Kas tunnete end vanusele vastavalt?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 15:38
Guest kirjutas: 26 Mai 2026 14:41
Tervena tähendab seda, et sul pole midagi viga. Mitte midagi ei saa otsa. Mul tehti põlveopp vanuses 45, kas mu tervena elatud aastad said otsa?
Muidugi said nad sul otsa, sa ei ole enam terve inimene, sa oled opereeritud inimene, kelle elukvaliteeti püütakse teha võimalikult talutavaks, aga samu asju nagu opereerimata põlvega inimene, sa enam kunagi teha ei saa.
Mis lolli juttu sa nüüd räägid? Absolöuutselt kõike teen, nagu opereerimata inimene. Tule taevas appi tõesti, tänapäeva meditsiinist ei tea sa küll midagi. Sa ilmselt arvad, et näiteks puusaliigese vahetus teeb invaliidiks, eks, näiteks jäähokit ei saa enam mängida või jooksmas käia :D
Talutavaks my ass.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 15:36
Guest kirjutas: 26 Mai 2026 14:46
Tervena elatud aastate arvutamisel on oluline roll inimese enda hinnangul oma tervisele-eks siin see koht ongi, kas virised, hädaldad, kavatsed 100 kilo kaaluda või sööd tervislikult, teed trenni ja puhkad piisavalt, mõtled positiivselt, reisid ja naudid elu. Kõik on enda teha.
Et need, kes on vähi või veresoonkonnahaigustega kimpus hädaldavad niisama?
https://tervis.postimees.ee/8478078/var ... tava-huppe
Nendel on tõsine haigus. Juhtisim tähelepanu sellele, et tervis on seal statistikas hinnanguline.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 15:42
Mis lolli juttu sa nüüd räägid? Absolöuutselt kõike teen, nagu opereerimata inimene. Tule taevas appi tõesti, tänapäeva meditsiinist ei tea sa küll midagi. Sa ilmselt arvad, et näiteks puusaliigese vahetus teeb invaliidiks, eks, näiteks jäähokit ei saa enam mängida või jooksmas käia :D
Talutavaks my ass.
"Samas jääb tehisliiges alati võõrkehaks, ükskõik kui hästi on see paigaldatud, kui kvaliteetne see on või kui hea on operatsiooni teostanud arst. Seetõttu ei soovita vastutustundlik traumatoloog või ortopeediline kirurg tehisliigese paigaldamist kergekäeliselt ning ilma tõsise näidustuseta"
https://www.postimees.ee/7811639/elu-ku ... luvaba-elu
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 14:41
Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 14:38
Guest kirjutas: 26 Mai 2026 13:47

Keskmine eluiga Eesti naistel on 84 aastat. See on väga, väga kõrge. Tunnen ja olen tundnud mitmeid 80+ ja ka 90+ inimesi, teravaid. See 80+ teeb siiani ettevõtetele raamatupidamist.
Mis sellest keskmisest elueast kasu on, kui tervena elatud aastad saavad umbes 58-selt otsa?!
https://tervis.postimees.ee/8478055/sta ... ikub-pildi
Tervena tähendab seda, et sul pole midagi viga. Mitte midagi ei saa otsa. Mul tehti põlveopp vanuses 45, kas mu tervena elatud aastad said otsa?
Tervena elatud aastad on need, kus sul pole mitte midagi, mis ühtegi igapäevategevust piiraks. Minul on hoopis küsimus, et kui enne põlveoppi ei saanud ühte ja teist teha, aga pärast oppi saab, kas siis sinu tervena elatud aastad algasid uuesti? Selliseid seisundeid on ju palju, mis on tegelikult mööduvad või ravitavad. Kas kui võtan kaalust alla või saan depressioonist üle, siis lähen taas terve inimesena tervena elatud aastate arvestusse? Sest neid ju arvestatakse nii, et küsitakse inimestelt, kas neil on viimase poole aasta jooksul olnud mõni tegevus piiratud. Kui ei ole, lähed tervena kirja. Aga aasta tagasi olin ehk samuti piiratud võimekusega.
Külaline

Talutavaks my ass.
Oleneb muidugi, mis opp sul tehti, aga pärast põlveliigese vahetust küll samasid asju ei tee, kui opereerimata inimene. Ilmaasjata vajutad siin.

Pärast operatsiooni vältige järgmist:
jala ülemäärast sisse või välja pööramist, külgsuunalist väänamist;
raskuste tõstmist, kandmist ja lükkamist (üle 10kg);
kehakaalu tõusu, sest ülekaalulisus tõstab koormust tehisliigesele;
kukkumist ja põrutusi;
sügavat kükitamist;
hüppamist;
äkilisi liigutusi ja pidurdamist;
pikaajalist istumist ristatud jalgadega;
elektriravi tehisliigese piirkonda.
https://www.kliinikum.ee/patient-info-e ... teesimine/
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 16:23

Talutavaks my ass.
Oleneb muidugi, mis opp sul tehti, aga pärast põlveliigese vahetust küll samasid asju ei tee, kui opereerimata inimene. Ilmaasjata vajutad siin.

Pärast operatsiooni vältige järgmist:
jala ülemäärast sisse või välja pööramist, külgsuunalist väänamist;
raskuste tõstmist, kandmist ja lükkamist (üle 10kg);
kehakaalu tõusu, sest ülekaalulisus tõstab koormust tehisliigesele;
kukkumist ja põrutusi;
sügavat kükitamist;
hüppamist;
äkilisi liigutusi ja pidurdamist;
pikaajalist istumist ristatud jalgadega;
elektriravi tehisliigese piirkonda.
https://www.kliinikum.ee/patient-info-e ... teesimine/
See on ju taastusperioodil, mitte terve elu!
Puusaliigese vahetusega sama, tuleb 3 kuud pärast oppi oma kehaasendit järgida, edasi tee trenni või midaiganes. Ujuda võib mu mäletamise järgi juba kuu pärast puusaliigese vahetust.
Enamik tippsoirtlastel on midagi lõigatud või vahetatud, ometi on nad tipus. Kas need inimesed on haiged?
Kui sa oled ülekaaluline ja taarud jalalt jalale ja ähid, siis on su terve inimese elu läbi, kohe saad insuldi ka, kui normaalseks ei hakka.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Mai 2026 17:26
Guest kirjutas: 25 Mai 2026 17:14
Guest kirjutas: 25 Mai 2026 17:01 Mina ei ole oma vanusega leppinud. Läksin ülikooli 35selt, lõpetasin nominaalajaga. Magistriõppes veetsin 12 aastat ja lõpetasin kahe aasta eest. Mu lapsed käivad põhikoolis ja algkoolis. Olen teinud terve tööelu vaimset ja mitte liiga rasket tööd ehk mu füüsiline tervis on suurepärane, näol ei ole kortse (head geenid) ja keha ei valuta kuskilt. Päevad käivad ka nagu kellavärk. Oskan end maitsekalt ja mitte-mutilikult riietada, kannan kallimapoolseid rõivaid. Aga. Ma olen passi kohaselt 51 ja saan aru, et eeltoodu kõlab nagu vabandusena, sest paljude asjade jaoks on minu elus lootusetult hilja. Samas ma ei tunne end kaugeltki mitte vanuses, milles mu vanaema juba peatselt pensionile minema hakkas, aga annan aru, et mõte noor-olemisest on isiklik illusioon ja mitte-leppimatus tegelikkusega. Hirmus, kuhu elu kadunud on... alles see oli e 32 aastat tagasi kui oli minu gümnaasiumi lõpetamine ja tutipidu ja... hingelt oleks ma tänagi valmis sinna minema, aga ilmselt hakkaks nad mind nähes suure häälega naerma.
Aga sa ei lange sellest depressiooni? Suudad ka rõõmu tunda? Ei tunne lootusetust ja et kõik on mõttetu?
Aga mis seal depresseeruda. Kui ma mõnikord ka ohkan, et mis nüüd mina, siis seisab mu kõrval ema vanuses 82 (pikkus 168, riidenumber 38, audientsile keeruline pääseda, sest üks tegevus ajab teist taga) ja ütleb, et viiekümneselt tema küll nii ei moelnud. Koik on ilmselt suhteline ja sõltub keskkonnast, kus elada. Muidugi on kahju, et metsast, mida paar kevadet tagasi istutasime maha raiutu asemel, mina tulu ei saa. Kui räägitakse riigi 2050. a eesmärkidest, saan aru, et ma ei pruugi ka sealt osa saada. Kui räägitakse noortest peredest, siis pole jutt ilmselgelt minust. Aga kui sellesse kinni jääda, oled homme tehniliselt veel ühe päevakese vanem.
Just nimelt homme päeva vanem. Kella nägemine tekitab paanikat. Ei ole võimalik rõõmu tunda.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 00:07
Guest kirjutas: 25 Mai 2026 17:00 Viimase aja kõige hämmastavam šokk oli pensioniametis. Ootesaal rahvast murdu täis, ametnikutädi käis ringi ja küsis igaühe käest, mispärast keegi ootab ja jagas siis ootajatele vastavateemalisi blankette täitmiseks.

olin täpselt samamoodi pensionileminekut vormistamas.
Kas selleks peab füüsiliselt kusagile kohale minema, et pensioni vormistada? Kas seda veebis ei saa teha? Tundub väga jabur tänapäeval.
Need, kes on tööl käinud ka eelmisel sajandil, peavad viima pensioniametisse kohale oma tööraamatu, samuti nt nõukaaegsed ülikooli- või tehnikumidiplomid, samuti neil kes 1990ndatel ülikoolid lõpetasid. vastasel juhul ei lähe enne 1998a töötatud aeg ja ülikooli või kutseõppes õpitud aastad tööstaažina arvesse
Külaline

Guest kirjutas: 26 Mai 2026 20:28
Guest kirjutas: 25 Mai 2026 17:00 Viimase aja kõige hämmastavam šokk oli pensioniametis. Ootesaal rahvast murdu täis, ametnikutädi käis ringi ja küsis igaühe käest, mispärast keegi ootab ja jagas siis ootajatele vastavateemalisi blankette täitmiseks.

olin täpselt samamoodi pensionileminekut vormistamas.
Kas selleks peab füüsiliselt kusagile kohale minema, et pensioni vormistada? Kas seda veebis ei saa teha? Tundub väga jabur tänapäeval.
Need, kes on tööl käinud ka eelmisel sajandil, peavad viima pensioniametisse kohale oma tööraamatu, samuti nt nõukaaegsed ülikooli- või tehnikumidiplomid, samuti neil kes 1990ndatel ülikoolid lõpetasid. vastasel juhul ei lähe enne 1998a töötatud aeg ja ülikooli või kutseõppes õpitud aastad tööstaažina arvesse
Mina olen ka eelmisel sajandil päris pikalt tööl käinud. Sotsiaalkindlustusameti iseteenindusse sisse logides saad dokumente lisada või soovi korral teha arhiivipäringu, kust siis vastav dokument sinu eest üles laetakse. Ei maksa arvata, et tänapäeval kõik üle 50-aastased mingi ullikesed on, kes ühtki digilahendust kasutada ei oska. Unustate vist ära, et arvutiõpetus ilmus meie koolidesse ca 40 aastat tagasi ja me oleme arvutit aktiivselt kasutanud ca 30 aastat.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Mai 2026 21:09
Guest kirjutas: 26 Mai 2026 20:28
Mina olen ka eelmisel sajandil päris pikalt tööl käinud. Sotsiaalkindlustusameti iseteenindusse sisse logides saad dokumente lisada või soovi korral teha arhiivipäringu, kust siis vastav dokument sinu eest üles laetakse. Ei maksa arvata, et tänapäeval kõik üle 50-aastased mingi ullikesed on, kes ühtki digilahendust kasutada ei oska. Unustate vist ära, et arvutiõpetus ilmus meie koolidesse ca 40 aastat tagasi ja me oleme arvutit aktiivselt kasutanud ca 30 aastat.
Saab teha arhiivipäringu? See onn hea. Küsisin oma tööraamatut just töö juurest ja seal seda pole. Kõikide teiste omad olid ja nemad said, minu oma on kadunud. Mul peaks olema enne 2000 kuskil 12 aastat tööstaaži. Ma muidugi kindel pole, kas kõik maksud toona maksti, töötasin oma vanema ettevõttes.
Külaline

Ma muidugi kindel pole, kas kõik maksud toona maksti, töötasin oma vanema ettevõttes.
Kui sa niisama mustalt töötasid, siis pole ju sul mingit staaži.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mai 2026 11:49
Ma muidugi kindel pole, kas kõik maksud toona maksti, töötasin oma vanema ettevõttes.
Seda ma ju ei tea. Toona maksti palk nagunii sulas.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Mai 2026 11:58
No vot, oma vitsad nüüd peksavad. Vanemad pistsid rohkem raha taskusse, aga penssi sulle selle pealt ei maksta.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Mai 2026 12:13
No vot, oma vitsad nüüd peksavad. Vanemad pistsid rohkem raha taskusse, aga penssi sulle selle pealt ei maksta.
Millised vitsad? See, et sulas makstakse palka, ei tähenda, et maksud oleksid maksmata. Sularahas maksta on ka tänapäeval seaduslik, see pole mingi näitaja.
Kui ei maksta, siis ei maksta, see 12 vms aastat seda penssi nagunii eriti ei suurenda, see paarsada eurot siiasinna, pole vahet.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Mai 2026 12:13
Kuni aastani 2000 ei vaata keegi, kui palju tulumaksu makstud on. Kirja lähevad ainult staažiaastad. Mis sealt edasi, läheb arvesse makstud tulumaks. Mul see tee värskelt läbi tehtud.
Külaline

Ma hakkan ka varsti dokumente vormistama, järgmiseks kevadeks. Aga, absoluutselt pole sellist tunnet, et peatselt pensionär. Ei hingelt, ei välimuselt ega ellusuhtumiseltki. Tunne on, nagu oleks 45-aastane.
Mul ema on 84, näeb ka hea välja, on terve ja mõistus suurepärane. Ma küsisin ühel päeval just, et kas selles vanuses ei teki juba sellist hirmu, et iial ei tea, mis päev jääb viimaskes. Kuuldavasti ei ole tekkinud, temagi ei tundvat ennast vanana. Võta siis kinni, sõltub see tundeasi tervisest või iseloomust... :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Kirile, Triibu ja 6 külalist