Kooselu täiskasvanud lapsega?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 01:09 Mina arvan, et lapsed peaks vähemalt esialgu minema oma teed. Ma tahan ükskord pesta oma ja mehe pesu ja teha süüa kahele. Üksi elades tekib vastutus, toimetuleku oskus, majandamine. Mul on suur maja, ruumi jaguks, aga toesti tahan, et nad välja lendaks. Kui aga elu läheb nässu, siis jah voi mone aja möödudes, jah, palun.
Ma toesti ei taha, et nad kolmekümne viieselt ikka veel ilma iseseisva elu kogemuseta mu sohval mämm-mämm nõusks.
Mis saamatute karja sa üleval pead? Omaette elamiseks nad just kodus harjutavadki, mitte et kolivad ära ja siis saavad teada, et koristada, pesu pesta ja süüa teha tuleb ka, aga kuidas, who the f knows. Arusaamatuks jääb, miks neid ülesandeid lapsele siiamaani pole antud. Olen Redditis näinud taolisi teemasid, kus laps küsib, et kolis omaette elama, kuidas ja mis tooteid ta nüüd poest peab ostma hakkama, millistele kuludele ja kui palju raha planeerima, mis vahenditega ja kuidas hoida puhtust. Miks vanemad oma lastele nii teevad?

Arusaadav, et tahad, et nad kiiresti kodust minema läheks, kui sina üksinda kõiki orjad, sh meest, kes ei saa pesumasina nuppugi vajutatud.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 01:09 Mina arvan, et lapsed peaks vähemalt esialgu minema oma teed. Ma tahan ükskord pesta oma ja mehe pesu ja teha süüa kahele. Üksi elades tekib vastutus, toimetuleku oskus, majandamine. Mul on suur maja, ruumi jaguks, aga toesti tahan, et nad välja lendaks. Kui aga elu läheb nässu, siis jah voi mone aja möödudes, jah, palun.
Ma toesti ei taha, et nad kolmekümne viieselt ikka veel ilma iseseisva elu kogemuseta mu sohval mämm-mämm nõusks.
Kindel on see, et lapsepõlvekodu, kus nad on üles kasvanud, jääb meie lastele lapsepõlvekoduks alati ja oma pere liikmetena, kes tohivad kodus elada, käsitleme neid alati. Ma ei sea mingeid tähtaegu, et kui laps on nii- ja-nii vana, siis ta peab kindlasti lapsepõlvekodust lahkuma (mis ei tähenda muidugi, et emme teeb kõik ette-taha ära - oled pere liige, siis teed kah midagi).

Kas täiskasvanud lapsed asuvad elama kuhugi mujale, elavad koos meiega või siis teostub mingi kolmas variant (ehitavad krundile teise maja) - eks kõik läheb vastavalt sellele, kuidas täiskasvanud laste elu ja asjaolud kujunevad. Võimatu ette öelda! Vaatame, mis elu toob.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 09:17
Mis saamatute karja sa üleval pead? Omaette elamiseks nad just kodus harjutavadki, mitte et kolivad ära ja siis saavad teada, et koristada, pesu pesta ja süüa teha tuleb ka, aga kuidas, who the f knows. Arusaamatuks jääb, miks neid ülesandeid lapsele siiamaani pole antud. Olen Redditis näinud taolisi teemasid, kus laps küsib, et kolis omaette elama, kuidas ja mis tooteid ta nüüd poest peab ostma hakkama, millistele kuludele ja kui palju raha planeerima, mis vahenditega ja kuidas hoida puhtust. Miks vanemad oma lastele nii teevad?

Arusaadav, et tahad, et nad kiiresti kodust minema läheks, kui sina üksinda kõiki orjad, sh meest, kes ei saa pesumasina nuppugi vajutatud.
No täpselt! Juba varakult tuleb ülesanded ära jagada ja kodutööd selgeks õpetada, siis ei toimu ka mingit teenindamist. Meil ajab laps muru, tegeleb nõudpesumasinaga ja ülemise korruse koristamisega (poiss). Kui on sess ja õpib intensiivselt, siis saab vabastuse mõneks ajaks. Plaanis on ka söögitegemise laiemalt selgeks õpetada.
Kui lõpetab kooli ja tööle hakkab, jagunevad ka kodutööd vastavalt. Rahalist panust me ei soovi, aga maja ja aia hooldus peab selgeks saama. Me võime mehega näiteks talveks kuhugi sooja sõita, siis peab üksi toime tulema ja samas meile see ju lausa kasulik. Ei tuleks mõttessegi hakata välja puksima, vabalt võiks naisegi koju tuua.
Külaline

Ma see, keda te tsiteerite ja saamatuks vanemaks soimate. Mul on lapsi 4, koik nad orjavad majas - niidavad muru, pesevad pesu, triigivad ja teevad süüa. Aga teoreetiliselt ei vastuta keegi otseselt millegi eest ainuisikuliselt ja ise nii nagu üksi elades. See kui tuled ohtul peolt ja poes pole käinud ning hommikul on külmik tühi. See kui vaatad üksi ja ise, kas noud on pestud, voodipesu vahetatud. Pead ise õigel ajal ostma pesupulbri ja vetsupaberi jms. See on see, mille kogemust perena mitte kunagi ei saa.
Naabrinaisel elab ahju taga 40-aastane poeg. Maja ees on mersu, kutt käib trennis 7x nädalas ja ema teeb süüa, niidab muru ja peseb pesu. Autot onneks ei pese, seda teeb kutt töö juures. Kui on vaja puid kuuri laduda, teeb seda ikka ema, sest selgus, et… kutil olla süda haige, ei tohi pingutada. Minu kodust lahkuks ta igatahes jalakälg seljal.
Külaline

mina pigem seda meelt, et juba töölkäiv "laps" võiks omaette elama kolida.
On tohutu vahe, kas sa teed kokkulepitud majapidamistöid turvalises vanematekodus ja panustad oma kolmandiku, või siis on sul oma kodu mille eest pead tasuma üüri või laenumakset. Ise hoolitsema remondi, koristamise, poeskäimise ja toidutegemise eest. Ja samas oled täiesti vaba, teed mis tahad ja kutsud külla keda tahad. Mitte et see vanemate juures kuidagi keelatud oleks, aga näiteks raju seksi köögilaual ikkagi ei harrasta.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 15:03 mina pigem seda meelt, et juba töölkäiv "laps" võiks omaette elama kolida.
On tohutu vahe, kas sa teed kokkulepitud majapidamistöid turvalises vanematekodus ja panustad oma kolmandiku, või siis on sul oma kodu mille eest pead tasuma üüri või laenumakset. Ise hoolitsema remondi, koristamise, poeskäimise ja toidutegemise eest. Ja samas oled täiesti vaba, teed mis tahad ja kutsud külla keda tahad. Mitte et see vanemate juures kuidagi keelatud oleks, aga näiteks raju seksi köögilaual ikkagi ei harrasta.
Olen sama meelt. Lastega koosoldud aega on olnud küll, tahaks lõpuks rahu ja vaikust, et ei peaks teistega arvestama. Tahad, tuiskad paljalt mööda maja ringi, tahad-paned peo püsti. Tahad, paned musa põhja ja tantsid. Lisaks veel see, et ikka mõtled, mida süüa teha, kas peaks koos sööma, kelle pesu masinasse panna. Hädajuhul võiks selline elu toimida paarismajas, kus on eraldi sissepääasud, eradi külmik ja masin, kus vaatad ise, kas veedate aega koos või mitte, mitte et see igapäevane oleks. Teiseks külalised-ma ei soovi enda kodus teiste inimeste külalisi. Tahan tulla näiteks koju, visata jalad seinale ja olla vaikuses. Lapsel on äkki hoopis mingid inimesed külas.
Külaline

Eks see sõltub jah majast ja ruumijaotusest. Tänapäeval on tegelikult hoopis teised võimalused, ma ei saagi aru, miks need emad nii palju rabavad. Aeda saab panna robotniiduki, meil veel pole, aga naabrid kasutavad edukalt. Just käisime külas, kus oli robot, mis lisaks tolmule ka peseb põrandaid, kuuldavasti edukalt.Paljudes uutes majades nüüd juba ainult osaliselt parkett, palju pannakse keraamilist plaati. Rääkimata veel nõudepesumasin ja aknapesurobot.
Meil erilist himu pole alasti mööda maja ringi käia, seega laps ei sega. :D
Külaline

küsimus polegi selles, kas täiskasvanud laps vanemaid segab, aga pigem selle lapse iseseisvumises.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 15:34
See on huvitav jah, et umbes 20 aastat, kuni lapsed väikesed, saadi kodus kuidagi alasti ringi jooksmata läbi, aga siis, kui lapsed suured ja endal vanus juba 50+, on tingimata tarvis ennast paljaks kiskuda?!
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 15:43
See on huvitav jah, et umbes 20 aastat, kuni lapsed väikesed, saadi kodus kuidagi alasti ringi jooksmata läbi, aga siis, kui lapsed suured ja endal vanus juba 50+, on tingimata tarvis ennast paljaks kiskuda?!
Mitte ei kisu end paljaks vaid pole veel jõudnud riidesse panna. Avastan näiteks hommikul trenni minnes, et kell on tühi. Jooksen alla, panen laadima, siis lähen vannituppa oma hommikusele ilurutiinile.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 15:46
Mitte ei kisu end paljaks vaid pole veel jõudnud riidesse panna. Avastan näiteks hommikul trenni minnes, et kell on tühi. Jooksen alla, panen laadima, siis lähen vannituppa oma hommikusele ilurutiinile.
No ja kuidas sa senimaani seda kella laadimas käisid siis, kuni lapsed väiksed olid? No käi samamoodi edasi!
Külaline

Mingi hommikumantel peale visata on siis mingi meeletu vaev sinu arust?
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 15:50
No ja kuidas sa senimaani seda kella laadimas käisid siis, kuni lapsed väiksed olid? No käi samamoodi edasi!
Kui lapsed väikesed olid, ei olnud sellist asja olemaski, halloooo!
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 16:09

Mingi hommikumantel peale visata on siis mingi meeletu vaev sinu arust?
Mis vaev see teil on, et kodu peab mingeid inimesi täis olema? Üksi ei oska kuidagi olla?
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 15:16
Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 15:03 mina pigem seda meelt, et juba töölkäiv "laps" võiks omaette elama kolida.
Olen sama meelt. Lastega koosoldud aega on olnud küll, tahaks lõpuks rahu ja vaikust, et ei peaks teistega arvestama. Tahad, tuiskad paljalt mööda maja ringi, tahad-paned peo püsti. Tahad, paned musa põhja ja tantsid. Lisaks veel see, et ikka mõtled, mida süüa teha, kas peaks koos sööma, kelle pesu masinasse panna. Hädajuhul võiks selline elu toimida paarismajas, kus on eraldi sissepääasud, eradi külmik ja masin, kus vaatad ise, kas veedate aega koos või mitte, mitte et see igapäevane oleks. Teiseks külalised-ma ei soovi enda kodus teiste inimeste külalisi. Tahan tulla näiteks koju, visata jalad seinale ja olla vaikuses. Lapsel on äkki hoopis mingid inimesed külas.
Need nüüd minu jaoks küll mingid nii tähtsad asjad pole, mis mõjutaks.

Teine lugu, kui täiskasvanud lapse ja vanemate suhted omavahel pole lugupidavad ja head. Sellisel juhul saan aru, et põlvkondade ühes majas/korteris kraaklemise asemel on parem, kui täiskasvanud laps endale esimesel võimalusel teise elamise leiab.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 18:45

Teine lugu, kui täiskasvanud lapse ja vanemate suhted omavahel pole lugupidavad ja head. Sellisel juhul saan aru, et põlvkondade ühes majas/korteris kraaklemise asemel on parem, kui täiskasvanud laps endale esimesel võimalusel teise elamise leiab.
Ju sulle siis meeldib see segasumma suvila, kus ragvast traali-vaalib. Mina leian, et kui lapsega on suhted head ja lugipidavad, siis hoopis aitad tal oma elu alustada, aitad teda korteri sissemaksuga.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 20:04
Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 18:45

Ju sulle siis meeldib see segasumma suvila, kus ragvast traali-vaalib. Mina leian, et kui lapsega on suhted head ja lugipidavad, siis hoopis aitad tal oma elu alustada, aitad teda korteri sissemaksuga.
Võibolla teen ka seda, eks näe. Mulle on alati meeldinud lähenemine, et on mitmeid võimalikke variante - võib nii, aga võib ka naa.
Külaline

https://kroonika.delfi.ee/artikkel/1205 ... -000-eurot

Näide kah kohe tänase artikliga olemas: 12-aastasele osteti korter, mille müügihind on 400 000.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 23:56 https://kroonika.delfi.ee/artikkel/1205 ... -000-eurot

Näide kah kohe tänase artikliga olemas: 12-aastasele osteti korter, mille müügihind on 400 000.
Ja mis siis? Raha tuleb ju kuhugi paigutada.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mai 2026 00:09
Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 23:56 https://kroonika.delfi.ee/artikkel/1205 ... -000-eurot

Ja mis siis? Raha tuleb ju kuhugi paigutada.
Minu meelest on väga tore, kui vanemad oma lapsi elamispinnaga aitavad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], dmy ja 6 külalist