Kui su surnud sõbrale soovitakse sünnipäevaks õnne
-
Külaline
Kui su surnud sõbrale soovitakse sünnipäevaks õnne
Mu kursavend suri haiguse tõttu eelmisel sügisel 47 aasta vanusena. Facebookis on tal ligi 1500 sõpra. Ilmselt nii mõnigi tõesti ei tea, et ta lahkunud on, aga näen juba mitut õnnesoovi ta seinal. Kaks neist küll mainivad midagi taevase tähistamise kohta.
Ise vaatan nukralt ta aastatagust Messengeri sünnipäevaõnnitluse vastusõnumit mulle ja mõtlen, et tõesti ei teagi kunagi, millal mingi suhtlus viimaseks jääb. Ta lihtsalt saatis mulle aeg-ajalt mingeid nalju või uudiseid, et minu reaktsiooni nendele teada saada. Või ajas niisama plära. Ja nüüd on ta läinud, kuid tema Facebooki konto on nagu mingi omamoodi hauakivi.
See inimene pole mul ainus selline Facebookis. Neid, kes lahkunud ja kellest selline märk maha jäänud, on rohkem. Ma vist lihtsalt pole enda jaoks välja mõelnud, kuidas sellistesse digitaalsetesse "hauakividesse" suhtuda. Eriti, kui paistab, et on mingi hulk neid, kel pole aimugi ja kes rõõmsalt sünnipäeva puhul õnne soovivad...
Ise vaatan nukralt ta aastatagust Messengeri sünnipäevaõnnitluse vastusõnumit mulle ja mõtlen, et tõesti ei teagi kunagi, millal mingi suhtlus viimaseks jääb. Ta lihtsalt saatis mulle aeg-ajalt mingeid nalju või uudiseid, et minu reaktsiooni nendele teada saada. Või ajas niisama plära. Ja nüüd on ta läinud, kuid tema Facebooki konto on nagu mingi omamoodi hauakivi.
See inimene pole mul ainus selline Facebookis. Neid, kes lahkunud ja kellest selline märk maha jäänud, on rohkem. Ma vist lihtsalt pole enda jaoks välja mõelnud, kuidas sellistesse digitaalsetesse "hauakividesse" suhtuda. Eriti, kui paistab, et on mingi hulk neid, kel pole aimugi ja kes rõõmsalt sünnipäeva puhul õnne soovivad...
-
Külaline
Mul on ka mitu sellist tuttavat, aga minu arust on see täiesti okei. Kosmilises plaanis oleme me kõik ühtviisi olemas, mõned lihtsalt ühel, teised teisel tasandil. Umbes nagu mõned on siin, teised on teisel pool maakera kusagil Austraalias, terve trobikond astronaute on alati kusagil space stationis. No ja mõned on lihtsalt pisut kaugemal levelil või teises dimensioonis. Kui mõnel "kaugemal" tuttaval jälle sünnipäev tuleb, siis soovin talle lihtsalt mõttes helgeid rännakuid.
-
Külaline
Mõni võib-olla tõesti ei tea, et isik surnud on. Eriti, kui kaugelt tuttav on. Siis automaatselt kirjutab seinale, kui tuleb märge kui sünnipäev on.
Ja väga paljud kontod jäävad ju peale isiku surma avatuks.
Mul on üks sõbranna, kellel on lausa FB märgitud, et inimene on lahkunud(2a tagasi) ja sinna enam ei tule õnnesoove. Fb vist enam ei teavita ka sellest.
Ja väga paljud kontod jäävad ju peale isiku surma avatuks.
Mul on üks sõbranna, kellel on lausa FB märgitud, et inimene on lahkunud(2a tagasi) ja sinna enam ei tule õnnesoove. Fb vist enam ei teavita ka sellest.
-
Külaline
Ega teemaalgataja mõte polegi selles, et surnutele õnne soovitakse - pigem mõtiskleb ta selle üle, kuidas sellistesse "zombidesse" suhtuda. Ma saan täiesti aru, on ka mul samu mõtteid olnud, et kui inimene maha maetakse, siis võiks ka tema sotsiaalmeedia isiku maha matta. Vähemalt sünnipäevateateid võiks mitte saata. Iseenesest on see võimalik korraldada, Metale kirjutada ja surmatõend saata, panevad kinni, aga paljude lahkunute lähedased ei tea, ei oska või ei viitsi sellega tegeleda.
Mõnede isikute sünnipäevaõnnitlused aga tekitavad küll küsimuse, et kus kivi all inimesed elavad - olen näinud sünnipäevaõnnitlusi inimese kontol, kelle surmast kirjutasid kõik lehed ja meedia nädal aega. Kas tõesti on võimalik, et leidub Eestis keegi, kes ikka ei tea ega ole kuulnud - või unustab ära? Äkki on, miski pole võimatu. Või siis on meelega tehtud, kirja pandud samasugune õnnitlus kui alati, kuigi teatakse, et on teine surnud.
