Mida te täna õhtuks süüa teete?

köök, kodu korrashoid ja aed
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Noh, ma astusin eile mesilaste pessa metsas, sain nõeluda...aga seentest - kus Tallinna ümbruses on head seenekohad? Ma mõistan, kui mõni enne müüks vanaema maha, kui vastaks, aga mingigi viide? Eile käisin Klooga kandis ja peale väga ohtrate mustikapuhmaste 0 seent....

Edit: täna sõin eile keedetud kanasuppi oma aia värskete herneste ja kartuliga, porgandit ja pihuga makarone kah sisse, porrulauku, sibulat ja küüslauku samuti.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Moorisin võis pisikesi värskeid kartuleid ja küpsetasin täidetud šampinjone. Soojendasime ka eilseid kotlette. Kõrvale kurgisalat. Ei viitsi keegi suurt sööki teha.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Mis sa seente sisse panid? Ja minu meelest kartulite moorimine, täidetud seened ja lisaks salat pole üldse "ma ei viitsinud".
Külaline

Guest kirjutas: 20 Juul 2026 21:20 Moorisin võis pisikesi värskeid kartuleid ja küpsetasin täidetud šampinjone. Soojendasime ka eilseid kotlette. Kõrvale kurgisalat. Ei viitsi keegi suurt sööki teha.
Mooritakse (ehk siis pruunistatakse ja seejärel hautatakse, lisades mingit vedelikku) ikka erinevat liha. Juurviljade jm taimse hautamist selliselt ei nimetata.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 20 Juul 2026 22:00 Mis sa seente sisse panid? Ja minu meelest kartulite moorimine, täidetud seened ja lisaks salat pole üldse "ma ei viitsinud".
Noh, kartulid küpsevad täitsa ise, kuni seeni täidan. Paar korda vaja vaid segada. Kurgi riivisin mandoliinil, koor ja maitseained peale, 5 minutit max koos pakendist koorimise ja pesemisega.
Seentesse läks seekord nii:
*põhja Prismast ostetud purustatud sinihallitusjuust (hea mahe)
*peale kompotiananassi tükid
*pisut soola
*cheddari juustu tükid
*siis mässisin toorsuitsu peekonisse, 2 viilu seene kohta.
Olid ka täitsa suured šampinjonid, nii et täidist sai panna uhkelt.
Aga olen täitnud ka kotletiseguga, peale päikesekuivatatud tomat ja juust. Ja ikka toorsuitsupeekon ümber.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 20 Juul 2026 20:56 Noh, ma astusin eile mesilaste pessa metsas, sain nõeluda...aga seentest - kus Tallinna ümbruses on head seenekohad? Ma mõistan, kui mõni enne müüks vanaema maha, kui vastaks, aga mingigi viide? Eile käisin Klooga kandis ja peale väga ohtrate mustikapuhmaste 0 seent....

Edit: täna sõin eile keedetud kanasuppi oma aia värskete herneste ja kartuliga, porgandit ja pihuga makarone kah sisse, porrulauku, sibulat ja küüslauku samuti.
Seente jaoks ju vara veel. Ainuke, mida võib leida on kukeseen aga nende paikade avaldamise eest tõesti müüakse enne vanaema ja ka vanaisa maha. Vb ka ämm/äi 😃
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juul 2026 22:49Seente jaoks ju vara veel. Ainuke, mida võib leida on kukeseen aga nende paikade avaldamise eest tõesti müüakse enne vanaema ja ka vanaisa maha. Vb ka ämm/äi 😃
Ole nüüd, ei ole vara, juuli keskpaik ju!
Elan metsas, puravikud ammu kohal. Esimesed korjasin 2. juulil. Osa riisikaid ka olemas.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juul 2026 22:05Mooritakse (ehk siis pruunistatakse ja seejärel hautatakse, lisades mingit vedelikku) ikka erinevat liha. Juurviljade jm taimse hautamist selliselt ei nimetata.
ÕS ütleb:
m`oorima <28: m`oorida, moorin> pruunistatult hautama v hauduma
Kui kartulit võis ei tohi moorida, paku siis õige sõna. Hautasin võis pehmeks ja kergelt ka pruunistasin. Tõsi, vedelikku ei lisanud.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Juul 2026 23:46
Külaline kirjutas: 20 Juul 2026 22:05Mooritakse (ehk siis pruunistatakse ja seejärel hautatakse, lisades mingit vedelikku) ikka erinevat liha. Juurviljade jm taimse hautamist selliselt ei nimetata.
ÕS ütleb:
m`oorima <28: m`oorida, moorin> pruunistatult hautama v hauduma
Kui kartulit võis ei tohi moorida, paku siis õige sõna. Hautasin võis pehmeks ja kergelt ka pruunistasin. Tõsi, vedelikku ei lisanud.
Inglise keele vaste on sellele näiteks braising, meile on see sõna tulnud ilmselt saksa keelest - schmoren. Igal juhul on lõpuks tulemuseks mingi pehme liharoog, moorpraad on isegi meil selline sõna.
Kui sa tegid neid kartuleid pliidil panni peal, siis praadisid ja kui ahjus, siis küpsetasid. Vaevalt, et sa neid värskeid kartuleid kõrgel temperatuuril pruunistasid ja siis kaane all, madal temperatuuril mitu tundi hautasid, mida moorides lihaga tehakse. Vedeliku lisamine pole alati ka kohustuslik- mooritakse ka vahel vedelikku lisamata, ainult liha enda vedelikus, kui seda on piisavalt.
Külaline

Ma muu külaline. Meenub, et smooritud porgandid olid olemas? See jube porgandiplöga roheliste hernestega.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Juul 2026 09:20 Ma muu külaline. Meenub, et smooritud porgandid olid olemas? See jube porgandiplöga roheliste hernestega.
Stoovitud olid need porgandid ilmselt.
Mis tähendab toiduaineid võis (vahel ka lisatud jahuga) ja väheses vedelikus hautama.
See hautamismeetod ei kesta (erinevalt moorimisest) samuti mitu tundi.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Juul 2026 09:20 Ma muu külaline. Meenub, et smooritud porgandid olid olemas? See jube porgandiplöga roheliste hernestega.
Nii hea asi, eriti, kui porgandid ja herned on noored ja värsked.
Üleüldiselt ei meeldi mulle, kui täiesti normaalset toitu jubedaks plögaks nimetatakse. Et sulle ei meeldi, on su isiklik tragöödia.
Külaline

Täna kukeseene kastet värskete kartulite ja tomati-kurgi-sibula-tilli hapukoore salatiga. Eile kukeseene pastat.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist