Ma mõtlen et kui mul käib olmeprügi prügiauto iga 2 nädala tahant. Kui ma viskaks sinna aga kõik ja ei sorteeriks, oleks see kiirsti täis ja
ei prügi ega pakendeid ega klaasi polekski kuhugi panna.
Kallis on just olmeprügi ja järjest kallimaks sorteerimata prügi vedu läheb. Ümbertöödeldava IGA prügiliigi jaoks on kogumiskastid ja avalikud konteinerid (riide- klaasi, papi) ja pakendikilekotid jms ammu olemas, iseasi, et neid ei ole tõesti iga ukse taga ja võib olla tülikas sinna viia kõigil.Külaline kirjutas: ↑20 Juul 2024 10:07 Ma arvan, et igasugu prügi põletajaid oleks kõvasti vähem, kui prügivedu ei oleks nii idiootselt korraldatud ja lisaks ka nii kallis. (Olmeprügi hinna üle ma ei kurda, aga on jäätmeliike, mille puhul ma täitsa saan aru, et neid püütalse kuhugile ära sokutada.)
Mul on siin hetkel probleem ehitusprügiga. Ausalt ei osanud arvestada, mis läheb maksma maja vana vooder, üle jäänud värvid ja muu selline. Naljaga pooleks tuleb selline tunne, et kui remondiga saab laenuta hakkama, siis prügivedu poob tõesti kõri kinni. (No mul sihuke pisike maja ja pisike eelarve ka, esimest korda elus teen sihukest asja. Eks pidevalt ehitavad inimesed on kursis ja oskavad selle väljaminekuga juba eelarves arvestada.)Külaline kirjutas: ↑20 Juul 2024 11:01Kallis on just olmeprügi ja järjest kallimaks sorteerimata prügi vedu läheb. Ümbertöödeldava IGA prügiliigi jaoks on kogumiskastid ja avalikud konteinerid (riide- klaasi, papi) ja pakendikilekotid jms ammu olemas, iseasi, et neid ei ole tõesti iga ukse taga ja võib olla tülikas sinna viia kõigil.Külaline kirjutas: ↑20 Juul 2024 10:07 Ma arvan, et igasugu prügi põletajaid oleks kõvasti vähem, kui prügivedu ei oleks nii idiootselt korraldatud ja lisaks ka nii kallis. (Olmeprügi hinna üle ma ei kurda, aga on jäätmeliike, mille puhul ma täitsa saan aru, et neid püütalse kuhugile ära sokutada.)
See on küll kummaline, et sellise asja eest maksma peab. Elan Rootsis, tegime samuti remonti ja seoses sellega sai jäätmejaama viidud järelkärutäis ehitusprahti (kahhelplaadid, vana vann ja valamu) ja me ei pidanud selle eest mitte midagi maksma.Nätakas kirjutas: ↑20 Juul 2024 13:52 Mul on siin hetkel probleem ehitusprügiga. Ausalt ei osanud arvestada, mis läheb maksma maja vana vooder, üle jäänud värvid ja muu selline. Naljaga pooleks tuleb selline tunne, et kui remondiga saab laenuta hakkama, siis prügivedu poob tõesti kõri kinni. (No mul sihuke pisike maja ja pisike eelarve ka, esimest korda elus teen sihukest asja. Eks pidevalt ehitavad inimesed on kursis ja oskavad selle väljaminekuga juba eelarves arvestada.)
Mis summast siis jutt on, et prügivedu lausa kõri kinni poob?! 100 eurot?Nätakas kirjutas: ↑20 Juul 2024 13:52
Mul on siin hetkel probleem ehitusprügiga. Ausalt ei osanud arvestada, mis läheb maksma maja vana vooder, üle jäänud värvid ja muu selline. Naljaga pooleks tuleb selline tunne, et kui remondiga saab laenuta hakkama, siis prügivedu poob tõesti kõri kinni. (No mul sihuke pisike maja ja pisike eelarve ka, esimest korda elus teen sihukest asja. Eks pidevalt ehitavad inimesed on kursis ja oskavad selle väljaminekuga juba eelarves arvestada.)
Jäätmete ära andmine peab olema tasuta, nii, nagu see on normaalsetes riikides. Siis jääb ära see diivanite, tualetipottide ja muu suure prahi metsa alla viimine.Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 08:14 Me oleme harjunud, et selleks et midagi saada, tuleb maksta. Aga sellega, et millestki vabaneda, tuleb ka maksta... on raske harjuda ja tundub ebaõiglane. Sellest ei taheta ju mõelda, et keegi peab ju selle sinu ebavajalikuga edasi tegelema. Nt jäätmejaamas. Ja tundub, et üldse peaks selle eest ka saama hoopis väikse heateo tasu, et üldse prügi viidi ära selleks mõeldud kohta. Mulle tundub, et nii mõeldakse.
Seal on see juba kõrgete maksude sees. Meil on iga maksu peale kisa taevani. Siis paraku muud võimalust ei ole, et maksud väikesed, aga iga teenuse eest tuleb maksta.Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 08:22Jäätmete ära andmine peab olema tasuta, nii, nagu see on normaalsetes riikides. Siis jääb ära see diivanite, tualetipottide ja muu suure prahi metsa alla viimine.Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 08:14 Me oleme harjunud, et selleks et midagi saada, tuleb maksta. Aga sellega, et millestki vabaneda, tuleb ka maksta... on raske harjuda ja tundub ebaõiglane. Sellest ei taheta ju mõelda, et keegi peab ju selle sinu ebavajalikuga edasi tegelema. Nt jäätmejaamas. Ja tundub, et üldse peaks selle eest ka saama hoopis väikse heateo tasu, et üldse prügi viidi ära selleks mõeldud kohta. Mulle tundub, et nii mõeldakse.
mul on eramaja ja konteinereid 3 - olme, bio ja pakendid. pakendite konteinerisse lähevad nii toidupakendid, kile, klaas, metall, vanapaber pakina. nn kollase koti teenus, maksab umbes 1,50 eurot 240 l konteiner, odavam kui olmeprügi. jäätmevedaja ise sorteeribKülaline kirjutas: ↑19 Juul 2024 07:11Selles ongi vahe, et need on suured elamurajoonid. Kortermajade juures pole ka Eestis probleemi, et need klaasi ja pakendi konteinerid liiga kaugel asuks. Igal korteriühistul on segaolmest eraldi konteinerid biojäätmete ja paberi jaoks. Probleem on väikeste eramute piirkondades. Neil on aia taga üks isiklik konteiner, aga pakendid, klaas ja paber tuleb tõesti sageli kuhugi teise linna otsa viia. Paljud ei viitsi ja siis läheb kõik segaolmesse. Mida hõredam piirkond, seda viletsam on prügi sorteerida. Ma ei tea kuidas see Skandinaavia eramute piirkondades lahendatud on. Kortermajades olen neil näinud värviliste kottide süsteemi. Igal prügiliigil oma värv. Kõik läheb prügimaja ühest luugist sisse ja ja koti värvi järg hiljem eraldatakse.Külaline kirjutas: ↑18 Juul 2024 15:58Eestis on prügisorteerimine tõesti ääretult halvasti organiseeritud. Paljudes teistes riikides on juba ammu tava, et sorteeritakse klaas, plastik, metall ja põletatav prügi eraldi. Kõige selle jaoks on eraldi konteinerid üle linna. Suurtes elamurajoonides on igal majal oma konteinerid ja ei pea sugugi pool linna läbi käima, et oma klaaspudelid või metallkonservid nõuetekohaselt ära visata.Külaline kirjutas: ↑18 Juul 2024 15:38 See on prügisorteerimisnõude tulemus.
värvijäätmed saab tõenäoliselt tasuta ära anda, aga ehitusjäätmete tonn on nt tallinnas 40,65 kuupmeetri ja tartus 108 eurot tonni eest - majatäie vana voodri ja soojustuse äravedu läheb tõesti päris kalliksKülaline kirjutas: ↑20 Juul 2024 17:31Mis summast siis jutt on, et prügivedu lausa kõri kinni poob?! 100 eurot?Nätakas kirjutas: ↑20 Juul 2024 13:52
Mul on siin hetkel probleem ehitusprügiga. Ausalt ei osanud arvestada, mis läheb maksma maja vana vooder, üle jäänud värvid ja muu selline. Naljaga pooleks tuleb selline tunne, et kui remondiga saab laenuta hakkama, siis prügivedu poob tõesti kõri kinni. (No mul sihuke pisike maja ja pisike eelarve ka, esimest korda elus teen sihukest asja. Eks pidevalt ehitavad inimesed on kursis ja oskavad selle väljaminekuga juba eelarves arvestada.)
Elan eramajas Tallinna äärelinnas. Mitte mingit probleemi pole. Mul on leping Ragn-Sellsiga, kes kord kuus viib suure kotitäie või kaks pakendi- jm taaskasutatavaid jäätmeid minema. Seni oli see veel tasuta, nüüd 2 EUR kord. Aga selle võrra muutsin oma prügivedamusgraafikut hõredamaks jz prügi viiakse nüüd kord kvartalis. Niigi kogunes mul kuus maksimaalselt 30l segaolmeprügi ja koguse poolest võiks isegi ainult 2x aastas prügi minema viia.Külaline kirjutas: ↑19 Juul 2024 07:11 Igal korteriühistul on segaolmest eraldi konteinerid biojäätmete ja paberi jaoks. Probleem on väikeste eramute piirkondades. Neil on aia taga üks isiklik konteiner, aga pakendid, klaas ja paber tuleb tõesti sageli kuhugi teise linna otsa viia. Paljud ei viitsi ja siis läheb kõik segaolmesse. Mida hõredam piirkond, seda viletsam on prügi sorteerida. Ma ei tea kuidas see Skandinaavia eramute piirkondades lahendatud on. Kortermajades olen neil näinud värviliste kottide süsteemi. Igal prügiliigil oma värv. Kõik läheb prügimaja ühest luugist sisse ja ja koti värvi järg hiljem eraldatakse.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline