pikad.
Külaline

Minu mälu järgi, polnud see alati hea. Hea oli värske ja magus kali. Vahel oli käärima jõudnud hakata. Vahel oli suhkrut vähem pandud.
Aga kui mõelda pesemisest...kas tuli kuskilt vesi ka kuhu loputus vesi jooksis? Olid mingid puhta vee ja musta vee paagid kalja automaadil küljes, juures lisana?
Külaline

Ma arvan, et vahe oli umbes sama, mis on vaadiõlle ja pudeliõlle vahe (on ju erineva maitsega). Ja eks kindlasti see mängis ka rolli, et kalja sai ju harva, kaljavaat käis minu kodulinnas ainult suviti ja vist äkki kord nädalas vms. Ei saanud poest osta iga hetk, kui isu tuli. Kusjuures ma olen kindel, et ei jääks keegi haigeks ka tänapäeval neist kannudest joomisest.

Mõned aastad tagasi Lätis sai kollase vaadi seest lahtist kalja osta, oli mälu järgi suht sama hea küll. Aga plastitops anti, ei pidanud kommunaalsest kannust jooma.

Mind hämmastab hoopis see, kuidas gaseeritud vee automaatide juures need klaasid püsisid, et neid pihta ei pandud ega ära ei lõhutud?
Külaline

Mis neist pihta panna, samasugused, kui kodus. Ja kui keegi miilitsale üles andis, olid sanktsioonid ikka karmid.
Külaline

Siis olid pättidele reaalsed karistused ja tempude nimekirjad koos täisnimedega ajalehes. Häbistamine töökohtades.
Püha õde

Postitus Postitas Püha õde »

Väike puhta vee lisapaak oli tünni küljes, aga pesuvesi voolas otse asfaldile minu arvates. Kalja sai ka purgiga koju kaasa osta, kui kartsid juua kohapeal.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 08:11 Minu mälu järgi, polnud see alati hea. Hea oli värske ja magus kali. Vahel oli käärima jõudnud hakata. Vahel oli suhkrut vähem pandud.
Aga kui mõelda pesemisest...kas tuli kuskilt vesi ka kuhu loputus vesi jooksis? Olid mingid puhta vee ja musta vee paagid kalja automaadil küljes, juures lisana?
Automaatides oli igal juhul teeklaas ja pesemiseks tuli see kuhugile vetruvale alusele kummuli keerata ja siis vajutada. Siis külm vesi uhas klaasi puhtaks. Hepatiidi pisikuid ei saanud selline pesemismoodus kuidagi tappa.

Ma ise pealinnas ei elanud, aga 80ndatel, kui lapsena Tallinnas käisin, siis oli meil raudbetoon üks "atraktsioon", mida me alati külastasime just see automaat, kust sai vist gaseeritud vett, mingit limonaadi moodi jooki ja kalja.

Kollane kaljavaat käis seisis suviti ka minu kodukohas. Täpselt ei mäleta, kuidas klaasi puhastamine käis, aga kindlasti seda tehti. Kas siis lasti voolikust, kraanist või siis äkki oli samasugune süsteem kui neil Tallinna joogi automaatidel.

Kui vaadikaljast rääkida, siis ma pakuks, et pigem oli selle tippaeg kuskil 80-90-aastatel, ehk siis pigem 40 aastat tagasi, mitte 30 aastat tagasi.
Külaline

Need kaljaautod jäid jah 80-ndatesse. Minagi olen seda lapsena joonud, aga mingit vau-elamust küll ei mäleta. Pigem manitses mu ema seda mitte jooma, just nende klaaside pärast, mille puhtuses kindel ei saanud olla.

Ei oskagi öelda, miks see kalja müüv tsisternauto nii populaarne oli, aga seda ta oli. Pikk saba lookles selle auto ees alati. Laatadel ja üritustel oli ta tihti kohal ja lapsed nurusid kalja.
Külaline

Näitleja Elisabet Reinsalu ütles intervjuus, et tema vanaisa keelas alati seda vaadikalja osta kuna neid tsisternw ei pestud kunagi seestpoolt.
Nii et üks asi on klaasid, aga see vaat ise ...? :o
Külaline

See meid tugevaks tegigi 😜
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 11:54

Ei oskagi öelda, miks see kalja müüv tsisternauto nii populaarne oli, aga seda ta oli. Pikk saba lookles selle auto ees alati. Laatadel ja üritustel oli ta tihti kohal ja lapsed nurusid kalja.
Eks ikka sellepärast, et konkurendiks oli ainult paar sorti limonaadi.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 10:43
Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 08:11 Minu mälu järgi, polnud see alati hea. Hea oli värske ja magus kali. Vahel oli käärima jõudnud hakata. Vahel oli suhkrut vähem pandud.
Automaatides oli igal juhul teeklaas ja pesemiseks tuli see kuhugile vetruvale alusele kummuli keerata ja siis vajutada. Siis külm vesi uhas klaasi puhtaks. Hepatiidi pisikuid ei saanud selline pesemismoodus kuidagi tappa.
Ja see vesi uhas ju klaasi seestpoolt, aga servad, mille vastu just suu puutus, jäid ju puhta pesemata. Praegu mõtlen ka, et ülimalt rõve, aga toona isegi ei mõelnud selle peale, ehkki olin meditsiinitöötajate perest ja muidu olime puhtuse osas parajad pedandid.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 19:37

Ei tea! Vene ajal oli ikka erinevaid limonaade. Kelluke, Päkapikk, Buratino, Lumivalgeke, Tarhun, Düsess, Õun, Punamütsike, Miki jne. Tänapäeva valikuga muidugi ei anna võrreldagi, aga päris nii hull nüüd ka asi ei olnud, et vaid paar sorti olid.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 20:56
Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 19:37

Ei tea! Vene ajal oli ikka erinevaid limonaade. Kelluke, Päkapikk, Buratino, Lumivalgeke, Tarhun, Düsess, Õun, Punamütsike, Miki jne. Tänapäeva valikuga muidugi ei anna võrreldagi, aga päris nii hull nüüd ka asi ei olnud, et vaid paar sorti olid.
Oli ka veel limonaad Limonaad, mis oli mu lemmik. Aga vaadikali oli ikka väga hea - kalja vist tol ajal pudelitesse üldse ei villitudki? Vähemalt ma ei mäleta, et seda oleks poest osta saanud, ikka vaid vaadist.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Targemad ostsid kalja oma taarasse. Ja kalja müüdi erineva suurusega toopidega.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 30 Juul 2024 21:38 Targemad ostsid kalja oma taarasse. Ja kalja müüdi erineva suurusega toopidega.
Jah, väike kann oli 3 kopikat. Suure hinda ei mäleta, kas 5 või 6 kopikat. Ikka odav oli.
Külaline

Tõutäkk kirjutas: 30 Juul 2024 21:38 Targemad ostsid kalja oma taarasse. Ja kalja müüdi erineva suurusega toopidega.
Seda mina ei mäleta, et keegi seal oma kolmeliitrise purgiga oleks järjekorras seisnud. Samas, miks mitte? Kui on suur pere ja palju lapsi, siis ostadki kalja kanistriga kaasa, et kõigile jätkuks.
Teie pere tegi nii?
Külaline

Ega ta reeglina ei jòudnud käärima hakata, enne sai otsa.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Juul 2024 21:53
Seda mina ei mäleta, et keegi seal oma kolmeliitrise purgiga oleks järjekorras seisnud. Samas, miks mitte? Kui on suur pere ja palju lapsi, siis ostadki kalja kanistriga kaasa, et kõigile jätkuks.
Teie pere tegi nii?
Imelik, et sa ei mäleta. Mu meelest oli tavaline, et nii purkide kui ka kaanega piimakannudega osteti kalja kaasa.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist