Monstera õhujuured jne
-
Kiviktaimla
Monstera õhujuured jne
Mees tõi eile koju töö juurest monstera, mis paar aastat tagasi sünnipäevaks kingiti kolleegide poolt ja õilmitses tal kabinetis. Nüüd enne puhkust tassis koju, et "tee midagi sellega". Mu hobi on tõepoolest toataimed ja rõdutaimed ja potipõllundus, aga mind absoluutselt ei köida monsterad ja ma ei tea neist mõmmigi. See eksemplar näeb eriti jube välja, õhujuured tilpnevad igalt poolt, üle meetri pikad ripuvad alla ja plastikpott on juba väändunud taime raskuse all. Lehed lehvivad igas suunas, jõle pikad, vist on vähe valgust saanud. No mis ma siis teen sellega? Kui suuremasse potti panen, kasvab ta veelgi suuremaks ja järgmisel suvel tassitakse mulle jälle koju, et "tee midagi". Kas need tilpnevad köied võib ära lõigata? Lehti vähemaks pügada? Homme peab mees selle eluka tööle tagasi tassima, sest seal keegi kastab suvel ka. Meile koju see ei mahu ja sõidame mitmeks nädalaks minema ja mul rõdul taimedele pandud kanistriga automaatkastja. Mingit monstrit sinna juurde haakida ei kavatse, siis ei jätku teistele taimedele vett. Nii et palun nõu, mis ma teen sellega?
-
Külaline
Istuta ümber suuremasse potti, las need õhujuured olla. Istutamine niigi taimele kerge trauma. Võiksid väga vähe väetist panna ka vette peale istutamist. Kui üldse ei taha tegeleda, ütle mehele ja paku aiandusgrupis või elukoha kohalikus grupis, keegi kindlasti tahab ja viitsib mässata.
-
Külaline
Mina näiteks oleksin väga Monsterast huvitatud. Kui oled Tallinnas siis võin järgi tulla 
-
Külaline
monsteraga ei juhtu 2 nädalase ilma kastmiseta perioodiga mittekui midagi, lihtsalt enne ärasõitu tuleks natuke rohkem kasta.
õhujuured, mis laiali, suunatakse ümberistutamise käigus otsapidi mulla sisse. ära lõigatakse need siis, kui ära kuivavad mingil põhjusel.
monstera pott peaks olema suur ja raske (keraamiline või puidust). sinu jutu järgi on see praegu liiga väike ja taim vajab ümberistutamist suuremasse potti.
monsterad vajavad tavaliselt toestamist, nt tugev puitvarras poti keskele püsti ja selle külge taim nööriga toestada. aga tean ka inimesi, kes on pannud lakke konksu ja selle külge nöörid pannud.
minu kogemuse järgi kasvab monstera kõige paremini keskküttega paneelmaja korteris, lõunapoolsete akendega toas võib ta isegi akende vastasseina ääres olla, kasvab ikka nagu mühinal.
õhujuured, mis laiali, suunatakse ümberistutamise käigus otsapidi mulla sisse. ära lõigatakse need siis, kui ära kuivavad mingil põhjusel.
monstera pott peaks olema suur ja raske (keraamiline või puidust). sinu jutu järgi on see praegu liiga väike ja taim vajab ümberistutamist suuremasse potti.
monsterad vajavad tavaliselt toestamist, nt tugev puitvarras poti keskele püsti ja selle külge taim nööriga toestada. aga tean ka inimesi, kes on pannud lakke konksu ja selle külge nöörid pannud.
minu kogemuse järgi kasvab monstera kõige paremini keskküttega paneelmaja korteris, lõunapoolsete akendega toas võib ta isegi akende vastasseina ääres olla, kasvab ikka nagu mühinal.
-
Kiviktaimla
Välismaal olen.Külaline kirjutas: ↑23 Juul 2024 16:38 Mina näiteks oleksin väga Monsterast huvitatud. Kui oled Tallinnas siis võin järgi tulla![]()
Ma just ei taha, et mühinal kasvaks, ta toob selle aasta pärast jälle koju, et tee midagi, ohverdasin juba oma suurima poti, varsti on mingit aiakasti vaja. Aknalauale seda küll ei pane, valgus ei saa sisse ja laud pole nii laigi. Ja neid tilbendisi juuri ta ise ei taha, pidi ebaesunduslik välja nägema kabinetis. Ja hooldamise infolipik oli veel alles, kasta tuleb 2x nädalas, nii et kahe nädalaga minu lauspäikesega rõdul juhtub ikka küll. Nööri juba panin. Homme mees vinnab selle megapoti tööle tagasi ja rahu majas. Mõneks ajaks.Külaline kirjutas: ↑23 Juul 2024 18:06 monsteraga ei juhtu 2 nädalase ilma kastmiseta perioodiga mittekui midagi, lihtsalt enne ärasõitu tuleks natuke rohkem kasta.
-
Kiviktaimla
Kurask, EBAESINDUSLIK, mitte ebasunduslik. Nagu monstera lehe tagant trükiks.
-
Külaline
Kuule sa räägid sellest vaesest lillest nagu ta oleks su mehe armuke...
Tegelikult monsteraga ongi jama, sest ta kasvab ruttu väga suureks. Korterisse ta ei sobigi, pigem kuskile asutuse talveaeda või fuajeesse (liiga soojas venib välja). Monstera on uhke ja võimas lill, aga korterisse jah liiga suur. Kast peab olema suur ja raske, muld raske ja rammus. Lill vajab toestamist ja sidumist, see kojutassimine on täiesti nõme, seda ei tohiks teha. Ma saan TA-st täiesti aru, mul on endal ka monstera olnud, aga lõpuks läkski liiga suureks ja sai töö juurde viidud, isegi õitses seal, aga ma ei tea, kuhu ta hiljem sai.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist