Putukahammustus - kirp, lutikas, midagi veel?
-
Külaline
Putukahammustus - kirp, lutikas, midagi veel?
Suvilas ärkasin paar päeva tagasi hommikul täielikult ära näritud kõhuga - vähemalt 30 kupla oli, paarisentimeetriste vahedega, kõik kõhu alaosas või reiel, üks ka käsivarrel. Täpp keskel, päev otsa kublad samal kohal, seega allergia võib välistada. Aga mis sitikas see olla võiks? Koer mul on, seega kirp oleks kõige loogilisem, aga kirp ju hammustab vist päeval, pealegi kuidas ta sinna teki alla saab, ta ju peaks hüpates liikuma? Tekk püsib mul öösel üldiselt hästi peal, jalg või käsi on väljas, keha mitte kunagi. Lutikas on öise eluviisiga, aga kust see tulla võinuks, me pole midagi uut siia toonud, ainult kodust riideid ja seal mingeid putukaid ei ole. Lutikate osas vaatasin ka linad ja voodi hoolega üle, ei leidnud nende tegevusest mingeid jälgi, mäletan lapsepõlvest küll, kuidas neid ära tunda, siis olime tihti lutikatega võitluses. Sääsk ei saa olla, toas pole ühtegi sääske lendamas näinud ning sellise tihedusega ta ju ei sööks. Järgmistel öödel pole mind keegi enam söönud. Muidugi viisin kohe hammustusjärgsel hommikul ka kogu voodipesu õue, kloppisin puhtaks ja tuulutasin päev otsa päikeses ja tuules (pesumasinat siin kahjuks pole). Samuti koristasin tolmuimejaga magamiskorruse. On kellelgi kogemusi - peamiselt huvitab, kas kirbu eluviis võib olla selline, et öösel käib einestamas ja päeva on kadunud? Ja siis on kadunud paar päeva (ja võib veel välja uuesti ilmuda)?
-
Külaline
Mul on kirpudega küll kahjuks kogemust. Kassil (käib õues) kirburihm ei mõjunud ja elamine oli lühikese ajaga kirpe täis. Nad hammustavad küll järjest ja lähestikku. Mehel oli nt üks särgi seees ja oli ka järjest selja peal 10-15 hammustust. Kirp hüppab kõrgele!!! Voodi peale hüpata pole mingi probleem. Mitmeid mitmeid kordi hüppas kirp voodis.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 12:10 Suvilas ärkasin paar päeva tagasi hommikul täielikult ära näritud kõhuga - vähemalt 30 kupla oli, paarisentimeetriste vahedega, kõik kõhu alaosas või reiel, üks ka käsivarrel. Täpp keskel, päev otsa kublad samal kohal, seega allergia võib välistada. Aga mis sitikas see olla võiks? Koer mul on, seega kirp oleks kõige loogilisem, aga kirp ju hammustab vist päeval, pealegi kuidas ta sinna teki alla saab, ta ju peaks hüpates liikuma? Tekk püsib mul öösel üldiselt hästi peal, jalg või käsi on väljas, keha mitte kunagi. Lutikas on öise eluviisiga, aga kust see tulla võinuks, me pole midagi uut siia toonud, ainult kodust riideid ja seal mingeid putukaid ei ole. Lutikate osas vaatasin ka linad ja voodi hoolega üle, ei leidnud nende tegevusest mingeid jälgi, mäletan lapsepõlvest küll, kuidas neid ära tunda, siis olime tihti lutikatega võitluses. Sääsk ei saa olla, toas pole ühtegi sääske lendamas näinud ning sellise tihedusega ta ju ei sööks. Järgmistel öödel pole mind keegi enam söönud. Muidugi viisin kohe hammustusjärgsel hommikul ka kogu voodipesu õue, kloppisin puhtaks ja tuulutasin päev otsa päikeses ja tuules (pesumasinat siin kahjuks pole). Samuti koristasin tolmuimejaga magamiskorruse. On kellelgi kogemusi - peamiselt huvitab, kas kirbu eluviis võib olla selline, et öösel käib einestamas ja päeva on kadunud? Ja siis on kadunud paar päeva (ja võib veel välja uuesti ilmuda)?
Kirbud on soojaga passiivsemad, ehk siis öösel nad ongi aktiivsemad.
Ja kui nad verd saavad siis pärast seda lähevadki munema. Kui kirp verd ei saa, siis elab ca kaks nädalat (alates viimsest “einest”), kui saab siis ca 100 päeva.
Minu nahal on kirbuhammustus väiksem kui kublad mis sääsest jäävad ja lisaks sügelevad palju rohkem. Punn ise mis jääb on ka nagu kõvem ja kompaktsem.
Järsku mõte koerale mingi kirburohi anda. Ja tihti tolmuimejaga puhastada. Kui meil “kirbukatk” oli, siis lugesin, et kahest kirbust (kes verd saavad)piisab, et selline katk tekitada.
Ei taha hirmutada, aga parem tegutseda kohe. Meil läks asi liiga kaugele ja see, et pidin KÕIK asjad mänguloomad padjad jne jne min 40 kraadiga pesema oli paras ettevõtmine. Lõpuks kui miski ei aidanud ja ikka neid hüppa kuskil (kassile rohi, pesemine pesemine pesemine aurutamine triikimine looduslikud spreid jne) ostsin mingi keemilise sprei ja lasin terve elamise üle. Siis läks veel paar nädalat aega ja lõpuks ka kadusid. Päris kohutav kogemus oli
-
Külaline
Kirp ei paljune teise liigi verd imedes. Paari nädalaga sureb, kuigi närib inimest. Meile ikka satub vahel mõni kirp majja - koertele-kassidele kohe kirbutõrje kas turjale või tabletina, surevad mõne tunniga, kui neid hammustavad. Hobusekirp sureb toas ise. Kogu see pesu ja deso tuleb ette võtta, kui tegu on inimese kirbuga. See viimane on juba nii haruldaseks jäänud, et on kantud Punasesse raamatusse 
Kui loomadele kirbutõrjet ei tee, siis läheb asi hulluks küll.
-
Külaline
Ära tule ajama!!!! Puhas vale. Ma olen puhtuse friik kohati ja kogu see kirbu värk ajas mind hulluks. Jalad olid ära söödud, käisin mitu korda loomaarsti juures konsulteerimas ja mitte keegi ei öelnud, et pole lugu, surevad ise kodus ära. Nad olid magamistoas, kuhu kass ei satu, nädalaid, nädalaid!!!!!! Kui sa ei tea millest räägid siis ära võta sõna.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 13:17 Kirp ei paljune teise liigi verd imedes. Paari nädalaga sureb, kuigi närib inimest. Meile ikka satub vahel mõni kirp majja - koertele-kassidele kohe kirbutõrje kas turjale või tabletina, surevad mõne tunniga, kui neid hammustavad. Hobusekirp sureb toas ise. Kogu see pesu ja deso tuleb ette võtta, kui tegu on inimese kirbuga. See viimane on juba nii haruldaseks jäänud, et on kantud Punasesse raamatusse
Can fleas live in a house without pets?
Yes! Fleas will happily survive on human blood in the absence of pets in a home, often feeding on us while we’re seated or sleeping. Although they prefer not to remain on the human body for long due to exposure, they can find comfort in our bedrooms. Fleas are drawn to warmth and the carbon dioxide we exhale, making our beds an attractive habitat for them.
-
Külaline
Selles artiklis pole kirbu liikidest üldse juttu. Muidugi elab inimese kirp ka ilma loomadeta majapidamises.
-
Külaline
Nonii! Järelikult on kogu jutt vale. Loomulikult ma tegin kiire otsingu, kas KASSI kirbud (mul kogemus kassi kirpudega) saavad inimese verest elada.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 15:22 Selles artiklis pole kirbu liikidest üldse juttu. Muidugi elab inimese kirp ka ilma loomadeta majapidamises.
Kas su kommentaar annab teemale midagi juurde ka muidu? on sul enda kogemust kirpudega nii nagu TA küsib, et kaasa rääkida, mitte niisama targutada. Näed, siin infot juurde, hakka edasi tähti närima, järsku leiad mõne kirjaveagi üles.
"Lemmikloomadel esineb Eestis kolme liiki kirpe: koerakirp (Cte- nocephalides canis), kassikirp (C. felis), inimesekirp (Pulex irritans). Koerakirp nakatab koeri ja rebaseid, aga ka kasse, küülikuid, närilisi ja inimesi. Kassikirp parasiteerib kassidel, aga ka teistel koduloomadel ja inimesel. Inimesekirp eelistab inimesi, koeri ja sigu, on harvem kassidel ja küülikutel. Kirbud on 2–3,5 mm pikad ja arenevad täismoondega: emaskirbud mune- vad munad looma karvkatesse, kust need pudenevad pinnasesse, nt põrandapragudesse, loomaasemetele, vaiba sisse – kõikjale, kus on toitumiseks piisavalt orgaanilist ainet. "
https://medlife.ee/wp-content/uploads/2 ... s-Salk.pdf
Ja siin ka teaduslik avalikustatud uurimistöö - kassi kirbud saadavad reprodutseerida inimese verest toiduest.
Survival and reproduction of the cat flea (Siphonaptera: Pulicidae) fed human blood on an artificial membrane system
S R Pullen 1 , R W Meola
-
Külaline
Minu arust ei öelnud ta midagi valesti ega sinu jutuga vastu käivat ju. Elada saavad kirbud ka inimesest toitudes, aga paljunemiseks vajavad looma verd, mina olen ka seda lugenud. Ju sinu omad said kassil toitudes ikkagi ka paljuneda ja siis oli neid juba väga palju.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 13:29Ära tule ajama!!!! Puhas vale. Ma olen puhtuse friik kohati ja kogu see kirbu värk ajas mind hulluks. Jalad olid ära söödud, käisin mitu korda loomaarsti juures konsulteerimas ja mitte keegi ei öelnud, et pole lugu, surevad ise kodus ära. Nad olid magamistoas, kuhu kass ei satu, nädalaid, nädalaid!!!!!! Kui sa ei tea millest räägid siis ära võta sõna.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 13:17 Kirp ei paljune teise liigi verd imedes. Paari nädalaga sureb, kuigi närib inimest. Meile ikka satub vahel mõni kirp majja - koertele-kassidele kohe kirbutõrje kas turjale või tabletina, surevad mõne tunniga, kui neid hammustavad. Hobusekirp sureb toas ise. Kogu see pesu ja deso tuleb ette võtta, kui tegu on inimese kirbuga. See viimane on juba nii haruldaseks jäänud, et on kantud Punasesse raamatusse
-
Külaline
Novot aga kui nüüd internetist lugeda siis saab teada, et saavad ka inimese verest toitudesKülaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 18:39Minu arust ei öelnud ta midagi valesti ega sinu jutuga vastu käivat ju. Elada saavad kirbud ka inimesest toitudes, aga paljunemiseks vajavad looma verd, mina olen ka seda lugenud. Ju sinu omad said kassil toitudes ikkagi ka paljuneda ja siis oli neid juba väga palju.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 13:29Ära tule ajama!!!! Puhas vale. Ma olen puhtuse friik kohati ja kogu see kirbu värk ajas mind hulluks. Jalad olid ära söödud, käisin mitu korda loomaarsti juures konsulteerimas ja mitte keegi ei öelnud, et pole lugu, surevad ise kodus ära. Nad olid magamistoas, kuhu kass ei satu, nädalaid, nädalaid!!!!!! Kui sa ei tea millest räägid siis ära võta sõna.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 13:17 Kirp ei paljune teise liigi verd imedes. Paari nädalaga sureb, kuigi närib inimest. Meile ikka satub vahel mõni kirp majja - koertele-kassidele kohe kirbutõrje kas turjale või tabletina, surevad mõne tunniga, kui neid hammustavad. Hobusekirp sureb toas ise. Kogu see pesu ja deso tuleb ette võtta, kui tegu on inimese kirbuga. See viimane on juba nii haruldaseks jäänud, et on kantud Punasesse raamatusse
Paljuneda. Omi teadmisi võib vahepeal uuendada.
Kass magamistoa korrusel ei käinud. Vaevalt et kirbud treppidest alla hüppasid et kassi verd saada ja siis tagasi üles hüppasid et magamistuppa muneda.
Minu arust ütles, et kirbud magamistoas oleksid pidanud paari nädalaga surema ja inimese verd süües je paljune. Seega probleemi poleks saanud olla. Mina aga olin tõeliselt häiritud kogu sellest olukorrast, siis tundub et keegi ütleb et tegelikult see nii ei olnud. Eks interpretatsioonid on erinevad.
-
Külaline
See on kirp. Ma oskasin lapsena neid oma riiete sees ka püüda, kui tundsin et kõnnib. Maal olid koerad. Ja alati tulime kirpudega linna ka. Kirbu hammustus ongi selline pisike punane laik, punasem täpp keskel. Aga nüüd hiljem kui on olnud kokkupuudet mõne koeraga ja kirbuga, siis mul tuleb vaid väike täpp. Mees aga läheb kupla ja sügeleb.
Ega me nende linnatoodud kirpudega midagi ette küll ei võtnud. Nad kadusid ise ära.
Ega me nende linnatoodud kirpudega midagi ette küll ei võtnud. Nad kadusid ise ära.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 19:10Novot aga kui nüüd internetist lugeda siis saab teada, et saavad ka inimese verest toitudesKülaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 18:39Minu arust ei öelnud ta midagi valesti ega sinu jutuga vastu käivat ju. Elada saavad kirbud ka inimesest toitudes, aga paljunemiseks vajavad looma verd, mina olen ka seda lugenud. Ju sinu omad said kassil toitudes ikkagi ka paljuneda ja siis oli neid juba väga palju.Külaline kirjutas: ↑15 Juul 2024 13:29
Ära tule ajama!!!! Puhas vale. Ma olen puhtuse friik kohati ja kogu see kirbu värk ajas mind hulluks. Jalad olid ära söödud, käisin mitu korda loomaarsti juures konsulteerimas ja mitte keegi ei öelnud, et pole lugu, surevad ise kodus ära. Nad olid magamistoas, kuhu kass ei satu, nädalaid, nädalaid!!!!!! Kui sa ei tea millest räägid siis ära võta sõna.
Paljuneda. Omi teadmisi võib vahepeal uuendada.
Kass magamistoa korrusel ei käinud. Vaevalt et kirbud treppidest alla hüppasid et kassi verd saada ja siis tagasi üles hüppasid et magamistuppa muneda.
Minu arust ütles, et kirbud magamistoas oleksid pidanud paari nädalaga surema ja inimese verd süües je paljune. Seega probleemi poleks saanud olla. Mina aga olin tõeliselt häiritud kogu sellest olukorrast, siis tundub et keegi ütleb et tegelikult see nii ei olnud. Eks interpretatsioonid on erinevad.
Kirbud ju võivad ka riietega edasi kanduda teise ruumi.
Sõi looma küljes kõhu täis, hüppas inimese riidele, pääses magamistuppa ja munes seal.
-
Külaline
Ma olen 55-aastane ja mul on eluaeg kassid ja koerad olnud. Sellised, kes käivad nii väljas kui sees. Ja neil on olnud kirbud, aga sellist kirburallit nagu keegi siin kirjeldab, pole eales olnud. Ja mina ka ei usu seda juttu, et need olid loomakirbud, mitte inimesekirbud. Ükskõik mitme hüüumärgiga seda mulle tõestada püütakse.
-
Külaline
Ühe inimese kogemus ei saa välistada teise inimese teistsugust kogemust. Uskumistega on nii, et see kõik väga subjektiivne, usu või ära usu, mul ükskõik. TA küsis kogemust ja ma jagasin oma kogemust. Kui sul teistsugune kogemus, tore, aga ära tule teise lugu muutma oma “ma ei usu, mul pole nii olnud.” Sulle pole mitte keegi mitte midagi proovinud tõestada.Külaline kirjutas: ↑16 Juul 2024 06:34 Ma olen 55-aastane ja mul on eluaeg kassid ja koerad olnud. Sellised, kes käivad nii väljas kui sees. Ja neil on olnud kirbud, aga sellist kirburallit nagu keegi siin kirjeldab, pole eales olnud. Ja mina ka ei usu seda juttu, et need olid loomakirbud, mitte inimesekirbud. Ükskõik mitme hüüumärgiga seda mulle tõestada püütakse.
-
Külaline
Aastaid tagasi viisime oma lapse kirbuhammustustega dermatoloogi juurde, laps üle kere punane ja sügas.. See naeris et oh mis te räägite inimese kirpe pole ju juba tükk enam olemas. Samas laps kirbuhammustusi täis, sest viibis maal. Me oleme sealt maal käies isegi kirpe saanud ja loputanud ja pesnud terve maja üle.Ei hakanud talle vastu rääkima, aga kirbuhammutused need olid, maale enam ei viinud, kirpe pole.
-
Külaline
Inimesekirpe võib ju mitte olemas olla, aga loomade kirbud hammustavad ka inimesi, kui looma võtta pole.Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 10:22 Aastaid tagasi viisime oma lapse kirbuhammustustega dermatoloogi juurde, laps üle kere punane ja sügas.. See naeris et oh mis te räägite inimese kirpe pole ju juba tükk enam olemas. Samas laps kirbuhammustusi täis, sest viibis maal. Me oleme sealt maal käies isegi kirpe saanud ja loputanud ja pesnud terve maja üle.Ei hakanud talle vastu rääkima, aga kirbuhammutused need olid, maale enam ei viinud, kirpe pole.
-
Külaline
Meil pole mingit lemmiklooma ega ole ka käinud kusagil, kus oleks. Ja juba mitu päeva on jalad niimoodi ära söödud, et sõnu pole. Pisikesed punased punnid, ilgselt sügelevad. Mõni on ka käe peal ja üks isegi seljal. Kahtlustan ka kirpusid, aga kust need tulnud on, ei tea. Olen maal, paar aastat vana suvemaja, mingit sellist kohta, kust nad tulla saaksid, ei oska välja mõelda. Juurdlen ka, et äkki on midagi muud, aga mis?
-
Külaline
Majas mingeid salaüürilisi ei ela? Pean silmas hiiri, rotte, siile, nirke, nugiseid? Ka nemad võivad kirpe levitada. Või oled ehk allergiline - kas söödud oled ainult sina?Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 14:34 Meil pole mingit lemmiklooma ega ole ka käinud kusagil, kus oleks. Ja juba mitu päeva on jalad niimoodi ära söödud, et sõnu pole. Pisikesed punased punnid, ilgselt sügelevad. Mõni on ka käe peal ja üks isegi seljal. Kahtlustan ka kirpusid, aga kust need tulnud on, ei tea. Olen maal, paar aastat vana suvemaja, mingit sellist kohta, kust nad tulla saaksid, ei oska välja mõelda. Juurdlen ka, et äkki on midagi muud, aga mis?
-
Külaline
Mind ka närib see suvi keegi. Elan linnas aga metsatukk on ka maja taga.
Selliste kohtade pealt, mis öösiti üldjuhul on ikka teki all.
Ma kahtlustan, et mingid pisikesed kihulase moodi asjad. Meenutavad äädikakärbseid aga ei ole. Olen paar korda toas näinud ja rõdul istudes on peal roninud. Lendavad ja hüplevad ka. Aga kirbud ei ole kindlasti.
Selliste kohtade pealt, mis öösiti üldjuhul on ikka teki all.
Ma kahtlustan, et mingid pisikesed kihulase moodi asjad. Meenutavad äädikakärbseid aga ei ole. Olen paar korda toas näinud ja rõdul istudes on peal roninud. Lendavad ja hüplevad ka. Aga kirbud ei ole kindlasti.
-
Külaline
Olen teemaalgataja. Nädal aega pole nüüd kippu ega kõppu enam, keegi pole kedagi söönud, suvitamas on käinud nii tütar kui mees. Kas seesama toas toimetav kirp õues ka võib elada? Täna õues päikest võttes märkasin mingeid pisikesi musti putukaid, mis tundusid hüppavat - st. ma ei näinud otseselt hüppamist, aga kadusid jala pealt kiiremini kui lendamine võiks võimaldada. Hammustasid valusalt ja kui ühele pihta sain, oli veri sees. See oli sama koht õuel, kus ma oma vaipu, tekke, voodiriideid kloppisin peale näritud saamist. Kas võis kirp õues elama jääda ja seal paljuneda? Või siis on tõesti mingid muud putukad, millest eelmine vastaja rääkis - hüplevad, aga kirbud ei ole. Miks ma neid varem kohanud ei ole?
-
Külaline
Ei ela ja poleks ka sellist kohta, kus nad peituda saaksid. Söödud olen tõesti ainult mina, ehkki samas toas magavad ka lapsed. Nemad söödud ei ole. Kahtlustasin ka ise allergiat ja võtsin Zyrtecit, aga mingit vahet ei märganud, ikka sügelevad.Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 14:45 Majas mingeid salaüürilisi ei ela? Pean silmas hiiri, rotte, siile, nirke, nugiseid? Ka nemad võivad kirpe levitada. Või oled ehk allergiline - kas söödud oled ainult sina?
-
Külaline
See oli minul ka teine kahtlus kirpude kõrval, aga samas, miks siis ikkagi teised söödud ei ole? Kuidagi väga valikuline tundub, vahet pole, kas on kirbud või kihulased.Külaline kirjutas: ↑21 Juul 2024 15:12 Ma kahtlustan, et mingid pisikesed kihulase moodi asjad. Meenutavad äädikakärbseid aga ei ole. Olen paar korda toas näinud ja rõdul istudes on peal roninud.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 1 külaline