Mõnede isikute sünnipäevaõnnitlused aga tekitavad küll küsimuse, et kus kivi all inimesed elavad - olen näinud sünnipäevaõnnitlusi inimese kontol, kelle surmast kirjutasid kõik lehed ja meedia nädal aega. Kas tõesti on võimalik, et leidub Eestis keegi, kes ikka ei tea ega ole kuulnud - või unustab ära? Äkki on, miski pole võimatu. Või siis on meelega tehtud, kirja pandud samasugune õnnitlus kui alati, kuigi teatakse, et on teine surnud.
-
Külaline
Pealiskaudne maailm. Mõnel mu “sõbral” on paar-kolm-neli tuhat “sõpra”, ilmselgelt põgusad kokuluited ju. Ega isegi tea, kuidas laheb klassikaaslastel, kellega 1991 koos põhikooli lopetasime voi kolleegil, kellega 2000ndatel koos töötasime.
-
Külaline
Oled sa kunagi proovinud manalateele läinud sugulase FB kontot kinni panna? Mina üritasin. Praktiliselt võimatu.
Tegu oli minu 80+ vanuses surnud isa kontoga. Ei õnnestunud kuidagi. Asjaajamine käis loomulikult inglise keeles. Nõuti inglise keelde tõlgitud ja sisseskännitud paberdokumentide koopiaid. Seda, et eestis on surmatunnistus elektrooniline, fb aru ei saa. Saatsin prooviks lingi haudisse, kus näha, millisele platsile ja mis kuupäeval isa on maetud, see neile ei sobinud.
Mulle tundub, et enne lõpetab FB tegevuse, kui mu isa sealt kustutatud saab.
Teie selline väga huvitav koht on digiregistratuur. Ka 8a peale surma saab inimesele veel digiregistratuuris tasulisele arstile aega panna. Ainus, mis seoses digiregistratuuri ja muude riiklike registrite seosega peale surma muutus, on see et tuleb ette kiri "antud isikul puudub ravikindlustus". Ja kuna ta on surnud, siis ta ei saa ka oma volitusi tagasi võtta, nii et iga kord kui digiregistratuuri login, viskab mulle valikusse ka isa andmed, et äkki ikka tahan talle mõnd arsti aega panna.
Tegu oli minu 80+ vanuses surnud isa kontoga. Ei õnnestunud kuidagi. Asjaajamine käis loomulikult inglise keeles. Nõuti inglise keelde tõlgitud ja sisseskännitud paberdokumentide koopiaid. Seda, et eestis on surmatunnistus elektrooniline, fb aru ei saa. Saatsin prooviks lingi haudisse, kus näha, millisele platsile ja mis kuupäeval isa on maetud, see neile ei sobinud.
Teie selline väga huvitav koht on digiregistratuur. Ka 8a peale surma saab inimesele veel digiregistratuuris tasulisele arstile aega panna. Ainus, mis seoses digiregistratuuri ja muude riiklike registrite seosega peale surma muutus, on see et tuleb ette kiri "antud isikul puudub ravikindlustus". Ja kuna ta on surnud, siis ta ei saa ka oma volitusi tagasi võtta, nii et iga kord kui digiregistratuuri login, viskab mulle valikusse ka isa andmed, et äkki ikka tahan talle mõnd arsti aega panna.
-
Külaline
FB osas ma ise ei ole proovinud, aga tean inimest, kes edukalt sulges surnud abikaasa konto mitte väga ammu. Ja ei, ta ei olnud määratud seal kontol surmajärgseks kontaktiks. Ma siis ei tea, mis temal teisiti oli.Guest kirjutas: ↑12 Juun 2026 21:40 Oled sa kunagi proovinud manalateele läinud sugulase FB kontot kinni panna? Mina üritasin. Praktiliselt võimatu.
Digiregistratuuri osas - kas sa oled kindel, et ka tegelikult aega panna saab? Ma usun, et ei saa, annab veateate. Mis sellest, et valikus ta on ja näha tema andmeid saad - aga see on mõistlik, et inimese andmtetele on ligipääs ka peale tema surma.
-
Külaline
Ma käin ema sünnipäeval surnuaias talle õnne soovimas või mälestamas sünnipäeva puhul ja temaga rääkimas.
Miks ei võiks fb teda mäletada ja mälestada sünnipäeva puhul. Või kadunule midagi kirjutada.
Miks ei võiks fb teda mäletada ja mälestada sünnipäeva puhul. Või kadunule midagi kirjutada.
-
Külaline
Soovida nt head tervist, imelist uut aastaringi voi koikide unistuste täitumist?Guest kirjutas: ↑12 Juun 2026 22:44 Miks ei võiks fb teda mäletada ja mälestada sünnipäeva puhul. Või kadunule midagi kirjutada.
-
Külaline
Mina saan teemaalgatusest aru nii, et inimesed soovivad õnne teadmata, et sünnipäevalaps kadunuke on. Et lihtsalt tuleb teavitus, et kellelgi nende sõbralistis on sünnipäev ja lihtsalt visatakse selle peale "Palju õnne!".Külaline kirjutas: ↑12 Juun 2026 22:44 Ma käin ema sünnipäeval surnuaias talle õnne soovimas või mälestamas sünnipäeva puhul ja temaga rääkimas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist